fbpx

Sanchi

SANCHI

DE SCHATKAMER VAN STENEN

©incredibleindia

Doordrenkt van sereniteit en spiritualiteit, is Sanchi een schatkamer van stenen gebouwen omgeven door glooiende groene heuvels. Sanchi, een prominente plek in het boeddhistische circuit, heeft een rijke erfenis van boeddhistische monumenten, van de Sanchi Stupa tot de Ashoka-pilaar. Als u langs de vele gebouwen wandelt, waant u zich terug in de tijd dat de in saffraan geklede boeddhistische monniken Sanchi overheersten. De rustige schoonheid van Sanchi toe te wijzen aan één man, keizer Ashoka van de machtige Maurya-dynastie. De ingewikkelde gravures die de talrijke monumenten sieren, documenteren de vele leringen die men kan krijgen uit het leven van Lord Boeddha.

Er wordt gezegd dat Ashoka van een gewelddadige krijger in een welwillende heerser is veranderd. Deze verandering van hart zou tot stand zijn gekomen na een steeds terugkerende strijd die vele levens heeft gekost. Het vele bloedvergieten heeft de keizer stof tot nadenken gegeven. Deze ervaring veranderde Ashoka en hij gaf opdracht tot het bouwen van stoepa’s om de vele boeddhistische relikwieën te beschermen en het boeddhisme te verspreiden. Hij geloofde vurig dat de filosofie van het boeddhisme het potentieel van positieve transformatie inhield dat de wereld nodig had. Er wordt aangenomen dat de heuvel waarop de Grote Stupa staat, Ashoka misschien zou hebben geïnspireerd om dit te kiezen als de locatie van het religieuze centrum dat hij vestigde. Sanchi bloeide enorm tussen de 7de en 12de eeuw na Christus.

6 HOOGTEPUNTEN VAN SANCHI

1. SANCHI STUPA

De grootse stupa staat hoog en imposant op een hoogte van 13 meter en een breedte van 32 meter. De centrale kamer van de stoepa is een grote halfronde koepel die vele relikwieën van Lord Boeddha herbergt. Traditioneel bevatten stupa’s echter geen relikwieën en geven ze alleen leringen en filosofieën weer door middel van houtsnijwerk. Sanchi Stupa is omgeven door uitgebreide torana’s, vrijstaande gewelfde poorten die gebruikt worden voor ceremoniële doeleinden in de Indiase tempelarchitectuur. Het ingewikkelde houtsnijwerk in de deuropening is geïnspireerd op de levensgebeurtenissen en wonderen van Lord Boeddha, ontleend aan de boeddhistische verhalen. De oorspronkelijke stoepa gebouwd door keizer Ashoka was een lage bakstenen constructie, slechts de helft van de diameter van het huidige gebouw. Het werd ondersteund door een verhoogd terras aan de basis en werd omsloten door een houten reling met een stenen parasol erop. De stoepa is te zien vanaf een afstand van 4 kilometer, omgeven door weelderige groene bomen en dient als de kern waarrond de andere stoepa’s uiteindelijk zijn ontstaan. Het is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

2. UDAYGIRI GROTTEN

Gelegen op ongeveer 13 kilometer van Sanchi, zijn deze grotten uit de Gupta-periode een bewijs van de vaardigheid van de ambachtslieden die religieuze sculpturen snijden die zo ingewikkeld en groots zijn dat ze nog steeds esthetisch ontzag wekken. Er zijn in totaal 20 grotten en u moet proberen om er zoveel mogelijk te bezoeken. De grotten zijn in de 4de en 5de eeuw uit zandsteenheuvels gehouwen. Brahma-inscripties zijn gevonden in de grotten die van invloed zijn geweest op het bepalen van hun tijdlijn. De reliëfsculpturen, van Lord Vishnu Varaha of de zwijn reïncarnatie in grot 5, zijn de best bewaarde voorbeelden van Gupta-kunst. Deze grottempels worden beschouwd als een van de beste en de vroegste voorbeelden van religieuze architectuur in India. Het heiligdom is vooral interessant omdat de muren zijn versierd met ingewikkelde mythologische gravures.

3. ASHOKA PILAAR

Misschien wel de meest populaire attractie in Sanchi is de Ashoka-pilaar, gelegen nabij de zuidelijke toegangspoort van de beroemde Sanchi Stupa. De pilaar zou in de 3e eeuw voor Christus zijn gebouwd. Het lijkt erg op de pilaar in Sarnath. Hoewel de hele structuur niet bewaard is gebleven, is de schacht van de pilaar vanaf de poort te zien en is de kroon tentoongesteld in een museum. De kroon van de pilaar is het meest aantrekkelijke kenmerk. Het wordt versierd door vier vorstelijke leeuwen die in vier richtingen wijzen, met de rug naar elkaar toe. De stijl van architectuur wordt geprezen als Grieks-boeddhistisch. Een afbeelding van deze figuur met de vier leeuwen is aangenomen als het nationale embleem van India. Het is de moeite waard om het museum in Sanchi te bezoeken, alleen om getuige te zijn van de inspiratie van het nationale embleem in zijn historische en erfgoedomgeving.

4. SANCHI MUSEUM

Het archeologisch museum werd in 1919 opgericht door Sir John Marshall maar werd wegens ruimtegebrek in 1966 overgebracht naar de huidige locatie. De meeste tentoonstellingen komen uit Sanchi. Populair in het museum is de kroon van de leeuwenhoofdstad van Ashoka. Dit is de sculptuur die op de Indiase vlag staat. Andere sculpturen die u niet mag missen zijn het Nagaraja-beeld uit de Sunga-dynastie (2e eeuw), een ingewikkeld Yakshi-beeld uit de 1e eeuw en een standbeeld van Lord Boeddha in een meditatieve houding uit de 7e eeuw.

5. GUPTA TEMPEL

De oorsprong van de Gupta-tempel gaat terug tot de 5e eeuw na Christus. De tempel werd gebouwd tijdens het bewind van de Gupta-dynastie, waarvan de heerschappij de Gouden Eeuw wordt genoemd vanwege de opmerkelijke vooruitgang die erin is geboekt. De ingang wordt geflankeerd door enorme pilaren die een van de vroegst bekende voorbeelden van tempelarchitectuur in India vertegenwoordigen. Dit was de tijd van de hoogste glorie voor de Gupta-dynastie en men kan het duidelijk weerspiegeld zien in de tempel. Het is een bewijs van de periode waarin er na de tijd van het Mauryan-rijk opnieuw in Sanchi werd geïnvesteerd in architectuur.

6. GREAT BOWL EN DE BOEDDHISTISCHE KLOOSTERS IN SANCHI

De Great Bowl is een grote kom, en dat is ook precies wat het is, een kom uit een rots stuk gehouwen. Deze grote Kom werd gebruikt om het voedsel op te slaan dat bedoeld was om te worden verdeeld onder de boeddhistische monniken die in de kloosters in de buurt woonden. Het staat ook bekend als Grand Gumbha.

INDIVIDUELE RONDREIZEN INDIA

India rondreizen

12 tours

Centraal India rondreizen

1 tour

LIGGING SANCHI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.