fbpx

Vientiane Laos

VIENTIANE

Vientiane is de hoofdstad van Laos en de meest relaxte hoofdstad van Azië. Met ongeveer 400.000 inwoners is het wel de grootste stad van Laos, maar qua hoofdstad is het de rustigste van Azië. Terwijl Hanoi, Bangkok en Jakarta enorm hectisch zijn, voelt Vientiane aan als een groot dorp. De naam Vientiane komt van Wieng en Chan. De Fransen romaniseerden de spelling tot Vientiane. Deze Franse invloed is veel terug te vinden in de hoofdstad, er is zelfs een hele Franse wijk.

Voor veel mensen is Vientiane het startpunt van hun reis door Laos, maar blijven ze hier niet lang. Dat is jammer, want er is voldoende te zien voor een paar dagen.

12 BEZIENSWAARDIGHEDEN VIENTIANE

1. WAT SI SAKET

De belangrijkste tempel in Vientiane is de Wat Si Saket. Dit is de oudste tempel van Vientiane en is nog in een goede staat. De tempel werd in 1818 gebouwd door koning Anouvong in een Thaise Stijl en door de Fransen gerestaureerd in 1913. De goede staat is waarschijnlijk te danken aan de Thaise stijl en daarom is de tempel niet verwoest tijdens een aanval op Vientiane in 1828. In de tempel vindt u bijna 7000 Boeddha’s, beelden in verschillende houdingen en materialen, waarvan er velen al eeuwenoud zijn. Zelfs in de muren van het complex vindt u kleine Boeddhabeeldjes. De heldere gele pilaren en gedetailleerd rood dak (die allemaal het gevolg zijn van verschillende restauraties sinds de bouw) maken het de mooiste tempels van Vientiane.

2. HAW PHA KAEW (HAW PHA KAEO)

Niet ver van Wat Si Saket ligt nog een prachtige en kleurrijke tempel: Haw Pha Kaew, ook wel Wat Phra Kaew genoemd. De prachtige architectuur en zijn fascinerende historische betekenis is indrukwekkend. De tempels is gebouwd in 1565 op bevel van koning Setthathirat nadat hij de hoofdstad van Luang Prabang naar Vientiane had verplaatst. De tempel werd gebouwd op het terrein van het koninklijk paleis om het smaragdgroene Emerald Buddha- beeldje te huisvesten, dat Setthathirat van de stad Chiang Mai had gekregen toen hij naar Luang Prabang ging.

De Smaragdgroene Boeddha heeft meer dan 200 jaar in de tempel gestaan, maar werd in 1779 toen Vientiane in beslag werd genomen door de Siamese generaal Chao Phraya Chakri. De tempel werd vernietigd en het beeld werd overgebracht naar Wat Phra Kaew in Bangkok en is nu het symbool van Thailand. De tempel is in 1816 herbouwd en er is een nieuw beeld geplaatst voor de verloren smaragdgroene Boeddha. Nadat de tempel nog een keer werd verwoest in 1828 en herbouwd tussen 1936 en 1942 door de Fransen werd het in de jaren zeventig omgebouwd van een gebedshuis naar een museum.

3. PHA THAT LUANG

De gouden stupa Pha That Luang is het symbool van de stad Vientiane en van het land, want de stupa is terug te vinden op de bankbiljetten van Laos. De Laotianen zijn ontzettend trots op deze stupa: deze is namelijk niet in een gouden kleur geschilderd, maar ook daadwerkelijk van goud gemaakt. Deze gouden stupa ligt enkele kilometers buiten het centrum, dus u kunt deze stupa het beste op de fiets of met een tuk tuk gaan bezoeken. Rondom de gouden stupa liggen nog een aantal tempels: Wat That Luang Neua en Wat That Luang Tai.

4. THAT DAM

In het centrum van Vientiane staat nog een andere bijzondere stupa: That Dam, ook wel de zwarte stupa genaamd. Vroeger was deze stupa rijkelijk versierd met gouden platen, maar die zijn tijdens een aanval op de stad verwijderd. De stupa raakte in verval, kleurde zwart en is tegenwoordig bedekt met mos en planten. Niettemin is de stoepa beroemd vanwege de twee legendes die erover staan.

De eerste legende is dat een zevenkoppige naga (mythische slang) in de stoepa leeft, die in tijden van crisis, geweld en plunderingen in de stad verschijnt om haar te beschermen. Deze naga speelt zowel in de hindoeïstische als de boeddhistische mythologie een rol.

De andere legende is dat de That Dam oorspronkelijk bedekt was met goud dat werd gestolen door de Siamezen toen ze in 1827 Laos binnenvielen. Dit verhaal kan enige waarheid bevatten, aangezien de Siamese indringers het goud stalen dat de belangrijkste tempel in Vientiane, Pha That Luang, bedekte. De Zwarte Stoepa wordt gezien als een monument voor de massale verwoesting die de Siamezen aanrichtten. Aan de andere kant wordt dit verhaal in twijfel getrokken omdat ze niet geloven dat de That Dam ooit met goud was bedekt omdat het mogelijk geen religieuze plaats van betekenis is geweest.

5. WAT SI MUANG

Wat Si Muang is een Khmer-tempel met een fascinerende legende die nog steeds van grote betekenis is onder de Laotiaanse gemeenschap. De gouden structuur werd gebouwd in 1563, tijdens het bewind van koning Setthathirat.

De naam van de tempel komt van een jonge vrouw, Si Muang, die zichzelf meer dan 400 jaar geleden opofferde om boze geesten te sussen. Ze wierp zichzelf in een gat in de grond waar de centrale pilaar van het gebouw moest komen, en werd verpletterd toen de massieve pilaar op zijn plaats werd neergelaten. Omdat deze centrale pilaar ook het centrum van de stad vormde, wordt Wat Si Muang ook wel de ‘moedertempel’ van Vientiane genoemd. Er is een klein standbeeld van Si Muang achter het gebouw, samen met een hoop stenen die dateren uit haar tijd. Tijdens That Luang Festival, dat plaatsvindt in oktober of november, is de tempel het middelpunt van de festiviteiten, want Wat Si Muang trekt mensen aan die willen dat hun wensen worden vervuld. De lokale bevolking gelooft dat als u ergens voor bidt en het wordt ingewilligd, u naar de tempel moet gaan om een offer te brengen.

6. PATUXAI

Laos is ooit een Franse kolonie geweest, wat ook terug te vinden is in de architectuur. Een mooie bezienswaardigheid is dan ook de Patuxai. Patuxai betekent letterlijk “boog” en wordt gezien als de Arc de Triomphe van Laos. De boog is rijkelijk versierd. Het monument is te vinden in het Patuxai Park, een gebied waar ook veel lokale inwoners komen om te ontspannen en een praatje komen maken. Voor een klein bedrag kunt u met de trap naar boven gaan. Boven hebt u een prachtig uitzicht op de stad, vooral bij zonsondergang. Grappig om te weten is dat de Patuxai werd gebouwd met cement dat de Verenigde Staten hadden geschonken voor de bouw van een luchthaven.

7. LAO NATIONAAL MUSEUM

Als u meer wilt weten over de geschiedenis van Laos, is het Lao Nationaal Museum een goed punt om te starten. Het museum, dat oorspronkelijk in 1925 werd gebouwd als residentie van de Franse gouverneur, is nu het toneel van informatie over de Franse kolonisatie, de onafhankelijkheid van Laos en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Laos. In 2007 hebben de Verenigde Staten een subsidie ​​gegeven om het museum op verder op te bouwen.

8. COPE MUSEUM

COPE is een organisatie voor slachtoffers van clusterbommen in Laos, want Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. UXO’s, de afkorting voor Unexploded Ordnance (onontplofte bommen en mijnen), liggen nog steeds verspreid door heel Laos: in bossen, waar kinderen spelen, in rivieren waar mensen baden en hun kleding wassen, onder huizen en landbouw- en rijstvelden, wachtend als een tikkende tijdbom. Omdat niemand weet waar deze bommen exact liggen zijn er nog dagelijks ongelukken waar mensen benen, armen of soms zelfs veel meer kwijtraken. Dit centrum is een tentoonstelling over de bombardementen op Laos tijdens de Vietnam oorlog, ruim 40 jaar geleden. U ontdekt hier hoe het dagelijks leven nog altijd wordt beïnvloed door die gebeurtenissen. Het museum is niet groot. Er is een kleine bioscoop waar non-stop documentaires worden gedraaid, en een expositieruimte waar het verdriet en de pijn duidelijk voelbaar zijn. Door de verschillende persoonlijke verhalen van ouders die hun kind kwijtraakten, interviews met slachtoffers en de verhalen hoe jonge Laotianen hun leven wagen om deze bommen op te sporen en onschadelijk te maken en hoe kinderen bommen zoeken proberen te verkopen in ruil voor voedsel, zal dit museum een onuitwisbare indruk achter laten. De verhalen zijn hartverscheurend. De toegang is gratis, maar een donatie wordt zeer op prijs gesteld, want deze gaan direct naar het goede doel en er worden protheses gemaakt voor de slachtoffers, want nog steeds wachten tientallen Laotianen op een prothese.

9. LAO DISABLED WOMEN’S DEVELOPMENT CENTER (LDWDC)

Het LDWDC is een non-profitorganisatie die vrouwen met een handicap meer mogelijkheden biedt door middel van een beroepsopleiding, werkgelegenheid, ondersteuning en gemeenschap. Bezoekers kunnen een rondleiding en een handwerkles volgen in het centrum van Vientiane. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 10% van de mensen in Laos een handicap. De oorzaken variëren van geboorteafwijkingen tot ondervoeding, gewond geraakt door een bom die niet ontploft is, verkeersongevallen en infectieziektes (polio).Deze lichamelijke handicap is slechts een klein deel waarmee deze vrouwen moeten leven, want stigma, negatief stereotype en gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en onderwijs zijn de grootste obstakels, waarbij vrouwen steeds meer worden gediscrimineerd. Gehandicapte vrouwen hebben een nog groter risico om gediscrimineerd te worden. Het LDWDC, geopend in 2002, stelt vrouwen in staat door middel van opleiding en daaropvolgend werk in naaien, borduren, weven, natuurlijke kleurstoffen, gebarentaal, computervaardigheden en papieren handwerk, door producten te maken van gerecyclede kranten die het centrum verkoopt om zichzelf te onderhouden. U kunt hier actief aan mee doen en leren hoe u van een oude krant een fotolijstje, onderzetters, placemats, oorbellen, sleutelhangers en ornamenten kunt maken.

In het centrum kunt u ook lunchen en een rondleiding krijgen. Alle inkomsten worden direct weer besteed binnen het centrum.

10. MEKONG BOULEVARD

Vientiane ligt aan de rivier de Mekong en veel inwoners en toeristen trekken richting de “Mekong Boulevard”. Hier vindt u sfeervolle restaurantjes waar u tevens een mooi uitzicht over het water hebt en waar de meeste activiteiten plaatsvinden. Probeer dan ook in ieder geval het lokale biertje: Beer Lao.

Ook langs de Mekong ligt de avondmarkt, een gezellige markt met rode kraampjes rondom het Chao Anouvong Park. Hier worden huishoudelijke spullen en kleding verkocht, maar ook souvenirs en kunstwerken van (lokale) kunstenaars.

11. XIENG KHUAN (BOEDDHA PARK)

Op 25 kilometer ten oosten van Vientiane ligt het Boeddha Park. Een soort “sprookjespark” met meer dan tweehonderd hindoeïstische en boeddhistische beelden in verschillende soorten en maten waaronder een enorme 40 meter hoge liggend Boeddhabeeld. De monnik die het park in 1958 bouwde, bestudeerde zowel hindoeïsme en boeddhisme, wat de bijzondere mix van religieuze stijlen verklaart. De omgeving en de beelden voelen surreëel aan door de vreemde verhoudingen en vormen. De beelden lijken heel erg oud, maar ze zijn pas de vorige eeuw gebouwd.

12. THA NGON DRIJVENDE CRUISE

Wilt u een keer op een speciale manier gaan lunchen in Laos? Wat dacht u van een Laotiaanse lunch aan boord van uw eigen woonboot om heerlijk te eten en te genieten van een traditionele maaltijd. De drijvende restaurants van Tha Ngon in Vientiane zijn een populaire lunchplek in Lao compleet met karaoke. Op 30 minuten rijden van Vientiane ligt het kleine dorpje Tha Ngon, een slaperig dorpje genesteld aan de oevers van de rivier de Nam Gum omgeven kleine viskwekerijen. U huurt hier uw eigen boot. Deze boten variëren in prijs van 100.000 kip (ongeveer € 12) voor een kleine boot tot 200.000 kip (ongeveer € 24). Hiermee krijgt u een privé drijvend restaurant compleet met schipper voor een uur. De kleine boten bieden plaats aan ongeveer 8-10 personen en de grotere boten bieden plaats aan 14-16 personen. En terwijl u vaart geniet u van bv een pittige tam mak houng (papajasalade), gebakken riviervis of goong ten (“dansende garnaal”) samen met een koud Lao biertje. De restaurants richten zich vooral op de Lao-klanten en het eten zal daarom redelijk pittig zijn. Vraag daarom of uw maaltijden phet noi neung (een beetje pittig) kan worden bereid als u uw maaltijden niet zo heet wilt eten als de lokale bevolking.

De Lao-gewoonte schrijft voor dat oudere personen nooit zichzelf mogen dienen – een jongere of ondergeschikte persoon moet diegenen dienen die hoger in leeftijd of status zijn. Daarnaast is het in Laos de gewoonte dat uw bierglas nooit leeg is. Een uurtje aan boord van een drijvend restaurant kan daarom voor sommigen een behoorlijke drinkuitdaging zijn!

LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

LAOS RONDREIZEN

4 tours

Centraal Laos korte tours

0 tour

LIGGING VIENTIANE

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.