fbpx

Lumbini

LUMBINI NEPAL

Lumbini is een belangrijke spirituele bestemming. In 249 voor Christus bezocht Keizer Ashoka Lumbini en sindsdien bezoeken pelgrims van over de hele wereld Lumbini en blijven vaak lang hangen in deze plaats.

GEBOORTEPLAATS BOEDDHA

Lumbini is een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Nepal, maar ook in Azië, Lumbini is namelijk de geboorteplaats van Gautama Boeddha. Hij is de stichter van het boeddhisme. De belangrijkste bezienswaardigheid in Lumbini is dan ook de plek waar hij geboren is, de Maya Devi Tempel. In deze tempel vindt u de markering die de exacte plek aangeeft waar Boeddha is geboren. Buiten de tempel ziet u een Ashokan pilaar met oude inscripties van Nepal. In de tuin staat de heilige boom Bodhi en de heilige vijver, de Pushkarini waar Boeddha zijn eerste bad had.

LIGGING LUMBINI

Lumbini ligt in het zuiden van Nepal aan de uitlopers van de Himalaya en dicht tegen de grens van India aan. Kathmandu ligt op 260 kilometer ten oosten van Lumbini. Lumbini is een opkomende toeristische bestemming in Nepal en een belangrijke archeologische vindplaats omdat dit de geboortestad is van Lord Boeddha (geboren 623 voor Christus). Lumbini is een van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het leven van Boeddha. Sinds 1997 staat de plaats dan ook op de Erfgoedlijst van UNESCO. De andere drie zijn: Bodhgaya (plaats van verlichting), Sarnat (plaats van eerste lering) en Kushinagara (plaats van overlijden).

STAD LUMBINI

Met 300 miljoen boeddhisten wereldwijd zou u kunnen verwachten dat hier veel boeddhisten komen, maar u kunt Lumbini niet vergelijken met een Mekka of Lourdes. Lumbini is een rustige plaats waar mensen komen om te mediteren in de prachtige omgeving.

Lumbini stad is klein, met slechts een hoofdstraat met een aantal hotels, hostels en eetgelegenheden, maar het terrein er om heen, de klooster zone is groot. U kunt dit terrein het beste per fiets ontdekken, deze zijn overal te huur. Ondanks dat Lumbini klein is, weten steeds meer toeristen Lumbini te vinden!

BELANGRIJKSTE MONUMENTEN IN LUMBINI

LUMBINI MAYA DEVI TEMPEL

Maya Devi Temple, het spirituele hart van Lumbini, markeert de plek waar koningin Maya Devi in 623 voor Christus geboorte gaf aan prins Siddhartha Gautama. In de aangrenzende heilige tuin ligt de pilaar van Ashoka, oude ruïnes van stoepa’s en kastanjebruine en met saffraan geklede monniken die samenkomen onder de uitgestrekte Bodhi boom versierd.  met gebedsvlaggen. Opgravingen die in 1992 werden uitgevoerd legden een opeenstapeling van ruïnes bloot die minstens 2200 jaar oud zouden zijn, waaronder een herdenkingssteen op een bakstenen sokkel, die overeenkomt met de beschrijving van een steen die in de 3e eeuw voor Christus door keizer Ashoka was neergelegd. De heilige vijver naast de tempel wordt verondersteld de plek te zijn waar Maya Devi zich baadde voordat ze de Boeddha baarde.

WORLD PEACE PAGODE LUMBINI

Aan de noordkant van de Lumbini-site staat de World Peace Pagoda, een enorm witte verschijning. Deze stoepa is gebouwd door Japanse boeddhisten en deze pagode is ontworpen om de mensheid te verenigen en de zoektocht naar vrede te inspireren.

Trouw aan zijn naam is het gebied rond de pagode zeer vredig! U zult hier vaak de lokale bevolking vinden, ontspannen onder de schaduw van de bomen langs de grens. De stoepa zelf heeft trappen die u naar de verschillende niveaus en rond de structuur leiden.

Vanaf de top van de World Peace Pagoda kunt u naar het aangrenzende Crane Sanctuary kijken. Dit beschermde stuk land is bedoeld om een ​​natuurlijke habitat te bieden aan de Saruskranen (bedreigde kraanvogelsoort) die endemisch zijn in de regio.

Ze zijn de hoogste vliegende vogel en hebben een bijzondere link naar het verhaal van Boeddha. Er wordt geschat dat er ongeveer 100 paar Saruskranen rond het heiligdom leven en het is vrij eenvoudig om ze te spotten.

KLOOSTER ZONE

De Monastic zone in Lumbini is de plek waar de kloosters liggen. Een zeer levendige gemeenschap van monniken die hier wonen en leven en hun aantal groeit nog steeds. Het is een heilig gebied met 14 kloosters waarvan er nog vier in aanbouw zijn. Het gebied is ingedeeld in een oosterse (met Theravadin kloosters) en westerse (Mahayana en Vajrayana kloosters) zone. Een aantal kloosters is nog in aanbouw. Er mogen hier geen winkels, hotels en restaurants gebouwd worden. Aan het eind van de deze kloosterzone ligt het ‘Lumbini Museum’, waar u artefacten uit de Mauryan en Kushana periodes kunt vinden. Dit zijn religieuze manuscripten en andere voorwerpen die gevonden zijn in dit gebied.

ETERNAL WORLD PEACE FLAME

De eeuwige World Peace Flame (de vlam die eeuwig blijft branden) is een van de belangrijkste attracties van de Lumbini-tuin. De vlam staat in het midden van de tuin en toeristen komen massaal samen om de vlam te observeren die 24 uur per dag onafgebroken blijft branden. De vlam die vrede en broederschap in de wereld symboliseert, werd in 1986 uit de Verenigde Staten meegenomen als onderdeel van de viering van het Internationale Vredesjaar. Het eeuwige vuur is een lange traditie in veel culturen en religies.

MYANMAR GOUDEN TEMPEL

De Myanmar Gouden tempel is een van de oudste bouwwerken in Lumbini. Er zijn drie gebedshallen, de meest indrukwekkende hal wordt bekroond door een maïskolfvormige shikhara (toren), naar een voorbeeld van de tempels in Bagan. Ook op het tempelterrein is de Lokamani Pula-pagode, een enorme vergulde stupa in de Zuid-Birmese stijl, geïnspireerd op de Shwedagon Paya in Yangon.

BELANGRIJK OM TE WETEN:

Het is gepast om uw schouders en benen/knieën te bedekken als u de tempels bezoekt. Daarnaast is het goed om te weten dat u altijd met de klok mee rondom een stoepa moet lopen en uiteraard is het niet toegestaan om beelden of andere heilige voorwerpen te beklimmen. Zo toont u respect voor het geloof en de omgeving.

HET LEVEN VAN SIDDHARTHA GAUTAMA BOEDDHA

Siddhartha Gautama Boeddha werd geboren rond het jaar 563 voor Christus. Zijn moeder heette Maya Devi, wat in het Sanskriet verlichting betekent. Zijn vader, Śuddhodana, was de gekozen leider van de clan van de Shakya. Boeddha kwam in een tuin in Lumbini ter wereld, na een zwangerschap van tien maanden. Hij wees met de wijsvinger van zijn ene hand naar de hemel en met de wijsvinger van zijn andere hand naar de grond.

Volgens de traditie was Siddhartha Gautama een prins. Zijn ouders hadden te horen gekregen dat hun kind óf een groot heerser zou worden óf dat hij alle aardse goederen zou verwerpen en verlichting zou krijgen. Zijn vader gaf de voorkeur aan de eerste voorspelling en werd hij omringd met de beste aardse goederen. Zijn vader bouwde ook drie paleizen voor hem en Siddhartha Gautama bracht 29 jaar van zijn tijd door binnen de hoge muren van het paleis.

Na 29 jaar ging hij echter nadenken over het leven en wilde zien hoe het ‘echte’ leven buiten het paleis was. Samen met een bediende ging hij in de nacht stiekem de stad in. Tot zijn grote schrik zag Boeddha zieke en oude mensen in de stad, dit was iets wat hij in zijn opvoeding nog nooit had gezien. Hij kreeg te horen dat alle mensen oud worden, ziekten oplopen en doodgaan en dat dit bij het leven hoorde.

Toen Boeddha een monnik voorbij zag lopen, vroeg hij aan de bediende wat dit voor man was. De bediende vertelde dat een monnik vrijwillig zijn bezittingen opgeeft en leeft in eenvoud. Kort daarna verliet Boeddha het paleis, zijn familie en zijn jonge vrouw en kind, en hij trok de bossen van India in om te leven als monnik.

In Benares ging hij studeren met twee zeer bekende en gerespecteerde meesters en bekwaamde zich in hun leer. Hij kon zich echter niet vereenzelvigen met deze leer omdat hij vond echter dat deze geen oplossing bood voor het lijden. Hij ging zijn eigen weg volgen en begon een zes jaar lange periode van zelfkastijding en zelfpijniging. Hij leefde ver van de samenleving, alleen in de bossen, at zeer weinig en werd zo mager dat hij bijna overleed.
Na zes jaar kwam hij tot het inzicht dat zelfpijniging niet leidt tot verlichting (ook nirwana genoemd) en het einde van het lijden. Hij vond een middenweg en ging mediteren onder een Bodhiboom in Bodh Gaya (India) totdat hij volledige verlichting zou bereiken óf zou sterven. Na 49 dagen (zeven weken) bereikte hij de verlichting. Vanaf toen was hij Siddhartha Gautama, de Boeddha en 35 jaar oud.

Hij begon zijn nieuw gevonden inzicht anderen te onderwijzen. Zijn eerste toespraak hield hij in Sarnath. Gedurende de 45 jaren die volgenden, reisde hij door de toenmalige staten van Noord-India. De koningen van de twee grootste staten van India werden zijn discipelen, net als vele anderen uit alle lagen van de bevolking. Veel mensen besloten monnik of non te worden in de monastieke orde van Boeddha.

Op 80-jarige leeftijd overleed Boeddha in Kushinagara. Zijn toespraken en leringen werden voorgedragen en onthouden door zijn volgelingen en zijn de basis van het Boeddhisme. Zijn schreven deze op in een verzameling teksten in de taal Pali. De oudst bekende nog bestaande exemplaren van deze teksten kunnen dan ook aan Boeddha worden toegeschreven.

Boeddha is een zeer gerespecteerd spiritueel leider van het Boeddhisme.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING LUMBINI

REIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.