fbpx

Bhaktapur

BHAKTAPUR NEPAL

Bhaktapur staat ook wel bekend als Bhadgaon (City of Rice) of Khwopa (City of Devotees). Samen met Kathmandu en Patan is het een van de drie koningssteden in Nepal, en tevens de best bewaarde koningsstad. Bhaktapur is een oude stad waar ooit de Newah hebben gewoond, een inheems volk uit Nepal. De stad heeft een rijke cultuur en herbergt veel prachtige eeuwenoude gebouwen als tempels en houten, stenen en metalen kunstwerken. Ook zijn er talloze hindoeïstische en boeddhistische bezienswaardigheden. De stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

AARDBEVING NEPAL 2015

Bhaktapur is de derde van de koningssteden in de Kathmandu vallei en ook de best bewaarde. Helaas richtte de aardbeving in 2015 een verschrikkelijke ravage aan in de stad. Straten met traditionele huizen en diverse tempels zijn verloren gegaan. Veel tempels zijn gelukkig blijven staan, maar de meeste woningen zijn teveel beschadigd en daarmee onbewoonbaar geworden. De schade van de ramp zijn nog steeds duidelijk zichtbaar en het zal jaren duren voordat de stad volledig is hersteld. Deze restauraties zijn nog steeds in volle gang, maar er zijn nog voldoende bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn.

LIGGING BHAKTAPUR

Bhaktapur is gelegen in het midden van Nepal en is de derde grootste stad van de Kathmandu Vallei. De stad ligt 16 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kathmandu en heeft ongeveer 82.000 inwoners.

Bhaktapur is eigenlijk een openlucht museum, want als u door de stad dwaalt, door de kleine straatjes, langs de vele heiligdommen, gaat u terug in de tijd en waant u zich in een van de mooiste steden van Nepal met een zeer rijke cultuur.

BEZIENSWAARDIGHEDEN BHAKTAPUR

In vergelijking met andere Aziatische steden is Bhaktapur een rustige stad, zeker in vergelijking met Kathmandu. Zoveel verkeer er is in Kathmandu, zo weinig is er in Bhaktapur. U kunt dus heel goed rondslenteren in de stad. Ik zet een aantal eeuwenoude bezienswaardigheden voor u op een rijtje.

DURBAR SQUARE

Ook Bhaktapur heeft een Durbar Square. Dit is het belangrijkste plein van de stad, veel van de oude architectuur ziet u terug op dit plein, zoals tempels, paleizen en musea. Ondanks dat het plein nog steeds gerestaureerd wordt na de aardbeving is dit plein mooier dan het plein in Kathmandu. De werkzaamheden zijn hier in een verder gevorderd stadium dan in de hoofdstad. Toegang tot het Durbar Square kost 1500 rupees per persoon. Van deze bijdrage worden de restauraties betaald.

POTTERY SQUARE BHAKTAPUR

Na het Durbar Square is Potter Square een ander bekend plein in Bhaktapur. Hier ziet u mannen potten bakken en de vrouwen zijn druk bezig met het versieren van deze potten. Verder vindt u er ook nog houtsnijders en wevers.

TAUMADHI SQUARE

Aan de buitenrand van het centrum vindt u Taumadhi Square. Hier kunt u de prachtige Nyatapola Tempel bezoeken. Vanaf deze tempel hebt u een prachtig uitzicht over het plein. De tempel heeft vijf verdiepingen en torent 30 meter boven het Taumadhi Square uit. Deze tempel is de hoogste tempel van Nepal. Het beste kunt u deze tempel bezoeken rond zonsondergang, u heeft dan het mooiste uitzicht. Deze perfect geproportioneerde tempel werd gebouwd in 1702 tijdens het bewind van koning Bhupatindra Malla en de constructie was zo stevig dat de aardbevingen van 1934 en 2015 slechts kleine schade veroorzaakten.

Op dit plein ligt ook de Bhairavnath tempel. Deze tempel met een brede voorkant en drie daken is gewijd aan Bhairav, de angstaanjagende incarnatie van Shiva, wiens gemalin de Nyatapola-tempel over het plein bezet. Ondanks de angstaanjagende krachten van Bhairab en zijn enorme tempel, wordt de godheid hier afgebeeld als een lichaam zonder lichaam van slechts 15 cm hoog! Half april wordt hier elk jaar het Bisket Jatra Festival gevierd. Terloops opgestapeld tegen de noordmuur van de tempel staan ​​enorme wielen en lopers van de wagen die tijdens dit festival het beeld van Bhairab door de stad slepen.

Naast deze drie pleinen is er nog meer te zien in Bhaktapur:

BASANTAPUR CHOWK

Dit zijn twee beroemde beelden, het Ugrachandi beeld en het Bhairab beeld. Deze twee beelden heeft de kunstenaar zijn handen gekost. Deze beelden liggen op het Bhaktapur Durbar-plein en beelden een verhaal uit die in de afgelopen 300 jaar niet veranderd is. Uit de beelden blijkt de rivaliteit tussen de Malla Koningen die niet zo eervol was als altijd wordt beweerd.

UGRACHANDI STANDBEELD

In 1707 gaf koning Bhupatindra (1696 tot 1722) opdracht tot het beeldhouwen van de godin Ugrachandi. Hoewel ze een minder bekende godin is, is ze de godin van het nabijgelegen Banepa en sommigen zeggen een incarnatie van Durga. Het resultaat is een ingewikkeld, gedetailleerd en verbluffend monument met 18 armen afgebeeld met een drietand en een leeuw. Koning Bhupatindra vond het beeld ook prachtig. Hij was zelfs zo onder de indruk van het metselwerk dat hij niet wilde dat een van de andere koningen in de Kathmandu-vallei een dergelijk beeld zou hebben. Dus hakte hij de rechterhand van de metselaars af.

BHAIRAB STANDBEELD

Rechts van de ingang van Basantapur Chowk staat een woest uitziend Bhairab-beeld. Afgebeeld met 12 armen, compleet met onthoofde vijanden, staat Bhairab bekend als een ‘vreselijk angstaanjagende vorm’. Als u echter aan zijn kant staat, zal deze angstaanjagende vorm u beschermen tegen vijanden, hebzucht, lust en woede. Interessant is dat Bhairab ook in het boeddhisme voorkomt. Dit beeld is doorzelfde beeldhouwer gemaakt van het Ugrachandi beeld. Het verhaal gaat dat toen koning Bhupatindra hier achter kwam, hij prompt de linkerhand van de beeldhouwer verwijderde.

GOLDEN GATE BHAKTAPUR

De Golden Gate is een niet te missen onderdeel van het Koninklijk Paleis op het Durbar-plein. De gouden poort is ook bekend als Sundhoka of Soon Dhoka en werd in 1753 gebouwd door koning Ranajit Malla. Het frame van de poort is van immens archeologisch, historisch en religieus belang. Het ingewikkelde vakmanschap heeft ertoe geleid dat het het grootste stuk Nepalese kunst wordt genoemd dat ooit is gemaakt. Er is een permanente legerwacht bij de Golden Gate die de ingang van de binnenplaats van het Koninklijk Paleis bewaakt. De poort biedt toegang tot de binnenplaats waar de Taleju-tempel en Naga Pokhari liggen.

DATTATREYA TEMPEL

De Dattatreya tempel is gebouwd in 1427 door Koning Yakshya Malla als vergaderruimte, vermoedelijk met behulp van hout uit een enkele boom. De enigszins niet-overeenkomende veranda werd later toegevoegd. De tempel is opgedragen aan Dattatreya, een merkwaardige hybride godheid (De god wordt dan afgebeeld als dier of als een onherkenbare menselijke vorm gecombineerd met die van een dier) die elementen van Brahma, Vishnu en Shiva combineert. Op de pilaren staan de symbolen van Vishnu afgebeeld. De pot die u in de tempel kunt vinden staat symbool voor de god Brahma. In later jaren werd het gebouw gerenoveerd door koning Vishwa Malla en opengesteld als herberg voor pelgrims. Sinds deze laatste verbouwing fungeert het gebouw als tempel.

PALEIS MET 55 RAMEN

Ten oosten van de Golden Gate ligt dit paleis, een architectonisch meesterwerk met 55 ingewikkeld gesneden houten ramen die zich uitstrekken over de bovenste verdieping. Ook van dit gebouw gelooft men dat het gemaakt is van één boom. Het majestueuze gebouw werd tijdens de aardbeving in 1934 zwaar beschadigd, maar is in de jaren erna meerdere malen gerestaureerd. De laatste werken om het uiterlijk van het gebouw te herstellen werden 10 jaar geleden uitgevoerd. Ooit was dit de woonplaats van de Malla koningen, tegenwoordig is het het thuis voor kunstobjecten uit de National Art Galery.

PASHUPATINATH TEMPEL

Achter de Vatsala Durga-tempel staat de Pashupatinath-tempel gewijd aan Shiva als Pashupati. De Pashupatinath tempel op het Bhaktapur Durbar-plein is een replica van het origineel in Kathmandu. Oorspronkelijk is deze tempel gebouwd door koning Yakshya Malla in 1475 (of 1482) en het is de oudste tempel op het Durbar Square. Er is een legende die zegt dat Lord Shiva de koning vroeg om de Pashupatinath-tempel te bouwen , en dat deed hij ook. De tempel bevat ook verschillende grafische erotische gravures in de pilaren en daksteunen. Helaas is toegang tot de houten Pashupatinath-tempel zelden toegestaan.

TACHUPAL TOLE & PEACOCK WINDOW

Tachupal Tole wordt geflankeerd door een reeks sierlijke bakstenen en houten gebouwen die oorspronkelijk als wiskunde werden gebruikt (huizen van hindoe-priesters). De bekendste is de Pujari Math, die nu dienst doet als houtsnijwerk museum. Het gebouw werd ernstig beschadigd tijdens de aardbeving in 2015, maar het beroemdste kenmerk – het prachtige 15e-eeuwse Pauwvenster, algemeen beschouwd als het mooiste gebeeldhouwde raam in de Kathmandu-vallei – bleef gelukkig intact. Tot het einde van de 16de eeuw was het Tachupal Tole het oorspronkelijke centrale plein van Bhaktapur en de officiële zetel van de koninklijke familie van Bhaktapur.

SIDDHI LAKSHMI TEMPEL

De aantrekkelijke 17e-eeuwse stenen Siddhi Lakshmi-tempel stond in de zuidoostelijke hoek van het Bhaktapur-paleis totdat deze instortte tijdens de aardbeving in 2015. De trappen naar waar de tempel ooit stond, zijn blijven staan ​​en worden geflankeerd door mannelijke en vrouwelijke bedienden, die elk een kind en een nogal gretig uitziende hond vasthouden. Op opeenvolgende niveaus worden de trappen geflankeerd door paarden, gekronkelde neushoorns, leeuwen met menselijke gezichten en kamelen. De tempel zelf is gebouwd in de klassieke shikhara-stijl, die veel voorkomt in Noord-India.

VATSALA DURGA TEMPEL & TALEJU BELL

Naast de zuil van koning Bhupatindra Malla en direct voor het Koninklijk Paleis, werd deze stenen tempel in 1672 of 1727 (afhankelijk van de inscripties die u vertrouwt) in de Indiase shikhara-stijl gebouwd door koning Jagat Prakash Malla, maar werd volledig vernietigd tijdens de aardbeving van 2015. Nu staat er alleen nog een grote bel, die in 1737 door koning Jaya Ranajit Malla werd opgericht om het ochtend- en avondgebed in de Taleju tempel te markeren.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

LIGGING BHAKTAPUR

REIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.