fbpx

Patan

LALITPUR

Patan is samen met Kathmandu en Bhaktapur een van de drie koningssteden van Nepal. Hoewel Patan en Kathmandu inmiddels aan elkaar zijn gegroeid zijn het nog wel aparte steden. Patan wordt ook wel ‘de Stad der Schoonheid’ genoemd. De stad is ongeveer 2600 jaar oud en daarmee de oudste stad van Nepal. Officieel heet Patan tegenwoordig Lalitpur, en is na Kathmandu en Pokhara de grootste stad van Nepal. Veel oude gebouwen zijn goed bewaard gebleven en gecombineerd met smalle straatjes is de stad geschikt om interessante wandelingen te maken. De stad is minder druk dan Kathmandu waardoor er een fijne sfeer heerst.

PATAN NEPAL BEZIENSWAARDIGHEDEN

PATAN DURBAR SQUARE

Net zoals Kathmandu heeft ook Patan een ook een Durbar Square. Op dit plein staan een groot aantal tempels en paleizen, net zoals in de rest van de stad. Patan heeft namelijk het meeste aantal tempels per vierkante meter in Nepal.

KRISHNA MANDIR TEMPEL

De Krishna-tempel aan de westkant van Patan’s Durbar-plein werd voltooid in 1637. De legende zegt dat het geïnspireerd was door een droom. Op een nacht droomde koning Siddhinarasingh Malla (ca. 1620-61) dat de goden Krishna en Radha voor het paleis stonden. Op dezelfde locatie liet de koning een tempel bouwen. Tijdens een oorlog met een naburig koninkrijk, tien jaar later, kwam de koning als overwinnaar uit de bus nadat hij Krishna had opgeroepen om zijn vijanden te verslaan. Als dank bouwde de koning een replica van de tempel op de binnenplaats van Sundari Chowk.

De Krishna-tempel is gebouwd in de shikhara-stijl die voorkomt in Noord-India, Bengalen en Myanmar. Onder de 21 gouden pinakels bevinden zich drie verdiepingen. De eerste verdieping bevat Krishna, de tweede Shiva (in de vorm van een linga) en de derde Lokeshwor.

Krishna wordt beschouwd als een aardse incarnatie van Vishnu, vandaar dat overal in de tempel afbeeldingen van Vishnu te vinden zijn. Ook 10 avatars van Vishnu bevinden zich aan de buitenkant van de tempel. Niet hindoes mogen niet de tempel binnen bezoeken. De tempel is zwaar getroffen door de aardbeving in 2015 maar in 2018 volledig hersteld.

KUMBHESWAR TEMPEL

De Kumbheshwar Tempel is een van de oudste hindoetempels, gelegen op 200 meter ten noorden van Patan Durbar Square. De tempel werd in de 14e eeuw gebouwd door koning Jayasthiti Malla en is daarmee de oudste tempel in Patan. De tempel telt 5 verdiepingen en is daarmee ook de hoogste tempel van Patan. Bij de tempel vinden dagelijks nog veel rituelen plaats. Sommige handelingen zien er niet uit als ritueel, dus blijf bij alles wat u ziet gebeuren respectvol naar de bezoekers en gelovigen. Deze tempel heeft gelukkig maar lichte schade opgelopen tijdens de aardbeving van 2015, alleen de top van de tempel staat een beetje scheef.

GOUDEN TEMPEL PATAN

750 meter ten noordwesten van Durbar Square staat de drie verdiepingen tellende pagode Hirayana Varna Mahavihar, ook wel de gouden tempel (Kwa Bhahal) genoemd. Hoewel men in de volksmond over een tempel praat, is het een boeddhistisch klooster die zijn rijkdommen heeft verkregen dankzij langdurige handelsbetrekkingen met Tibet. Het indrukwekkende klooster werd tussen de 12de en 14de eeuw gebouwd. Koning Bhaskar Varna van Patan heeft opdracht gegeven tot de bouw van het klooster. In het kloostercomplex vindt u beelden, bronzen reliëfs en schilderingen uit de 3de eeuw. Ook staan er moderne beelden. Bij de ingang staan twee afbeeldingen van leeuwen. Hierna komt u op een pleintje waar een bronzen en koperen tempeltje staan waar u om heen kunt wandelen. In het afgesloten binnenste deel staat een replica van de stoepa Swayambunath. Op de koperen olifanten zitten Malla-koningen. Het heiligdom bevat verder een prachtig gouden en zilveren beeld van de historische Boeddha Sakyamuni, een grote gebedsmolen, fraai gegoten geveldriehoeken en een chaitya van zilver en goud. De afbeeldingen op de wanden vertellen het levensverhaal van Siddhartha Gautama (Boeddha).

PATAN MUSEUM

Het Patan Museum staat op de lijst van UNESCO. Het Patan Museum werd in 1997 ingewijd door wijlen koning Birendra Bir Bikram Shah. In het museum ziet u traditionele heilige kunsten van Nepal in een illustere architecturale setting. Het museum is destijds opgezet met hulp van de Oostenrijkse regering die samen met de regering van Nepal het Durbar Square wilden behouden. Het is het eerste openbare museum in Nepal en het wordt door bezoekers geprezen als een van de mooiste musea van Azië.

PATAN ROYAL PALACE

Het Patan Koninklijk paleis werd in de 17de eeuw gebouwd als onderdeel van het uitgebreide bouwprogramma van koning Siddhinarasimha Malla, dat werd voortgezet door zijn zoon Srinivasa. De Malla-koningen creëerden hun paleis door een groep gebouwen uit te breiden op een oud kruispunt in het centrum van Patan. Het complex bevat drie binnenplaatsen, gebouwd op verschillende tijdstippen en elk met een eigen karakter: Sundari Chowk (1647), Mul Chowk (1666) en Keshav Narayan Chowk (1734). Sundari Chowk staat bekend om zijn spectaculair gebeeldhouwde stenen bad en houten versieringen van dieren en goden. De zuidelijke en noordelijke vleugels werden respectievelijk toegevoegd in 1792 en 1820, wat Europese invloed aantoonde met gewone ramen, luiken, een open haard en een grote ontvangsthal op de bovenste verdieping. De drie pagodetempels en vele heiligdommen van het Patan Koninklijk Paleis zijn nog steeds actief, waaronder Degutale, een belangrijke tantrische plaats van aanbidding. Ondanks het voortdurende gebruik werd het Patan Koninklijk Paleis in 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege structureel verval en de dreiging van de ontwikkeling. In 2006 heeft Unesco voor financiële middelen gezorgd om het paleis op te knappen.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING PATAN (LALITPUR)

REIS OP MAAT NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.