fbpx

Vieng Xai Laos

ONDERGRONDSE SCHUILPLAATSEN VIENG XAY

Vieng Xai (Vieng Xay), een dorpje dat een enorm belangrijke betekenis heeft gespeeld voor Laos in de geheime oorlog die van 1964 tot 1973 woedde in het land. Tijdens deze oorlog werd het noorden van Laos misbruikt voor de oorlog tussen Amerika en Vietnam. Nog tot een paar jaar geleden wilde de Laotiaanse overheid hier geen mededelingen over doen en daarom zijn nog steeds niet alle feiten over deze gruwelijke oorlog bekend. De bijna 500 grotten in de buurt van Vieng Xai hebben tijdens deze oorlog een enorm belangrijke rol gespeeld.

In deze periode werden deze grotten gebruikt door 23.000 leden van de communistisch partij Pathet Lao als woonruimtes, scholen, winkels, theaters en overheidsbunkers. Hierdoor kregen de grotten de bijnaam ‘De Verscholen Stad’. Ook zijn er nog duidelijk sporen te zien van de vele Amerikaanse bommen en raketten die hier neer zijn gekomen.

Tijdens deze geheime oorlog viel de Amerikaanse CIA Laos aan uit angst voor het oprukkende communisme in Indochina. De communistische partij Pathet Lao streed samen met het communistische Noord-Vietnam tegen de Verenigde Staten terwijl de Royal Laotian Party zich lieerde aan Thailand en de Verenigde Staten.

Negen jaar lang werd Laos gemiddeld om de acht minuten gebombardeerd. Daarmee is Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Vooral Noord-Laos is zwaar getroffen. Er zijn berekeningen dat er 275 miljoen bommen zijn afgevuurd op Laos.

ONDERGRONDSE SCHUILPLAATS

U mag de grotten alleen met een gids bezoeken. Deze gids neemt u mee naar de schuilplaatsen van de belangrijkste politieke figuren. Ook ziet de donkere kale ruimtes waar de mensen in erbarmelijke toestanden hebben geleefd. Spartaanse kamers waar de strijders maandenlang nauwelijks zonlicht hadden.

Ook kunt u een bezoek brengen aan de voormalige werkplek van Kaysone Phomivihane, een van de belangrijkste leden van de Pathet Lao partij. Nadat de Pathet Lao in het jaar 1975 de macht over Laos in handen kreeg, werd hij minister-president en later president van het land. Zijn kantoor ligt op 140 meter diepte en voordat er trappen werden aangelegd, kon men deze plek alleen met een touw bereiken.

Een andere grot is het huis geweest van Prins Souphanouvong, het enige lid van de Laotiaanse Koninklijke familie dat zich heeft aangesloten bij de Pathet Lao partij.

Er is ook een hoofdkwartier waar giften van wereldleiders zijn uitgestald. U kunt tegenwoordig maar vijf grotten bezoeken, al werden in totaal meer dan honderd grotten als schuilplaats gebruikt.

VIJVER

In de buurt van de grotten liggen ook een aantal imponerende huizen. Deze zijn na de oorlog gebouwd door leden van de Pathet Lao partij, omdat de plek hen voor altijd herinnert aan de strijd die zij geleverd hebben. Dit is ook goed terug te zien in de symboliek van de vijver die bij de grotten is aangelegd. De vijver heeft een inkeping die de verhoudingen in Laos moeten voorstellen. 80 % hangt de Pathet Lao partij aan en voor de overige 20 % moet nog voor worden gestreden.

 

RONDLEIDING GROTTEN

U kunt alleen met een gids de grotten bezoeken. Vanaf het grotkantoor vertrekken 2 x per dag een tour, om 09.00 uur en om 13.00 uur. Wilt u op een ander tijdstip, dan moet u een toeslag betalen.

NOORD LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Noord Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING VIENG XAI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.