fbpx

Praktische informatie India

PRAKTISCHE INFORMATIE INDIA:

GELDIGHEIDSDUUR PASPOORT

U kunt naar India alleen met een paspoort reizen. Deze moet bij vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.  Het is niet toegestaan om met een identiteitskaart naar India af te reizen.

VISUM INDIA

Om naar India te reizen heeft u naast een geldig paspoort ook een visum nodig. Deze kunt u voor reizen met een verblijf van maximaal 30 dagen online aan vragen. Dit elektronische visum noemt me een e-TV. De prijs van dit visum is voor aankomsten in mei en juni $ 10 per persoon, de overige maanden $ 25 per persoon. Dit visum moet uiterlijk 4 dagen voor aankomst aangevraagd én betaald zijn. Dit visum kunt u ook maximaal 2 x per jaar aanvragen en kan ter plaatse niet verlengd worden, tenzij het om een medische noodzaak gaat. Met dit visum kunt u binnen deze 30 dagen 2 x het land binnenkomen.

Bij aankomst in India worden biometrische gegevens afgenomen. Dit zijn vingerafdrukken en een gezichtsscan. Dit kan echter alleen als u India binnen reist via een van de volgende vliegvelden: Bangalore, Chennai, Kochi, Delhi, Goa, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, Thiruvananthapuram, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Jaipur, Lucknow, Trichy en Varanasi. De uitreis mag via andere vliegvelden of grensposten. Uitgezonderd zijn kinderen onder de 12 en ouderen boven de 70 jaar, die hoeven deze gegevens niet af te staan.

Blijft u langer dan 30 dagen, dan moet u van te voren bij het visa application centrum in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam het standaard visum aanvragen.

 • Hiervoor dient u eerst online een aanvraag in te dienen via https://indianvisaonline.gov.in/
 • Deze aanvraag dient u rustig en vooral nauwkeurig in te vullen. Neemt u hier de tijd voor!
 • Na het invullen moet u een afspraak maken bij een van de 3 visum application centrums. Dat moet u via deze website doen: http://www.vfsglobal.com/india/netherlands
 • Uw paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn en ook twee lege pagina’s bevatten voor het visum.
 • Print het aanvraagformulier uit en neem deze ondertekent mee. Ook heeft u twee pasfoto’s nodig, een recent bankafschrift en een garantieverklaring.
 • De kosten van dit visum bedragen € 115 en heeft een geldigheidsduur van 1 jaar.
 • Met dit visum kunt onbeperkt in- en uitreizen in India.

LET OP: de letter O komt nooit voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient altijd het cijfer nul te gebruiken.

Check of er, in verband met de coronacrisis, e-Tv’s en standaard visums afgegeven worden voordat u uw reis naar India boekt.

GEZONDHEID EN VACCINATIES

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen. Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en eventueel buiktyfus. Tevens adviseer ik u middelen mee te nemen voor muggen met het ingrediënt DEET. Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD. Het kraanwater in India is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

GELDZAKEN INDIA

De nationale munteenheid van India is de Rupee (Rs) en is verdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in 5, 10, 20, 25 Paisa en Rs. 1, 2 en 5. Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer u doorreist naar Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka. Met uw bankpas kunt u bijna overal in India envoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Vergeet niet uw bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kunt u dit via uw telebankieren aanpassen. Ook met uw creditcard kunt u op de meeste plaatsen terecht, maar hier heeft u wel een pincode voor nodig. Alleen uw handtekening volstaat niet meer! Let op: als u cash geld gaat pinnen met uw creditcard, dan worden extra kosten in rekening gebracht, meer dan wanneer u met uw bankpas gaat pinnen. Koers van de rupee: RS 88 is ongeveer 1 euro of 100 RS is ongeveer € 1,12 (koers januari 2021)

FOOIEN IN INDIA

Het geven van een fooi is in India gebruikelijk, want dit is een aanvulling op het (vaak zeer lage) salaris, ze kunnen de fooien dus hard gebruiken.

 • Voor elke (kleine) dienst wordt een fooi verwacht. Zorg voor voldoende kleingeld.
 • Door de lage salarissen vragen mensen ook vaak om een fooi, ondanks dat ze geen dienst leveren.
 • Bij de lokale restaurant is de dienstverlening inbegrepen, maar wordt een extra fooi zeer gewaardeerd. In duurdere restaurants verwachten de obers een fooi van 10 %.
 • Deze medewerkers stellen een fooi zeer op prijs: hotelpersoneel, gidsen, kruiers en taxichauffeurs verwachten een fooi. Ook bij bezienswaardigheden wordt er door de medewerkers een fooi zeer gewaardeerd, bv bij tempels.

INDICATIEBEDRAGEN:

 • Kruiers rekenen op Rs 1 per stuks bagage,
 • kamermeisjes Rs 2 per dag.
 • Bellboys: Rs.2

Uiteraard zijn dit slechts indicaties; het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en services.

PRIJSPEIL INDIA:

 • Eenvoudige maaltijd: +/- € 2,00
 • Driegangen diner: +/- € 7 per persoon.
 • Taxirit, per drie kilometer: +/- € 1,00 (in de grote steden duurder)
 • Kopje koffie: +/- € 1.
 • Biertje: +/- € 1,50.
 • Flesje water: +/- € 0,50

TAAL INDIA

In India zijn  415 verschillende talen, maar de officiële taal van India is Hindi. Met Engels kunt u goed terecht in India.

VOLTAGE INDIA

India heeft een voltage van 120-230 Volt. Meestal heeft u een wereldstekker nodig, het oude Britse type met drie polen. Een enkele keer komt u een Europees stopcontact tegen. Ook kunnen de stopcontacten van plaats tot plaats verschillen. Een zaklamp is ook handig om mee te nemen. De elektriciteit valt soms uit.

TIJDSVERSCHIL INDIA

In de zomermaanden is het in India 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

FOTOGRAFEREN IN INDIA

U kunt in India bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Soms vragen ze een paar rupiah  vergoeding. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Het is toegestaan om een drone mee te nemen, maar deze mag niet overal gebruikt worden of alleen vanaf een wat verdere afstand. Vraag naar de mogelijkheden zodra u hem wilt gebruiken of het mag. Er gelden wel extra regels als de drone zwaarder is dan 250 gram. De drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen en 450 meter in de stad of 750 meter buiten de bebouwde kom. Let op: u moet zorgen voor een goede aansprakelijkheidsverzekering als u met een drone gaat vliegen.

Er zijn voor de drone wel een aantal belangrijke bepalingen:

 • Alleen een drone gebruiken die flight logs bij kan houden.
 • Drone moet voorzien zijn van GPS en Return to home
 • Drone moet verlichting hebben.

Verder zijn er aantal gebieden waar u NIET mag vliegen in India met een drone:

 • Niet binnen 5 km van Vijay Chowk in Delhi
 • Niet boven wildparken of dierentuinen
 • De Taj Mahal in Agra.
 • De Rashtrapati Bhavan (woonhuis van de president) in Delhi.
 • Parlementsgebouwen in Delhi en ander belangrijke regeringsgebouwen.
 • Rondom (militaire) vliegvelden
 • The Tower of Silence, Mumbai.
 • Olieraffinaderijen in India
 • Tempelstad Tirupati Tirumala in Andhra pradesh
 • Het nucleaire onderzoeksfaciliteit, de Bhabha Atomic Research Centre in Trombay (Mumbai)

KLEDING EN SCHOENEN IN INDIA

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar India moet u hier zeker even extra aandacht aan geven. Reist u in het regenseizoen? Neemt u dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. U kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn. In India zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden. U moet ook hier schoenen uit doen, die u op een centrale plaats kunt acher laten. Houdt u van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

NUTTIGE ADRESSEN

AMBASSADE INDIA

Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Telefoon: 070-3469771

VISA APPLICATION CENTRE (aanvraag van een standaard visum)

DEN HAAG:
Parkstraat 99
2514 JH Den Haag
Open: ma t/m vr van 9-15uur voor afgifte, 15-17 uur voor ophalen documenten.

AMSTERDAM:
2e verdieping Travelport gebouw
Radarweg 501-545
1043 NZ Amsterdam
Open: ma t/m vr van 9-14.30 uur voor afgifte, 15-17 uur voor ophalen documenten.

ROTTERDAM:
Stationsplein 45
Unit A3.003
3001 GB Rotterdam
Open: ma t/m vr van 9-14.30 uur voor afgifte, 12-15 uur voor ophalen documenten.
vfsglobal.com.

VERKEERSBUREAU INDIA

Indian Tourism
Ijsbaanpad 9-11
1076 CV Amsterdam
Telefoon: 020-6208991
Email: info@indiatourismamsterdam.com
Website: www.incredibleindia.org
Openingstijden: maandag – vrijdag 09.00 -17.00 uur.

NEDERLANDSE AMBASSADE IN INDIA:

6/50 F, Shantipath, Chanakyapuri,
New Delhi,
Delhi 110021
Telefoon: +91 11 2419 7600

ORIENTEER OP DE JUISTE BESTEMMING

NOORD INDIA

Delhi, Varanasi en Amritsar

lees verder

RAJASTHAN EN TAJ MAHAL

De gouden cirkel, Taj Mahal, paleizen en fort en een blauwe stad

Lees verder

ZUID INDIA

De mooiste tempels en groene backwaters

Lees verder

WEST INDIA

Steden, natuur en prachtige stranden

Lees verder

CENTRAAL INDIA

Majestueuze paleizen, erotische tempels en mysterieuze taferelen

Lees verder

NOORD OOST INDIA

Het afgelegen gebied van Kaziranga

Lees verder

OOST INDIA

Odisha en de Sundarbans

Lees verder

INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR INDIA

Zuid India rondreizen

West India Rondreizen

Rajasthan rondreizen

Oost India Rondreizen

Noord-Oost India rondreizen

Noord India rondreizen

Centraal India rondreizen

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.