fbpx

Oudomxay (Muang Xay)

Oudomxay, ook wel Muang Xay genoemd, is de hoofdstad van de provincie Oudomxay in Noord-Laos en ligt in het hart van Noord Laos.

ONTSTAAN OUDOMXAY

De legende gaat dat in het jaar 1323 de inwoners van het dorp Ban Luang Cheng in de stad “Takka Sila” in het bos waren om bamboe te kappen. Terwijl ze er wat visgerei van maakten, zagen ze een monnik uit het bos op hen af ​​komen lopen. Hij was lang daarvoor naar het bos gegaan om te mediteren. De monnik vroeg de dorpelingen wat ze aan het doen waren en ze antwoordden dat ze een vissersmand aan het maken waren. Ze boden hem eten aan. Vanwege die ervaring veranderden de dorpelingen de naam van de stad van “Takka Sila” in “Muang Xay”, aangezien de naam van de monnik Paxay was. In 1987 werd Muang Xay de hoofdstad van de provincie Oudomxai in plaats van Ban Nahin.

9. BEZIENSWAARDIGHEDEN OUDOMXAY

De meeste hoogtepunten van de stad liggen op loopafstand van elkaar. De lokale VVV heeft als doel de inkomens van de plattelandsbevolking en kleinschalige ondernemingen te verhogen via toerisme en daarbij natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Ze krijgen hierbij hulp van de Duitse ontwikkelingsdienst.

1. OUDOMXAY MUSEUM

Het Oudomxay museum is een klein museum met een collectie van kleding en voorwerpen van alle minderheden die in en rond Oudomxay wonen. Ook kunt u er een kleine collectie met wapens uit de Indochina oorlog bekijken en Japanse radio’s en bandrecorders.

 

2. MEKONG ELEPHANT PARK

Het Mekong Elephant Park is een eco-toeristisch project gelegen aan de oevers van de Mekong, tegenover het dorp Pak Beng. Het park is in 2008 opgericht om olifanten te beschermen. Bezoekers krijgen hier van alles te horen wat olifanten betekenen voor de Lao cultuur en waarom het belangrijk is om ze te beschermen. Al het geld dat door bezoeken en donaties wordt ingezameld, wordt gebruikt om olifanten te redden, te voeden, veterinaire zorg te bieden en land en infrastructuur aan te leggen waar ze kunnen leven. Deze bescherming is om te zorgen dat de olifant niet uitsterft.

3. PHUUT HAT STUPA

Tegenover het Oudomxay museum staat een 18 meter hoge stupa. Deze stupa is gebouwd in de 14de eeuw met als doel dat de inwoners uit de regio hier naar toe konden komen om religieuze festivals te vieren. Toen het gebied onder Franse controle was, werd het gebied van de stoepa tot een oorlogskamp gemaakt. Tijdens de eerste Vietnamese oorlog werd de stoepa vernietigd en bleven er alleen stenen over. De wederopbouw van de stupa begon in 1994 en werd drie jaar later voltooid. Religieuze vieringen worden hier nog steeds gehouden tijdens volle maan. Sinds 2010 is er ook een gouden, 15 meter hoog Boeddhabeeld dat vanaf de top van Phou That over Oudomxay waakt. Geniet van het uitzicht over de stad en zie de stoepa en Boeddha schijnen bij de zonsondergang. Maak ook een praatje met de monniken, ze willen graag Engels leren spreken.

4. CHOM ONG GROT

Op 45 kilometer afstand van Oudomxay bevindt zich de grootste grot van Noord Laos in een recent (2009) ontdekt systeem van meer dan 16 kilometer natuurlijke tunnels door een 4 kilometer lange bergrug met parallelle onderling verbonden passages. De tunnels zijn versierd met mooie sprankelende sinterformaties, enorme stalagmieten en stalactieten. Passages hebben plafondhoogtes tot 50 meter en er stroomt een beekje in de grot. Voor speleologen zijn er verschillende zijpassages om uit te gaan in het ruime labyrint, op de meeste plekken wel 20×35 meter groot. Een gemiddelde verkenning duurt 4-6 uur. U kunt ook meerdaagse grottochten reserveren.

5. BAN CHOM ONG

Bij de Chom Ong Grot ligt het mooie dorpje Ban Chom Ong met ongeveer 500 inwoners van de etnische groep Khmu. Omgeven door rijstvelden, afgesloten door bergen, is het nog grotendeels onaangetast door moderne invloeden. Er is geen elektriciteit of gsm-signaal in het dorp, maar als compensatie krijgt u de kans om het authentieke dorpsleven te observeren zoals handwerkproductie, want de meeste mensen dragen nog steeds hun traditionele Khmu-kleding. De inwoners spreken geen Engels.

6. NAM KAT WATERVAL

Deze watervallen liggen op 23 kilometer afstand van Oudomxay. Tijdens een bezoek aan de Nam Kat-waterval kunt u niet alleen zwemmen in het ijskoude bassin onder de waterval, maar ook een van de meest ongerepte en prachtige ongerepte bossen van Laos zien. De Kat watervallen zijn een reeks watervallen van ongeveer 20 meter hoog. Geniet bij de watervallen ook van een heerlijke picknicklunch. Tijdens het regenseizoen zijn de watervallen moeilijk bereikbaar door de slechte wegen er naar toe. In het Nam Kat Nature Park bij de watervallen kunt u ook met een zipline naar beneden, rotsklimmen, wandelen, fietsen, via een kabelbrug boven de bomen lopen en zwemmen.

7. TREKKINGEN

Oudomxay is een ideaal startpunt voor het maken van een trekking op zoek naar het echte leven in de provincie Oudomxay. Tijdens een meerdaagse trekking gaat u overnachten in de verschillende dorpen van de Khmu etnische bevolkingsgroep. Hier leert en ziet u meer over hun tradities, levensstijl en handwerk. Tijdens deze trekking komt u ook langs de Singkhma Buddha-grot, de Luang-grot, een ongerept kalksteenbos en de Houai Khai-waterval. Onderweg leggen lokale gidsen traditionele jachtvaardigheden uit, delen ze hun kennis van de geheimen van medicinale planten en geven ze details over de lokale landbouw.

8. MUANG LA

Dompel u zelf onder in het idyllische Muang La, op slechts 28 kilometer van de stad Oudomxay. Muang La ligt in de prachtige Nam Phaak-vallei en biedt culturele en natuurlijke attracties zoals de beroemde Thai Lu-tempel, Vat Prachao Singkham, de warmwaterbronnen van Muang La, traditionele zoutproductie en typische Thaise Lu-architectuur. Muang La kan ook dienen als startpunt voor excursies naar afgelegen etnische dorpen, genesteld tussen rijstvelden, bossen en bergen. Bezoekers die naar Muang La gaan, kunnen een pauze nemen voor een wandeling van 2 uur naar de Singkham Buddha Cave en het Khmu-dorp Samakhisay.

NOORD LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Noord Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING OUDOMXAY (MUANG XAY)

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.