fbpx

Bandipur Nepal

BANDIPUR

Bandipur, een historisch dorpje tussen Kathmandu en Pokhara. Ooit was Bandipur deel van het Magar koninkrijk, tot de Newari bevolking het dorp ontdekte in het begin van de 19de eeuw. Bandipur stond op de kaart en was een belangrijke plaats op de handelsroute tussen India en Tibet. U gaat hier terug in de tijd, want Bandipur is een schilderachtig traditioneel stadje waar nauwelijks verkeer is. De prachtige architectuur in Bandipur van de Newari bevolking is ook goed bewaard gebleven, want veel huizen zijn voorzien van pagode daken met verfijnd houtsnijwerk. U krijgt hier dan ook een goed beeld van de Newari bevolkingsgroep die hier leeft. Bovendien heeft een beeldschoon uitzicht vanaf het Tundikhel Plateau op de pieken Dhaulagiri (8167m) en Manaslu (8162). Aan de andere kant is de stad met de tijd meegegaan, want er zijn ook gezellige restaurants, terrasjes en barretjes. Buiten het dorp ziet u overal vrouwen die de was doen in het plaatselijke water.

HOE KOMT U IN BANDIPUR?

Bandipur bereikte u via de Prithvi Narayan Highway (deze loopt van Kathmandu naar Pokhara). Bandipur ligt 14 kilometer van Dumre.

TEMPELS BANDIPUR

Bandipur in Nepal heeft, naast de prachtige omgeving en uitzichten op de beeldschone Himalaya toppen, ook een aantal goed bewaard gebleven kleine tempels die u kunt bezoeken. Deze zijn misschien niet heel bijzonder en groots als in Kathmandu en de andere Koningssteden, maar toch de moeite waard omdat ze nog in goede staat zijn. Elke tempel is anders en heeft zijn eigen verhaal. Tempels in de vorm van een schuur of met een bijzonder zwaard, dat zijn de tempels van Bandipur. Kijk en geniet van het plaatsje waar u terug gaat in de tijd.

KHADGA DEVI TEMPEL

Een hele bijzondere tempel, anders dan anders. Aan de buitenkant ziet de tempel er als een schuur uit en via een grote stenen trap komt u bij het gebouw aan. De binnenkant echter is heel indrukwekkend. Hier ziet u een Khagda, het heilige zwaard van Mukunda Sen, de 16de-eeuwse koning van Palpa (Tansen). Het zwaard wordt vereerd als een symbool van vrouwelijke energie (Shakti). Slechts een keer per jaar is de tempel open voor de echte gelovigen. Dit is tijdens Phulpati, het Hindi festival van Dasain (oktober), er wordt dan bloed geofferd aan het zwaard.

THANI MAI TEMPEL

Deze tempel mag u niet overslaan. Op de top van de Gurungche heuvel ligt de kleine Thani Mai tempel en bij deze tempel ziet u een spectaculaire zonsopkomst en ook het panoramische uitzicht op het landschap om de tempel heen is grandioos, want op een heldere dag hebt u hier letterlijk een 360 graden uitzicht over de Himalaya. De klim naar boven is wel vrij steil, maar het eindresultaat is absoluut de moeite waard. Afhankelijk van uw conditie duurt deze wandeling ½ – 1 uur.

BINDABASINI TEMPEL

Aan de belangrijkste winkelstraat van Bandipur, in de noordoostelijke hoek van de bazaar vindt u de Bindabasini tempel. De tempel is opgedragen aan Durga en in de tempel bevindt zich het beeld van de godin Bindabasini. Tijdens het Bisket Jatra festival wordt het beeld door het dorp gereden. Het festival wordt gevierd aan het begin van het nieuwe jaar op de Bikram Sambat- kalender (april), maar het festival zelf is niet gerelateerd aan Bikram Sambat. Volgens de legende is dit feest het “feest na de dood van de slang”. Het feest wordt dan ook in verschillende steden in Nepal gevierd. De eeuwenoude muren van de tempel staan vol met inscripties en zijn zowel aan de binnen- als buitenkant prachtig versierd. Een priester opent elke dag de deuren voor de bezoekers.

TREKKINGS BANDIPUR

Naast tempels kunt u in de omgeving van Bandipur ook prachtige (meerdaagse) trekkings maken, dit is voornamelijk te danken aan de ligging van het dorp in het Mahabharat-gebergte. De omgeving van Bandipur, met rijst- en mosterdvelden zorgen er voor dat het fijn wandelen is.

BANDIPUR – RAMKOT

Een populaire wandeling die ongeveer vier uur duurt, loopt van Bandipur naar het Magar dorpje Ramkot, gelegen op een hoogte van 1250 meter. Tijdens de wandeling heeft u een prachtig uitzicht op de Himalaya. Hier staan een aantal charmante traditionele huisjes, waarvan sommige al ruim 650 jaar oud zijn. U kunt hier het echte dorpsleven van de Magars aanschouwen. De woningen werden vroeger door de rijken bewoond, maar zien er voor de huidige begrippen eenvoudig uit. Zij zijn uitstekend geïsoleerd en opgebouwd uit twee verdiepingen, maar het blijven kleine huisjes omdat er gemiddeld 10 mensen in een huis wonen. Neem voldoende eten en drinken mee, want onderweg en in het dorpje zijn daar geen mogelijkheden voor.

SIDDHA GUFA

Een andere wandeling gaat naar Siddha Gufa. Volgens de verhalen is dit de grootste grot van Nepal, want deze grot is 50 meter hoog en maar liefst 437 meter diep. Terwijl de vleermuizen hier rondvliegen, vindt u in de grot voornamelijk stalactieten. Ook vindt u hier een Shiva Linga, dit is de structuur van het gezicht van Lord Ganesh. En als u even wilt afkoelen, kunt u terecht in het aanwezige zwembad. U kunt de grot bezoeken tijdens een wandeling van Bimalnagar naar Prithvi Highway. Let op: de grot kan glad en donker zijn. Let goed op waar u loopt en neem een zaklamp mee.

PAHARPANI MAHADEV HEILIGDOM

Als u zin heeft in een korte wandeling, dan kunt u naar het Paharpani Mahadev heiligdom. Dit is een grotachtig heiligdom dat vroeger werd bezocht door de inwoners om in de ochtend te baden. Deze ligt op een kwartier lopen van de bazaar. Van bovenaf lijkt het een kleine struik. Een stenen pad leidt naar het grotachtige heiligdom. Binnenin is er een waterpartij en eronder zijn verschillende kleine beelden van verschillende goden geïnstalleerd. Ze staan ​​bekend als Parpani Mahadev. Vroeger kwamen mensen hier samen om hymnen te zingen en onder de fontein te baden voordat ze op hun velden gingen werken. Hier is een vijver aangelegd om het terrein nog mooier te maken.

BIBLIOTHEEK BANDIPUR

In het centrum is een kleine bibliotheek met een bijzondere verzameling boeken, waaronder een paar Engelse, maar deze kleine bibliotheek staat beter bekend om zijn opvallende 18e-eeuwse architectuur, met gebeeldhouwde ramen en balken.

TUNDIKHEL PLATEAU

Naast tempels zijn er in Bandipur nog een aantal andere bezienswaardigheden. Het Tundikhel plateau is daar een van. Vroeger was dit de plek waar handelaren bij elkaar kwamen om hun goederen te verkopen voordat ze weer terug gingen naar India of Tibet. Tegenwoordig hebt u hier een grandioos uitzicht over de omgeving. Veel bezoekers kiezen dan ook voor deze plek om te bezoeken tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING BANDIPUR

RONDREIS OP MAAT NAAR BANDIPUR IN NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.