fbpx

Vervoer Laos

REIZEN NAAR LAOS

Laos heeft drie internationale luchthavens: Luang Prabang, Vientiane en Pakse. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Laos. U zult altijd één of twee overstappen moeten maken in Europa en/of Azië.

REIZEN IN LAOS

Het vervoer in Laos is weer heel anders dan in andere Aziatische landen, want Laos heeft geen uitgebreid netwerk qua wegen of in ieder geval een goed wegennetwerk. De wegen zijn slecht, niet altijd geasfalteerd en het verkeer is vaak een grote chaos. De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn de bus, auto, boot, taxi en een motor/brommer, maar dit verschilt ook weer per regio.

IN DE STEDEN VAN LAOS

Bijna overal kunt u heel gemakkelijk een taxi of een tuk-tuk nemen. Spreek van te voren een prijs af, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. U vindt ze overal, en vaak zullen ze u al aanspreken of u een taxi nodig hebt.

Ook in Laos kunt u een brommer or motor huren. In Zuid Laos kunt u ook een geweldige ronde rijden met een motor, de Thakhek Loop. Een unieke ervaring, waar veel wegen gewoon zandwegen zullen zijn en dus niet altijd geasfalteerd. Ook heel leuk is om zeker in de kleinere plaatsen een fiets te huren en hiermee de prachtige omgeving gaan verkennen.

TOETEREN

Toeters worden volop gebruikt in Laos, echter zonder enig resultaat. Niemand reageert of gaat aan de kant voor het toeterende (of knipperende) voertuig, met uitzondering in de bergen, hier wordt het gebruikt als waarschuwing voor een bocht, voor eventueel tegemoetkomend verkeer.

BUS LAOS

Bussen en minivans rijden er heel veel in Laos, Deze zijn goedkoop, maar ook oncomfortabel. De stoelen zijn smaller, het dak lager en de meeste bussen zijn niet voorzien van schokdempers, wat op de slechte wegen goed voelbaar is. Niet alle bussen en minivans zijn voorzien van airconditioning. Vaak gaan er ook meer mensen in de bus, dan dat er plaats voor is, dus het kan extra krap zijn. Ook hebben de bussen geen aparte plekken voor dieren, die zitten dus “gewoon” her en der in de bus.

De bussen rijden niet volgens een vast tijdschema, maar de buschauffeur bepaalt wanneer hij gaat rijden en wanneer hij wil stoppen.

TREIN LAOS

In Laos reizen met de trein is (nog) niet mogelijk daar er (nog) geen spoorwegnetwerk is. Er gaat nu alleen van Vientiane naar Bangkok een trein. In 2022 wordt verwacht dat de route tussen Vientiane en Kunming (China) open gaat en dat hier een hogesnelheidstrein gaat rijden over een traject van 700 kilometer.

AUTOHUUR LAOS

Het is op zich wel mogelijk een auto te huren in Laos, maar u hebt naast uw rijbewijs een internationaal rijbewijs nodig. Daarbij moet u ook enorm veel papierwerk ter plaatse regelen. Autohuur is dan ook een dure optie en daarom adviseer ik deze optie niet.

RONDREIS LAOS MET PRIVÉ CHAUFFEUR

De meest comfortabele manier om in Laos te reizen is met een auto met chauffeur. Via de lokale agent in Laos werk ik samen met betrouwbare chauffeurs die allemaal basic Engels spreken. U gaat relaxed op reis, hoeft alleen maar te genieten terwijl u overal heen wordt gereden zonder zorgen dat u verkeerd rijdt of de weg kwijt raakt.

BOOT LAOS

De Mekong is de belangrijkste levensader in Laos en misschien wel in heel Zuidoost Azië. Hier wordt niet alleen aan geleefd maar ook het vervoer gaat via deze rivier. De boot is dan ook een van de belangrijkste vervoersmiddelen in Laos. Er zijn verschillende soorten boten in Laos waarvan de slowboat en speedboot de bekendste zijn. Voor de kleinere oversteek kunt u de taxiboot nemen.

Voor de grotere afstanden kiezen de meeste reizigers voor de ‘slowboat’. Vanaf deze boot hebt u een prachtig uitzicht op de natuur en de dorpjes rondom de Mekong. Deze boot gaat dan ook erg langzaam en het kan soms een aantal dagen duren voordat u op de eindbestemming bent. Een bekende opstap plaats voor deze slowboat is Huay Xai en de route van Chiang Khong in Thailand naar Luang Prabang. Deze route is in het hoogseizoen vaak volgeboekt. Aan boord van deze boten zijn geen mogelijkheden om eten of drinken aan te schaffen. Dit moet u dus zelf meenemen. U kunt deze trajecten ook met de snelle boot afleggen

CRUISE MEKONG RIVIER

Ook kunt u in het zuiden van Laos een cruise maken over de Mekong Rivier. Ontdek de pracht van de Mekong-rivier en de Wat Phou-tempel die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat tijdens een heerlijke driedaagse reis aan boord van een luxe drijvend hotel. Beide cruiseschema’s (Down en Up) beginnen en eindigen in Pakse en omvatten ook de mysterieuze Oum Muong-ruïnes in Huei Thamo, de 4.000 eilanden met zijn kronkelende waterwegen en de Phapheng-waterval op de grens tussen Laos en Cambodja. Stap aan boord, ontspan en geniet van de reis!

BINNENLANDSE VLUCHTEN LAOS

Lao Airlines, het vroegere Lao Aviation is de enige luchtvaartmaatschappij die binnenlandse vluchten uitvoert binnen Laos. Een binnenlandse vlucht is een goede optie om u snel te verplaatsen in Laos als u weinig tijd hebt. Het is wel duurder, maar ook veel sneller. Voor binnenlandse vluchten zijn Vientiane en Luang Prabang de basis, vanuit hier kunt u naar Pakse (Zuid Laos) vliegen en u kunt doorvliegen naar Cambodja of Vietnam. Ideaal als u Laos wilt combineren met een ander land.

LAOS RONDREIZEN

MET PRIVÉ CHAUFFEUR

LAOS RONDREIZEN

4 tours

Laos korte tours

2 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.