fbpx

Luang Prabang

LUANG PRABANG LAOS

Luang Prabang is de voormalige hoofdstad van Laos en een van de best bewaarde steden van Azië. Door de prachtige ligging in de bergen en het groene landschap is Luang Prabang een stad die u niet mag missen tijdens een rondreis in Laos. In de hele stad zijn oude gebouwen en tempels die bijna allemaal nog authentiek en in goede staat zijn. Door de combinatie van de koloniale Franse architectuur en de goed onderhouden tempels heeft de stad een unieke sfeer. Hierdoor is Luang Prabang door UNESCO uitgeroepen tot World Heritage site. Luang Prabang is dan wel een stad, maar het voelt als een groot dorp met een zeer relaxte sfeer.

14 BEZIENSWAARDIGHEDEN LUANG PRABANG

Sfeer, gezelligheid, kleur en geur is wat Luang Prabang siert. De meeste bezienswaardigheden liggen in het oude stadscentrum, waardoor u alles per voet of op de fiets kunt ontdekken.

1. WAT XIENG THONG

Luang Prabang kent tientallen prachtige tempels en kloosters, waarvan Wat Xieng Thong de meest indrukwekkende is. De muren van deze tempel zijn bekleed met prachtig mozaïek, die het leven van de gewone Laotiaan uitbeelden. Wat Xieng Thong is ook het bekendste klooster in Laos, en het wordt ook wel Gouden Stad-klooster genoemd. Het is een prachtig gebouw uit 1560. In tegenstelling tot veel andere kloosters werd deze sim (hoofdtempel) niet door de Christenen verwoest in de 19ste eeuw.

2. KONINKLIJK PALEIS (MUSEUM)

Midden in het centrum ligt het Koninklijke paleis, maar deze wordt niet meer door de koning gebruikt maar dient nu als Koninklijk Paleismuseum. Het paleis is prachtig en is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw van de stad. Buiten het mooie gebouw staat een 83 cm groot gouden Boeddhabeeld, wat beschouwd wordt als het belangrijkste Boeddhabeeld van Laos. De naam Luang Prabang heeft de stad te danken aan dit Boeddhabeeld, wat Pha Bang (groot heilig beeld) genoemd wordt. Het paleis werd in 1904 door de Fransen gebouwd die als vervanging diende voor het ouden, teakhouten, paleis. Het koninklijk paleismuseum is op dinsdag gesloten.

3. WAT MAI SUWANNAPHUMAHAM

In de buurt van het koninklijk paleis, aan Sisavangvong Road staat de Wat Mai Suwannaphumaham, in de volksmond Wat Mai (May) genoemd. Deze boeddhistische tempel is gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is de grootste tempel ven waarschijnlijk de meest gefotografeerde sim (Klooster) van Luang Prabang. De voorgevel is namelijk bedekt met goudreliëfs.

 

 

4. WAT WISUNALAT (WAT VISOUN)

Wat Visounnalat werd oorspronkelijk gebouwd in 1512 of 1513 tijdens het bewind van koning Wisunarat (of Vixoun, 1501-1520). Wat Wisunalat is de oudste nog in bedrijf zijnde tempel van Luang Prabang. Ook deze tempel heeft meerdere dakconstructies. De originele zeer sierlijke houten sim was een spectaculair voorbeeld van Lao-vakmanschap op zijn best en was een van de meest imposante religieuze bouwwerken van het oude Luang Prabang. De sim werd herbouwd tussen 1896 en 1898 en tijdens het bewind van koning Sakkarin Kamsuk (reg. 1894-1903). De sim zet vandaag zijn bestaan ​​voort als een waardevol museum voor religieuze kunst met talloze eeuwenoude Boeddhabeelden in brons en verguld en onversierd hout, stenen voor het wijdingsgebied en andere religieuze voorwerpen.

5. THAT MAKMO (THAT PATHOUM)

Een ander belangrijk en opvallend kenmerk van de wat is de unieke That Pathoum, of Stupa van de Grote Lotus, aan de voorkant en noordoostkant van de sim. Het is meer in de volksmond bekend als That Makmo, de “Watermeloen Stupa” vanwege zijn ronde koepel. De koepel weerspiegelt stilistisch een Singalese invloed en is de enige stoepa met een dergelijke vorm in Laos, en zelfs in Cambodja of Vietnam. Oorspronkelijk gebouwd tussen 1514 en 1515, werd het verwoest tijdens de inval van Haw Black Flag in 1887. Binnenin waren talloze oude Boeddha afbeeldingen. Velen werden vernietigd, maar er zijn een aantal bewaard gebleven die nu in het Koninklijk paleis museum te zien zijn en nog in de sim zelf. Na de verwoestende aanval in 1887 werd de sim pas in 1920 gereconstrueerd en voltooid in 1932. De stoepa bevindt zich op een aantal verschillende vierkante lagen en heeft bovenaan een Lao-boeddhistische Usnisa-kroon.

6. UXO MUSEUM

Een bezoek aan het UXO museum is een absolute must als u meer wilt weten over de geschiedenis van Laos. UXO staat voor ‘unexploded ordnance’; bommen die tijdens de tweede Indochina oorlog (de oorlog tussen Vietnam en Amerika) in Laos terecht zijn gekomen, maar niet zijn ontploft. Tot op de dag van vandaag ondervinden de Laotianen nog steeds de nare gevolgen van deze bommen, want bijna dagelijks worden er nog steeds bommen gevonden. Sommige van deze bommen gaan ook af, als er niet voorzichtig genoeg mee omgegaan wordt, vooral op het platteland. Kinderen zijn vaak bij deze ongelukken betrokken, omdat zij niet weten wat deze bommen zijn en doen.

Stichting UXO Lao, de stichting die het museum heeft opgezet, is bezig om het land stukje bij stukje ‘schoon’ te maken van deze niet ontplofte bommen. Bewoners van het land kunnen zich aanmelden om hun stuk land of dorp vrij te laten maken van de bommen. Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld, dus het duurt nog jaren voordat alle bommen zijn geruimd. In het museum vertellen slachtoffers hun verhaal, wat de bommen hebben gedaan met hun leven, hoe het hun nog steeds treft en hoe ze hier in de toekomst mee moeten leven. Ook leert u hoe het mogelijk is dat bommen die voor Vietnam bedoeld waren in Laos terecht zijn gekomen. Het museum is gratis te bezoeken, maar een donatie wordt zeer op prijs gesteld, want deze gaan rechtstreeks naar de stichting die hiermee hun goede werk voort kunnen zetten.

7. LUANG PRABANG MARKT

Ook in Luang Prabang zijn een aantal leuke markten, zoals u die ziet in Indonesië of in Thailand. Hier zijn leuke dingen te koop.

DE AVONDMARKT

Deze markt is elke dag geopend van 17.00 uur tot 22.00 uur en u vindt hier van alles, van kleding, tassen en sieraden en nog veel meer! De markt bevindt zich in de hoofdstraat van Luang Prabang.

DE OCHTENDMARKT

Deze markt is vooral gericht op de verkoop van eten, groente, vleeswaren, rijst worden hier door lokals aan lokals verkocht. Hier krijgt u een goed beeld van de Laotiaanse cultuur. Ook zijn hier stalletjes met kleding. Deze markt is elke dag geopend van 05.00 uur tot 10.00 uur.

8. TAK BAT – MONNIKEN

In de stad wonen veel monniken, die u dan ook overal tegenkomt. Eén van de meest bekende gebeurtenissen in Luang Prabang is de Tak Bat. Elke dag, bij zonsopkomst, lopen de monniken door de straten om aalmoezen (eten voor de dag in de vorm van kleine rijstballetjes) te ontvangen van de lokale bewoners. Het is een rustige, soort mediatie-achtige gebeurtenis die de nederigheid van monniken laat zien terwijl de lokale bewoners juist hun respect tonen door te geven. De monniken lopen achter elkaar in hun felgekleurde gewaden, wat een bijzondere ceremonie is wat u zeker gezien moet hebben. Als je getuige wilt zijn van deze mooie traditie, dan zult u rond 06.00 uur in een van de straten van het oude stadscentrum (Th Sakkarin en Th Kamal) moeten staan. Houdt wel rekening met normen en waarden:

  • Blijf op gepaste afstand van de monniken
  • Geen flits aan op uw fotocamera en maak op een bescheiden manier een foto
  • Het is een traditie voor de lokale bevolking, biedt daarom zelf niets aan, aan de monniken.
  • Gooi daarom ook geen rijst in hun kommetjes
  • De monniken mogen alleen zelf geproduceerde gerechten eten.

9. BAMBOEBRUG

Tijdens het droge seizoen kunt u in Luang Prabang de bamboebrug over de rivier de Nam Khan steken. Deze staat er maar voor een paar maanden per jaar en deze brug kan alleen opgebouwd worden bij een lage waterstand. Aan het begin van het seizoen koopt een familie de bamboe om de brug te bouwen. De entree die u betaalt voor de brug wordt door de familie gebruikt om een jaar later weer nieuwe bamboe te kopen voor een nieuwe brug. Aan de overkant zitten een paar geweldige restaurants!

`10. PHU SI HEUVEL

Deze heuvel ligt pal in het midden van Luang Prabang. Op de flanken van deze heuvel liggen een aantal tempels, maar deze heuvel is vooral de moeite waard vanwege het adembenemende uitzicht vanaf de top op de stad. Na een flinke klim (ruim 300 treden) komt u uit bij een Boeddhistische stupa. Rond zonsondergang is het hier erg druk, maar u kunt dan ook wel hele mooie foto’s maken.

OMGEVING LUANG PRABANG

Ook in de omgeving van Luang Prabang kunt u veel zien en doen.

11. KUANG SI WATERVALLEN

Deze watervallen zijn waarschijnlijk de meest bezochte attractie van Luang Prabang. Op 30 kilometer buiten de stad liggen deze watervallen en behoren tot de mooiste en meest idyllische watervallen van Laos, zo niet van Azië. Behalve foto’s maken van dit natuurfenomeen kunt u hier ook zwemmen en even tot rust komen. Als u het park binnen gaat, komt u als eerste bij de lage watervallen. Hier kunt u zwemmen in een prachtig mooie blauwe poel. Het meest indrukwekkende deel is echter de grote waterval die over meerdere niveaus naar beneden komt. Om hier te komen, hebt u wel goede schoenen nodig. Bij de watervallen zijn “kleedkamers”.

12. TAT KUANG SI BEAR RESCUE CENTRE

Het Bear Rescue Center ligt 30 kilometer ten zuiden van Luang Prabang, vlakbij de Kuang Si watervallen. In dit centrum leeft een grote populatie geredde beren. Deze beren waren bestemd voor galboerderijen of werden illegaal gehouden als ‘huisdieren’. Sinds 2003 werkt dit centrum samen met het Luang Prabang Provincial Agriculture and Forestry Office om een ​​veilige haven te creëren voor deze slachtoffers van de illegale handel in wilde dieren en planten. De beren kunnen nu ontspannen in hangmatten, spelen met nieuwe vrienden en een veilig en gezond leven leiden. U hoort hier unieke en ontroerende reddingsverhalen van de beren en leert meer over het onderwijsprogramma en wat ze doen om wilde beren te beschermen. Door deel te nemen aan deze unieke ervaring draagt u rechtstreeks bij aan de zorg voor beren die gered zijn van de illegale handel in wilde dieren.

13. LIVING LAND

Ooit zelf uw rijst willen verbouwen? Bij Living Land Rice Farm, net buiten Luang Prabang kunt u leren hoe dit moet en hier actief aan deelnemen. Bij aankomst wordt u welkom geheten door de lokale boeren. Op een interactieve manier maakt u kennis met de 13 stappen van de rijstproductie, het breken van suikerriet voor het sap, het smeedwerk en het weven van bamboe. Door de geleverde inspanningen zult u met heel andere ogen naar rijst gaan kijken, want het is bewonderenswaardig hoe de Laotiaanse bevolking tot op de dag van vandaag rijst oogst zonder gebruik te maken van moderne machines.

14. PAK OU GROTTEN

Op 25 kilometer van Luang Prabang bevinden zich de Pak Ou grotten. Hier zijn twee grotten, de een ligt 60 meter boven de Mekong rivier, de ander aan de rivier. Het zijn zeer spectaculaire grotten, want hier staan meer dan 4000 houten en gouden Boeddhabeelden van wel 300 jaar oud. De Laotianen noemen de Pak Ou Caves de ’Tam Ting’, de ‘grotten van de duizenden Boeddha’s’. In de achtste eeuw werd hier al Phi geëerd, de ‘geest van de natuur’, maar toen stonden er nog geen Boeddhabeelden in de grotten. Deze zijn pas geplaatst toen het Boeddhisme in Laos door de Koninklijke familie werd geaccepteerd.

U kunt op verschillende manier naar de grotten toe gaan, een bijzondere manier is over de rivier. Houdt rekening ermee dat dit ongeveer 3 uur varen is. Ook met een tuk tuk of taxi kunt u de grotten bezoeken.

HOE KOMT U IN LUANG PRABANG?

Luang Prabang heeft een internationaal vliegveld. Vanuit Amsterdam kunt u niet rechtstreeks aanvliegen op Luang Prabang, maar moet dit met één of twee overstappen in Azië of Europa. Vanuit Luang Prabang kunt u met de boot, bus of vliegtuig naar diverse andere plaatsen in Laos.

LUANG PRABANG

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Noord Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

FOTO'S LUANG PRABANG

LIGGING LUANG PRABANG

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.