fbpx

Luang Namtha

LUANG NAMTHA

In de beboste heuvels, in het noordwesten van Laos ligt het kleine en gemoedelijke stadje Luang Namtha. Het is de meest toeristische stad van het noorden, maar nog wel met een lokale charme. De stad is een uitvalbasis voor het prachtige natuurreservaat Nam Ha National Protected Area (NBCA). Vanuit Luang Namtha zijn er allerlei leuke activiteiten mogelijk in dit park, van vlotvaren en kajakken over de rivier Nam Tha. De omgeving van Luang Namtha is weelderig en zelfs in de droogste periode is de omgeving mooi groen. Fietstochten (mountainbiken) en jungle tochten naar de dorpen en bergstammen rondom Luang Namtha zijn ook populaire activiteiten. Deze bergstammen leven nog volgens een traditionele wijze, wat heel bijzonder is om te zien.

Tijdens de Battle of Luang Namtha, een slag die tussen januari 1962 en mei 1963 werd uitgevochten, was een belangrijk onderdeel van de Laotiaanse burgeroorlog. Het kwam tot stand als gevolg van de onrust na de Laotiaanse onafhankelijkheid als gevolg van de Eerste Indochina-oorlog met Frankrijk. Luang Namtha heeft toen veel schade opgelopen. Toen de strijd voorbij was, werden de omliggende heuvels kaal gekapt en de enorme boomstammen werden naar China vervoerd. Nadat de grenzen in 1990 open gingen voor het toerisme maakte Luang Namtha een grote ontwikkeling door en bij het zien van de weelderige omgeving kunt u zich nauwelijks voorstellen dat het allemaal nog maar zo kort geleden is.

Er is sindsdien ook een tweede centrum ontstaan, die meer voorzieningen en faciliteiten biedt aan toeristen. Dit tweede centrum ligt 6 kilometer ten noorden van het oorspronkelijke centrum. Het eerste centrum bestaat nog steeds en geeft een goed beeld hoe Luang Namtha eruit zag voordat het toerisme belangrijk werd voor deze plaats. Ecotoerisme is dan ook erg belangrijk. U kunt hier van het lokale leven proeven, terwijl een deel van de inkomsten gaat naar de lokale bergstammen en dorpen in de bergen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN LUANG NAMTHA

LUANG NAMTHA PROVINCIAL MUSEUM

In dit enige museum in Luang Namtha vindt u traditionele kostuums en artefacten van bergstammen. Ook ziet u diverse voorwerpen die tijdens de burgeroorlog zijn gebruikte. Het museum is alleen door de week geopend in de ochtend van 08.30 uur – 12.00 uur en in de middag van 13.00 – 15.30 uur. Het is een leuk museum om een idee te krijgen van Luang Namtha, haar geschiedenis en bevolking.

STUPA’S

Lang geleden besloten Sy Sod So Tammikarad, koning van Xieng Saen (nu Xieng Saen, Thailand) en Naleatafai, koning van Chanthabury (nu Oudomxay), om twee stoepa’s te laten bouwen als symbolen van hun vriendschap. Een van hen was de That Phoum Pouk-stoepa, de andere is deze met goud bedekte stoepa op de top van een heuvel met uitzicht op de stad.

MARKT LUANG NAMTHA

De avondmarkt (17.00 – 22.00 uur) is een kleine markt waar de inwoners voor een klein bedrag een maaltijd voor u bereiden. U maakt zo op een unieke manier kennis met de Laotiaanse gerechten. Ook vindt u hier kleding, huishoudartikelen en illegale dvd’s. Op vijf minuten lopen van de hoofdstraat is er een dagelijkse versmarkt. Hier vindt u heel veel kramen met verse groenten en heerlijk vers fruit.

WATERVALLEN NAM DEE

10 kilometer ten noordoosten van Luang Namtha ligt de Nam Dee waterval met daarbij het lokale Nam Dee dorpje. U komt hier in contact met de lokale bevolking die hier rond de watervallen wonen en werken en u maakt kennis met een zeer primitief leven, een leven waar de tijd stil heeft gestaan. Een mooie eerste kennismaking als u hier in dit prachtige gebied ook nog een trekking gaat maken.

KAO RAO GROTTEN

37 kilometer ten zuiden van Luang Namtha ligt het Kao Rao grotgebied, een gebied van 30 hectare groot. Met een lokale gids gaat u via een pad dat gemakkelijk te belopen is door de oerbossen heen richting de Chook Rivier. Als u de kalkstenen grot nadert, zal de gids u wijzen op de oudere bomen die een scala aan flora en fauna ondersteunen, vogel-oproeptechnieken demonstreren, de vissen van de rivier voeren en het geologische verleden van het gebied uitleggen. Speleologen hebben de Kao Rao-grot ongeveer 1000 meter in kaart gebracht en ze zijn nog steeds niet aan het einde. Via natuurlijke trappen daalt u via een smalle tunnel naar beneden. U kunt hier wel recht opstaan als u uitkomt in een goed verlichte grot met kamers, natuurstenen poelen, droge formaties en natte grotparels.

KAJAKKEN NAM THA RIVIER

De rivier Nam Tha is zeer geschikt voor een leuke kajaktocht. Zeker vlak na het regenseizoen is dit een geweldige excursie, want in het droge seizoen staat het water wel vrij laag en is de tocht niet zo spectaculair. Ook vlotvaren is een zeer leuke activiteit op de Nam Tha rivier.

 

JUNGLE TREKKINGS

Luang Namtha is de plaats om een jungle trekking te starten. Een uniek jungle trekking die zeker een van de hoogtepunten zal zijn van uw reis naar Laos. Tijdens de jungle trekking leert u van de gids van alles over de natuur en het leven in de jungle, zelfs het eten van planten is een onderdeel van de trekking. De accommodaties waar u slaapt zijn verschillend, van een zelfgebouwde hut in de jungle tot een slaapzaal in een homestay of kamer in een ecolodge. U gaat terug naar een heel ver verleden, want de tijd heeft hier stil gestaan. Wassen in de rivier en water drinken uit diezelfde (bruine) rivier. Maak een praatje met de lokale bevolking, ze laten u graag dingen zien en leggen graag van alles uit.

HOTELS LUANG NAMTHA

De accommodaties in Luang Namtha liggen in het nieuwe centrum en zijn over het algemeen simpel, maar comfortabel genoeg om van een relaxt verblijf te genieten. Het nieuwe centrum bestaat eigenlijk uit een lange straat met guesthouses en hotels. Luxe hotelketens en 5* hotels zult u hier niet vinden.

VERVOER LUANG NAMTHA

In Luang Namtha, welke is opgedeeld in meerdere wijken, kunt u zich heel goedkoop met een tuk tuk verplaatsen of met de fiets. In de centra kunt u alles lopend goed ontdekken.

Als u een fiets huurt, krijgt u standaard een kaart erbij. Hier staan routes op die erg fraai zijn. De mooiste route is naar The Boat Landing en naar het oosten, naar de dorpen van de Zwarte Thai: Ban Pasak, Ban Pong en Ban Tongkwa.

NOORD LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Noord Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING LUANG NAMTHA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.