fbpx

Thakhek

THAKHEK LAOS

Thakhek, de hoofdstad van de provincie Khammouane, is een stad in zuid-centraal Laos aan de Mekong rivier. Thakhek, een vorstendom dat aan twee kanten van deze Mekong Rivier lag was door de strategische ligging een knooppunt van handelsroutes naar Vietnam, Thailand en Cambodja. De geschiedenis van Thakhek gaat terug naar de achtste eeuw, ten tijde van de Chenla- en Funan-dynastieën. De naam Thakhek betekent ‘landingsplaats voor bezoekers’. Vroeger heette de stad Sihotabong en later werd deze naam veranderd in Lakhon.

Een bezoek aan deze stad onthult verschillende historische juweeltjes, waaronder de 1500 jaar oude Sikhottabong Stupa en de oude “Grote Muur”. Ook is Thakhek een prima uitvalbasis naar de grotten van Mahaxai en de karstformaties in het Khammouane Limestone Park (NBCA).

FRANS BEWIND

De stad heeft veel officiële gebouwen, villa’s en winkels in Franse koloniale stijl. In 1940 was 85% van de bevolking van Thakhek Vietnamees vanwege het Franse beleid om Vietnamese immigranten naar Laos aan te moedigen.

Na de revolutie vluchtten veel van deze Vietnamese gezinnen naar Nakhon Phanom aan de overkant van de Mekong. Sindsdien is Thakhek veranderd in het slaperige stadje dat het nu is. Tegenwoordig is Nakhon Phanom aan de overkant, het tegenovergesteld van Thakhek, een grote metropool. De twee steden die slechts door de Mekong gescheiden worden, leiden een volslagen verschillend leven.

Ook heeft men ooit geprobeerd om hier een spoorlijn aan te leggen, die zou moeten lopen van Thakhek naar Vietnam via de Mu Gia Pass. Helaas is dit project mislukt, maar de overblijfselen liggen hier nog.

5 BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN THAKHEK

SIKHOTTABONG STUPA

De Sikhottabong Stupa (ook wel Muang Kao) en Ancient City-site, op de oostelijke oever van de Mekong rivier ten zuiden van Thakhek, is de belangrijkste culturele en religieuze site van Thakhek, maar ook van het zuiden van centraal Laos. De geschiedenis van 500 jaar oude stoepa uit de 16de eeuw is heeft een belangrijke betekenis in de culturele achtergrond van dit gebied, want in deze boeddhistische tempel zouden de beenderen van Lord Boeddha zijn ingewijd. Het belangrijkste evenement van de regio is het Sikhottabong-festival in februari, wanneer veel gelovigen een pelgrimstocht maken naar deze Stupa vanuit heel Laos en in de derde maanmaand, meestal in juli, wanneer de Bun gevierd wordt, een carnavalachtig feest.

VRIENDSCHAPSBRUG

In Thakhek ligt ook de derde Laotiaanse- Thaise vriendschapsbrug, die Thailand en Laos met elkaar verbinden. De bouw van deze brug begon in 2009 en werd op geopend op 11 november 2011.

CHAO ANOU ROAD

Toeristen komen naar Thakhek om een bijzondere sfeer te ervaren, terug in de tijd naar vervlogen tijden. Rondom het stadsplein en Chao Anou Road liggen een aantal gebouwen uit de koloniale tijd. Ten noorden van het plein staan een aantal winkelwoningen van rond 1925 met stucwerk van in elkaar grijpende swastikafiguren – hoewel dit hindoemotief voorkomt in Laotiaans weefwerk, komt dit nauwelijks terug in de architectuur. Tussen Chao Anou Road en Setthathilat Road staat de grote Nabo-tempel.

THAM PHA FA GROT

Onlangs is de Tham Pha Fa grot ontdekt met daarbinnen ongeveer 600 jaar oude Boeddha beelden. De belangrijkste attractie binnenin is een enorme zittende Boeddha, die naar verluidt wel 1200 jaar oud is en nog in zeer goede staat verkeerd. Er is ook een doolhof van goed verlichte tunnels die bezoekers kunnen verkennen, met enkele prachtige kalksteenformaties en muurschilderingen. De grot is een religieuze bezienswaardigheid en hier dient u qua kleding rekening mee houden: bedekte schouders en knieën.

THAKHEK LOOP

De Thakhek Loop is een spectaculaire scooter/motortocht van ongeveer 450 kilometer door het echte Laos. De Thakhek Loop is een rondje u u kiest zelf of u de ronde met de klok mee of tegen de klok in wilt rijden.

U rijdt door groene landschappen, watervallen, karstgebergten en langs idyllische dorpjes waar u terug gaat in de tijd. De tocht duurt minimaal drie dagen, maar het is fijner om vier dagen de tijd te nemen. Er zijn onderweg enorm veel mooie stops.

Het eerste van de loop is goed, daarna verandert de weg in droge modderwegen en ruw landschap. Vanaf de hoofdweg kunt u smalle zandweggetjes inslaan om te stoppen bij verschillende grotten en watervallen. De jungle-achtige omgeving tussen de bergen is verkoelend. Eenmaal de bergen uit verandert het landschap in een uitgestrekte zandvlakte, wat een woestijngevoel geeft. Het is ontzettend bijzonder om in één dag zulke verschillende landschappen te zien.

Tijdens de rit komt u ook langs talloze kleine dorpjes, waar de koeien en kippen los over straat lopen. Ook kinderen begroeten u enthousiast als u het dorp in rijdt met de kreet “Sabaidee”. In deze kleine dorpjes zijn lokale restaurantjes waar u heerlijk en zeer goedkoop kunt eten. Van deze lokale restaurantjes moet u niet veel voorstellen, want vaak is het niet meer dan een dak op palen met plastic tafels en stoelen en een klein keukentje, de gerechten echter zijn heerlijk. De mensen praten geen Engels, maar met handen en voeten kunt u heel veel lekkere dingen bestellen.

TUSSENSTOPS THAKHEK LOOP

Thakhek Stad: De route begint en eindigt officieel in de stad Thakhek. De oude delen van de stad zijn gelegen aan de Mekong rivier en bieden schitterende uitzichten over de rivier en het aan de overkant gelegen Thailand.

Hinboun: Een hoogtepunt van deze route en waarschijnlijk ook van het hele land, de Kong Lor Caves. Met een longtailboot gaat u de 7,5 kilometer diep grot in via verschillende rivieren die in elkaar overgaan. Aan het eind van de grot komt u in een weelderig groene vallei waar lokale bewoners hun spulletjes proberen te verkopen.

Nahin: vlakbij dit dorpje ligt de Na Sanam waterval. Deze waterval is niet snel te bereiken want u moet eerst een paar kilometer door de jungle hiken voordat u bij de waterval bent, maar het is absoluut de moeite waard en een leuke onderbreking van de motorrit. Enkel het eerste gedeelte van de route van vandaag is nog in een mooi landschap. Enkele kilometers na Nahin komt u bij een mooi uitkijkpunt. Hier hebt u een mooi uitzicht over het karstgebergte.

Boeddha Grot: Tot het dorpje Mahaxai zijn er meerdere grotten die u kunt bezoeken, zoals de Tham Pha Fa grot (Boeddha grot) en de Tham Nang AEN grot. Voor deze twee grotten heeft u minimaal een dag nodig als u ze beide wilt bezoeken.

Fallan Rivier: Een zwemspot die zeer geliefd is bij velen. Maak hier zeker een stop om bi te komen van de scootertocht en om een verfrissende duik te nemen in de stromende rivier. Hier vindt u ook het Nam Theun 2 Visitor Center waar u meer te weten komt over het innovatieve hydro-elektrische project aan de voet van de Nakai Plateau, een enorme stuwdam. In het omliggende landschap staan enorm veel afgestorven bomen, wat een heel fascinerend gezicht is.

Cool Springs: een waterpoel waar u kunt afkoelen en even heerlijk kunt relaxen. Een stukje verderop ligt de Dragon Cave, een bijzondere verrassing nadat u ongeveer 200 meter door een krappe en donkere grot hebt gelopen uitkomt in een enorm grote en verlichte ruimte.

TIPS THAKHEK LOOP:

  • In de bergen kan het weer snel omslaan, neem daarom altijd regen- en warme kleding mee, want in de avond kan het soms flink afkoelen en ook onweersbuien komen regelmatig voor.
  • Rij voorzichtig, veel wegen zijn geasfalteerd maar er zijn ook zanderige wegen met kuilen en gaten. Let dus extra goed op bij losse steentjes.
  • De brommers die verhuurd worden voor de Thakhek Loop zijn minimaal 100 cc. Hier hebt u een motorrijbewijs voor nodig! Hebt u deze niet? Dan bent u niet verzekerd!
  • Neem voldoende cash geld mee, onderweg zult u weinig pinautomaten tegen komen. Er zit in ieder geval een pinautomaat in Laksao en in Nahin, maar deze zijn niet altijd in gebruik.
  • Tank iedere keer als u een benzinepomp tegen komt. Er zijn stukken waar u gedurende tientallen kilometer niets tegen zult komen.

LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

LAOS RONDREIZEN

4 tours

Centraal Laos korte tours

0 tour

FOTO'S THAKHEK

LIGGING THAKHEK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.