fbpx

Namo Buddha

NAMO BUDDHA, PANAUTI EN DHULIKHEL

NAMO BUDDHA NEPAL

Vanuit boeddhistisch oogpunt is Namo Buddha een van de belangrijkste religieuze plekken in Nepal. Er zijn drie belangrijke boeddhistische pelgrimsoorden: Boudha Stupa, Swayambhunath Stupa en Namo Buddha.

De geschiedenis achter het Namo Buddha-klooster is interessant. In de oudheid was er een koning die drie zonen had. De twee oudste zonen stonden bekend om hun vaardigheden in de vechtsport en hielpen de koning het koninkrijk te besturen. De jongste was anders, want hij was erg meelevend. Zijn naam was Great Being. Op een dag gingen de drie zonen het bos in om te jagen en plezier te maken. Ze zagen het hol van een tijger en benaderden het voorzichtig. De twee oudste maakten hun pijl en boog klaar, maar binnen vonden ze een zwakke moedertijger en haar welpen. Ze was zo zwak dat ze haar hoofd niet eens kon optillen.

De jongste had medelijden met de tijger en vroeg zijn oudere broers haar niet te doden omdat hij van mening was dat het doden van dingen verkeerd was. Maar hij bleef achter met een beetje een raadsel. Als hij de tijger wilde helpen, zou hij een ander levend wezen moeten doden om het te voeren, omdat de tijger te zwak was om voor zichzelf te jagen. Als hij het tijgervoer niet zou krijgen, zou het zeker sterven. Ze begonnen allemaal terug te lopen naar het dorp, maar de jongste prins draaide zich om en keerde terug naar het hol. Hij sneed zijn pols door om de tijger zijn eigen bloed te geven. Nadat hij zijn bloed had gedronken, sloeg de tijger neer en verteerde de jonge prins met alleen zijn botten. Door zijn offer kon hij naar een hoger rijk gaan en de Namo Boeddha-tempel werd ter ere van hem gebouwd op de plek waar zijn familie zijn stoffelijk overschot vond.

Nadat Great Being zijn lichaam in vrijgevigheid aan de tijgerin had aangeboden, vonden mensen het moeilijk om door de regio te reizen uit angst voor alle wilde dieren, dus hadden ze de gewoonte ontwikkeld om ontwikkelden ze de gewoonte om ‘Namo Buddhaya’ (‘Ik zoek mijn toevlucht in de Boeddha’) te blijven roepen om hun angst te verdrijven. Tot op de dag van vandaag noemen de lokale bewoners het gebied Namo Buddha. Naarmate de tijd verstreek, verschenen geleidelijk aan dorpen en strekten zich akkers uit van de huizen. De oude stoepa is een speciale religieuze plaats geworden om samen te komen en te offeren.

Mensen komen uit alle hoeken van de wereld om de site te bezoeken. In het verleden, toen er geen wegen voor auto’s waren, leidde slechts een bescheiden voetpad naar de site en het was erg moeilijk te bereiken. Tegenwoordig kunnen auto’s gemakkelijk bij het klooster, het Thrangu Tashi Yangtse Klooster, komen.

Vroeger, als er een volle man was, verscheen er een tijger bij het klooster. Dit werd gezien door de bewaker van het klooster en de lokale bevolking. Er wordt gezegd dat nu, toen auto’s, elektriciteit en andere moderne technologie arriveerden, de tijger niet meer werd gezien. De meeste lokale mensen in dit gebied zijn boeddhistisch en tot op de dag van vandaag kunnen sommigen Sanskriet lezen en op de vijftiende dag van de vierde Tibetaanse maand, hebben de mensen in de regio de gewoonte om een ​​verguld bronzen beeld van de Boeddha neer te zetten en bijeen te komen om de hele dag ceremonies uit te voeren.

Op 15 minuten lopen van het klooster kunt u de plek bezoek waar de prins Great Being zijn leven gaf aan de tijger.

Op een andere interessante locatie, ongeveer drie kilometer van het klooster is een kleine tempel waarde de overblijfselen van de moeder van de Prins Great Being ligt begraven. Binnenin zijn afbeeldingen van haar uitgehouden in steen. Binnenin ziet u een afbeelding van haar uitgehouwen in steen. En nog iets kunt is een kleine bron met gezegend water.

Ook zijn er twee heilige grotten, een bij het klooster en een andere op een nabijgelegen heuvel. Van deze laatste is de exacte plaats moeilijk aan te geven, maar het is zeker dat de grot zich hier bevindt.

Vele grote en belangrijke mensen hebben een bezoek gebracht aan Namo Buddha, waaronder meditatiemeesters uit India, belangrijke Lama’s en geleerden uit diversen belangrijke stromingen en scholen, zoals de Sakya-, Ngorpa- en Tsawa-scholen. Heel veel belangrijke figuren uit alle tradities hebben dit land bewandeld.

OVERNACHTEN BIJ NAMO BUDDHA

Wilt u tijdens uw reis in Nepal een speciale overnachting boeken? Het is mogelijk om een nacht in het klooster bij 250 monniken te gaan overnachten. Voor heel even kunt u dele uitmaken van hun dagelijkse activiteiten en kunt u de pure rust en stilte van het klooster ervaren. U verblijft in het guesthouse naast het klooster. Het is een ervaring om nooit te vergeten.

PANAUTI

Ongeveer negen kilometer ten westen van Namo Buddha ligt het fraaie Newardorp Panauti. In Panauti staat de drie verdiepingen tellende pagode Indreshwar Mahadev. Deze beroemde pagode ligt op een uitgestrekte binnenplaats vol beeldhouwwerken op de landengte tussen de rivieren Roshi en Pungamati. In de pagode is prachtige Newari-architectuur terug te zien. De tempel is ook bekend geworden door de schitterende 14de -eeuwse tempelschoren die het tempeldak ondersteunen. De dakstutten beelden incarnaties van de hindoegod Shiva uit. De eerste tempel hier werd in 1294 gesticht, maar het heiligdom werd in de huidige vorm in de 15de eeuw herbouwd.

DHULIKHEL

Op 9 kilometer ten noordoosten van Panauti ligt het plaatsje Dhulikhel (letterlijk ‘berg van stof’) op een hoogte van 1500 meter. Deze stad is al eeuwenlang een commerciële handelsroute tussen Nepal en Tibet. Nepalezen gebruiken deze route al eeuwen om zout en goud te brengen. Hoewel de meerderheid van de mensen hier Newars is, vormen ook andere etnische gemeenschappen zoals Tamangs, Chhatris, Brahmin en Dalits de bevolking. Sinds de aanleg van de weg die Tibet met Nepal verbindt, heeft Dhulikhel een opmerkelijke transformatie ondergaan tot een belangrijke en populaire toeristische bestemming.

Ook hier hebt u, net als in Nagarkot, een schitterend uitzicht over de machtigste bergtoppen van de wereld. U kunt hier meer dan twintig pieken waarnemen bij helder weer, de belangrijkste en meeste bekende toppen zijn: Mt. Annapurna (8091 m), Mt. Ganesh Himal (7429 m), Mt. Langtang (7234 m), Mt. Phuribichyachu (6637 m), Mt. Gauri Shanker (7134 m) en de tweede hoogste berg ter wereld Mt. Lhotse (8516 m). Vooral de zonsopkomst is hier onvergetelijk. Het beste uitzicht heeft u als u naar de 150 meter hoge heuvel ten oosten van het dorp gaat, anders bestaat de kans om bij het ochtendgloren in de mist van de vallei te zitten.

TEMPELS DHULIKHEL

Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme bloeien hier al honderden jaren en dit blijkt uit de talrijke heiligdommen en tempels die u kunt vinden in het centrum van Dhulikhel.

Het centrale deel van Dhulikhel heeft geplaveide straatjes en in het centrum van de stad is de Narayan-tempel met gele metalen daken een tempel die u niet kunt missen. Deze tempel is een toewijding aan de Heer Krishna, een van de meest aanbeden goden in het hindoeïsme. Naast deze tempel ligt de Hari Siddhi Tempel.

Deze tempels hebben prachtig houtsnijwerk en worden bewaakt door Garuda’s. Aan de westkant van de stad staat De Bhagwati-tempel bevindt zich in het westelijke deel van de stad.

Een andere belangrijke en mooie tempel is de Gorakhnath tempel vlakbij de Kathmandu Universiteit. Deze tempel is een van de belangrijkste heiligdommen want het is het centrum van de meeste hindoeïstische religieuze activiteiten in Dhulikel. De lokale bevolking wordt bij deze tempel beschermd door Swet Bhairav, een incarnatie van Lord Shiva en Narayan, twee Vishnu goden. Vishnu goden zijn goden in verschillende gedaantes.

DE OUDE STAD VAN DHULIKHEL

Het oudste gedeelte van de stad ligt in het zuid en is een gedeelte met veel Newari-huishoudens. De huizen hebben sierlijk bewerkte houten kozijnen en de deuren weerspiegelen het vakmanschap, deze huizen zijn een aanwinst voor cultuur en erfgoed. De smalle straatjes en steegjes zorgen ervoor dat u in dit gedeelte de typische middeleeuwse sfeer ziet en voelt, want als meer dan vijf eeuwen is hier weinig veranderd.

KORTE TREKTOCHTEN DHULIKHEL

Een verblijf in Dhulikhel is zeer geschikt om korte trektochten te maken naar de Tamangdorpen in de omgeving. Dit gebied is nog niet ontdekt door het massatoerisme en hierdoor kunt u perfect kennis maken met het echte dorpse leven.

Vanuit Dhulikhel kunt u de zes kilometer lange trektocht maken naar Namo Buddha klooster. De tocht duurt zes uur (drie uur heen en drie uur terug). Tijdens de wandeling passeert u verscheidene hindoetempeltjes. Andere dagtrips gaan onder meer naar de nabijgelegen Panchalvallei (800 m), naar het Newardorp Panauti en naar de heuvel Narayan Stan (2000 m). Een aantrekkelijke dagtocht gaat vanuit Dhulikhel naar de Timal Narayantempel (2134 m). Deze tempel is gewijd aan de god Vishnu en als u hier aankomt, hebt u een prachtig uitzicht op Gauri Shankar (7134 m) en de stroomgebieden van de Sun Koshi en Roshi.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING NAMO BUDDHA, PANAUTI & DHULIKHEL

REIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.