fbpx

Puri

PURI INDIA

HET VERBLIJF VAN LORD JAGANNATH

©incredibleIndia 

Spiritualiteit en goddelijkheid komen terug in elke zijstraat van de tempelstad Puri. De stad is een zeer populaire bedevaartsoord voor hindoes en ligt langs de lange en ongerepte kustlijn van de Golf van Bengalen, in de staat Odisha. Talloze Hindoe toegewijden komen hier om eer te betuigen in de Lord Jagannath-tempel.

De kustlijn van Puri is de thuisbasis van enkele van de mooiste stranden van het land en biedt niet alleen een spectaculair uitzicht op zonsopgangen en zonsondergangen, maar ook een voorproefje van avontuurlijke activiteiten zoals watersporten en natuurervaringen.

De stad is een absolute must voor architectuurliefhebbers en geschiedenisliefhebbers, vanwege de overvloed aan prachtige tempels die hier zijn gevestigd. De lokale vissers voegen een unieke charme toe aan Puri, waardoor het een toevluchtsoord is voor cultuur culinaire wonderen.

Hoewel Puri het hele jaar door door toeristen wordt overspoeld, wordt het het meest prominent tijdens het negen dagen durende Ratha Yatra-festival, dat wordt gehouden rond de maanden juli-augustus, wanneer drie versierde strijdwagens Lord Jagannath en zijn zus Subhadra dragen en broer Balabhadra.

4 BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN PURI

SRI JAGANNATH TEMPEL

Sri Jagannath Tempel is een van de meest vereerde en heilige pelgrimsoorden in India. De belangrijkste godheid is heer Jagannath, van wie wordt gezegd dat hij een incarnatie is van heer Vishnu. De majestueuze tempel zou zijn gebouwd door koning Anangabhimadeva,  van de Ganga-dynastie. Ze denkend at de bouw van deze tempel is begonnen in de 12de eeuw, gebouwd op een gigantisch verhoogd platform, zweeft de prachtige tempel boven alle naburige gebouwen en domineert de skyline van Puri. De 65 meter hoge spits is zelfs vanaf de rand van de stad zichtbaar. Het tempelcomplex is omsloten door twee muren, de Kuruma Bheda (binnenmuur) en de Meghnad Pachira (muur). De hoofdingang van de tempel is via de Singhadwar of de Leeuwenpoort, die wordt bewaakt door twee imposante stenen leeuwen die gehurkt zitten. Op de pilasters naast de deur staan ​​een paar beelden van bewakers. Er zijn drie andere poorten die uitkijken op de drie hoofdrichtingen en die bekend staan ​​als de Olifantenpoort, de Paardenpoort en de Tijgerpoort (ook wel de Khanja-poort genoemd). In het tempelcomplex krijgen dagelijks ongeveer 10.000 mensen te eten.

SUN TEMPEL

©incredibleIndia 

Opgedragen aan Surya of de zonnegod en ontworpen als zijn strijdwagen, is de enorme en prachtige Zonnetempel in Konark (kona betekent hoek en ark die verwijst naar de zon) een van de mooiste voorbeelden van oud Indiaas architectonisch erfgoed. De adembenemend prachtige tempel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel op 30 kilometer van Puri en op 2 kilometer van de Golf van Bengalen. Het lijkt alsof de tempel uit de diepte van de zee oprijst. De tempel is gebouwd in de 13de eeuw door Ganga-koning Narasimhadeva I. Er wordt gezegd dat de tempel zo is ontworpen dat de eerste stralen van de rijzende zon de deul (heiligdom) en de presiderende godheid zouden verlichten. De tempel staat op een basis van in totaal 24 ingewikkeld gesneden wielen, 12 aan elke kant. Vier van de 24 wielen kunnen worden gebruikt als zonnewijzers om de tijd te bepalen!

RAGHURAJPUR ARTIST VILLAGE

Raghurajpur, gelegen op ongeveer 10 kilometer afstand van Puri, is een traditioneel ambachtelijk dorp dat beroemd is om zijn pattachitra-schilderijen. Deze kunstvorm dateert uit de 5e eeuw voor Christus. Hierin worden kleurrijke patronen met mythologische thema’s geschilderd op een stuk stof. Bezoekers kunnen hier diverse kunstwerken als schilderijen, palmbladgravures, aardewerk, items van papier-maché, maskers uit hout en steen kopen. Hier werken de meeste kunstenaar samen in 1 stad. Raghurajpur staat ook bekend om de Gotipua-dansgroepen, de voorloper van de populaire en wereldwijd gewaardeerde klassieke Odissi-dans.

CHILIKA MEER

Verspreid over 1100 vierkante kilometer is het Chilika-meer het grootste brakwatermeer van Azië. Het is een van de belangrijkste ecotoeristische sites van het land en ligt op ongeveer 37 kilometer van Puri. De unieke locatie en de watersamenstelling van Chilika maken het een ideaal huis voor meer dan 100 soorten vis, krabben en andere zeedieren en de belangrijkste attractie is de bedreigde Irrawaddy-dolfijn. Parallel aan de Golf van Bengalen stroomt het zeewater landinwaarts het meer in. In de winter komen hier duizenden trekvogels, waaronder de roze flamingo’s. De ondiepe wateren van het meer omsluiten grote stukken moeras, laagland en eilanden, waaronder Nalbana Island en Kalijai Island. Het Nalbana-eiland, met zijn grote verscheidenheid aan flora en fauna, vormt de kern van het Chilika-heiligdom. Kalijai Island is de thuisbasis van godin Kalijai, vereerd door lokale vissers.

DE 4 MOOISTE STRANDEN VAN PURI

GOLDEN BEACH PURI

Puri Beach is een goudkleurig zand bezaaid met kraampjes waar verse zeevruchten en snuisterijen worden verkocht. Het is populair bij pelgrims die Lord Jagannath komen aanbidden in de beroemde tempel in de buurt. De grote Marine Drive-weg die parallel aan het strand loopt, is een populaire plek voor lange wandelingen. De uitstekende hotels en pensions maken het strand tot een ideale vakantieplek met genoeg te doen hier. Het woelige water van het strand is ook de favoriete keuze van surfliefhebbers. Het strand organiseert elk jaar in november het jaarlijkse Puri Beach Festival met heel veel gezelligheid. Kraampjes met snacks voor fijnproevers, hutjes langs het strand die gefrituurde en gegrilde zeevruchten verkopen samen met plantaardige pakodas (beignets). Puri heeft ook een vuurtoren, vanaf de top van de vuurtoren heeft u een spectaculair uitzicht over de zee en het strand.

KONARK BEACH

Konark Beach ligt 32 kilometer ten oosten van Puri en wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van India. Schoon zand, turkoois water, zon en een koele bries zijn typerend voor het Konark strand. Op het lange zand zijn voldoende mogelijkheden voor watersporten. Een wandeling langs het strand met de koele zeebries die zachtjes waait, gaat u een onvergetelijke ervaring bezorgen. Op 3 kilometer afstand ligt de beroemde zonnetempel, die op de lijst staat van Unesco. Een 13de eeuwse tempel gewijd aan de zonnegod en een van de beste toeristische attracties van Orissa is. Het is een voorbeeld van architectonische uitmuntendheid van India.

BALIGHAI BEACH

Een klein maar rustig strand, Balighai is een pittoreske plek met fijn zand omzoomd met rijen casuarina-bomen. Het ongerepte strand ligt tussen Puri en Konark beach in, op  slechts 8 kilometer van het centrum van Puri. Dit strand ligt aan de monding van de Nuanai-rivier, die langzaam uitmondt in de Golf van Bengalen. De zonovergoten omgeving van het strand heeft voor elk wat wils: van waterskiën en parasailen tot rustige boottochten met panoramisch uitzicht op de groene casuarina-bomen. Balighai Beach is ook een nestbed voor Olive Ridley-schildpadden, die hun eieren tussen december en januari in het zand leggen. Bovendien schuilen hier tal van trekvogels. Het nabijgelegen Sea Turtle Research Centre biedt inzicht in het lokale zeeleven, en in het Balihirana Deer Sanctuary kunt u de bedreigde Balihirana-antilope en de Indiase blackbuck bekijken. Het strand is een ideale picknickplek, dankzij de dikke casuarinagroeven, zandduinen en zachte zeebries.

SWARGADWAR BEACH

Letterlijk vertaald betekent Swargadwar “de deur naar de hemel”. Dit strand ligt vlakbij de Jagannath-tempel. Er wordt aangenomen dat het de badplaats is van Sri Chaitanyadev, een vereerde Vaishnava-heilige. Het heeft dus een religieuze betekenis, behalve dat het erg pittoresk is. Duizenden toegewijden bezoeken het hele jaar door de nabijgelegen badplaats Mahadadhi om een ​​duik te nemen in de heilige wateren. Zoals algemeen wordt aangenomen in het hindoeïsme, bereiken degenen die wel een duik nemen, redding en bereiken ze de hemel nadat ze zijn gestorven. Toegewijden bidden voor zodat zij en hun dierbaren na de dood naar de hemel gaan. Het strand is gezegend met een vredige en surrealistische sfeer. Dichtbij is de crematieplaats Swargdwar, die ook een enorme betekenis heeft.

AANBEVOLEN HOTELS PURI

HANS COCO PALMS HOTEL ***

Heerlijk gelegen aan het Swargadwar strand

Lees verder

MAYFAIR HERITAGE HOTEL ***

In luxe genieten aan het strand van Puri

lees verder

INDVIDUELE RONDREIS OOST INDIA

Oost India Rondreizen

LIGGING PURI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.