fbpx

Everest Base Camp

HET BEKLIMMEN VAN DE MOUNT EVEREST

Al honderden jaren probeert men de Mount Everest te begrijpen en te beheersen. In Nepal kunnen ze niet om de Himalaya heen, dit ruige berggebied bepaalt het weer, de handel, de infrastructuur en heeft een zeer duidelijke plek opgeëist op de kaart. Er zijn ook duizenden boeken over geschreven en honderden film opgenomen. De Mount Everest, de Chomolungma, Moedergodin van de Aarde.

Als onderdeel van de ecologische zone van de Himalaya werd het park in 1979 toegevoegd aan de lijst van UNESCOwerelderfgoedlocaties. Het park heeft drie van ’s werelds hoogste bergen: Everest, Lhotse en Cho Oyu, naast talloze andere toppen die boven de 6000 meter uitkomen.

DAK VAN DE WERELD

Roof of the world, zoals de Mount Everest ook wel wordt genoemd is een van ’s werelds topattractie voor geharde bergbeklimmers, een toevluchtsoord voor alpine enthousiastelingen en staat op de bucketlist van veel avonturiers van over de hele wereld.

De Everest-regio heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de evolutionaire geschiedenis van de aarde en is ook een verblijfplaats voor enkele zeldzame en bedreigde soorten zoals de sneeuwluipaard, rode panda, Himalaya-zwarte beer, muskushert en Himalaya-wolven.

Droomt u er ook van, een glimp opvangen van de hoogste berg ter wereld? Of misschien nog wel beter, de hoogste berg van dichtbij zien, voelen en ervaren?

Bent u avontuurlijk aangelegd, geeft u niet snel op, beschikt u over een zeer goede conditie en durft u uitdaging aan? Dan is de trekking naar de Mount Everest Base Camp de ultieme ervaring bij het maken van een trekking, een ervaring die bij heel veel ervaren wandelaars op de bucketlist staat,  “once in a lifetime ervaring: want u loopt letterlijk over en naar het dak van de wereld’.

De tocht gaat door legendarische Sherpa-dorpen en is een mix van diepgaande culturele en spirituele ervaringen en fysieke uitdagingen die je kracht en uithoudingsvermogen testen. Boeddhistische lama’s, monniken en nonnen onder leiding van Rinpoches (gereïncarneerd in mas) bedienen de overwegend Sherpa-gemeenschappen vanuit hun gompa’s (kloosters).

Voor degenen die voldoende tijd hebben, is een trektocht van 10-12 dagen naar de Khumbu en het Sagarmatha National Park een uitstekende route, zowel qua acclimatisatie als om de veranderende gebruiken, tradities en levensstijlen te observeren.

Door een rustdag in Namche Bazaar en in de Chhukung Vallei, overwint u waarschijnlijk de symptomen van hoogteziekte en is de trekking een comfortabele trekking.

MOUNT EVEREST TREKKING ROUTE

Er zijn verschillende routes om naar de Everest te komen. Een mogelijke route is:

Lukla – Phakding – Namche Bazaar (2 nachten) – Tengboche – Pangboche – Pheriche / Dingboche (2 nachten) – Chhukung

PHAKDING

Phakding is een klein dorp in de Khumbu-regio, een startpunt voor de Mount Everest trekking. Phakding ligt in de vallei van de Dudh Kosi-rivier, een rivier met prachtig ijsblauw water, net ten noorden van Lukla en ten zuiden van Monjo. Phakding ligt op een hoogte van 2.640 m en vanuit Phakding kunt u een eerste blik werpen op de besneeuwd bergtoppen. In de omgeving treft u verder prachtige natuur aan met watervallen, landbouwgronden en kleine bruggetjes over de rivier. Phakding staat ook sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

NAMCHE BAZAAR

Namche Bazaar (3.500 m) is het startpunt voor expedities naar Everest en andere Himalaya-toppen in het gebied. Het is uitgegroeid tot een klein, kleurrijk marktstadje waar alles wordt verkocht, van Tibetaanse artefacten, zelfgemaakte yakkas, boter tot trekking- en klimuitrusting en alles wat u nodig heeft tijdens uw reis.

Namche Bazaar, ligt op de helling van een boogvormige berg, met een fantastisch uitzicht op gigantische Himalaya-toppen van overal in de vallei. Ooit was Namche een belangrijk handelscentrum van de Khumbu-regio. Sherpa’s uit naburige dorpen en handelaren uit Tibet kwamen naar Namche om goederen te ruilen met exotische traditionele kunst en kunstnijverheid. Ondanks zijn welvaart behoudt Namche Bazaar nog steeds zijn oude cultuur, tradities en hartverwarmende gastvrijheid.

Namche Bazaar is een populaire stop langs de Everest Route en is een zeer goede plek om te acclimatiseren door rustig in de omgeving te wandelen en op en neer te lopen. Acclimatisatie is een langzaam proces. Een bezoek aan Syangboche of enkele Sherpa-dorpen zoals Thame, Khumjung en Khunde op slechts een paar uur lopen van Namche zijn goede opties om u tijd door te brengen in Namche.

TENGBOCHE

In Tengboche (3867 meter) staat een van de beroemdste kloosters van Nepal waarschijnlijk vanwege de ongeëvenaarde achtergrond van de berg Ama Dablam. Het klooster is het toonaangevende boeddhistische centrum in de Khumbu-regio met een inwonende Rinpoches die pelgrims, bergbeklimmers en passerende reizigers zegent. Boven op een heuvel tegenover Imja Khola is Tengboche de meest voorkomende nachtstop na Namche. Het klooster ligt op een hoge bergkam over de kloof vanuit Khunde. Het oorspronkelijke Tengboche-klooster werd in 1989 afgebrand en vervangen door een stevigere structuur.

Dennen, azalea’s en kleurrijke rododendrons omringen de aantrekkelijke gompa (klooster), met een prachtig panoramisch uitzicht op de Everest, Lhotse en Ama Dablam. In Tengboche zijn veel rusthuizen, lodges en campings.

Vanuit Tengboche kunt u doorgaan naar Pheriche, Kala Pattar en het gehucht Gorak Shep. Vanaf hier is het Everest-basiskamp gemakkelijk te bereiken, evenals de top van Kala Pattar (5.545 m), bekend om zijn prachtige uitzichten op de Mount Everest.

DINGBOCHE

Dingboche (4260 meter) is een dorpje in het Solukhumbu-district met ongeveer 250 inwoners. Het dorpje is een populaire plaats voor trekkers en klimmers omdat het midden in het Nationaal park Sagarmatha ligt en niet ver van de Mount Everest. Het Sagarmatha National Park is een van de weinige plaatsen op aarde met een zeldzame biodiversiteit ter wereld. Dit heeft mede te maken door de ijle lucht.

CHHUKUNG VALLEI

Chhukung (4730 meter) is een Lodge-dorp waar trekkers en klimmers langs komen bij de Everest Trekking. Het is omgeven door grote gletsjers en machtige toppen, waaronder Lhotse, Nuptse en Ama Dablam. In het dorp zijn verschillende lodges gebouwd voor trekkers naar de Mount Everest.

Trekkers bezoeken Chhukung meestal als onderdeel van de “Three Passes” trektocht of als een dagtrip vanuit Dingboche / Pheriche voor acclimatisatie.

IMJA KHOLA

De Imja Khola is een rivier in de Chhukung Vallei en de start van deze rivier is bij het Imja Tsho-meer bij het dorpje Panboche. Dit meer vangt water op dat afkomstig is van de Imja-gletsjer maar ook van de Khumbu-gletsjer.  Het stroomt door de Dingboche-vallei en uiteindelijk voegt de Imja Khola rivier zich samen met de Dudh Kosi rivier bij Tengboche. De Imja Khola ligt op de trekkingroute in de Everest-basiskampregio tussen Thyangboche en Dingboche op 4360 meter. Tijdnes de Everest Base Camp steekt u de rivier over via een hangbrug.

LOBUCHE

Lobuche (4930 meter) is gelegen bij de Lobuche berg en de Khumbu gletsjer. De berg heeft twee pieken: Lobuche Oost (6119 meter) en Lobuche west (6145 meter). U hebt ook een vergunning nodig om deze twee bergtoppen te beklimmen. Het gehucht Lobuche is enkel een overnachtingsplaats voor klimmer en wandelaars naar de Mount Everest.

De National Mountaineering Association (NMA) van Nepal, classificeert Lobuche East als een “trekkingpiek” en Lobuche West als een “expeditiepiek”. Tussen de twee toppen is een lange, diep gekerfde bergkam, maar een steile daling en een aanzienlijke afstand maken het onmogelijk om de vanaf de westpiek naar de oostpiek te lopen.

Veel toeristenbedrijven die trektochten en beklimmingen aanbieden noemen de twee toppen “Lobuche East” en “Lobuche Far East”. De NMA, die de berg bezit, noemt ze echter “Lobuche West” en “Lobuche East”.

Verder is Lobuche alleen maar een overnachtingsplaats, de laatste met overdekt verblijf voor klimmers en wandelaars onderweg naar het basiskamp van de Mount Everest.

GORAK SHEP

Gorak Shep (5164 meter) is een bevroren bodem bedekt met zand en een kleine nederzetting die in de buurt ligt van de Mount Everest. Gorak Shep was in de jaren 50 van de vorige eeuw het oorspronkelijke basiskamp voor klimmer van de Mount Everest. Het gehucht ligt net onder de beruchte Khumbu ijsval. Accommodaties zijn hier eenvoudig. De nachten zijn koud, maar dat kan ook niet anders door deze enorm hoge ligging. Wees niet verbaasd als het water in het toilet bevroren is.

Vanuit Gorak Shep kunt u ook de beklimming maken naar de Kala Pattar (5545 meter). Kala Pattar-beklimmingen beginnen heel vroeg in de ochtend. De wake-up call is om 03.30 uur en het vertrek is om 04.00 uur. Het doel is om bij zonsopgang de top te bereiken voor een ongelooflijk uitzicht op Mt. Everest en de zon die erachter komt. Deze trekking duurt tussen de 2-4 uur. Veel klimmers vinden dit een van de meest vermoeiende onderdelen van de beklimming.

EVEREST BASE CAMP

Vanaf Gorak Shep bent u in ongeveer twee uur op het Everest Base Camp. Hier zult u een gevoel beleven die niet te beschrijven is, een overwinningsgevoel welke u nog nooit heeft ervaren. Alle pijnen die u ervaart verdwijnen als sneeuw voor de zon, u hebt hét kamp bereikt!

Na ongeveer 1,5 uur gaat u beginnen aan de terugweg. En deze gaat sneller dan de heenweg!

RONDREIZEN NEPAL INCLUSIEF TREKKINGS

Nepal Rondreizen

4 tours

TREKKING OP MAAT IN NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.