fbpx

Kathmandu Nepal

HOOFDSTAD VAN NEPAL

Kathmandu is de levendige hoofdstad van Nepal op 1300 meter boven zeeniveau. De naam Kathmandu is afgeleid van Kasthamandap, ofwel het houten huis. Kasthamandap is de naam van een tempel op het centrale plein van de oude stad, Durbar Square, men zegt dat deze tempel is opgebouwd uit het hout van de stam van één boom. De oude naam van Kathmandu is Kantipur (stad van het licht).

Kathmandu is een bruisende stad met ongeveer één miljoen inwoners en is hiermee de grootste stad van Nepal. Nepalezen zijn een traditioneel volk en religie is overal om u heen aanwezig.

U ziet in Kathmandu veel taxi’s, mensen, tempels en smalle straatjes. Bruisend en druk met veel toeterende auto’s en fietsriksja’s die hier rondrijden. Door de vele auto’s heeft Kathmandu wel veel last van smog. Kathmandu ligt in een dal, waardoor deze smog boven de stad blijft hangen.  Maar ondanks de smog en de drukte is Kathmandu een heel bijzondere stad. Kathmandu is echt uniek en niet te vergelijken met andere steden in Azië.

Op 25 april 2015 is Kathmandu getroffen door een catastrofale aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en op 12 mei van dit jaar volgende een tweede beving met een kracht van 7,4. Inmiddels wordt het land weer stukje bij beetje opgebouwd. Gelukkig maar, want toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land.

En dat Kathmandu belangrijk is voor het toerisme, blijkt wel uit de prachtige bezienswaardigheden, want Kathmandu staat bekend als de stad van de tempels. Schitterende pagodes verheffen zich boven het stadscentrum en overal in deze fascinerende stad ziet u tempels, pagodes, heiligdommen en stoepa’s. Al deze tijdloze monumenten en de middeleeuwse sfeer die deze stad ademt, maken Kathmandu tot een van de mooiste openluchtmusea ter wereld. De bevolking van Kathmandu is vriendelijk en niet zo opdringerig als in veel andere Aziatische steden. Kathmandu is een stad die alle zintuigen prikkelt en het is een mix tussen een heilige stad en een chaotische wanorde.

LUCHTHAVEN VAN NEPAL?

De internationale luchthaven van Nepal, Tribhuvan International Airport ligt aan de oostkant van de stad. Vanuit Nederland, België en Duitsland zijn er geen rechtstreekse vluchten op Kathmandu. Met 1 overstap kunt u wel naar Nepal vliegen. Luchtvaartmaatschappijen die op Kathmandu vliegen zijn Emirates, Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airlines.

BESTE REISTIJD KATHMANDU

Kathmandu kent eigenlijk twee seizoenen, droge en relatief warme winters en natte warme zomers waarbij de zuidwestmoesson zorgt voor relatief veel neerslag binnen vrij korte tijd. Vooral de maanden juli en augustus zijn erg nat. Eind april ligt de maximum temperatuur rond de 28 graden en dit blijft zo tot september. Hierna daalt de temperatuur weer en in januari is de maximumtemperatuur rond de 18 graden. ‘s Nachts kan het in de wintermaanden vriezen, waarbij het meestal blijft tot lichte vorst of wat vorst aan de grond. De beste reistijd voor Kathmandu zijn de maanden maart, april, oktober en november. In deze maanden is de temperatuur zeer aangenaam en is er weinig regen.

HOE LANG NAAR KATHMANDU?

Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, is een prachtige stad en een mooie eerste kennismaking met Nepal. Met een verblijf van 2-3 dagen kunt u goed acclimatiseren in de stad. Kathmandu is heel erg druk en na deze dagen is het fijn om door te reizen naar mooiere en rustige plekken in Nepal. U kunt de stad ook combineren met de Kathmandu Vallei. Hier liggen prachtige monumenten en vindt u oases van rust. Een mooie combinatie met het chaotische Kathmandu.

KATHMANDU BEZIENSWAARDIGHEDEN

KATHMANDU DURBAR SQUARE

Het Durbar Square is een plein in het oude centrum van Kathmandu en wordt ook wel het Hart van Nepal genoemd. Durbar betekent in het Nepalees ook wel ‘paleis’ en het wordt dan ook wel Koningsplein genoemd. Dit omdat de vroeger koningen van Nepal op dit plein werden gekroond.

Het grootste deel van het plein dateert uit de 17e en 18e eeuw. Een aantal oorspronkelijke gebouwen zijn nog veel ouders. Na de grote aardbeving van 1934 is een groot deel van het plein herbouwd en sinds 1979 staat het gehele plein op de lijst van Unesco.

Het plein is de door de verwoestende aardbeving in april 2015 weer enorm beschadigd en hiermee ook een stukje van zijn glans verloren. Talloze gebouwen zijn ingestort en de exemplaren die wel overeind staan worden door middel van steunpilaren bij elkaar gehouden. Toch mag u dit plein niet missen. Het plein is een belangrijke toeristische plek is, maar het is ook van groot belang voor de lokale bevolking. Veel mensen komen naar deze plek om elkaar te ontmoeten. U vindt hier naast locals ook veel marktkooplieden, straatverkopers, pelgrims en bedelaars. Daarnaast rijden er veel taxi’s en lopen er heilige koeien en straatkinderen.

Op dit historische plein vindt u naast de drukke mensenmassa meer dan 50 tempels, Koninklijke paleizen en monumenten. Het is de beste plek om met het verkennen van de stad te beginnen. Het belangrijkste gebouw op het plein is het Hanuman Dhoka, het koninklijk paleis dat is gebouwd rond de 16de eeuw. Tegenwoordig is het niet meer in gebruik als paleis, maar is het wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het plein.

Ook een zeer intrigerende bezienswaardigheid is Kumari Chowk, of Kumari Bahal, een heilige attractie in Kathmandu. Een rood bakstenen gebouw dat bestaat uit drie verdiepingen wat de thuisbasis was van Kumari, een meisje dat werd gekozen om de levende godin van de stad te zijn tot ze puberteit bereikt en terug keert naar het normale leven. De godin wordt beschouwd als een levend symbool van Devi – het hindoe-concept van vrouwelijke spirituele energie. U mag foto’s maken van de binnenplaats met houten balkons en bijzondere ramen, maar niet van de Kumari. Vooral bijzonder zijn de ingewikkelde gravures op de deuren en muren van de tempel.

Een andere bezienswaardigheid is de Shiva Parvati tempel. Het grootse gebouw is gebouwd op een verhoogd platform met drie niveaus dat lijkt op een van de oude podiums op het Durbar-plein. De tempel is in de 18de eeuw gebouwd door Bahadur Shah. Via een kleine trap komt u bij de ingang waar twee oude stenen beelden van leeuwen zijn geïnstalleerd. Hiervan wordt aangenomen dat deze de tempel bewaken. Elke centimeter van de tempelmuur is bedekt met enorm veel ingewikkeld houtsnijwerk. Er zijn ook verschillende vormen van Lord Shiva en Goddess Parvati en andere boeiende traditionele ontwerpen in de tempel. De opvallende in wit en blauw gekleurde idolen dragen kleurrijke accessoires en zegenen de bezoekers.

Naast het Hanuman Dhoka paleis ligt de Basantapur toren. Deze toren heeft negen verdiepingen. Via de zorgvuldig uitgesneden ramen hadden de koningen vroeger zicht op de stad, zo konden ze zien of alle schoorstenen rookten tijdens etenstijd om er zeker van te zijn dat niemand honger had. Vanwege schade door de aardbeving in 2015 is een groot deel van de toren gesloten voor het publiek, maar veel van het prachtige houtsnijwerk van de bovenste verdiepingen is nu te zien in de kelder. Loop rond en inspecteer de uitgebreide ornamenten met erotische afbeeldingen, prachtige deuren, houtwerk en metaalwerk.

Naast het Durbar Square heeft Kathmandu ook heel veel indrukwekkende tempels.

SWAYAMBHUNATH TEMPEL

Een van de mooiste tempels van Kathmandu is de veel bezochte Swayambhunath Tempel, ook wel bekend als de Monkey Tempel (Apentempel). Deze indrukwekkende tempel is gelegen op een heuvel en om er te komen moet u 365 traptreden naar boven lopen waar deze prachtig gouden vergulde stoepa op u wacht. Stoepa’s zijn volgens de overlevering bewaarplaatsen van de overblijfselen van de Boeddha. Onderweg zult u heel veel brutale apen tegen komen, let dus extra goed op uw bezittingen, U zult (helaas) niet de eerste zijn die beroofd wordt door de apen. Eenmaal boven wacht u gelukkig een prachtig uitzicht over de stad en kunt u een kijkje nemen in dit prachtige complex dat bestaat uit een hoofdtempel en enkele chortens (kleinere stoepa’s) en kloosters. U kunt binnen een kijkje nemen als de Tibetaans boeddhistische monniken mantra’s spelen onder begeleiding van trommels en enorme trompetten.

BOUDHANATH TEMPEL

De meest iconische tempel van Kathmandu is zonder twijfel de Boudhanath. Deze prachtige stoepa is de grootste van Nepal en de meest heilige Tibetaanse tempel buiten Tibet. De stoepa staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij de stupa ziet u een lange centrale spiraal waaruit kleurrijke gebedsvlaggen hangen. Dit bouwwerk staat bekend om zijn unieke architectuur. Deze stoepa is door de aardbeving van 2015 ook enorm beschadigd, maar is het eerste bouwwerk dat feestelijk werd heropend na restauratie in november 2016. Vooral aan het eind van de middag is het zeer interessant om deze tempel te bezoeken. U ziet dan veel traditioneel geklede Tibetaanse boeddhisten om de stoepa zien lopen, met de klok mee. In hun handen dragen ze gebedsmolens van allerlei formaten en ondertussen murmelen ze hun gebed.

PASHUPATINATH TEMPEL

Pashupinath is de belangrijkste en heiligste hindoetempel van Nepal én Azië, gewijd aan Lord Shiva. De hindoegod Shiva kent vele ‘gezichten’. Zo is er de boze Bhairab maar ook de vredelievende Pashupati. De Pashupatinath tempel laat daarom Shiva’s vredelievende kant zien. In het tempelcomplex vindt u veel tempeltjes die dus gewijd zijn aan Shiva. Er wordt tevens geloofd dat de Pashupati over Nepal waakt. Pashupati komt ook in alle officiële berichten van de koning voor. Voordat de koning op reis gaat naar het buitenland bezoekt hij altijd eerst deze tempel. De tempel ligt aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Hier worden overleden gelovigen verbrand voor het oog van de toegestroomde toeristen, waarna de as in de rivier wordt uitgestrooid. Als niet-Hindoe mag u de tempel niet betreden, maar u kunt wel vanaf de nabijgelegen heuvel kijken naar deze traditionele verbrandingen.

GARDEN OF DREAMS KATHMANDU

Wilt u even bijkomen van het hectische Kathmandu, dan is de Garden of Dreams, ook wel de Garden of Six Seasons genaamd, een van de weinige plekken in Kathmandu waar u rust en stilte vindt. De tuin is ontworpen door Kishore Narshingh en is een klassieke tuin in het hart van de stad. Hier kunt u wandelen langs groene velden en tussen de kleurrijke bloemen, het geluid van verkeer voor heel eventjes overstemd door kwetterende vogels en kabbelend water. In de tuin is een restaurant waar u kunt aanschuiven voor traditionele gerechten uit de Nepalese keuken.

THAMEL

En wilt u vervolgens weer de drukte in? Dan kunt u naar de wijk Thamel. In dit deel van de stad staan de meeste hotels, en vindt u gezellige bars, cafés, restaurants en souvenirwinkels, een zeer bruisend gedeelte van Kathmandu. In bars spelen coverbands live muziek, en levendige eetplekken serveren Nepalese en internationale gerechten. Eigenlijk is dit deel van de stad ook een grote markt waar van alles wordt verkocht van dvd’s, imitatiespullen tot tijgerbalsem. Het is een bijzondere ervaring om hier rond te lopen en alles in u op te nemen en omdat er in dit gedeelte overal openbare wifi is, kunt u uw ervaringen “live” delen met het thuisfront.

KATHMANDU TIPS:

  • Neem een mondkapje mee, niet alleen als maatregel tegen corona maar ook voor de luchtvervuiling die in de stad enorm is.
  • Neem ook een powerbank mee voor uw telefoon en andere apparaten, de elektra kan nog wel eens uitvallen.
  • Fietsen in de stad is een crime, en ik adviseer u om dit niet te doen in verband met het chaotische verkeer.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING KATHMANDU

REIS OP MAAT AANVRAGEN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.