fbpx

Vang Vieng

VANG VIENG LAOS

Vang Vieng is een klein dorp met slechts 25.000 inwoners en ligt aan de route tussen Vientiane en Luang Prabang. De stad is inmiddels helemaal getransformeerd naar een toeristisch centrum dat voornamelijk bestaat uit cafés, bars, guesthouses en excursiebureautje.

Tot een paar jaar geleden was Vang Vieng dé feest stad van Laos en stond het ook bekend om het tuben op de Nam Song Rivier. Er wonen meer toeristen dan lokale bevolking in de plaats. Die tijd is voorbij. In 2012 heeft de overheid de meeste “tubing” activiteiten gesloten nadat er 24 dodelijke ongelukken in 2011 waren gebeurd. Ook de illegale bars langs de rivier werden gesloten. U kunt nog wel tuben, maar in mindere mate dan in het verleden. Vang Vieng is hard op weg om een nieuwe identiteit te ontwikkelen, want Vang Vieng ligt in een prachtig gebied met torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen, honderden grotten, lagunes en bossen. Toeristen komen dan ook voor deze prachtige omgeving om diverse outdoor activiteiten uit te oefenen als fietsen, wandelen, hiken, karstgebergten beklimmen en te kajakken in plaats van feesten, dronken worden en overlast veroorzaken.

De lokale bevolking is hier dubbel in, aan de ene kant was het goed voor de economie alle toeristen die hier kwamen, aan de ander kant gelooft de overwegende Boeddhistische bevolking, in karma. De vele doden in de Nam Song rivier zorgen voor slecht karma van de rivier waardoor de lokale bevolking weg bleef. Dat slechte karma is nu gelukkig weg en alleen de leegstaande pubs, betonnen plateaus en verlaten touwslingers herinneren aan de feeststad die Vang Vieng ooit was.

7 LEUKE ACTIVITEITEN IN VANG VIENG

VANG VIENG TUBEN

Waar het voorheen een synoniem van losbandige backpackers, die gingen tuben en feesten op de Nam Son Rivier, tegenwoordig kunt u nog steeds tuben in Vang Vieng, een activiteit waar u met een band stroomafwaarts gaat over de Nam Song Rivier, maar nu alleen nog op een verantwoorde manier waarbij alcohol en feesten verboden zijn als u gaat tuben. U drijft nu rustig op een band door een prachtige omgeving en geniet van rust en stilte onder begeleiding van een gids.

 

VLIEGEN MET EEN LUCHTBALLON

Uniek, in Vang Vieng kunt u met een luchtballon Vang Vieng vanuit de lucht gaan verkennen. Vroeg in de ochtend, hoog boven de stad, zweeft u over deze prachtige omgeving. Een gemiddelde tocht duurt ongeveer drie kwartier en kost rond de $ 80 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen). Het is een magische ervaring.

ROTSKLIMMEN

De kalkstenen bergen in Laos zijn niet alleen perfect voor de vorming van schitterende grotten, maar de vele rotsen zijn ook ideaal zijn voor rotsklimmen. Vang Vieng heeft een speciale klimschool, Adam’s Climbing school waar u een cursus kunt volgen, variërend van een halve dag tot een driedaagse cursus onder begeleiding van ervaren instructeurs.

BLUE LAGOON CAVE

In de omgeving van Vang Vieng liggen enkele zogenoemde Blue Lagoons, natuurlijke waterpoelen met felblauw water. Dit felblauwe water is alleen in het droge seizoen, want in het regenseizoen verandert de blauwe kleur in een donkerbruine massa en is het paradijselijke gevoel enigszins weg. Er zijn verschillende blue lagoons in de omgeving. Blue Lagoon 1, 2 en 3. Nummer 1 ligt het dichtstbij Vang Vieng en wordt veel bezocht door Koreaanse toeristen. Op 17 kilometer afstand ligt Blue Lagoon nummer 3, de mooiste lagoon. De lagoons zijn heerlijke plekke om af te koelen.

GROTTEN RONDOM VANG VIENG

In de omgeving van Vang Vieng liggen honderden grotten. Via de rode voetgangersbrug in Vang Vieng, langs de rijstvelden en een hele steile trap, komt u bij de Tham Chang grot. Het is een flinke klim, maar absoluut de moeite waard. Deze grot werd vroeger gebruikt als bunker tijdens de oorlog met de Chinezen en is mooi verlicht van binnen. Omdat de grot zo hoog ligt, hebt u bovendien ook een geweldig uitzicht over de omgeving. Andere bekende grotten zijn de Tham Pha Puak, de Tham Phou Kham en Tad Kaeng Yui grot.

WEST VANG VIENG LOOP

De prachtige natuur rondom Vang Vieng is niet alleen vanaf het water te bewonderen, maar ook per scooter of fiets. Een goede optie waarbij u veel ziet van de omgeving is de West Vang Vieng loop, een ronde van 26 kilometer langs de hoogtepunten in de omgeving. U gaat dwars door het platteland, bergen, rijstvelden en langs H’Mong dorpjes. Deze dorpjes zijn erg basic en hier ziet u het echte Laotiaanse plattelandsleven. Onderweg hebt u ook nog de mogelijkheid om te stoppen bij de blue lagoons, voor een verfrissende duik en bij de grotten te gaan kijken. De weg is er eentje met uitdagingen: het is een onverharde weg vol met gaten. Voordat u vertrekt moet u zorgen dat er voldoende benzine in de tank zit, onderweg is het nauwelijks tot niet meer te krijgen. In het regenseizoen is deze route niet aan te raden, want een deel is dan onbereikbaar door de modder en omdat delen van de weg zijn weggespoeld.

MOUNTAINBIKEN OF KAJAKKEN

In de omgeving van Vang Vieng kunt u heel goed kajakken en mountainbiken. Vang Vieng ligt aan de Nam Song River. Tijdens het droge seizoen is de rivier relatief rustig en kunt u rustig door de prachtige natuur varen. In het regenseizoen stroomt de rivier een stuk sneller met een paar stroomversnellingen langs de weg. Houdt u niet van water, dan is fietsen ook zeker een goede optie.

HOE KOMT U IN VANG VIENG?

Vang Vieng is al jaren een zeer populaire plek en het ligt mooi op de route tussen Luang Prabang en Vientiane. Een zeer leuke stop om tussen deze twee plaatsen in te lassen. U kunt Vang Vieng met de bus bereiken of met een auto met privé chauffeur tijdens een van de tours van Delta Holidays.

OVERNACHTEN IN VANG VIENG

Vang Vieng is de laatste jaren enorm veranderd. Tot 10 jaar geleden werd vang Vieng vooral bezocht door backpackers en waren het voornamelijk low-budget accommodaties, tegenwoordig is het aanbod in accommodaties veel gevarieerder, en zijn er voor elk budget verschillende mogelijkheden.

BESTE REISTIJD

De beste tijd om Vang Vieng te bezoeken is tijdens het droge seizoen van november tot en met maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen iets koeler en daarom ook aangenamer. Maart tot en met mei is het warme seizoen en de temperatuur kan oplopen tot 40°C of hoger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober en door de regen wordt het maken van excursies iets lastiger.

RONDREIZEN LAOS

LAOS RONDREIZEN

4 tours

Centraal Laos korte tours

0 tour

LIGGING VANG VIENG

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.