fbpx

Ujjain

UJJAIN

TEMPELSTAD EN ASTRONOMIE

“De stad die uit de hemel is gevallen om de hemel op aarde te brengen”, zo omschreef de beroemde Sanskriet dichter Kalidasa de oude stad Ujjain. Deze oude stad, gelegen in het hart van Madhya Pradesh, is een labyrint van drukke steegjes die door tempelclusters lopen en Ujjain de bijnaam ‘de stad van de tempels’ opleveren. Een van de zeven heilige plaatsen van het hindoeïsme, Ujjain, is gelegen aan de oevers van de heilige Kshipra (Shipra) rivier die de locatie is voor de grootste spirituele gemeente ter wereld, de Kumbh Mela, die elke 12 jaar wordt gehouden. De stad is schitterend tijdens Simhast Kumbh, die miljoenen toegewijden van over de hele wereld aantrekt om een ​​duik te nemen in de Kshipra-rivier, in de overtuiging dat het hen van hun zonden zou verlossen. Hindoes geloven ook dat dit hen zal helpen moksha of bevrijding van de cyclus van geboorte en dood te bereiken. Omdat de stad onder het beschermheerschap van verschillende heersers staat, zijn het rijke erfgoed en de levendige kunsten en ambachten divers en uniek. Het is erg populair voor traditioneel bedrukt textiel zoals batik, print en zeefdruk.

De geschiedenis van Ujjain gaat terug tot 600 voor Christus toen het de thuisbasis was van honderden tempels. Het was ooit onderdeel het machtige Mauryan-rijk en zelfs keizer Ashoka had ooit over deze regio geregeerd. Er wordt gezegd dat, toen Ashoka door zijn vader Bindusara naar Ujjain werd gestuurd om een ​​opstand te onderwerpen, hij gewond raakte en werd behandeld door boeddhistische monniken, de eerste ontmoeting van de koning met het boeddhisme, een religie waar hij zich later tot wendde.

DE 9 HOOGTEPUNTEN VAN UJJAIN

1. MAHAKALESHWAR TEMPEL

Een van de meest prominente tempels in Ujjain, is de Mahakaleshwar Tempel , opgedragen aan Lord Shiva. De lingam (een symbolische weergave van Lord Shiva) in Mahakaleshwar bevindt zich in een ondergrondse kamer. De huidige tempel heeft vijf verdiepingen en werd halverwege de 18e eeuw gebouwd. Gebouwd in Bhumija, Chalukya en Maratha architectuurstijlen, is de tempel een architectonisch wonder. Opvallend zijn de marmeren loopbruggen die in de tweede helft van de 19e eeuw door de Scindia zijn gerestaureerd. Drie verdiepingen van het gebouw worden ingenomen door stenen zuilen. Op het pad van de trap naar de tempel komt u verschillende afbeeldingen tegen van de oorspronkelijke structuur van de tempel. Gelegen in de buurt van Rudra Sagar, heeft de tempel een speciaal offer moment waarvoor toegewijden hier al om 04.00 uur samenkomen. Er hangt een enthousiaste sfeer in de lucht en de verlichte olielampen zorgen voor een verbluffend zicht.

2. HARSIDDHI TEMPEL

Deze tempel is een van de meest populaire tempels in Ujjain. Gelegen in de buurt van de rivier de Kshipra, draagt ​​de tempel het idool van Mata Harsiddhi, de presiderende godheid. Toeristen kunnen ook eer betuigen aan de afgoden van godin Annapurna, godin Maha Lakshmi en godin Maha Saraswati. Een hoogtepunt van de tempel is de SriYantra, het symbool van kracht dat hier is vastgelegd. De tempelarchitectuur heeft enkele Maratha-invloeden. Het heeft vier ingangen, één in elke richting; de hoofdingang bevindt zich aan de oostzijde. In het midden van de tempel staan ​​twee pin-vormige torenhoge pilaren, welke worden verlicht tijdens Navratri (een heilig negendaags festival), zorgen de 726 lichthouders op deze twee pilaren voor een verbluffend zicht. Afgezien van deze twee prominente pilaren, is er ook een oude put binnen het pand met een artistiek gebeeldhouwde pilaar die de bovenkant siert. De Skanda Purana, een oude tekst, heeft een opwindende legende waarin godin Chandi de bijnaam Harsiddhi kreeg en daarom deze tempel aan haar opgedragen had.

3. UJJAIN SIMHAST KUMBH

Kumbh Mela is waarschijnlijk de grootste spirituele bijeenkomst ter wereld, gehouden in vier delen van India: Haridwar, Ujjain, Prayag Raj en Nashik. Het wordt elke vier jaar gehouden in een van de vier steden. De beurs in Ujjain wordt Simhasth Kumbh Mahaparv genoemd en wordt gehouden aan de oevers van de heilige Kshipra-rivier. Het wordt algemeen beschouwd als een hindoeïstische bedevaart waarbij toegewijden van over de hele wereld samenkomen om een ​​duik te nemen in de heilige rivier. Dit is in feite de overtuiging dat het nemen van een duik in het water hen van hun zonden zou verlossen. De Mela zelf is een levendig en ontzagwekkend evenement en een geweldige plek om te genieten van cultuur en traditie.

4. JANTAR MANTAR

Gebouwd door Sawai Raja Jai ​​Singh, de heerser van Amber, tussen 1725-1730, werd Jantar Mantar gebouwd om hindoe-astrologen en geleerden te helpen met hun studies en onderzoek. Vooral de verzameling van astronomische tafels en de voorspelling van bewegingen van de zon, de maan en de planeten. Het is een van de vijf observatoria die in de 18e eeuw door de Raja in India werden gebouwd; de andere vier zijn in Delhi, Mathura, Jaipur en Varanasi. De originele instrumenten die hier zijn geïnstalleerd met de hulp van Raja Jai ​​Singh is o.a. de zonnewijzer. Er zijn overal borden en mededelingenborden met informatie in zowel het Hindi als het Engels om de werking van verschillende instrumenten uit te leggen. Het observatorium is een architectonisch wonder en een must om te bezoeken.

5. BHARTRIHARI GROTTEN

Gelegen nabij de oevers van de rivier de Kshipra, aan de rand van de stad, zijn de Bhartrihari-grotten een populaire toeristische tussenstop. Ondersteund door stenen pilaren, heeft de grot meerdere kamers met idolen of afbeeldingen van hindoegoden. Er is ook een kleine tempel binnenin die is vastgemaakt als een heiligdom voor toegewijden van de Nath-gemeenschap. De grotten zijn waarschijnlijk ontstaan rond de 11de eeuw en getuigen van het rijke culturele erfgoed van Ujjain.

Volgens de legende is de grot vernoemd naar de stiefbroer van koning Vikramaditya, Bhartrihari, die hier bijna 12 jaar heeft gemediteerd. Bhartrihari was blijkbaar een dichter en een groot geleerde. De grotten hebben extreem smalle ingangen, die erg lastig te bereiken kunnen zijn. Elk jaar komen hier duizenden toegewijden om de geleerde te eren. Heiligen van de Nath-gemeenschap zetten zelfs tenten op buiten de grotten en mediteren.

6. UJJAIN KAL BHAIRAV TEMPEL

De Kal Bhairav-tempel is een hindoetempel en is opgedragen aan Kal Bhairav, de beschermgod van de stad. Gelegen aan de oevers van de Shipra-rivier, is het een van de meest actieve tempels in de stad, die dagelijks door honderden toegewijden wordt bezocht. Drank is een van de offergaven aan de tempelgod.

De huidige tempel is gebouwd op de overblijfselen van een oudere tempel. De oorspronkelijke tempel wordt verondersteld te zijn gebouwd door een obscure koning genaamd Bhadrasen. De tempelmuren waren ooit versierd met Malwa-schilderijen. Op dit moment zijn echter alleen sporen van deze schilderijen zichtbaar. De huidige tempelstructuur toont de invloed van Maratha. Volgens de lokale traditie bood de Maratha-generaal Mahadaji Shinde, na de nederlaag van Maratha in de Derde Slag om Panipat in 1761 zijn pagri (tulband) aan de godheid aan, biddend voor de overwinning in zijn campagne om de Maratha-heerschappij in Noord-India te herstellen. Nadat hij met succes de macht van Maratha had opgewekt, voerde hij het herstel van de tempel uit.

7. MANGALNATH TEMPEL

Mangalnath-tempel, gelegen aan de rand van de stad, is een van de belangrijkste heiligdommen op het toeristencircuit. De presiderende godheid van de tempel is Lord Shiva of Mahadeva, die wordt aanbeden door toegewijden van heinde en verre. Volgens Matsya Purana wordt de Mangalnath-tempel beschouwd als de geboorteplaats van Mars. Er wordt gezegd dat de tempel in de oudheid een van de beste plekken was om een ​​duidelijk zicht op Mars te krijgen en een geweldige plek voor astronomische studies. Gelegen aan de oevers van de rivier de Kshipra, wordt de tempel geassocieerd met de overtuiging dat het bezoekers van hun duistere energieën en problemen zal bevrijden. Vanaf hier kunnen bezoekers ook een schilderachtig en prachtig uitzicht krijgen op de heilige Kshipra-rivier.

8. CHINTAMAN GANESH

Gebouwd over de heilige rivier Kshipra, is de Chintaman Ganesh-tempel het grootste en oudste heiligdom in Ujjain dat is opgedragen aan Lord Ganesha. Het idool van de tempel wordt verondersteld zichzelf te manifesteren. De godheid staat bekend als Chintaharan / Chintaman Ganesha – degene die de kracht heeft om wereldse angsten te laten verdwijnen, de verlichter van alle spanningen. De gemalinnen van Lord Ganesha, Riddhi en Siddhi zijn hier aan beide kanten van de heer geplaatst. De hele tempel is geheel uit steen opgetrokken en in de aula zijn prachtig gebeeldhouwde pilaren uit de Paramara-periode (9e tot 14e eeuw). Bezoekers kunnen ook hun respect betuigen aan het idool van Heer Vishnu in de gebouwen van de tempel.

9. GOPAL MANDIR

Gopal Mandir, gelegen in het hart van het marktplein, is een glorieus voorbeeld van Maratha-architectuur. Het werd in de 19e eeuw gebouwd door de koningin van Maharaj Daulat Rao Shinde- Bayajibai Shinde. De tempel is een torenhoge marmeren structuur en is opgedragen aan Heer Krishna. Het heiligste gedeelte van de tempel is ingelegd met marmer en verzilverde deuren en herbergt afgoden van Heer Krishna (zwart) en godin Radha (wit). Er zijn ook standbeelden van Devi Rukmani en Shiv Parvati aan weerszijden van het belangrijkste heiligdom. De tempel organiseert jaarlijks een groots feest ter gelegenheid van Bhadrakrishna Janmashtami.

INDIVIDUELE RONDREIS MET PRIVE CHAUFFEUR NAAR UJJAIN

15 DAGEN CENTRAAL INDIA

met een bezoek aan Ujjain

Lees verder

LIGGING UJJAIN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.