fbpx

Natuur Nepal

NATUUR IN NEPAL

Bij Nepal denken de meeste mensen aan bergen, aan de Himalaya en aan de Mount Everest. Terecht, want deze bergtoppen zijn ook een belangrijk onderdeel van het land, maar naast bergen heeft Nepal ook nog een prachtige natuur. De grote diversiteit in de natuur is bijzonder en levert een spectaculair landschap op, als bossen, meren, rivieren, graslandschappen en de eeuwige sneeuw. Ook heeft Nepal een zeer gevarieerd wildlife. U kunt hier van alles spotten, van olifanten, apen, neushoorns en zelfs tijgers. De natuur is ruig en de nationale parken worden (nog) niet door het massatoerisme overstroomd. Nepal heeft op dit moment 12 verschillende nationale parken, waarvan Bardiya National Park en Chitwan de bekendste zijn.

1. CHITWAN NATIONAL PARK

Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en ligt in het subtropische gedeelte van Nepal, op 160 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu en 150 kilometer ten zuidoosten van Pokhara. De hoogte varieert van 110 meter tot 850 meter boven zeeniveau. Al vanaf 1973 beschermt de Nepalese overheid hier de prachtige natuur en het uiteenlopende wild. Sinds 1984 staat het park ook op de lijst van Unesco. Chitwan is vooral onder de Nepalese bevolking heel erg bekend. Bijna alle Nepalezen hebben dit park bezocht. Toeristen weten het park echter steeds minder te vinden. Dit is wel bijzonder, want het is een prachtig park. De afname in bezoekersaantallen heeft wel een positief effect op de flora en fauna in het park. Lees hier verder over Chitwan National Park.

2. BARDIYA NATIONAL PARK

Bardiya wordt vaak het ‘onbekende zusje van Chitwan National Park’ genoemd en is een groot uitgestrekt natuurgebied waar nauwelijks toeristen komen. De dieren in dit nationaal park zijn zowel adembenemend als indrukwekkend, van neushoorns, tijgers, apen, vogels en zelfs dolfijnen. Bardiya National park is het grootste nationaal park van Nepal en beslaat maar liefst 968 km2. Samen met het aangrenzende Banke National Park is het gebied zelfs 1437 km2 groot. Lees hier verder over het Bardiya National Park

3. SAGARMATHA NATIONAL PARK

National park Sagarmatha is de thuisbasis van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8848 meter). Het Sagarmatha National Park ligt in het oosten van Nepal en het omvat delen van het Himalaya-gebergte, waaronder de zuidelijke helft van Mount Everest. Het woord “Sagarmatha” is Sanskriet voor “moeder van het universum”, en het is de Nepalese naam voor Everest. In 1976 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park en in 1979 werd het opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Omdat het grootste deel van het park boven de 3.000 m ligt, is het grotendeels ruig terrein dat bestaat uit diepe kloven, gletsjers en enorme rotsen. Het park heeft een grote verscheidenheid aan dieren in het wild, waaronder meer dan 118 vogelsoorten. Terwijl het bos wordt gedomineerd door zilverspar-, berken-, rododendron- en jeneverbessen, kunnen dieren zoals muskusherten, de Himalaya-tahr, de wolf en de zwarte beer worden gespot. Het park is zeer geschikt voor meerdaagse trekkings en de “once-in-a-lifetime ervaring”, de trekking naar de Everest Base Camp. Lees hier meer over de trekkings in dit gebied.

4. LANGTANG NATIONAL PARK

Het Langtang National park ligt ten noorden van Kathmandu, in het centrale deel van de Himalaya. Een park dat niet alleen groen is, maar ook in het voorjaar mooi rood kleurt door de vele rododendrons. Het biedt een veelvoud aan mooie wandelingen en trekkings aan. De Langtang regio wordt bewoond door een meerderheid van Tamang-mensen, een volk met een rijke cultuur en traditie. Het dorp Langtang is dan ook de grootste Tamangs-nederzetting die rijk is aan de Tibetaanse cultuur. Lees hier verder over het Langtang Nationaal Park.

5. SHIVAPURI NAGARJUN NATIONAL PARK

Shivapuri Nagarjun National Park is het negende nationale park in Nepal en werd opgericht in 2002. Het park ligt aan de noordelijke rand van Kathmandu Vallei en is vernoemd naar de Shivapuri-piek van 2.732 m hoogte. In het park leven 177 vogelsoorten en talloze zeldzame orchideeën. Dit is een van de laatste gebieden van een tropisch oerbos, waar geen interne en externe ingrepen hebben plaats gevonden en waar geen bos gekapt is. In het bos leven verder nog apen en waarschijnlijk luipaarden en beren. Het park is opgesplitst in twee afzonderlijke zones door de wegen die vanuit Kathmandu naar het noorden lopen. Het grootste deel van het park ligt direct ten noorden van Buddhanilkantha, aan de wandelroute naar Helambu, maar er is een tweede beboste zone, het voormalige Rani Ban, bergopwaarts vanaf Balaju op de weg naar Trisuli Bazaar, die de 2095 meter hoge Nagarjun-heuvel omgeeft.

6. MAKALU BARUN NATIONAL PARK

Het Makalu Barun National Park ligt in de noordoostelijke Himalaya en grenst aan het Sagarmatha National Park. Het park is in 1992 opgericht en het bijzondere aan dit park is dat dit het enige beschermde gebied is met een hoogteverschil van meer dan 8.000 meter dat zowel tropische bossen als besneeuwde bergtoppen heeft. Geniet van de bloeiende toppen zoals Mount Makalu (8463 meter), Mount Chamlang (7319 meter) en Mera Peak (6654 meter). Het park heeft een oppervlakte van 1500 km2. De hoogteverschillen leiden ook tot een rijke natuur met twintig verschillende ecosystemen, variërend van subtropische bossen tot Alpengebieden met gletsjers en rotsachtige met sneeuw bedekte bergen. Het plantenleven is opgebouwd met 284 soorten, waarvan er acht endemisch zijn. De 47 orchideeënsoorten die in Makalu Barun groeien, maken de planten een lust voor het oog. In het hele park leven in totaal 88 soorten zoogdieren met dieren zoals de Sneeuwpanter, de Himalaya Zwarte Beer, de Rode Panda en het Wilde Zwijn, zeker een bezoek waard voor dierenspotters. Vogelaars kunnen ook hun hart ophalen, want er leven in totaal 440 soorten in het park. Verder leven er 59 soorten reptielen en 78 vissoorten in het nationale park.

7. KHAPTAD NATIONAL PARK

Khaptad National Park is een beschermd gebied in het uiterste westen van Nepal. Het park werd opgericht in 1984 en strekt zicht uit over vier districten Bajhang, Bajura, Achham en Doti en beslaat een oppervlakte van 225 km². De hoogte varieert tussen 1.400 en 3.300 meter. Het nationale park wordt beschreven als een levende kruidentuin en een natuurhistorisch museum vanwege de 224 soorten geneeskrachtige kruiden. Het herbergt naar verluidt 567 soorten, die goed zijn voor 11 procent van alle bloeiende planten van Nepal. Het park biedt uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten, met 270 soorten vogels. Dit nationale park biedt ook religieuze bezienswaardigheden. Het park is de plek waar Khaptad Baba woonde, een academische gekwalificeerde arts die op zoek was naar de ultieme waarheid en koos voor een leven in eenzaamheid. Hij woonde gedurende 50 jaar in het park. Gelijkmoedigheid, mededogen en genade waren zijn vaste kenmerken voor het leven. Inwoners, toegewijde en bezoekers ontvingen graag zijn zegeningen voor gelukzaligheid. De ashram (hermitage) in Trebeni is dan ook een belangrijke plaats voor pelgrims en toeristen om te bezoeken. Hier is een groot meditatiegebied. Saileswori is een van de beroemdste religieuze haltes op weg naar Khaptad, hier vindt u tempels gewijd aan Ganesh en Masto. En in de plaats Badmallika wordt aangenomen dat godin Sati, Shiva’s gemalin, als Parvati werd herboren.

8. RARA NATIONAL PARK

Rara National Park is het kleinste nationale park van Nepal en een beschermd gebied in de Himalaya van Nepal. Het park is in 1976 opgericht en heeft een oppervlakte van 106 km² in de districten Mugu en Jumla. Het belangrijkste kenmerk is het Rara-meer op een hoogte van 2.990 meter. Het meer is het diepste meer van Nepal en ook een van de meest ongerepte. Op sommige plekken is het meer 167 meter diep. Het meer is omringd door groene heuvels die bedekt zijn met jeneverbessen. In het gebied kunt u kamperen, varen over het meer of kennis maken met de charmante bevolking. In het Rara National Park zijn meer dan 500 verschillende soorten bloemen, 20 soorten zoogdieren en 214 soorten vogels te zien. Lake Rara is ook een populair pelgrimsoord voor Nepalezen.

9. BANKE NATIONAL PARK

Het Banke National Park is het tiende nationale park van Nepal, nadat het werd erkend als een ‘geschenk aan de aarde’. Het park heeft een oppervlakte van 550 km2 en ligt in het midden westelijke deel van Nepal. Banke grenst aan Suhelwa Wildlife Sanctuary in India en is verbonden met Bardia National Park via gemeenschapsbossen en bufferzones. Samen met het Katerniaghat Wildlife Sanctuary in India bieden deze reservaten een belangrijke corridor aan voor wilde olifanten en neushoorns, en hopelijk een belangrijke stimulans voor het behoud van de Bengaalse tijger. Deze toename van officieel beschermde tijger habitats was onderdeel van de belofte van Nepal in 2010 om de tijgerpopulatie van het land tegen 2022 (het volgende Chinese dierenriemjaar van de tijger) te verdubbelen. Deze tijgers en vierhoornige antilopen zijn dan ook de meest opvallende dieren in het park. Verder treft u hier 113 verschillende boomsoorten, 107 kruidensoorten en 85 struiksoorten aan.

10. SHUKLAPHANTA NATIONAL PARK

Dit nationale park ligt in de verre westelijke regio van Nepal. Het nationale park is opgericht in 1976 en is 305 km2 groot. In het park zijn verschillende soorten leefgebieden zoals bossen, tropische wetlands, graslanden en meer. Er zijn ongeveer 700 plantensoorten die hier groeien en deze graslandvegetatie is dan ook goed voor de helft van het park. In de meren en wetlands leven ongeveer 28-vissoorten en 12-soorten amfibieën en reptielen, waaronder de mugger-krokodil, Indiase cobra en de Indiase rotspython. In het parken leven ook 46 soorten zoogdieren. De Bengaalse tijger, de Indische luipaard, de olifant, de luiaardbeer, de eenhoornige neushoorn zijn enkele iconische soorten van het park. Ook leven 423 vogelsoorten in het park.

11. PARSA NATIONAL PARK

Dit nationale park ligt in het zuiden van Nepal en is verbonden met het Chitwan National Park. Het park heeft een oppervlakte van 637 km2 en is in 1984 opgericht. De hoogte van het park is tussen 435 en 950 meter. Sal bossen vormen 90% van de vegetatie van het park. In totaal groeien 919 soorten flora in dit nationale park. Enkele van de meest opvallende fauna die hier aanwezig zijn, zijn de Bengaalse tijger, Aziatische runderen, Aziatische wilde olifanten, bizons, eenhoornige neushoorns, luipaarden, luiaard beren, wilde honden en 490 verschillende vogelsoorten.

12. SHEY PHOKSUNDO NATIONAL PARK

Dit grote nationale park is het grootste en enige trans Himalaya nationale park in Nepal. Het heeft een oppervlakte van 3.555 km2 en is opgericht in 1984. De hoogte van het park varieert van 2,130 m tot 6,885 m. Een groot deel van het park ligt ten noorden van de top van de Himalaya. Het spectaculaire Phoksundo-meer dat op een hoogte van 3660 meter ligt en 145 meter diep is, is een opvallend kenmerk van het park. Het meer is omgeven door gletsjers en staat bekend om zijn prachtige turquoise kleur, daarom wordt het Shey Phoksundo meer wordt beschouwd als een van ’s werelds meest schilderachtige gebieden. Bij het meer bevindt zich ook de hoogste waterval van het land. Het heeft een zeer diverse flora en fauna. Verschillende bedreigde soorten zoals de sneeuwluipaard, luipaard, Himalaya Tahr, muskushert en blauwe schapen leven in dit gebied. Zes soorten reptielen, meer dan 200 vogelsoorten en 29-vlindersoorten zijn ook hier te vinden. Het nationale park herbergt ook enkele heilige boeddhistische sites binnen zijn grenzen en herbergt ook enkele van ’s werelds hoogste nederzettingen. Shey Gompa, de meest bekende religieuze site, werd opgericht in de 11e eeuw. Thashung Gompa, gelegen nabij het Phoksundo-meer, werd ongeveer 900 jaar geleden gebouwd om dieren in het wild te behouden.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

RONDREIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.