fbpx

Puducherry

PONDICHERRY

EEN FRANSE STAD IN INDIA

Puducherry (tot 2006 was het Pondicherry) fascineert niet alleen, u wordt er ook verliefd op – met zijn koloniale structuren, met bomen omzoomde boulevards aan zee, onontdekte en ongerepte stranden en betoverende binnenwateren. Het staat ook bekend om het maken van textiel, zijde en traditionele poppen, evenals aardewerk van hoge kwaliteit, handgeschept papier, leer en aromaten. Puducherry heeft nog veel Franse invloeden. Frans wordt nog steeds in de volksmond gesproken en begrepen door inwoners van alle rangen en standen, met Indiase talen als tweede taal. Door deze Franse invloeden staat Puducherry ook bekend als “la Côte d’Azur de l’Est”, wat zich vertaalt naar de Franse Rivièra van het Oosten.

Een populair weekendje weg, Puducherry of Pondy zoals het in de volksmond bekend staat, neemt tijdens de vakantieperiode een toestroom van reizigers waar, voornamelijk uit Chennai en Bengalûru. Gezien de steeds toenemende bekendheid, zijn de inwoners van Puducherry nu bezig met verschillende diensten die specifiek zijn gericht op toeristen, in het bijzonder met watersporten, restaurants met meerdere keukens, pubs, souvenirwinkels enz.

De geschiedenis is lang en kleurrijk. Sommige erfgoedmonumenten in Puducherry dateren uit de 18e eeuw, uit de tijd dat het een Franse kolonie was. De Franse connectie is duidelijk tijdens een wandeling in de oude wijk, voornamelijk van de gebouwen die een sterke Franse architectonische invloed vertonen.

Hoewel het geen strandbestemming is, doet het niet onder aan Goa, dé strandbestemming van India. Puducherry heeft een aantal ongerepte en rustige stranden in het noorden,  u een prachtig uitzicht hebt bij zonsopgang.  Watersporten zoals kajakken, kanoën en zwemmen zijn hier dan ook mogelijk.

Wat betreft degenen die graag tijd doorbrengen met de natuur, Puducherry is een soort schatkamer. Hoewel de stad zelf groen is, dankzij de inspanningen van zowel de ashram-discipelen als de burgers, zijn er een aantal aangewezen gebieden waar men kan ontspannen.

Rijke geschiedenis, stranden, spirituele verlichting – Puducherry heeft het allemaal. Maar het enige dat ervoor zorgt dat bezoekers nooit meer weg willen, is het eten. Het eten is hier een eigenzinnige variatie van de kruiden van Zuid-India en de culinaire gevoeligheden van Frankrijk, met een flinke dosis Italiaanse eigenaardigheid erin gegooid. Er zijn veel restaurants in de stad, variërend van chai-kraampjes die warme broodjes verkopen tot luxe hotels die een weelderige maaltijden bereiden voor hun gasten. De beste tijd om Puducherry te bezoeken is van oktober tot februari, wanneer de temperaturen het meest ideaal zijn voor een wandeling door de straten van Puducherry.

BEZIENSWAARDIGHEDEN PONDICHERRY

MANAKULA VINAYAGAR TEMPEL

Een van de meest populaire en bezochte tempels in Puducherry is de Manakula Vinayagar-tempel in White Town. De tempel is meer dan 500 jaar oud en is opgedragen aan Lord Ganesha. Veertig incarnaties van Lord Ganesha zijn uitgehouwen in het monumentale interieur met de gouden spits die de bovenbouw vormt. De architectuur van deze tempel is vergelijkbaar met de meeste tempels uit het Deccan-tijdperk. Het bestond hier al voordat de Fransen voet aan wal zetten of zich in Puducherry vestigden. Het heiligdom van Lord Murugan, de broer van de presiderende godheid, bevindt zich ook in het tempelcomplex. Hoewel deze aspecten van Manakula Vinayagar op zichzelf al indrukwekkend zijn, is Lakshmi misschien wel het aantrekkelijkste facet, de inwonende olifant die, na het ontvangen van aanbiedingen van gras of fruit, haar slurf zachtjes op je hoofd zal leggen als een zegen. In de maanden augustus en september wordt hier jaarlijks het festival van Lord Manakula Vinayagar gevierd, gedurende een periode van 24 dagen en trekt het een krioelende menigte.

WHITE TOWN PONDICHERRY

De Franse wijk, ook wel bekent als White Town, ogenschijnlijk vanwege de overheersende bezetting door Franse gemeenschappen vóór de onafhankelijkheid, wordt gekenmerkt door felgele en witte gebouwen. Deze huizen zijn nu omgebouwd tot gastgezinnen, hotels, winkels en restaurants, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van het schitterende leven van de edellieden uit een ander tijdperk. Brede wegen in Europese stijl en overdekte lanen zorgen ervoor dat toeristen kunnen ontsnappen aan het verkeer en de hitte van de hoofdstad. Voor fotografen is de Franse stad een bijzonder favoriete plek, met schilderachtige bogen en glimmende muren.

MATRIMANDIR

Zegt u Puducherry, dan zegt u Matrimandir. Op 20 minuten rijden van Puducherry ligt de plaats Auroville, een universele gemeente opgericht door Moeder Mirra in 1968. In de kern ligt de Matrimandir (tempel van de moeder), een schitterende gouden koepel omringd door groene gazons, waar bezoekers kunnen mediteren. Matrimandir of ‘Soul of the City, zoals het wordt genoemd, bevindt zich in een grote open ruimte, Peace. Symbolisch voor de geboorte van het nieuwe bewustzijn, is de Mandir verdeeld in 12 parken: Bliss, Light, Life, Existence, Consciousness, Power, Wealth, Perfection, Harmony, Youth, Progress and Utility – elk met zijn eigen set van bloemen, bomen en struiken. Het heeft meer dan 40 jaar geduurd om de Matrimandir te bouwen en de bouw van de 12 tuinen, zoals de Moeder dit wenst, is nog steeds in uitvoering. In het bezoekerscentrum zijn ook een aantal restaurants die Italiaanse, Franse en Indiase gerechten serveren. Sommige van deze restaurants zijn ook veganistisch. Verder zijn er een aantal boetieks die serviesgoed, jurken, schilderijen, tassen en een assortiment snuisterijen in het assortiment hebben.

BOTANISCHE TUIN PUDUCHERRY

De botanische Tuin van Puducherry is aangelegd in 1826 in een sierlijke Franse stijl. Een grote verscheidenheid aan exotische planten werd door de Fransen van over de hele wereld geïmporteerd om deze tuin te maken. Het idee was om te weten welke plantensoorten ze in de regio zouden kunnen kweken. Verspreid over 22 hectare, herbergt de tuin meer dan 1.500 plantensoorten. Elk van deze heeft een bordje met de naam van de soort, de algemene naam en interessante weetjes zoals de hoeveelheid zuurstof die het genereert, de medicinale waarde, het gebruik en meer. De botanisch tuin is dagelijks geopend van 10 – 17 uur. In de tuin zijn ook zes fonteinen, waarvan er één een muzikaal dansende fontein is, deze werkt echter alleen in het weekend.

BASILIEK VAN HET HEILIGE HART VAN JEZUS CHRISTUS

Door de toenemende invloed van Franse missionarissen in de regio doken hier een aantal kerken op. De Basiliek van het Heilig Hart van Jezus is misschien wel de meest bezochte van alle kerken hier. Gebouwd door Franse missionarissen tijdens de 18e eeuw op South Boulevard nabij het treinstation, is deze mooie kerk een geweldig voorbeeld van gotische architectuur. De glas-in-loodramen vertellen verhalen over Christus en zijn leven, evenals over zijn toegewijden. Bij de ingang is een Bijbels vers in het Latijn te zien, dat zich vertaalt naar “Ik heb dit huis ingewijd, opdat mijn naam er voor altijd zal zijn. Mijn ogen en mijn hart zullen er voor altijd zijn”.

SRI AUROBINDO ASHRAM

De Bengaalse dichter-filosoof Aurobindo Ghose stond bekend om zijn extremistische denkbeelden. In 1905 sloot hij zich aan bij een onafhankelijkheidsbeweging. Om uit handen te blijven van de Britten, zocht hij zijn toevlucht in het Franse Puducherry, waar hij zich verdiepte in de spiritualiteit. Hij bestudeerde, beschreef en populariseerde de leer van de yoga. Zijn leerlinge Mirra Alfassa, die later La Mère werd genoemd, was een mystica, schilderes en musicienne uit Parijs. Tijdens de eerste wereldoorlog reisde ze met haar man voor het eerst naar Puducherry. Ze raakt in de ban van Sri Aurobindo ’s filosofie en bleef. Later werd ze de grote motor achter de Aurobindo Ashram die in 1926 werd opgericht.

BEELD VAN MAHATMA GHANDI

Mohandas Karamchand Gandhi (2 oktober 1869 – 30 januari 1948) was de vooraanstaande leider van het Indiase nationalisme in het door Britten geregeerde India. Gandhi maakte gebruik van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid en leidde India naar onafhankelijkheid en inspireerde bewegingen voor burgerrechten en vrijheid over de hele wereld. De eretitel Mahatma (Sanskriet: “met een hoge ziel”, “eerbiedwaardig”) – werd voor het eerst op hem toegepast in 1914 in Zuid-Afrika en wordt nu wereldwijd gebruikt. Hij wordt in India ook wel Bapu genoemd. Gandhi wordt algemeen, hoewel niet officieel, beschouwd als de vader van de natie in India. Zijn verjaardag, 2 oktober, wordt daar herdacht als Gandhi Jayanti, een nationale feestdag, en wereldwijd als de Internationale Dag van de Geweldloosheid. Dit vierkante beeld van vier meter, het grootste Mahatma Gandhi-beeld in Azië, is omgeven door acht prachtige granieten pilaren die uit Gingee zijn gehaald, een fort op 70 km van Puducherry. De pilaren werden opgericht in 1866, terwijl het standbeeld, tegenover de oude pier, op 26 januari 1965 werd ingewijd. Er is een tunnel onder het Gandhi-beeld dat helemaal naar Gingee leidt. De regering heeft zelfs pogingen ondernomen om de tunnel te ontmantelen. Maar nadat een paar mensen tijdens het lopen door verstikking waren gestorven, werd de tunnel in de jaren zestig definitief gesloten.

ARIKAMEDU

Als havenstad was en is Puducherry een belangrijk centrum voor maritieme handel. Oude havens langs de kust vertellen verhalen over een tijd waarin de handel opkwam en de commerciële handel serieus begon. Een van die havens is het oude Romeinse handelscentrum van Arikamedu, 4 kilometer ten zuiden van Puducherry, en dateert uit de tweede eeuw voor Christus. De Romeinen, de Fransen en de Cholas hebben deze stad ooit bewoond en hebben er allemaal hun stempel op gedrukt. De visserskolonie van Arikamedu werd tussen 200 voor Christus en 200 na Christus gebruikt als haven om handel te drijven met Grieks-Romeinen en Romeinen. Bewijs van binnenlandse zaken met andere megalithische vindplaatsen zoals Musiri, Suttukeni, Kaveripattinam en Alagankulam, op de riviervallei-routes, is hier ook gevonden. De aangewezen bisschop van Adran, Monsieur Pigneau de Behaine, bouwde hier tussen 1771 en 1773 een seminarie en residentie op een berg voor de jezuïetenzendelingen die uit Siam werden verdreven. Het werd echter in 1783 verlaten. De loodrechte muren en het missiehuis is alles wat je nu te zien krijgt.

AANBEVOLEN HOTELS PUDUCHERRY

ATITHI TGI GRAND HOTEL *** - PUDUCHERRY

Service en kwaliteit in Puducherry

Lees verder

MAISON PERUMAL - PUDUCHERRY

Een uniek boutiquehotel met familiaire sfeer

lees verder

INDIVIDUELE RONDEIZEN INDIA

Zuid India rondreizen

3 tours

India rondreizen

12 tours

LIGGING PUDUCHERRY

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.