fbpx

Si Phan Don (4000 eilanden)

4000 EILANDEN

Laos heeft geen kuststrook, omdat het ligt ingeklemd tussen Vietnam, Thailand, Cambodja, China en Myanmar, maar het Si Phan Don gebied, de 4000 eilanden, geven u wel degelijk het gevoel dat u aan de kust bent. Het zijn geen bounty stranden, maar de vele watervallen, strandjes, de ruige Mekongrivier en talloze indrukwekkende rotsformaties, geven U wel dit “strandgevoel” in Laos.

Deze 4000 eilanden liggen helemaal in het zuidelijkste puntje van Laos, tegen de grens van Cambodja. Deze archipel bestaat uit heel veel mini-eilandjes die kriskras in de Mekong Rivier liggen. De natuur is hier verbluffend mooi. Verder kunt u hier genieten van groene rijstvelden, vissers op de Mekong Rivier, authentieke dorpjes en aparte maar unieke tempels. Zelfs de zonsondergang heeft iets mystieks. Dit gebied van buitengewone schoonheid staat verder bekend om zijn heerlijke gerechten, vooral visgerechten en een warme gastvrijheid.

Op slechts drie van deze eilanden kunt u verblijven:

  1. Don Khon
  2. Don Khong
  3. Don Det

Als u hier bent, dan lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Alles gaat hier op een gemoedelijke sfeer, zelfs voor Laotiaanse begrippen.

MEKONG RIVIER

In het regenseizoen wordt de Mekong Rivier hier ongeveer 14 kilometer breed, en daarmee is het dan meteen het breedste punt van de rivier. Tijdens het droge seizoen trekt de Mekong zich langzaam terug en komen talloze eilandjes tevoorschijn.

DON KHONG

Kong Island of Don Khong is het grootste eiland van de 4000 eilanden archipel. Het eiland is 18 kilometer lang en het breedste punt is acht kilometer. Op dit eiland liggen de meest “luxe” accommodaties in vergelijking tot de twee andere eilanden. Don Khong bestaat voornamelijk uit groene rijstvelden en kleine vissersdorpjes. Don Khong is het eiland om te ontspannen en te relaxen en om kennis te maken met de lokale bevolking en lekker te fietsen of eventueel een scooter te huren. Don Khong is ook het enige eiland dat deels geasfalteerde wegen heeft. Wilt u kajakken of de zeldzame Irrawaddy dolfijnen kijken, dan moet u op Don Det en Don Khon zijn.

DON DET

Het populairste eiland van Si Phan Don (4000 eilanden) is Don Det. Dit eiland is dan ook erg geliefd bij backpackers. Er zit op dit eiland dan ook voornamelijk low-budget guesthouses en hostels. Ook hier is relaxen en genieten van een zonsopkomst aan de Sunrise kant en een zonsondergang aan de Sunset kant een belangrijke bezienswaardigheid.

Zodra u op Don Det aankomst, aan de noordkant van het eiland, bent u ook meteen in het drukste gedeelte. Ondanks dat het zeer geliefd is bij backpackers en het eiland bekend staat als “backpacker” of “feest” eiland, hoeft u geen bruisend nachtleven hier te verwachten met fancy discotheken of cafés die tot diep in de nacht open zijn. Deze sluiten elke avond rond 23.00 uur. Wel worden vaak kampvuur feestjes op het strand georganiseerd met muziek en met het “bring your own” concept (neem je eigen hapje en drankje mee).

DON KHON

Don Khon is met een (tol)brug verbonden met het eiland Don Det. Bij aankomst op Don Khon moet u bij het kantoortje beneden 70.000 kip (onder voorbehoud van wijzigingen) betalen om het eiland op te mogen. Op Don Khon vindt u in het zuiden kunt u een boottocht maken op zoek naar de Irrawaddy dolfijnen. Helaas is de zekerheid dat u ze ook echt gaat zien, steeds kleiner, want deze dolfijn is met uitsterven bedreigd. De maanden om dolfijnen te spotten zijn van december tot en met mei. Op Don Khon kunt u ook op de rivier gaan kajakken of een tube huren. Dit raad ik echter af om tijdens het regenseizoen te gaan doen (mei t/m oktober) omdat de rivier dan behoorlijk wild kan zijn.

De 4000 eilanden worden omringd door water, hierdoor zijn er een aantal watervallen te bezichtigen. De Somphamit waterval het gemakkelijkste te bereiken. Ook de Phapheng waterval is de moeite waard om te bezoeken.

WAT KHON THAI

In tegenstelling tot Luang Prabang, waar tempels in overvloed zijn, is Wat Khon Tai de enige boeddhistische tempel in Don Det en Don Khon. De beste manier om er te komen is op de fiets, die op slechts 5 minuten rijden van de hoofdstraat in Don Khon ligt. Op het terrein voor de tempel staan een aantal banken, waar u van de vredige rust kunt genieten. De toegang is gratis.

MUGGEN

Vooral of het eiland Don Det krioelt het van de muggen. U kunt hier niet slapen zonder klamboe en een anti muggenmiddel is absoluut geen overbodige luxe. Blijft vooral in de avond weg van licht en lampen.

FIETSEN

Het is erg leuk om de eilanden op de fiets te ontdekken. . Er zijn diverse (zand) wegen op de eilanden die door een aantal mooie gebieden gaan. Zo kunt u op een heerlijk rustige manier grote delen van de eilanden verkennen.

 

 

WEETJES

  • De namen van de dorpjes op de 4000 eilanden hebben allemaal een naam die is verbonden aan de ligging. De dorpjes die aan de kant liggen waarbij het water stroomopwaarts gaat hebben de naam Hǔa (hoofd) in hun naam zitten en de dorpjes die aan de kant liggen waar de rivier stroomafwaarts gaat, hebben Hǎang (staart) in hun naam zitten.
  • Op Don Det kunt u niet pinnen. In de plaats Ban Nakasang is nog wel een pinautomaat aanwezig.

HOE KOMT U BIJ DE 4000 EILANDEN?

Tussen Ban Nakasang (vaste land) en Don Det varen kleine longtailboten. Deze longtailboten varen vaak na Don Det door naar Don Khon. Als u naar Dong Khong wilt, vertrekt de longtailboot vanaf Hat Xai Khun. Naar Don Det en Don Khong is de bootreis ongeveer 10 minuten, naar Don Khon 20 minuten. Ook vanuit Cambodja kunt u naar de 4000 eilanden afreizen. Tussen Siem Reap en de grens van Laos ligt sinds 2015 een nieuwe snelweg. Ook kunt u doorreizen naar Kratie in Cambodja.

ZUID LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

Zuid Laos korte tours

1 tour

LAOS RONDREIZEN

4 tours

FOTO'S SI PHAN DON

LIGGING SI PHAN DON (4000 EILANDEN)

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.