fbpx

Phongsali

PHONGSALY

Phongsali (Phongsaly) is een stad in het uiterste noorden van Laos en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt ongeveer 15000 inwoners en is hiermee een van de grootste steden in het noorden van Laos.

Phongsali is een van de weinige steden die hoog boven het zeeniveau ligt, namelijk op 1440 meter, op de hellingen van de berg Phu Fa (Phou Fa). Vooral tegen de tijd dat de zon onder gaat, geeft dit prachtige plaatjes van de ondergaande zon bij de bergen.

Gezien de grote hoogte is het zeker de moeite waard om warme kleding mee te nemen, vooral tijdens de wintermaanden, omdat de temperatuur dan rond het vriespunt kan komen.

De oude wijk van Phongsali brengt u terug naar de middeleeuwen gecombineerd met Chinese gebouwen. De drie hoofdstraten lopen grotendeels evenwijdig aan elkaar en komen samen bij het basketbalveld. Dit is het begin van de belangrijkste winkelstraat in Phongsali. Ook staat hier de Wat Kaeo, het plaatselijke klooster.

BESTE REISPERIODE VOOR PHONGSALI

De beste periode om Phongsali te bezoeken is van oktober tot april, omdat het dan het droge seizoen is. Tussen mei en september is het regenseizoen.

WAT TE DOEN IN PHONGSALI?

De stad Phongsali zelf is niet zo interessant. De omgeving van Phongsali is echter wel zeer interessant om hier meerdaagse trekkingen te gaan maken en kennis te maken met de etnische bergstammen die hier wonen. In totaal wonen hier 15 etnische groepen en 40 subgroepen. De meest bewoners behoren tot de etnische Akha stam, inwoners van Birma en van Tibetaanse afkomst. Er zijn ook inwoners die behoren tot de Khmu, Yao, H’Mong, Tai Ly en Lolo bergstammen. De stad zelf wordt bijna geheel bewoond door Chinese immigranten uit de provincie Yunnan.

Phongsali ontwikkelt zich steeds meer en richt zich steeds meer op toeristen. Toch is het nog steeds een onontwikkeld gebied, ondanks de aanwezigheid van banken, geldautomaten (zijn wel regelmatig buiten werking!! – Neem dus voldoende cash geld mee), cafés, winkels, een markt en verschillende (eenvoudige) guesthouses. Deze voorzieningen zijn absoluut NIET te vergelijken zoals in andere Aziatische dorpen en steden. In het centrum is ook een VVV aanwezig.

Phongsali is een van de meest afgelegen delen van de beschaving in Laos. De verschillende stammen leven hier in volledige harmonie samen in de omgeving en zijn trots dat deze “vriendschap” zo hecht is.

De trektochten die vanuit Phongsali worden georganiseerd, zijn tochten van een aantal dagen en onderweg wordt overnacht in de dorpen van de etnische groepen. U moet hier echt heen gaan voor meerdaagse trektochten, onder begeleiding van persoonlijke gids en eventueel in een groep.

MUSEUM OF HILL TRIBES

Wilt u weten hoe de etnische groepen van Phongsali gekleed gingen voordat het gebied vanuit China overspoeld werd met goedkope kleding in westerse stijl, dan moet u zeker een kijkje gaan nemen in het plaatselijke Museum of Hill Tribes (stammenmuseum) in de hoofdstraat. Het is kleine expositie van kleding en traditionele houten gebruiksvoorwerpen. U kunt er alleen naar kijken, want er is geen uitleg in het Engels. Het museum is alleen door de week geopend van 07.30 uur tot 11.00 uur en in de middag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

HOE KOMT U IN PHONGSALI?

Op 40 kilometer afstand ligt de luchthaven van Boun Neua. Deze stad wordt een aantal keer per week aangevlogen vanaf Luang Prabang en Vientiane. Vanaf Luang Prabang en Oudomxay kunt u Phongsali over de weg bereiken.

EXTRA

Als u naar Phongsali gaat, zult u zich absoluut afvragen wat u hier doet, waarom er weinig toeristen zijn en waarom er weinig faciliteiten zijn voor de toeristen, maar de koele berglucht en het prachtige omliggende landschap maken heel veel goed. De inwoners zullen u in het begin vreemd aankijken, maar u wel hartelijk begroeten. De trekkingen zijn zeer primitief, maar zeer indrukwekkend.

NOORD LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Noord Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING PHONGSALI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.