fbpx

Bardiya Nationaal Park

BARDIYA NATIONAAL PARK

Nepal heeft veel meer te bieden dan alleen de prachtige bergen van de Himalaya. Een land met een zeer gevarieerd klimaat. Bovenop de bergtoppen kan het vriezen maar in het zuiden is het tropisch warm. Naast bergen heeft Nepal ook een aantal prachtige natuurparken. Het meest bekende natuurpark is Chitwan National Park, maar een ander, misschien nog wel mooier park is het Bardiya National Park (ook geschreven als Bardia National Park). Bardiya wordt vaak het ‘onbekende zusje van Chitwan National Park’ genoemd en is een groot uitgestrekt natuurgebied waar nauwelijks toeristen komen. Een woeste jungle met af en toe een open plek waar riviertjes hun weg doorheen vinden. De dieren in dit nationaal park zijn zowel adembenemend als indrukwekkend. Bardiya National park is het grootste nationaal park van Nepal en beslaat maar liefst 968 km2.  Samen met het aangrenzende Banke National Park is het gebied zelfs 1437 km2 groot.

LIGGING BARDIYA

Bardiya National park ligt in het westen van Nepal en is enigszins moeilijk te bereiken. In Kathmandu kunt u met het vliegtuig naar Nepalgunj. Onderweg hebt u een waanzinnig uitzicht op de toppen van de Himalaya. Deze vlucht duurt ongeveer een uur. Vanaf Nepalgunj is het nog drie uur met een auto om in het park te komen. De andere manier is per auto vanaf Kathmandu. Via de Prithvi en de Siddhartha Highway komt u na minimaal 14 uur rijden in Thakurdwara, een klein plaatsje bij Bardiya National Park. U kunt deze rit maken met de nachtbus of met de auto, maar dan zult u de rit moeten onderbreken met een extra stop, anders is het echt afzien.

WAT IS ER TE ZIEN?

Als vogelliefhebber kunt u in het park uw hart ophalen. Er zijn maar liefst 400 verschillende vogels te vinden. Ook herten, apen, krokodillen zijn veel voorkomende dieren hier. Heel af en toe word het park zelfs vereerd met een bezoek van de Ganges dolfijn, maar dit is wel heel zeldzaam! Bardiya National Park is een unieke plek in Nepal. Het is een park waar ook de grote neushoorn en tijgers wonen. Twee diersoorten die helaas met uitsterven worden bedreigd. Bardiya is een goede plek om ze in hun natuurlijke omgeving te zien. Ook vindt u hier dieren die niet met uitsterven worden bedreigd zoals luipaarden, lippenberen en olifanten.

BARDIA NATIONAL PARK VS CHITWAN

In het Chitwan National Park leven meer tijgers, maar de kans om ze daadwerkelijk te zien is in Bardiya een stuk groter. Dit komt omdat het gebied waar ze leven, in Bardiya meer geconcentreerd is dan in Chitwan. Er wonen ongeveer 50 tot 60 tijgers in Bardiya en dat is een erg grote populatie. De beste tijd om deze dieren te spotten is rond april. De temperatuur stijgt dan tot zijn maximum en de hitte zorgt ervoor dat de tijger tevoorschijn komt om te komen drinken. Het gras is dan ook nog vrij laag, waardoor de kans is dat u ze sneller ziet.

Chitwan daar en tegen, staat weer bekend om de grote populatie Indische neushoorns. In Chitwan leven er nog ongeveer 550 in tegenstelling tot Bardiya waar er nog geen 50 meer leven. De kans om een neushoorn te spotten in Chitwan is echt heel erg groot, in Bardiya moet u dus iets meer geluk hebben.

BARDIYA NATIONAL PARK ACTIVITEITEN:

Er zijn verschillende mogelijkheden om het Bardiya National Park te verkennen:

LOPEND DOOR DE JUNGLE

Misschien niet de meest veilige manier, maar wel de meest indrukwekkende. Een verhoogde hartslag en adrenaline rush is gegarandeerd. Gewapend met een stok en een gids trekt u de hele dag spoorzoekend erop uit om wildlife te spotten. Nee, de gidsen dragen geen geweren, alleen een bamboe stok. U dient goed te luisteren naar de instructies van de gids, maar deze is vrij summier. Een klein voorproefje: Wat te doen als een neushoorn u aanvalt? Ren zigzaggend weg! Wat te doen als een olifant u aanvalt? Klim in een boom! En wat doet u als een tijger u aanvalt? Ren niet weg, hou oogcontact en loop langzaam naar achteren. Ik hoop dat u het kunt navertellen. Om deze reden is het prettig als je redelijk fit bent en niet te bang bent aangelegd. Het is echt een grandioze ervaring die met geen pen te beschrijven is. De angst voor dieren zal compleet verdwijnen, zeker als u oog in oog staat met een neushoorn.

MET EEN JEEP

U kunt het park ook per jeep verkennen. De jeeps die rondrijden in Bardiya zijn redelijk eenvoudig, maar dat heeft wel een speciale charme. U kunt samen met een gids op privé safari of de jeep delen met andere toeristen. En extra speciaal, in Bardiya Nationaal park is een vrouwelijke gids werkzaam, Hira. Zij is tot heden de enige vrouwelijke gids van Nepal!

RAFTEN

Als de Karnali rivier hoog genoeg staat is het ook mogelijk om met een raft door het park te varen.

OLIFANTENSAFARI

Als laatste mogelijkheid kunt u ook het park verkennen tijdens een olifantensafari. Als Delta Holidays ben ik hier geen voorstander van, maar het is wel mogelijk.

ZONSONDERGANG

Als de schemer valt, dan moet u het park verlaten. Het is niet toegestaan om in het park te overnachten. Als de zon ondergaat, kleurt de lucht in een tal van oranjerode kleuren en de temperatuur is aangenaam. Geniet van dit bijzondere moment.

THARU DORPEN

Naast het spotten van wilde dieren kunt u in de omgeving ook de omliggende Tharu dorpen bezoeken. De Tharu zijn de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Nepal en wonen aan de rand van het nationale park. Een wandeling door de dorpen geeft u een inkijkje in een eeuwenoude cultuur van een gemoedelijk volk. De simpele maar prachtige huizen worden met de hand gemaakt van een mengsel van stro, modder en koeienmest. Alles wat ze gebruiken maken ze zelf, met veel oog voor detail en schoonheid. De traditionele samenleving is heel langzaam aan het moderniseren, dus wacht niet tel lang om deze dorpen te bezoeken.

VOORBEHOUD

Het zijn wilde dieren die hier leven, de kans is groot dat u ze zult zien, maar het zijn wilde dieren, dus niets is zeker! Maar met 30 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 400 soorten vogels is de kans 100% dat u mooie dingen gaat zien!

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING BARDIYA NATIONAL PARK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.