fbpx

Gorkha

GORKHA NEPAL

Naast de drie grote koninkrijken die Nepal kende: Kathmandu, Patan en Bhaktapur waren er nog veel meer kleine vorstendommetjes die tegenwoordig onder Nepalees grondgebied vallen, maar die vroeger onafhankelijk van elkaar opereerden. Eén van deze mini-koninkrijken was Gorkha, waar de Shah-familie aan de macht was.

De Gurkha bevolking stellen dat zij afstammen van de Rajputs uit Noord-India. Deze Rajputs trokken in de 16de eeuw via het westen Nepal binnen en ze veroverden het kleine staatje Gorkha. In 1769 had de Gorkha dynastie zijn heerschappij uitgebreid over het hele gebied van het hedendaagse Nepal en maakten ze van het hindoeïsme de staatsgodsdienst.

GURKHA SOLDATEN

Tijdens de Gorkha-oorlog (1814-1816) waren de Gurkha’s in oorlog met het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie. De Gurkha-soldaten maakten grote indruk op de Britten, die op hun buurt de Gurkha’s begonnen te werven als huursoldaten voor het leger van de East India Company.

Het Britse leger heeft nog steeds een aantal Gurkha-eenheden, die gezamenlijk de Gurkhabrigade worden genoemd. Ook het leger van India heeft sinds de onafhankelijkheid in 1947 enkele Gurkharegimenten.

De twee belangrijkste etnische groepen die in Gorkha wonen zijn de Gurungs en de Magars. Deze twee groepen hebben in beide wereldoorlogen een reputatie van moed verdiend en van de Britse regering het Victoria Cros ontvangen. Het Victoria Cross is de hoogste Britse militaire onderscheiding, enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse Militaire Willemsorde, maar nog schaarser dan de Nederlandse variant.

Van deze felle strijd is niets meer terug te vinden, Gorkha staat tegenwoordig bekend om zijn uitstekende gastvrijheid.

HONEY HUNTERS OF NEPAL 

Een documentaire van freelance fotojournalisten Diane Summers en Eric Valli over de honingjagers van Nepal documenteert Gurung- stamleden uit west-centraal Nepal die de jungle ingaan op zoek naar wilde honing, waar ze onder precaire omstandigheden inheemse gereedschappen gebruiken om honing te verzamelen.

Tweemaal per jaar hoog in de uitlopers van de Himalaya van centraal Nepal verzamelen teams van mannen zich rond kliffen waar ’s werelds grootste honingbij, de Apis laboriosa, leeft. Zoals ze al generaties lang doen, komen de mannen om de honing van de Himalaya klifbijen te oogsten. Dit werd ook gedocumenteerd in een BBC2- documentaire met de naam Jimmy and the Wild Honey Hunters-Sun. Een Engelse boer reist naar de uitlopers van de Himalaya op een honingjachtexpeditie. De grootste honingbij ter wereld, is twee keer groter dan die in Europa. Deze bijen hebben grote lichamen die zich hebben aangepast aan het koudere klimaat voor isolatie. De documentaire omvat het beklimmen van een 60 meter hoge touwladder met een grote mand die wordt gebruikt om een gigantische honingraat van maximaal 2 miljoen bijen te vangen. Eeuwenlang hebben de Gurung-bevolking van het land Nepal hun leven gewaagd om wilde klifhoning te verzamelen. 

GORKHA DURBAR 

Gorkha’s grootste attractie is de historische oude Durbar, het oorspronkelijke paleis van de Shah-dynastie. Dit paleis, dat goed is onderhouden, ligt op een heuveltop en vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de Trisuli vallei.

Als geboorteplaats van Prithvi Narayan Shah heeft de Durbar een enorme betekenis voor Nepalezen. De grote sjah werd hier geboren rond 1723, toen Gorkha een klein zelfstandig koninkrijk was. Na het behalen van de troon werkte Prithvi Narayan zich een weg door de Kathmandu-vallei, onderwierp rivaliserende koninkrijken en creëerde een rijk dat zich uitstrekte tot ver in India en Tibet.

De Durbar is ook een belangrijke religieuze plaats. De meeste pelgrims komen binnen via de westelijke poort en komen uit op een open terras voor de prachtige Kalika-tempel. In deze 17de-eeuwse tempel zijn pauwen, demonen en slangen uitgehouwen in elke beschikbare centimeter hout. Alleen brahmaanse priesters en de koning kunnen de tempel binnengaan, niet-hindoes mogen vanaf het terras kijken.

De oostelijke vleugel van het paleiscomplex bevat het voormalige paleis van Prithvi Narayan Shah, de Dhuni Pati, bedekt met gedetailleerd houtsnijwerk. Dit gedeelte is tijdens de aardbeving van 2015 zwaar beschadigd, dus hier zijn nog veel steigers voor de restauratie.

Vlakbij de oostelijke vleugel ligt het mausoleum van Guru Gorakhnath, de teruggetrokken heilige die optrad als een spirituele gids voor de jonge Prithvi Narayan.

Via de noordelijke poort kunt u de Durbar weer verlaten en komt u langs het Royal Guest House. Hier zijn de erotische dakstijlen en krokodillengravures op de raamkozijnen prachtig om te zien.

Om de Durbar te bereiken, moet u een lange trap met 1500 stenen treden beklimmen of u kunt een taxi nemen die naar de parkeerplaats gaat die vlakbij de noordelijke poort ligt.

MANASLU CIRCUIT

Veel trekkers starten vanuit Gorkha aan het Manaslu-circuit. Een bijzonder trekkingsgebied bij het Annapurna massief.  Lees hier verder over het Annapurna massief.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

GORKHA

LIGGING GORKHA

REIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.