fbpx

Plain of Jars

VLAKTE DER KRUIKEN

Als er iets mysterieus is in Laos, is het de Vlakte der Kruiken (Plain of Jars) in de provincie Xieng Khuang. Hier liggen duizenden grote en kleine kruiken, sommige tot wel drie meter hoog en zes ton zwaar, verspreid over een groot aantal gebieden in de buurt van de stad Phonsavan. De afkomst van deze kruiken is een groot raadsel. Bovendien is het één van de gevaarlijkste archeologische sites ter wereld. Dat heeft alles te maken met de geheime oorlog die van 1964 tot 1973 woedde in Laos. Laos is toen gebombardeerd met miljoenen bommen door de Amerikanen en het gebied van Plain of Jars ligt dan ook bezaaid met duizenden onontplofte bommen (UXO’s). In totaal zijn er 160 sites met kruiken, maar er zijn er maar zeven open voor het publiek. Blijf hier dan ook op de gebaande paden.

Er gaan verschillende verhalen over het ontstaan van deze kruiken.

De lokale legende gaat over Chao Angka, een wreed stamhoofd dat in dit gebied regeerde in de zesde eeuw. De Tai-Lao held Khun Jeuam kwam vanuit China naar het gebied met zijn leger en versloeg Chao Angka. Om deze overwinning te vieren liet hij kruiken maken voor de fermentatie van rijstwijn. De legende zegt ook dat de kruiken gemaakt zijn van een speciaal soort cement van zand, water, suikerriet en buffelhuid. De kruiken zouden vervolgens zijn afgebakken in een nabijgelegen kalkstenen grot met een groot aantal gaten. Onderzoek naar deze legende weerspreekt dit verhaal, want de steensoort die gebruikt is voor deze kruiken komt helemaal niet in dit gebied voor.

Een ander verhaal gaat over de Franse archeologe Madeleine Colani heeft drie jaar lang in de jaren 30 van de vorige eeuw onderzoek gedaan naar deze kruiken. Tijdens dit onderzoek heeft ze een door de mens gemaakt bronzen figuur gevonden in een van de potten op site 1, samen met kleine stenen kralen. Ook vond ze binnen de potten, ingebed in zwart organisch vuil, gekleurde glazen kralen, verbrande tanden en botfragmenten, soms van meer dan een persoon. Rond de stenen kruiken, vond ze ook nog menselijke beenderen, potscherven, ijzer en bronzen voorwerpen, glas en steen kralen, keramische gewichten en houtskool. De botten en tanden in de potten vertonen tekenen van een crematie. Helaas zijn de voorwerpen zoek geraakt of men weet niet waar ze zijn gebleven, waardoor deze theorie niet meer met zekerheid vast gesteld kan worden.

Archeologisch onderzoek is vertraagd door jaren van oorlog en de aanwezigheid van de eerder genoemde UXO’s. In 1994 is het archeologisch onderzoek weer opgestart door professor Eiji Nitta van de Kagoshima University en Lao archeoloog Thongsa Sayavongkhamdy. Zij onderzochten en brachten site 1 in kaart. En ook zij concludeerden dat de kruiken en omliggende grafkuilen mogelijk te maken hebben met crematie ceremonies, maar het is niet voor 100 % zeker.

Er zijn zeven sites toegankelijk om te bezoeken en de drie grootste vindplaatsen zijn vrij gemaakt van bommen en opengesteld voor toeristen. Site 1 en 3 zijn het meest indrukwekkend en bevinden zich op respectievelijk 15 en 35 kilometer van Phonsavan. Elke site heeft ongeveer 400 stenen kruiken. De potten variëren in hoogte en diameter van 1 m en 3 m en zijn allemaal uitgehouwen uit steen, met daarbij het bijzondere detail dat hun vorm cilindrisch is, de bodem is altijd breder dan de bovenkant. De stenen kruiken zijn onversierd, met uitzondering van een enkele pot bij Site 1.

RONDREIZEN NOORD LAOS

Noord Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING VLAKTE DER KRUIKEN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.