fbpx

Bolaven Plateau

BOLAVEN PLATEAU LAOS

Om het Bolaven plateau kort te omschrijven: watervallen, watervallen en watervallen. Het Bolaven Plateau is met recht watervallen walhalla. Naast watervallen zijn er ook weelderige koffieplantages, authentieke Laotiaanse dorpjes van de Laven bevolking, een zeer gastvrije etnische minderheidsbevolking waar het gebied naar is vernoemd. Bolaven betekent ook ‘Plek van de Laven’. Naast de Laven zijn er nog veel andere onbekende bergvolkeren in deze regio zoals de Katu, Tahoy en Suay.

Het Bolaven Plateau is lang onaangetast gebleven totdat de Fransen hier kwamen met het aanleggen koffieplantages, rubber en bananenbomen.

Het Bolaven Plateau, ook bekent als het Phu Phieng Bolaven, ligt in het zuiden van Laos, vlakbij de Si Phan Don eilanden (4000 eilanden) en op 30 kilometer afstand van Pakse. Een bezoek aan het Bolaven Plateau is een ‘must’ voor iedereen die kennis wil maken met de echte natuur van Laos.

Na de onafhankelijkheid van Laos in de jaren ’50 en de bombardementen van de Amerikanen werd de regio verlaten door de inwoners. De regio was tijdens de oorlog een belangrijk strategisch punt en heeft het tijdens de oorlog zwaar te verduren gehad. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid niet ontplofte bommen die hier nog liggen.

Gelukkig heeft de Laven bevolking zich weer gestort op het verbouwen van koffie en fruit.

WATERVALLEN BOLAVEN PLATEAU

Op het Bolaven Plateau zijn een aantal spectaculaire watervallen. Rondom deze watervallen kunt u mooie wandelingen maken en genieten van de prachtige omgeving. Tad Fane, Tad Champee, Tad E Tu en Tad Yuang de bekendste watervallen zijn.

TAD FANE WATERVAL

Tad Fane waterval is de meest spectaculaire waterval van het Bolaven Plateau. Deze waterval bestaat uit twee stromen die 120 meter van de berg naar beneden storten. De waterval is het best te bekijken vanaf het uitzichtpunt bij het Tad Fane Resort, vanaf hier hebt u een spectaculair uitzicht op de watervallen. Ook het geluid dat de waterval maakt is oorverdovend.

TAD FANE ZIPLINE

En andere optie om de waterval te bekijken is met de spectaculairste zipline van Laos, de Tad Fane zipline. Er zijn zeven lijnen en de langste zipline is 450 meter lang en gaat over de watervallen heen. Om met de zipline te gaan zijn er drie opties:

  1. De standaard optie: hier hangt u in de “teugels” en zoeft in 1 x naar de overkant. Onderweg wordt niet gestopt. Er is bij deze variant een duozit mogelijk.
  2. De koffietijd zipline: bij deze zipline zit u aan een tafeltje en halverwege de zipline wordt gestopt terwijl u geniet van een kopje koffie terwijl beneden de watervallen naar beneden kletteren. U kunt met twee personen tegelijk aan tafel naar beneden.
  3. De hangmat zipline: Bij deze variant ligt u in een “hangmat(bed)” en glijdt u langzaam naar beneden. Ook bij deze variant kunt u met twee personen tegelijkertijd naar beneden.

Prijzen beginnen bij € 35 per persoon.

TAD CHAMPEE WATERVAL (TAD CHAMPI WATERVAL)

Om bij de Tad Champee waterval te komen, moet u een flinke wandeling maken, want de waterval ligt behoorlijk afgelegen. Het is geen hoge waterval, maar vooral een erg brede waterval gelegen tussen de koffieplantages. Vlakbij de waterval zitten twee lokale eettentjes waar u een eenvoudige lunch of snack kunt krijgen. Om vervolgens bij de waterval te komen, moet u via een wandelpad of een steile trap afdalen. Let op: om deze trap te beklimmen, moet u wel ervaren zijn. Deze waterval ligt vlakbij de Tad Fane waterval.

TAD YUANG WATERVAL

De Tad Yuang waterval ligt qua grootte precies tussen die van Tad Fane en Tad Champee in. De waterval valt 40 meter naar beneden in een waterpoel welke is omgeving door een groene jungle. Hier kunt u een verfrissende duik in nemen. In tegenstelling tot de andere watervallen kunt u hier boven bij de waterval komen waar een u spectaculair uitzicht hebt. Deze waterval is ook gemakkelijk te bereiken, via een steile trap hoeft u een klein stukje klimmen.

 

TAD E-TU WATERVAL

De Tad E Tu Waterval is een brede waterval met onderaan een poel waar u kunt zwemmen. Deze waterval is niet spectaculair groot, maar ook deze is gemakkelijk te bereiken. Bij deze waterval ligt ook het Falls View Resort Tad E-Tu. En als u geluk hebt, kunt een regenboog spotten vanaf de trap voor de waterval.

BOLAVEN PLATEAU LOOP

Een leuke manier om het Bolaven Plateau te leren kennen is om twee of drie dagen in dit prachtige gebied rond te rijden. De waanzinnige watervallen, prachtige jungle en trekkingen die u hier kunt maken bieden genoeg vermaak om rond te reizen. Dit kwam via de zgn. Bolaven Loop. Deze route gaat vanaf Pakse via Bachiang naar de Tat Lo waterval, en dan door via Thateng, Pakseng terug naar Pakse (de rode route). U kunt ook voor de langere route gaan (de gele route).

KOFFIEPLANTAGES

Op de weg tussen Pakse en Paksong komt u de grote Dao koffiefabriek en –plantages tegen. Het is erg leuk om hier een koffietour te maken door een rondleiding in de plantages en fabriek.

Rond 1920 hebben de Fransen de koffieteelt in deze regio geïntroduceerd, welke decennia hierna floreerde. Tijdens de tweede wereldoorlog verlieten veel Fransen de plantages. De Vietnamees-Amerikaanse oorlog in de jaren 50,60 en 70, waarbij grote delen van het Bolaven Plateau kapot werden gebombardeerd vanwege de Vietnamese Ho-Chi-Minh-Trail sluiproutes die in deze jungle verscholen zouden liggen, verstoorde opnieuw een bloeiperiode. Dit gebied is dan ook een van de meest gebombardeerde regio’s in Azië. Inmiddels komt ongeveer 95 % van de Laotiaanse koffie (Robusta en Arabica) weer uit dit gebied.

ETNISCHE MINDERHEDEN

Het Bolaven Plateau is vernoemd naar de Laven, een etnische minderheid waarvan nog ongeveer 40.000 mensen in de omgeving van het dorp Paksong wonen. Ook leven er in het gebied nog andere groepen, waaronder de Katang, Taoy en de Aluk. Het is erg leuk om een kijkje te gaan nemen bij deze mensen, hoe ze wonen en leven en kennis te maken met hun traditionele levensstijl. In het dorp bij de Ngaew waterval ligt een etnisch dorp met houten huizen, hanen, kippen en varkens die overal rondlopen en bewoners die in kleurrijke kleding op de trappen voor hun huizen zitten. In het centrale gedeelte van het dorpje is een mini museum waar allerlei gebruiksvoorwerpen tentoongesteld worden. De entree die u voor dit dorp betaalt, komt ten goede aan de bewoners.

HOE KOMT U BIJ HET BOLAVEN PLATEAU?

Vanuit Pakse is het Bolaven Plateau het snelst te bereiken. U kunt ook vanuit Champassak of van Si Phan Don (4000 eilanden) naar het Bolaven Plateau.

ZUID LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Zuid Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING BOLAVEN PLATEAU

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.