fbpx

Pakse

PAKSE LAOS

Pakse, de grootste stad van Zuid Laos is de perfecte basis om het Bolaven Plateau te verkennen, een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn vele indrukwekkende watervallen, koffieplantages, authentieke Laotiaanse plattelandsdorpen en etnische minderheden die u kunt ontmoeten.

In tegenstelling tot andere steden aan de Mekong Rivier is Pakse een relatief jonge stad. Ongeveer 100 jaar geleden was het een Frans bestuurscentrum en sindsdien is het uitgegroeid tot de belangrijkste marktplaats van de streek. Handelaren uit Salavan, Attapeu, Xekong, Si Phan Don en Thailand komen naar Pakse om hun goederen te verkopen. De bevolking bestaat uit Vietnamezen, Laotianen en Chinezen, en telt ongeveer 70.000 mensen.

Pakse ligt aan de oevers waar de Mekong Rivier en de Xe Don samenvloeien.

CENTRUM PAKSE

Het centrum van Pakse wordt aan drie kanten omgeven door water en het bijzondere aan de straten is, dat ze allemaal diagonaal liggen. De brede straten werden vroeger gesierd door opvallend Franse koloniaal panden, maar veel van deze Fransen panden zijn behoorlijk verwaarloosd en worden daarom vervangen door moderne winkelwoningen. Er is nog één gebouw, het Chinese Society House aan No. 5 Road, vlak bij Salachampa, dat prachtig is gerestaureerd in Frans Koloniale stijl.

Een stukje verderop ligt het grote nieuwe Champasak Plaza Shopping Centre, gebouwd op de plek waar in 1998 de vorige markt in vlammen is opgegaan. Alle kooplui gingen na de brand naar een nieuwe locatie in het oosten van de stad, maar willen niet terug naar hun oude plek om de ruimtes hier erg duur zijn. Helaas staat er dan ook veel leeg hier.

MARKT

De markt waar de kooplui heen gingen is zeker de moeite waard om te bezoeken. De Talat Dao Heuang is een van de grootste markten van heel Laos en het is een chaotische drukte van mensen, kooplui en de spullen aan de man proberen te brengen. U kijkt uw ogen uit als u langs de vele kraampjes loopt of gaat eten bij een van de vele eetstalletjes.

 

 

WAT PHOU SALAO (GOUDEN BOEDDHA)

Op de heuvel aan de overkant van de Mekong Rivier ligt de Wat Phou Salao, een Boeddhistische tempel. Het middelpunt van deze tempel is een gigantisch Boeddhabeeld dat uitkijkt over de stad. Het uitzicht vanaf zijn zitstok is zo fantastisch, vooral bij zonsondergang. Vanaf de brug kunt u met de een lange trap naar boven of met de tuk tuk via een achterliggende weg van 4,5 kilometer. Deze tempel is het bewijs dat Pakse ooit deel uit maakte van het machtige Khmer rijk dat zijn epicentrum had in de stad Angkor in Cambodja.

WAT LUANG

Er zijn ongeveer 20 wats in Pakse, waarvan de Wat Luang aan de rivier een van de grootste is. De oude kloosterschool, gebouwd in 1935, heeft een indrukwekkend pannendak en sierlijke betonnen pilaren, terwijl twee nieuwere gebouwen moderne muurschilderingen hebben die het levensverhaal van de Boeddha en andere verhalen vertellen. Dit historische gebouw biedt ook onderdak aan de monniken die hier lessen volgen op de boeddhistische school. Vroeg in de ochtend gaan de monniken de straat op, om aalmoezen op te halen. Een fotogenieke gebeurtenis.

 HOE KOMT U IN PAKSE?

Pakse heeft zijn eigen vliegveld, deze ligt 2,5 kilometer buiten de stad. Vanuit Vientiane, Luang Prabang, Bangkok, Siem Reap en Ho Chi Minh City kunt u naar Pakse vliegen. Vanuit Europa zult u in een van bovenstaande steden moeten overstappen. Eenmaal aangekomen in Pakse kunt u een fiets huren en de stad gaan verkennen.

ZUID LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Zuid Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LIGGING PAKSE

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.