fbpx

Champassak

CHAMPASAK

Champassak is een stad in de Zuid Laotiaanse provincie Champassak, op 35 kilometer ten zuiden van Pakse. De stad was vroeger de hoofdstad van het koninkrijk Champassak. De koningen van dit koninkrijk hadden hun paleis in deze plaats. Alleen de laatste koning regeerde vanuit de stad Pakse. Tegenwoordig wordt Champassak voornamelijk bezocht als uitvalsbasis een bezoek aan de Wat Phou tempel. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het voormalige paleis maar ook de koloniale gebouwen, de Wat Muang Kang en de Um Tomo ruïnes zijn de moeite waard om te gaan bekijken.

De culturele bezienswaardigheden in het gebied rondom Champassak zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven, ondanks dat de monumenten al meer dan 1000 jaar oud zijn. Aan de bouw lag een hindoe visie ten grondslag om de relatie tussen de natuur en de mensheid tot uitdrukking te brengen. Met een rechte lijn van de bergtop naar de oever van de rivier heeft men een geometrisch patroon van tempels, heiligdommen en waterwerken ontworpen. Dit gebied strekt zich uit over ongeveer 10 kilometer en omvat ook het Vat Phou tempelcomplex.

WAT PHOU

Als er een tempel is die u moet bezoeken tijdens een rondreis in Laos, is het de Wat Phou bij Champassak. Dit tempelcomplex is uniek in alle opzichten. Sinds 2003 staat dit tempelcomplex dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het wordt ook wel de Laotiaanse versie van de Angkor tempels in Cambodja genoemd, maar dat is niet terecht. Het is een schitterend heiligdom met hoge bomen waardoor er een mystieke sfeer ontstaat. Sommige van deze eeuwenoude tempels zijn meer dan 1000 jaar oud, maar ook velen zijn door de erosie enorm aangetast en ingestort. De ondergang van dat rijk leidde ook tot het verval van het complex. Door buitenlandse initiatieven is er nu geld beschikbaar om de tempel te verstevigen.

BOUW WAT PHOU

Onderzoekers gaan er van uit dat de tempel in zijn hoogtijdagen de belangrijkste economische en politieke plek in de regio was. Van oorsprong is het complex hindoeïstisch. In de dertiende eeuw heeft het hindoeïsme plaats gemaakt voor het boeddhisme als belangrijkste nationale godsdienst van Laos. De tempel is gebouwd in een unieke Khmer bouwstijl, een stijl die u nergens anders tegen zult komen. Al sinds de vijfde eeuw werd deze tempel gebruikt voor het aanbidden van goden. Met de bouw van de tempel werd er dan ook een imitatie gemaakt van de hemel, compleet met wegen, stenen en andere tempels.

De tempel die u vandaag de dag kunt bezichtigen is een resultaat van eeuwenlang bouwen, her-, ver- en aanbouwen. De meest recente aanpassingen dateren uit de Angkor periode.

LIGGING WAT PHOU

Wat Phou betekent letterlijk ‘tempel van de berg’. Deze naam is afkomstig van de ligging van de tempel, deze strekt zich uit onder de voet van de Phu Kao berg. Vanaf de top van het complex hebt u een prachtig uitzicht met daarachter de Mekong Rivier. Het centrum van Champassak ligt op acht kilometer. U kunt de tempel bereiken per fiets, scooter of met een tuk tuk. De weg naar de tempel is al een excursie op zich. U krijgt onderweg een mooi kijkje in het dagelijks leven van de Laotianen.

WAT MUANG KANG

Wat Muang Kang (ook bekend als Wat Phuthavanaram) dateert uit de 19e eeuw en is de oudste actieve tempel van Champassak. Met een prachtige ligging aan de oevers van de Mekong rivier, vijf kilometer ten zuiden van Champassak, heeft deze wat zich qua bouwstijl laten inspireren door de invloeden uit de verschillende buurlanden. De verf bladdert hier en daar, maar de details zijn nog steeds goed zichtbaar. Eigenlijk versterkt deze afbrokkeling de schoonheid van de wat.

 

UM TOMO

Ook wel Um Muang en Uo Moung genoemd, zijn de ruïnes van Wat Um Tomo terug te vinden in het bos aan de oostkant van de Mekong. Deze wat is opgedragen Rudrani en tijdens het Angkor-rijk was het een van de 102 heiligdommen van koning Yasovarman I tijdens het Khmer koninkrijk. Er is niet veel meer van te zien, behalve een met snijwerk omzoomd looppad, twee kleinere tempelpaviljoens, de ene is ingestort en de andere gevaarlijk stilstaand, en de Tomo-rivier. Ondanks dat het aan de andere kant van de rivier ligt, zou deze tempel volgens onderzoekers bij de Wat Phu kunnen horen.

KONINKLIJK PALEIS CHAMPASSAK

In de hoofdstraat van Champassak staan twee stijlvolle traditionele Franse herenhuizen. Het eerste huis hoorde bij het voormalige paleis van prins Boun Oum na Champasak. Het koninkrijk werd in 1945 door de Fransen opgeheven en Boun Oum deed in 1946 afstand van zijn aanspraak op de troon van het voormalige koninkrijk Champasak, hij behield wel zijn Koninklijke titel en bleef zijn rituele plichten als boeddhistische vorst vervullen totdat hij het land ontvluchtte. Hij stierf in 1980 in Frankrijk. Vanaf 1946 werd Koning Sisavang Vong, die eerder koning was van Luang Prabang, de koning van het verenigde Laos, dat toen nog een kolonie van Frankrijk was. Na de onafhankelijkheid bleef de koning zich voornamelijk oriënteren op Frankrijk. Hij overleed in 1959 en werd opgevolgd door zijn zoon Savang Vatthana.  Op 2 december 1975 werd koning Savang Vatthana gedwongen af te treden door de Pathet Lao, na hun overwinning in de Laotiaanse Burgeroorlog. Het paleis is nu omgebouwd tot een luxe hotel.

DON DAENG

Don Deang is een klein en idyllisch eiland in de Mekong Rivier, tegenover Champassak. Het eiland is autovrij en er zijn een aantal kleine dorpjes met een lokale levensstijl en vriendelijke mensen. Vanaf het eiland kunt u de zonsondergang zien over de bergen van de beroemde Vat Phu, waarvan wordt gezegd dat het een van de mooiste zonsondergangen in Laos is. Verder zijn er op het eiland rijstvelden, bossen en zandstranden waar koeien en buffels rond lopen. Op het eiland ligt één accommodatie, La Folie Lodge. Het resort is zo gebouwd dat u op elke plek een adembenemend uitzicht heeft over de Mekong rivier. Met een boot en tractor kunt u bij het hotel komen.

VERVOER IN CHAMPASSAK

Champassak kunt u het beste op de fiets verkennen. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen en relatief ook weinig verkeer. Het is ook mogelijk om een scooter te huren of met een tuk tuk op pad te gaan.

HOE KOMT U IN CHAMPASSAK?

De dichtstbijzijnde luchthaven is Pakse. Vanaf Vientiane en Luang Prabang kunt u hier heen vliegen. De transfer naar Champassak duurt dan ongeveer een uur (35 kilometer).

ZUID LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Zuid Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING CHAMPASSAK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.