fbpx

Praktische informatie Laos

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER LAOS:

PASPOORT & VISUM

U kunt naar Laos alleen afreizen als uw paspoort bij de aanvraag van het visum nog minimaal zes maanden geldig is.

U hebt dus een visum nodig voor Laos. Hier zijn drie mogelijkheden voor:

  1. U vraagt deze aan bij de Laotiaanse Ambassade in Brussel. Voor deze aanvraag heeft u 1 pasfoto, kopie vliegticket, het aanvraagformulier en het paspoort nodig. De kosten bedragen € 40 en de verwerking duurt drie dagen. Dit visum kan alleen contant betaald worden en heeft een geldigheidsduur van drie maanden voor een verblijf van 30 dagen. Ter plaatse kunt u het visum verlengen bij de immigratiedienst.

2. U kunt ook een e-visum aanvragen. Deze vraag u aan via de website laoevisa.gov.la. De kosten bedragen $ 50 en ook hier is de verwerkingstijd drie dagen. U kunt met dit visum alleen via de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang, Pakse en via de Lao-Thai vriendschapsbruggen nr. 1 en nr. 2.

3. Het visum bij aankomst is te verkrijgen op de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang en Pakse. Het visum bij aankomst kost $ 35 voor een verblijf van 30 dagen. Hiervoor is een pasfoto nodig en u dient een reisschema of hotelreserveringen te kunnen overleggen. Houdt rekening met een lange wachttijd op de luchthavens voordat u aan de beurt bent.

GEZONDHEID EN VACCINATIES LAOS

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heeft met een andere (gezondheid)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Laos alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Laos binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Laos aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als u geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Laos.

In bijna het hele land komt malaria voor, met uitzondering van de steden Vientiane en Luang Prabang. Neem Ook DEET en een klamboe worden geadviseerd om mee te nemen. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD

Het kraanwater in Laos is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

GELD LAOS

De nationale munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip, afgekort tot LAK. Er zijn geen munten in omloop. Het geld begint bij biljetten van 500 kip, gevolgd door 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 kip.

Pinnen in Laos is tegenwoordig goed mogelijk. In de grotere steden en op de toeristische plekken tref je steeds meer pinautomaten aan. In steden als Luang Prabang, Vientiane, Vang Vieng, Pakse en Savannakhet is pinnen geen probleem. Er zijn meerdere pinautomaten te vinden.

Pinnen bijna overal in Laos behalve in afgelegen gebieden. Pinautomaten in Laos kunt u herkennen aan “ATM”.

Per transactie kunt u meestal maximaal 1 miljoen KIP opnemen. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht voor het gebruik van de automaat. Let er wel op dat het Cirrus/Mastercard logo op de automaat aanwezig is, anders lukt het niet om te pinnen. Vergeet niet uw bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kunt u dit via uw telebankieren aanpassen.

Creditcards zijn alleen bruikbaar in de tophotels en -restaurants in Vientiane en Luang Prabang.

Koers van de Laotiaanse KIP: LAK 5000 is ongeveer € 0,50 of € 50 is ongeveer LAK 550.000

FOOIEN LAOS

Het geven van een fooi in Laos wordt zeer op prijs gesteld, maar het is niet verplicht. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) salaris en verbetert de levensstandaard.

Hierbij een indicatie van de fooien:

Chauffeur : 15.000 kip (€ 1,50) per persoon per dag
Gids : 20.000 kip (€ 2) per persoon per dag
Kamermeisje : 10.000 kip (€ 1) per persoon per nacht
Kofferdrager : 10.000 kip (€ 1) per persoon per koffer

In hotels en restaurants wordt de fooi vaak al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven. Uiteraard zijn dit slechts indicaties, het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en services.

TAAL LAOS

De officiële taal is het Laotiaans of Lao. Dit is een taal die verwant is aan het Thais en aan talen gesproken in het zuiden van China. In het noordoosten van Thailand (Isaan) wonen meer mensen die Laotiaans en daarop lijkende talen spreken dan in Laos zelf. Veel jongeren in Laos kiezen op school de Engelse taal, maar over het algemeen spreken mensen weinig Engels. Gezien de koloniale geschiedenis spreken sommige ouderen Frans. Het loont de moeite om een paar eenvoudige zinnen Lao te leren.

VOLTAGE

De netspanning is 230 V. Er worden in Laos maar liefst vijf verschillende type stopcontacten gebruikt; type a, type b, type c, type e en type f. In Nederland gebruiken we type c en type f. Dat betekent dat u uw apparaten wel kunt aansluiten op deze stopcontacten, maar niet op de andere stopcontacten. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn. Ik adviseer u daarom een wereldstekker mee te nemen.

TIJDSVERSCHIL

In de zomermaanden is het in Laos 5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 6 uur.

FOTOGRAFEREN IN LAOS

U kunt in Laos bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel eerst toestemming om te mogen fotograferen en respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Oudere mensen vinden het soms niet fijn als er een foto van hen wordt gemaakt, dit kan door hen geassocieerd worden met de dood. Ook sommige etnische minderheden willen liever niet gefotografeerd worden. Het is NOOIT toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Voor het gebruik van een drone in Laos heeft u een vergunning nodig indien de het take-off gewicht hoger is dan 200 gram. Via deze site vindt u meer informatie: https://www.mpt.gov.la/

Drones mogen niet gebruikt worden voor zaken als het vervoer van gevaarlijke stoffen, het uitdragen van propaganda en/of als voorwerp om te schieten. Let ook op dat de luchtvaartmaatschappij toestemming geeft om uw drone te vervoeren. De maximum hoogte is 120 meter en de drone moet in het zicht blijven. Tevens is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht en zijn nachtvluchten verboden.

KLEDING EN SCHOENEN IN LAOS

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Laos moet u hier zeker even extra aandacht aan geven.

Reist u in het regenseizoen? Neemt u dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. U kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn.

In Laos zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden.

Houdt u van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

REISADVIES LAOS

Via deze site kunt u het actuele reisadvies van Laos lezen.

NUTTIGE ADRESSEN

Laos heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kunt u terecht bij het verkeersbureau van Laos in het land zelf.

Ambassade van Laos
Avenue de Brabanconne 19-21
1000 Brussel
België
Tel: +32 274 009 50

Emailadres: laoembassy.brussels@gmail.com

Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. De ambassade in Bangkok vertegenwoordigt Nederland in Thailand, Cambodja en Laos. Er is wel een honorair consulaat in Vientiane.

Nederlandse ambassade in Bangkok
Ambassadeur: Kees Rade
Adres: 15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330
Telefoon: +6623095200
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Fax: +6623095205
Openingstijden: maandag t/m donderdag: 8.30-12.00 uur en 13.30-16.30 uur.
Vrijdag: 8.30 – 11.30 uur.

E-mail: ban@minbuza.nl

Nederlands Consulaat in Laos:
Consul: Allert van den Ham
Adres: SNV, Saphanthong Village,
street between Panyathip and Sharon International schools (Ruelle 19)
Sisattanak District
Vientiane.
E-mail: nederlandsconsulaatlaos@gmail.com

LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

LAOS RONDREIZEN

4 tours

Laos korte tours

2 tours

LIGGING LAOS

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.