fbpx

Chitwan

CHITWAN NATIONAAL PARK

Het Chitwan National Park is in 1973 opgezet en is daarmee het oudste nationale park in Nepal. De naam Chitwan betekent ook wel ‘Hart van de Jungle’ en door alle bijzondere plant- en diersoorten die u hier vindt, staat het park sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het park is het woongebied van de bedreigde één hoornige Indiase neushoorn en de Gharial krokodil (moeraskrokodil). Daarnaast vindt u er ook nog tijgers, olifanten, beren, herten, luipaarden en zelfs dolfijnen! Als u geluk heeft, kunt u zelfs een Bengaalse tijger spotten hoewel die kans (helaas) extreem klein is. Deze beesten zijn moeilijk te zien, doordat ze zo schuw zijn. Met het aanleggen van het park zijn gelukkig grote stappen gemaakt in het redden van de met uitsterven bedreigde neushoorns en tijgers.

LIGGING CHITWAN

Chitwan ligt in het subtropische gedeelte van Nepal, op 160 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu en 150 kilometer ten zuidoosten van Pokhara. De hoogte varieert van 110 meter tot 850 meter boven zeeniveau. Het park wordt begrensd door de Rapti en Narayani-rivier in het noorden, het Parsa Wildlife Reserve in het oosten en de Madi-nederzettingen en de Indiase grens in het zuiden. Het park beslaat ongeveer 932 km2 en blinkt uit in natuurlijk schoon met bossen, moerassen en grote graslandschappen.

Chitwan is vooral onder de Nepalese bevolking heel erg bekend. Bijna alle Nepalezen hebben dit park bezocht. Toeristen weten het park echter steeds minder te vinden. Dit is wel bijzonder, want het is een prachtig park. De afname in bezoekersaantallen heeft wel een positief effect op de flora en fauna in het park.

CHITWAN KLIMAAT 

Het park heeft een reeks klimatologische seizoenen die elk een unieke ervaring bieden. Tussen oktober en februari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden, een aangenaam klimaat om Chitwan te bezoeken. Van maart tot juni kunnen de temperaturen oplopen tot 43 graden. De hete, vochtige dagen maken plaats voor het moessonseizoen dat doorgaans duurt van eind juni tot september, wanneer rivieren onder water komen te staan ​​en de meeste wegen vrijwel onbegaanbaar zijn.

CHITWAN ACTIVITEITEN

U komt naar Chitwan National Park voor de prachtige natuur. U kunt het park verkennen met de auto, lopend/hikken of met de boot/kano. Het Chitwan-avontuur begint in het dorpje Sauraha. Dit is een klein dorpje aan de rand van het park en tevens de ingang tot het park. Er zijn een paar manieren om het park te verkennen, met de auto, lopend of met de boot/kano.

TREKKING/ JUNGLE WALK

U kunt u het park lopend verkennen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een halve dag, volle dag, twee dagen, drie dagen, een week of privé-jungle trekkings. Daarnaast kunt u in een groep of alleen met uw eigen gezelschap gaan. Als u voor een halve tocht kiest, dan ziet u alleen de jungle, apen en een aantal vogels en met een beetje geluk een neushoorn. Als u een volle dag gaat heeft u een grotere kans om een neushoorn te zien, evenals nog meer vogels en andere dieren. Pas bij een meerdaagse tour kunt u ​​de tijgers zien.

JEEPTOURS

Het grote voordeel van een jeeptour is dat u verder en sneller het park in gaat en dus een grotere kans om dieren te spotten als tijgers en beren. Tijdens deze tocht zit u achterin een open jeep om de dieren te zien. De chauffeur stopt om plaatsen en dieren te laten zien en de gids hangt achterin het voertuig om de dieren te spotten. Op deze manier krijgt u een geweldige kans om een ​​aantal goede foto’s te maken. Er zijn twee opties: een jeeptour van een halve dag (13.00-17.00) of voor een hele dag.

BOOT/KANO TOERS

Een kanotoer gaat over de Rapti Rivier, een rivier die van oost naar west door het Chitwan National Park stroont. De kanotocht duurt ongeveer 1-2 uur. U ziet nu weinig landdieren, maar wel veel krokodillen en een breed scala vogels langs de rivier. Vaak is deze tocht onderdeel van een volle dag in de jungle. De kano is anders dan u gewend bent, want deze keer gaat u varen in een uitgeholde boomstam. U hoeft zelf niet te peddelen, dat gebeurt door een van de rangers, zo heeft u relaxed te tijd om de dieren te spotten terwijl de rangers u van alles vertelt over de dieren en hun omgeving.

CHITWAN OLIFANTENSAFARI

Het is mogelijk om een olifantensafari te maken. Als Delta Holidays ben ik hier geen voorstander van, omdat u in een bakje op de rug van een olifant een safari gaat maken. Deze excursie zit standaard in een arrangement en u bent vrij om deze excursie te weigeren.

BEZOEKERSCENTRUM

Het park biedt verder interessante bezienswaardigheden en activiteiten. De tentoonstelling in het bezoekerscentrum in Sauraha biedt fascinerende informatie over de natuur- en de natuurbeschermingsprogramma’s. De souvenirwinkel van de Women’s User Group biedt een verscheidenheid aan handwerk en andere lokale producten aan als geschenk of souvenir.

OLIFANT FOK CENTRUM KHORSOR

Het Elephant Breeding Centre in Khorsor, Sauraha geeft u informatie over de olifanten die in het park wonen en de daar geboren babyolifanten. Tijdens de rondleiding zit u hoe olifantenmaaltijden worden bereid, hoe ze eten en leert u meer over de aard en gewoonten van de olifanten. Olifanten zitten hier NIET aan de ketting. Het centrum is opgericht om bedreigde olifanten in de regio te beschermen. Het centrum ligt op ongeveer een uur lopen vanaf Sauraha. U kunt ook met een riksja naar het centrum gaan dat sinds 1985 in het park ligt.

MUSEUM KASARA & BIKRAM BABA

In het museum in Kasara, wat tevens het hoofdkantoor is van het park, staan informatieve displays. Aan de overkant van de Rapti-rivier staat een tempel onder een boom met een hoge religieuze waarde. Mensen aanbidden hier Bikram Baba (heilige heilige) op deze plek een hindoeïstische religieuze site. Pelgrims gaan hier naar toe om te bidden en hun wens uit te spreken om snel een kind te krijgen. Pelgrims geloven dat hun wens zal worden vervuld als de heiligen oprecht worden aanbeden. Ze laten duiven vrij en offeren dieren om hun toewijding te versterken. Deze plek wordt tegenwoordig ook gebruikt als recreatie- en picknickplek door jongeren.

Van het parkhoofdkwartier kunt u ook naar het Gharial Breeding Centre, waar bedreigde krokodillen en een aantal schildpadden leven.

OVERNACHTEN IN CHITWAN

In het park zijn er zeven resorts die worden beheerd door uitbaters van het park die accommodatie en toegang tot natuuractiviteiten kunnen bieden.

REGELS CHITWAN

Om het park te bezoeken, dient u zich aan een aantal regels te houden.

  • U moet entree betalen (+/- 1700 Nepalese roepies- voor buitenlanders).
  • Flora en fauna van het park zijn volledig beschermd en mogen niet worden gestoord.
  • Koop geen illegale dierlijke of plantaardige producten. Indien u wordt verdacht van deze aankoop, zult u gerechtelijk worden vervolgd.
  • De bezoekers van het park moeten de religieuze en culturele bezienswaardigheden rondom het park respecteren.
  • De bezoekers moeten het afval in de vuilnisbakken plaatsen en geen afval in de natuur gooien. U wordt verzocht hier extra op te letten.
  • Het is de bezoekers ten strengste verboden om tussen zonsondergang en zonsopgang in het park te wandelen.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING CHITWAN NATIONAL PARK

REIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.