fbpx

Varanasi India

VARANASI

DE STAD VAN HET LICHT

GESCHIEDENIS VARANASI

Een van de oudste levende bewoners van de wereld, de heilige stad Varanasi of Benaras of Kashi, genesteld aan de oevers van de heilige rivier de Ganges, trekt al eeuwen pelgrims aan. De gevierde auteur Mark Twain, die in het laatste decennium van de 19e eeuw India bezocht, beschreef de stad als ‘ouder dan geschiedenis, ouder dan traditie, ouder zelfs dan de legende’.

Varanasi wordt beschouwd als de verblijfplaats van Lord Shiva en is een van de zeven heilige steden in het land. Eeuwen geschiedenis, kunst en traditie zijn samengevoegd om kleurrijke lagen toe te voegen aan de uitstraling van Varanasi, die het meest spectaculair zichtbaar is aan de Ghats (getrapte oevers van een rivier). Een unieke belevenis is om hier de spirituele scenes te aanschouwen. Van de beroemde Ganga arti (een vuurritueel) tot crematieceremonies, de ghats zijn de plaats van aloude rituelen die tot op de dag van vandaag worden uitgevoerd.

Volgens de legende heeft Lord Shiva de Ganges aangelegd en daarom wordt de rivier als heilig beschouwd. Duizenden toegewijden uit het hele land komen baden in de wateren omdat men gelooft dat door het nemen van een duik in de heilige Ganges een van hun zonden wordt vergeven. Er wordt ook aangenomen dat degenen die hier zijn gecremeerd moksha (redding) bereiken. Voor velen is de heilige Kashi Yatra (pelgrimstocht naar Varanasi)een van de belangrijkste rituelen die ze tijdens hun leven moeten ondernemen.

De afgelopen jaren is de stad uitgegroeid tot een leverancier van filosofie, yoga, de oude geneeskundige wetenschap van Ayurveda en astrologie.

Varanasi is ook een van de heiligste plaatsen van het boeddhisme, aangezien Lord Boeddha in Sarnath, op slechts 12 km afstand, zijn eerste preek hield. Jain-literatuur verwijst ook naar Varanasi als een heilige stad, omdat het de geboorteplaats is van vier Jain tirthankara’s (heiligen). Er wordt gezegd dat Kabir, een 15e-eeuwse mystieke dichter en heilige, ook in deze stad werd geboren.

De stad, waarvan wordt aangenomen dat deze dateert uit 1400 voor Christus, wordt in de Upanishads (heilige hindoeïstische geschriften) genoemd als Benaras en zou een belangrijk handels- en onderwijscentrum zijn geweest. Het kreeg uiteindelijk de naam Varanasi en werd gezien als brug naar de oude wereld. Schrijvers hebben lang geprobeerd de essentie van Varanasi in boeken vast te leggen. De stad heeft een enorme hoeveelheid literaire, schriftelijke, poëtische en historische werken geïnspireerd door enkele van de beroemdste Indiase schrijvers door de eeuwen heen. Beroemd om het weven van zijde, biedt de stad brokaatsari’s die een must zijn in de uitzet van de meeste Indiase bruiden. De stad is ook beroemd om koperwaren, koperwerk, houten en kleispeelgoed en sieraden.

Beroemde melodiemakers, van Mughal-hofmuzikanten tot hedendaagse personages zingen en maken muziek over Varanasi. Hun invloed op klassieke en hedendaagse muziek is zo sterk dat Varanasi ook voorkomt in de ‘Cities of Music’, die is opgericht door het Creative Cities Network van UNESCO.

HOE KOMT U IN VARANASI?

U kunt vanuit Amsterdam niet rechtstreeks aanvliegen op Varanasi. Met een overstap in Delhi kunt u wel naar Varanasi vliegen. Ook vanuit diverse andere binnenlandse vliegvelden zijn er mogelijkheden naar Varanasi.

5 BEZIENSWAARDIGHEDEN IN VARANASI

Varanasi bezoekt u niet, Varanasi moet u beleven en ervaren. Een indrukwekkende stad met een heilige rivier, pelgrims op zoek naar verlossing van hun zonden, crematies, overledenen die hun laatste zegeningen krijgen en heel veel spiritualiteit.

1. VARANASI GHATS

Een bezoek aan Varanasi kan niet compleet zijn zonder een bezoek aan de ghats langs de rivier de Ganges. De ghats zijn al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars, filmmakers, fotografen, schrijvers en muzikanten. Er zijn 88 ghats in de stad en de meeste worden gebruikt als badplaatsen.

DE BEKENDSTE GHATS ZIJN:

MANIKARNIKA GHAT

Een van de meest gunstige en heilige ghats van de hindoes, is de Manikarnika Ghat, een belangrijk terrein voor crematie. Het ligt tussen Dashashwamedh Ghat en Scindia Ghat. Er is een vijver in de buurt van Manikarnika Ghat waarvan wordt aangenomen dat deze door Lord Vishnu is gegraven, zodat Lord Shiva en Godin Shakti konden baden. Een voetafdruk bij de vijver zou van Heer Vishnu zijn, overgebleven uit de tijd dat hij in Varanasi had gemediteerd.

DASHASHWAMEDH GHAT

Een van de oudste en meest heilige ghats in de heilige stad Varanasi is Dashashwamedh. Deze plaats is het meest bekend om zijn Ganga arti (een heilig vuurritueel), een uitgebreide en levendige ceremonie die elke dag in de schemering plaatsvindt. Te midden van het blazen van schelphoorns, het luiden van bellen, het klinken van koperen bekkens en het zingen van mantra’s, vereren priesters de Ganges. De priesters die de arti uitvoeren, zijn allemaal in dezelfde kleding gedrapeerd: een kurta en een dhoti. De voorbereidingen voor de arti omvatten het verzamelen van vijf verhoogde planken, bloemen en wierookstokjes. Rituelen van de arti worden geleid door de hoofdpriester van de Gangotri Seva Samiti. De arti duurt ongeveer 45 minuten. Het ritueel kan worden bekeken vanaf de Ghat of vanaf een boot in de rivier. De naam ‘Dashashwamedh’ betekent de plaats waar Lord Brahma tien paarden heeft geofferd.

ASSI GHAT

Een van de grootste ghats en meest zuidelijke Ghat, is de Assi Ghat. Deze plaats is bijzonder belangrijk omdat hier de rivier de Ganges de rivier de Assi ontmoet. Bezoekers komen hier om Lord Shiva te aan bidden. De avondarti (een heilig vuurritueel) die hier wordt gehouden, is een spectaculair gezicht wanneer mantra’s worden gezongen, schelpen worden geblazen en zelfs de lucht zwaar voelt met een spirituele vurigheid. Deze Ghat is ook een startpunt voor boottochten en men kan hier komen om te genieten van yogasessies in de vroege ochtend en devotionele muziek.

2. RAMNAGARH FORT

Dit fort ligt aan de oostelijke oever van de rivier de Ganges, tegenover Tulsi Ghat, in Varanasi. Het 18e-eeuwse fort van rood zandsteen werd gebouwd in Mughal-stijl door de heerser van Kashi, Maharadja Balwant Singh. Er wordt gezegd dat het het voorouderlijk huis is van de Maharadja van Benaras. Op 30 minuten varen van Varanasi is het fort een indrukwekkend gezicht dat oprijst vanaf de oever van de rivier. Het herbergt een tempel gewijd aan Ved Vyasa, een museum in de compound toont verzamelobjecten van de Koninklijke familie en het staat bekend om zijn exposities van antieke scripts, geschriften, vintage meubels, auto’s, Koninklijke kostuums, draagstoelen van goud en zilverbrokaat en olifantenzadels die uit zilver zijn gehouwen. Er is een arsenaal met zwaarden en oude kanonnen uit Birma (Myanmar), Japan en enkele Afrikaanse landen, en een zeldzame astronomische klok die de maand, week, dag, tijd en andere astronomische details over de positie van planeten, maan en zon laat zien. De klok is gebouwd in de 19e eeuw aan het hof van een koning van Varanasi. Het fortpaleis is erg levendig tijdens het Ram Leela-festival (oktober – november). Tijdens dit festival worden ar scènes uit het epische Ramayana opgevoerd.

3. SARNATH

Een van de meest vereerde boeddhistische pelgrimsoorden ter wereld, Sarnath, ligt op slechts 10 km afstand van Varanasi. Er wordt aangenomen dat Lord Boeddha na het bereiken van nirvana (verlichting) hier zijn eerste preek hield. Sarnath heeft verschillende bouwwerken uit die tijd – zoals de Dhamekh Stupa, die de plek markeert waar Lord Boeddha zijn eerste preek hield en de Chaukhandi Stupa, waar Lord Boeddha zijn eerste vijf discipelen ontmoette. Een van de populaire attracties in Sarnath is een metalen pilaar, opgericht door keizer Ashoka in 272-273 voor Christus, die de basis vormt van de boeddhistische sangha. De pilaar is 50 meter hoog en heeft een symbool van vier leeuwen erop, de Lion Capital. Het is het embleem van de Republiek India. Onder de leeuwen zijn er vier andere dieren – stier, leeuw, olifant en paard. Deze vertegenwoordigen de fasen van het leven van Lord Boeddha. De spirituele tour naar Sarnath is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde Bodhiboom. Er wordt gezegd dat het is gegroeid uit een snede van de originele Bodhiboom in Bodh Gaya.

4. VISHWANATH MANDIR

Een van de meest populaire attracties in Varanasi, de Vishwanath Mandir, ook bekend als de Kashi Vishwanath-tempel, is opgedragen aan Lord Shiva en wordt ook wel de gouden tempel genoemd. De tempel neemt een speciale plaats in bij de hindoe-toegewijden. De 15,5 meter hoge iconische gouden spits werd in 1780 geschonken door Koningin Ahilya Bai Holkar van Indore aan Ranjeet Singh, de heerser van Punjab in 1839. De tempel ligt verscholen in een doolhof van andere heiligdommen en smalle looppaden met winkels die snoep, paan (betelblad), handwerk en andere snuisterijen verkopen. De tempel is open van 04.00 uur tot 23.00 uur. Grenzend aan de tempel zijn de Annapurna-tempel gewijd aan de godin van het eten en de Dundiraj Vinayak gewijd aan Lord Ganesha, die evenzeer worden vereerd. De tempel bevindt zich aan de oevers van de rivier de Ganges.

5. BOOTTOCHT OVER DE GANGES

De Ganges is een lange rivier die door India en Bangladesh stroomt. De rivier ontspringt in het Himalaya gebergte en mondt ruim 2500 kilometer later uit in de Golf van Bengalen. Het gebied rondom de Ganges is erg dichtbevolkt. Éen derde van de Indiaanse bevolking woont op de Indus-Gangesdelta, het dal van de Ganges, waar ook Varanasi ligt. Door het overmatig gebruik van de rivier zit het water vol met zowel menselijk als chemisch afval, waardoor de Ganges een van de meest bevuilde rivieren ter wereld is, toch is deze rivier voor de hindoes heilig is. Jaarlijks trekken dan ook miljoenen hindoes naar de rivier om hun ziel te wassen in de Ganges. Heel uniek is dan ook om de rivier per boot te ontdekken. Langs de oevers liggen talloze houten bootjes en de eigenaren staan te springen om u mee te nemen voor een tocht over de heilige rivier. Al peddelend ziet u hoe de vele pelgrims met het heilige water hun zonden weg wassen, hoe lijken gecremeerd worden en hoe de lokale bevolking hun wasgoed in de Ganges probeert te wassen. De unieke de skyline van Varanasi, de Ghats, tempels en andere bijzondere taferelen zijn vanaf het water zeer indrukwekkend.

INDIVIDUELE RONDREIS INDIA

(INCLUSIEF VARANASI - BENARES)

KLASSIEK INDIA EN NEPAL

Een unieke combinatie met India en Nepal inclusief Varanasi

Lees verder

HOTELS IN VARANASI

MERADEN GRAND ***

Als rust, een centrale ligging, internationale normen en aloude traditie belangrijke kenmerken zijn,

Lees verder

RAMADA PLAZA BY WYNDHAM JHV *****

Verblijf in luxe tijdens als u de beroemde Tempelsstad Varanasi bezoekt.

lees verder

RADISSON VARANASI *****

Met een verblijf in het Radisson Varanasi zit u zeer centraal om alle deze heiligdommen te bezoeken.

Lees verder

FOTO'S VARANASI

LIGGING VARANASI

STEL UW EIGEN REIS SAMEN NAAR VARANASI

(REIS OP MAAT)

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.