fbpx

Thanjavur (Tanjore)

THANJAVUR

DE CULTURELE HOTSPOT VAN TAMIL NADU

©IncredibleIndia

Thanjavur of Tanjore ligt in de vruchtbare Delta van de Kaveri, een gebied dat ook wel de “rijstkom van Tamil Nadu” wordt genoemd.

Verspreid met prachtige monumenten, een erfenis van de machtige Cholas en oude tempels die kunstwerken zijn, staat Thanjavur (in de volksmond Tanjore genoemd) in Tamil Nadu, als een glorieus eerbetoon aan zijn voormalige koningen. In het hart van de stad ligt de Brihadeeswarar-tempel die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die in de 11e eeuw werd gebouwd en is versierd met unieke gravures en sculpturen, samen met inscripties die een verslag geven van het leven 1000 jaar geleden. Hoewel de tempels ontzagwekkend zijn, zijn de weelderige paleizen van de stad niet minder, wat getuigt van de grootsheid van de oude Dravidische beschaving.

Thanjavur staat ook bekend om de Zuid-Indiase kunst en ambacht en biedt een fijne selectie van traditionele handgemaakte voorwerpen zoals poppen, Tanjore-schilderijen en artikelen van palmbladeren. Thanjavur is ook populair voor klassieke muziek en Bharatnatyam-dans. Het is de geboorteplaats van het percussie-instrument thavil, in de volksmond gebruikt in de klassieke Indiase muziek.

Omzoomd door verschillende schilderachtige steden, fungeert Thanjavur als de toegangspoort tot serene bestemmingen zoals Chidambaram, beroemd om de Chidambaram Natarajar-tempel en Nagore, ongeveer 85 km verderop, dat wordt vereerd door moslims.

Volgens de legende is Thanjavur vernoemd naar een demon, Tanjan, die tijdens een gevecht door Heer Vishnu werd gedood. Zijn laatste verzoek was dat de regio naar hem genoemd zou worden, dit is door de heer Vishnu ingewilligd.

DE TOP 3 BEZIENSWAARDIGHEDEN IN THANJAVUR

1. BRIHADEESWARAR TEMPEL

Gebouwd in het jaar 1010 door Raja Raja I, een grote Chola-heerser, staat de Brihadeeswarar (Brihadishwara) Tempel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De buitenste versterkingen werden later geplaatst door de Nayak-heersers, voor extra bescherming. Het is Thanjavur’s meest prominente monument en het staat ook bekend als Peruvudaiyar Kovil of de ‘Grote Tempel’. Het is een mooi voorbeeld van Chola-architectuur en werd gebouwd met behulp van enkele van de meest geavanceerde technieken van die tijd. De tempel herbergt inscripties die gedetailleerde informatie geven over de stad en haar leven van 1000 jaar geleden. Opgedragen aan Lord Shiva, is de tempel een torenhoge structuur van 65 meter en herbergt een van de hoogste shivlings van India, ongeveer 4 meter hoog. Een ander hoogtepunt is Indiaas op één na grootste monoliet van Nandi (stierengod), die 12,5 meter hoog, 2,5 meter lang en 1,5 meter breed is. Het staat bij de ingang van de tempel, als beschermer van het land. De Grote Tempel vierde zijn 1000ste bouwjaar in 2010. Het belangrijkste festival dat hier wordt gevierd is Maha Shivaratri in de tweede week van februari.

2. SIVAGANGA FORT

Siva Ganga Fort is een samensmelting van verschillende sites en u kunt hier gerust een hele dag doorbrengen voordat u alles gezien heeft. Het bestaat uit het Siva Ganga-fort, de Grote Tempel (Peruvudaiyar Kovil), een kleine bibliotheek en het Siva Ganga-park, dat verder een 1000 jaar oude tank en een pretpark bevat. Het Siva Ganga-fort werd gebouwd door Sasivarna in de 16e eeuw en was lang na zijn dood de thuisbasis van zijn vrouw Rani Velu Nachiyar. Het wordt momenteel beheerd door Archeological Survey of India (ASI). De tank in het park was gebouwd door Raja Raja Chola als wateropvangsysteem voor de Grote Tempel in de 8e eeuw. De tank had ondergrondse verbindingen met alle tanks in de stad en lag verspreid over vijf hectare grond. Het pretpark is een heuse attractie voor gezinnen. Het is Thanjavur’s allereerste pretpark. Het park heeft een verscheidenheid aan waterattracties, motorbootfaciliteiten, weelderige tuinen en een speelgoedtrein.

3. THANJAVUR PALEIS

Dit paleis heeft de contouren van een zwevende arend. Het paleis ligt op slechts een kilometer afstand van de Grote Tempel en heeft gediend als een belangrijk centrum voor zowel de Nayak-dynastie als het Maratha-koninkrijk. Omringd door prachtige muren ter versterking, werd het gebouwd door de Nayaks rond 1550 en later uitgebreid door de Maratha’s tussen 1676-1855. Het wordt daarom ook wel het Maratha paleis genoemd. Een groot rechthoekig voorhof biedt toegang tot het paleiscomplex. Het gebouw herbergt enorme gangen, hoge uitkijktorens, gedecoreerde kamers en prachtige fresco-muren en plafonds. Het stucwerk hier is een lust voor het oog. De sierlijke balkons bieden een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad; de toegang daartoe is echter soms beperkt. Thanjavur Palace herbergt ook de heilige tempel van de Koninklijke familie gewijd aan Lord Chandra Mauleeswara. De architectonische display maakt het een must om te bezoeken en de enorme hoeveelheid kunst die het bevat in de vorm van houtsnijwerk, gravures en sierlijke balkons is ronduit fascinerend. Terwijl u hier bent, moet u specifiek uitkijken naar de Arsenal-toren, de Bell Tower, de Darbar Hall en de Sangeetham Mahal. U kunt ook de kunstgalerie en de Saraswathi Mahal-bibliotheek bezoeken die zijn opgenomen in de grond van dit complex.

 

AANBEVOLEN HOTELS THANJAVUR

IDEAL RIVER VIEW RESORT *** - THANJAVUR

The place to be in Thanjavur

Lees verder

GNANAM *** - THANJAVUR

Een Koninklijk verblijf

lees verder

INDIVIDUELE RONDREIZEN INDIA

Zuid India rondreizen

3 tours

India rondreizen

12 tours

LIGGING THANJAVUR

(TANJORE)

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.