fbpx

Pokhara Nepal

POKHARA

Pokhara is na Kathmandu de tweede en meest bezochte toeristische stad in Nepal. Eigenlijk is Pokhara niet meer dan een groot dorp met ongeveer 300.000 inwoners. Pokhara ligt beschermd in het dal van de Seti-rivier (Seti Gandaki) op een hoogte van ongeveer 880 meter. Vlak achter Pokhara rijzen de majestueuze bergtoppen op van de Machhapuchhare (de Fishtail, 6997 m) en het Annapurnamassief (hoogste top is hier 8078 m).  Pokhara is ook populair vanwege de schitterende natuur rondom de stad, en er hangt een leuke sfeer en er zijn veel restaurantjes en barretjes. Pokhara is dus een stad die u niet mag overslaan.

POKHARA LUCHTHAVEN

Pokhara ligt 200 kilometer ten westen van Kathmandu en vanaf de hoofdstad is het 6-7 uur rijden om in Pokhara te komen. U kunt ook gaan vliegen, Yeti Airlines en Buddha Air hebben dagelijks meerdere vluchten vanaf Kathmandu. De vlucht duurt maar 30 minuten.

BESTE REISTIJD POKHARA 

De beste reistijd voor Pokhara zijn de maanden maart, april, mei en oktober. De temperatuur is zeer aangenaam en er valt weinig regen. De zomermaanden kennen lange periodes met veel regen.

VERVOER IN POKHARA

Pokhara heeft een klein centrum wat gemakkelijk te belopen is. Voor de bezienswaardigheden buiten het centrum kunt u een fiets huren. Als u het heuvellandschap te zwaar vindt om te fietsen, kunt u ook een scooter huren. Ook rijden er minibussen en taxi’s rond.

POKHARA TREKKING

De stad heeft een ideale ligging voor trekkings in het Annapurna gebied. Van de tien hoogste bergen ter wereld liggen er drie in dit gebied. Vanuit Pokhara zijn deze goed te zien, hierdoor heeft u vanuit Pokhara een geweldig uitzicht op een indrukwekkend bergmassief. Lees hier verder over de trekkings in het Annapurna gebied.

12 POKHARA BEZIENSWAARDIGHEDEN

1. MEREN BIJ POKHARA

2. PHEWA MEER

In de directe omgeving liggen drie zeer aantrekkelijke meren, waarvan het Phewameer (Phewa Tal-Fewa Tal) de bekendste is. Het Begnasmeer en het Rupameer zijn echter ongerepter. Bij het Phewa meer kunt u een bootje huren (met of zonder peddelaar) om het meer te verkennen. Vanaf het water hebt u een prachtig uitzicht op de bergen. Lakeside, het gedeelte van Pokhara aan het meer is de gezelligste wijk met diverse overnachtingsmogelijkheden en leuke restaurants. Ook is het erg leuk om langs het meer te wandelen of te fietsen.

3. BEGNASMEER EN RUPAMEER

12 kilometer ten oosten van Pokhara liggen nog twee prachtige meren, het Begnasmeer en het Rupameer. Via een prachtige fietstocht komt u bij deze twee meren aan. Een super mooie omgeving waar u helemaal tot rust kunt komen en optimaal kunt genieten van de natuur. In deze omgeving zijn nauwelijks toeristen en hier kunt u in contact komen met locals die aan het werk zijn in de tuin of kinderen die naar school gaan. Een dagje wandelen rond Begnasmeer is een aanrader. In 4-5 uur wandelt u rond het meer.

4. DE BAZAAR

De traditionele bazaar van Pokhara is helder, kleurrijk en de mysterieuze steegjes en binnenplaatsen evenals de verschillende etnische bevolkingsgroepen die hier met hun handel naar toe komen zijn uniek. U gaat hier ook een beetje terug in de tijd door de oude huizen gebouwd met rode bakstenen. Deze gezellige marktstraat van Pokhara is 4 ½ kilometer lang met talloze winkeltjes die van alles verkopen van eetwaren, stoffen tot cosmetica. Ook zijn er diverse eetkraampjes, restaurantjes en het postkantoor. De straat ligt centraal rondom de brug Mahendra Pool.

5. SARANGKOT

Op ongeveer 10 kilometer van Pokhara ligt Sarangkot, een bergdorpje in de Pokhara vallei. Vanaf hier hebt u een fenomenaal uitzicht over de Himalaya, zeker met zonsopkomst. Op heldere dagen kunt u vanaf hier de besneeuwde toppen van het Annapurna gebied zien liggen en met name de tijdstippen rond zonsopgang of zonsondergang, wanneer de zon de toppen uitkiest en ze verandert van paarsroze in hemels goud is magisch. Op de top van deze berg liggen de ruïnes van een fort, welke een belangrijke rol hebben gespeeld bij de strijd van koning Prithvi Narayan Shah in de 18de eeuw om van het land weer een eenheid te maken.

TIP 1: ga met de taxi vroeg in de ochtend naar Sarangkot voor de zonsopgang en wandel terug naar Pokhara. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur en is bergafwaarts en is een van de mooiste wandelingen in de directe omgeving van Pokhara.

TIP 2: Vanaf de heuvels van Sarangkot kunt u ook gaan paragliden. Tijdens de vlucht van ongeveer 30 minuten heeft u een prachtig uitzicht over de Pokhara Vallei en de bergketens, waaronder de berg Annapurna, Dhaulagiri en Machhapuchhare. Ervaar het gevoel van vliegen onder thermische omstandigheden, vlieg met de vogels mee over rijstvelden, traditionele dorpjes en het Phewa meer voordat u weer gaat landen.

6. WORLD PEACE PAGODE

De world Peace Pagode of de Shanti Stupa is prachtig gelegen op de top van de berg aan de overkant van het Phewa meer. De tempel werd gebouwd in opdracht van Japanse monniken en is één van de 80 vredespagodes die over de hele wereld zijn te vinden. De makkelijkste manier om bij de Pagode te komen, is om het Phewa meer met een bootje over te steken en vervolgens aan de overkant het pad omhoog te volgen. Om hier te komen moet u flink wat trappen beklimmen, maar het uitzicht is het zeker waard. Boven zijn enkele cafés waar u kunt bijkomen van de flinke klim. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het uitzicht grandioos.

7. INTERNATIONAAL BERGMUSEUM

Door de vele veranderingen in de wereld, klimaatveranderingen, herstructurering van de ecosystemen en opnieuw ontdekte culturele waarden, wilde het internationaal bergmuseum deze gegevens voor eens en altijd documenteren zodat deze ook later voor altijd vast zou liggen. In het museum ziet u van alles over 14 bergtoppen die hoger zijn dan 8000 meter, foto’s en opgezette replica’s, de indrukwekkende flora en fauna van het gebied, de levensstijl van de lokale bevolking en de menselijke activiteiten die hier hebben plaats gevonden, waaronder kleding en uitrustingen van de eerste expeditie naar de top van de Mount Everest. Buiten het museum kunt u oefenen op twee klimmuren.

8. GURKHA MUSEUM

Dit museum is gewijd aan de Gurkha soldaten. Deze soldaten traden in 1815 toe tot het Britse leger en later na de onafhankelijkheid in 1947 bij het Indiase leger. Het museum concentreert zich op hun geschiedenis voor het huidige Britse leger en het Indiase leger. De displays bevatten honderden foto’s van de vele campagnes waaraan ze hebben deelgenomen Met beeld, geluid en attributen krijgt u een mooi beeld van deze soldaten inclusief de dapperheidsmedailles met citaten, de hoogst mogelijke onderscheiding.

9. MAHENDRA GUFA

Ten noorden van Pokhara ligt de Mahendra Gufa, een bijzondere kalkstenen grot en een van de meest bezochte plekken van de stad. In deze grot treft u een beeld aan van de hindoegod Shiva en prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten. Nabij de Mahendra Gufa kunt u ook de Chamare Gufa bezoeken, een grot die beroemd is om de vele vleermuizen die aan de muren en plafonds hangen.

10. GUPTESWAR MAHADEV GROT

Gupteswar Mahadev grot ligt vlakbij de Devi’s watervallen, aan de andere kant van de World Peace Pagode. Deze grot is de langste grot van Nepal, 2950 meter. De grot is in de 16de eeuw ontdekt door enkele lokale mannen die hem tegenkwamen bij het opruimen van gras. In de donkere grot ontdekten ze veel heiligdommen en standbeelden gewijd aan Shiva en andere hindoegoden. Deze omvatten Mahadev en Parvati, Nageswor en Saraswati. Terwijl ze de grot ingingen, kwamen ze er achter dat er ook een waterval doorheen liep. Bij nadere inspectie bleek dat de waterval afkomstig was van Patale Chhango (later bekend als: Devis-watervallen). De hoofdgrot bevat twee kamers met overal verschillende heiligdommen. Het grootste van deze heiligdommen is opgedragen aan Lord Shiva.

De huidige hoofdingang is in 1991 gebouwd. Voordat u de grot ingaat, zijn er diverse marktstalletjes. U moet hier flink onderhandelen als u wat wilt kopen, ze zijn gewend aan toeristen en geven niet snel toe!

De ingang van de grot is en steile wenteltrap. Langs deze trapt ziet u veel moderne beelden en gipswerken die alles weergeven, van half ontklede dames tot bebaarde mannen en Nepalese goden. Veel sculpturen zijn van erotische en sensuele aard. Er is wel licht in de grot, echter ik adviseer u om een eigen zaklamp mee te nemen.

Het eerste gedeelte is een religieuze plaats en hier mag u niet fotograferen. Er zijn bewakers die hier streng op letten. In de koeienstal staat ook een standbeeld van een (stenen) koe, als u hier een donatie achterlaat, kunt u melk drinken.

Het tweede deel van de grot is tijdens het moessonseizoen (juni, juli, augustus en september) vaak gesloten vanwege toegang tot water van de watervallen die er doorheen komen. Deze grot is ongeveer 140 meter lang en hebben prachtige kleuren in de grotwanden. Verderop komt u een metalen trap tegen die naar beneden leidt. Vanaf hier hoort u de waterval. Wees voorzichtig, want de trap en de grond zijn behoorlijk glad. Als u eenmaal de trap bent afgedaald, moet u over een oneffen rotsachtige ondergrond lopen totdat u bij een gebied komt met uitzicht op de waterval.

11. TASHI LING & TASHI PALKHEL

Dit zijn Tibetaans vluchtelingenkampen. Dit klinkt naar, maar dit zijn geen schrijnende tentenkampen, maar een Tibetaanse nederzetting. In Tashi Palkhel is de kleurrijke Jangchub Choeling Gompa in het midden van het dorp een aandachtstrekker en herbergt ongeveer 200 monniken. Met gebedsvlaggen die in de wind in de rotsachtige vallei wapperen, voelt het echt alsof u echt in Tibet bent. De beste tijd om hier te komen is tijdens de middag, tussen 15.30 en 17.00 uur als de monniken gaan zingen en op hun hoorns gaan blazen tijdens de gebedssessie.

Ongeveer 3 km ten zuiden van Pokhara Lakeside, op de weg naar Butwal en nabij Devi’s Falls, ligt de kleinere nederzetting Tashi Ling. Tashi Ling is kleiner en heeft bij de ingang van het kamp een kleine open ruimte waar ambachtelijke leveranciers kraampjes opzetten en bezoekers verleiden om hun producten te kopen. Er is ook een kleine tapijtfabriek en een showroom.

13. DEVI’S FALLS (Davids falls)

Op een paar minuten wandelen van de Gupteswar grot ligt Devi’s Falls, welke tegenwoordig ook Davids Fall wordt genoemd. De inwoners van Pokhara noemen de waterval Patale Chhango. Devi’s Falls markeert het punt waar de Pardi Khola-stroom in een diep uitgesleten kloof verdwijnt. De stroomversnelling heeft een lengte van 500 meter en de waterval is 35 meter hoog. Vooral tijdens de moessonmaanden baant het water zich met enorme krachten door de kloof en is het geluid oorverdovend. In de overige maanden is de stroom een stuk kleiner tenzij men de Pardi-dam open zet om overtollig water te lozen. De naamsverandering naar Davids Falls is gekomen in 1961. Mevrouw Davids uit Zwitserland was met haar man aan het baden in de waterval, toen opeens de dam werd open gezet. De waterval werd opeens een woeste stroom en mevrouw Davids verdronk omdat ze geen schijn van kans had tegen het water. De waterval ligt twee kilometer ten zuiden van Pokhara

14. BINDU BASINITEMPEL (Bindhya Basini tempel)

Het belangrijkste heiligdom in Pokhara is de Bindhya Basini-tempel. Deze tempel ligt bovenop een kleine heuvel in Old Pokhara en is gebouwd in de 17de eeuw. De tempel is heilig voor Durga, de oorlogszuchtige incarnatie van Parvati (vrouw van Shiva), hier vereerd in de vorm van een saligram (versteende ammonietschaal). Bindu Basini is een incarnatie van godin Kali. Ter ere van haar worden hier regelmatig dieren geofferd. In 1949 ging dat helemaal fout toen een gelovige een olielampje voor godin Kali aan. Deze was hier niet blij om en binnen een mum van tijd stond het hele gebouw in lichterlaaie. De brand breidde zich snel uit over het dorp en uiteindelijk stond heel Pokhara in de brand. In de jaren die volgden is de tempel en Pokhara herbouwd, maar door deze brand zijn er nauwelijks historische gebouwen te vinden in Pokhara. Op zaterdag en dinsdag komen toegewijde hierheen om offers te brengen, waardoor het gebied een feestelijk gevoel krijgt.

15. BHIMSEN TEMPEL

Op 900 meter van de Bindu Basinitempel ligt de Bhimsen Tempel, deze kleine, 200 jaar oude tempel met twee niveaus is opgedragen aan de Newari-god Bhimsen, de god van handel en commercie. De tempel is versierd met erotisch houtsnijwerk en op het omliggende plein vindt u winkels die manden en keramiek verkopen.

16. SOUVENIRS SHOPPEN

Pokhara is de perfecte plek om uw souvenirs te kopen, ze hebben hier van alles. Van splinternieuwe backpacks, mooie potten en de bekende vlaggen. Loop door de straten, leer de cultuur kennen en geniet van de unieke sfeer die in Pokhara hangt.

RONDREIZEN NEPAL

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING POKHARA

REIS OP MAAT NAAR NEPAL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.