fbpx

Beste reistijd Nepal

KLIMAAT NEPAL

Nepal ligt in Azië, tussen China, Tibet en India. Het grootste deel van Nepal ligt in het Himalaya gebergte en in Nepal liggen dan ook acht van de tien hoogste bergen ter wereld, waarvan de Mount Everest de allerhoogste berg op aarde is met een hoogte van maar liefst 8848 meter. U zou hierdoor kunnen denken dat Nepal koud is met veel sneeuw, echter dat is onterecht en alleen van toepassing op de hoge bergtoppen waar het extreem koud is. In de laaglanden zijn er zelfs subtropische temperaturen.

De beste reistijd voor Nepal is van maart t/m mei en oktober, waarin er een aangename temperatuur is en weinig tot geen neerslag.

In Nepal zijn er maar liefst vijf seizoenen, naast zomer, herfst, winter en lente kent Nepal ook een moessonperiode.

Tijdens de wintermaanden blokkeert het Himalayagebergte de aanvoer van koude lucht, waardoor het ook in de wintermaanden ten zuiden van de Himalaya vrij warm is. In de Himalaya is het in de winter op gemiddelde en hoge hoogtes wel (extreem) koud met sneeuw. Boven de vier kilometer hoogte kan de combinatie van stuifsneeuw en wind zorgen voor zeer gevaarlijke sneeuwstormen, vooral aan de noordelijke zijde van de bergen.

In de bergen is er in de zomer, juni tot en met augustus sprake van zomer, maar boven de 4400 meter zal de temperatuur niet of amper boven het vriespunt komen.

In het subtropische zuidelijke deel van Nepal is er dan sprake van een zuidwestmoesson waar een combinatie van hoge temperaturen (25 tot 40 graden) en redelijk veel regen zorgen voor zeer drukkend weer als gevolg van een relatieve hoge luchtvochtigheid.

MOESSON NEPAL

In de maanden juni, juli en augustus is er een moesson periode in Nepal. Er valt dan veel neerslag, gemiddeld tussen 1800 en 3000 millimeter. Deze moesson kan soms lokaal voor flinke overlast zorgen als gevolg van aardverschuivingen of water dat met enorme kracht naar beneden stroomt. Boven de vier kilometer is bijna alle neerslag in de vorm van sneeuw.

WINTERZON NEPAL

De milde temperaturen in de winter/lente, zorgen ervoor dat Nepal een aangename winterzon bestemming is. In het zuiden van Nepal kunnen de temperaturen dan oplopen tussen de 22 en 30 graden en is de kans op neerslag klein.

BESTE REISTIJD POPULAIRE BESTEMMINGEN IN NEPAL:

KLIMAAT KATHMANDU

Kathmandu kent eigenlijk twee seizoenen, droge en relatief warme winters en natte warme zomers waarbij de zuidwestmoesson zorgt voor relatief veel neerslag binnen vrij korte tijd. Vooral de maanden juli en augustus zijn erg nat. Eind april ligt de maximum temperatuur rond de 28 graden en dit blijft zo tot september. Hierna daalt de temperatuur weer en in januari is de maximumtemperatuur rond de 18 graden. ‘s Nachts kan het in de wintermaanden vriezen, waarbij het meestal blijft tot lichte vorst of wat vorst aan de grond. De beste reistijd voor Kathmandu zijn de maanden maart, april, oktober en november. In deze maanden is de temperatuur zeer aangenaam en is er weinig regen.

KLIMAAT POKHARA

De beste reistijd voor Pokhara zijn de maanden maart, april, mei en oktober. De temperatuur is zeer aangenaam en er valt weinig regen. De zomermaanden kennen lange periodes van veel regen.

KLIMAAT CHITWAN

Het park heeft een reeks klimatologische seizoenen die elk een unieke ervaring bieden. Tussen oktober en februari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden, een aangenaam klimaat om Chitwan te bezoeken. Van maart tot juni kunnen de temperaturen oplopen tot 43 graden. De hete, vochtige dagen maken plaats voor het moessonseizoen dat doorgaans duurt van eind juni tot september, wanneer rivieren onder water komen te staan ​​en de meeste wegen vrijwel onbegaanbaar zijn.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

REIS OP MAAT AANVRAGEN NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.