fbpx

Praktische informatie Nepal

REISINFORMATIE NEPAL

PASPOORT

U kunt naar Nepal alleen met een paspoort reizen. Deze moet bij vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.  Het is niet toegestaan om met een identiteitskaart naar Nepal af te reizen.

VISUM NEPAL

Om naar Nepal te reizen heeft u naast een geldig paspoort ook een visum nodig. Deze kunt u online aanvragen via de website http://www.nepalimmigration.gov.np Dit visum kost $ 30 voor 15 dagen, $50 voor 30 dagen en $125 voor 90 dagen. Kinderen jonger dan 10 jaar krijgen een gratis visum.

U kunt het visum ook aanvragen bij het consulaat van Nepal in Amsterdam. Het aanvraagformulier is per email te verkrijgen via consulate@nepal.nl. Een toeristenvisum voor 15 dagen verblijf kost circa € 45, voor 30 dagen circa € 60 en voor 90 dagen circa € 115. Het visum moet binnen 6 maanden gebruikt worden, de verblijfsduur gaat pas in op het moment van binnenkomst in Nepal.

LET OP: de letter O komt nooit voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient altijd het cijfer 0 te gebruiken.

Let op: Vanwege het coronavirus is het op dit moment niet zeker of u bij aankomst een visum kunt krijgen. Het consulaat-generaal van Nepal raadt daarom aan om voor de zekerheid een visum aan te vragen bij het consulaat in Amsterdam. Kijk op nepalimmigration.gov.np voor actuele informatie.

GEZONDHEID EN VACCINATIES NEPAL

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen.

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en eventueel buiktyfus, ook BMR wordt geadviseerd als u deze ziekte niet heeft gehad of tegen bent ingeënt. In Nepal komt in de zuidelijke districten malaria voor (met uitzondering van Chitwan). Ik adviseer u wel middelen mee te nemen voor muggen met het ingrediënt DEET.

Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD

Het kraanwater in Nepal is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

NEPALEES GELD  

  • De nationale munteenheid van Nepal is de Roepie, afgekort tot NPR. Deze mag u maar beperkt in- en uitvoeren. Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 NPR. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en worden vaak zonder problemen geaccepteerd.
  • Nepal heeft een redelijk aantal geldautomaten, de meeste bevinden zich in de hoofdstad Kathmandu. Vergeet niet uw bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kunt u dit via uw telebankieren aanpassen.
  • Er zijn nauwelijks tot geen betaalautomaten in Nepal. Neem voldoende cash geld mee als u naar de minder toeristische gebieden gaat.
  • U kunt euro’s meenemen, deze worden overal geaccepteerd. Wissel alleen bij de daartoe bevoegde instanties. Bewaar het wisselbewijs goed, deze heeft u nodig als u de overgebleven roepies wilt terug wisselen naar euro’s. Ook grote hotels en winkels kunnen er naar vragen. Amerikaanse Dollars, Britse ponden en Indiase roepies worden ook als betaalmiddel geaccepteerd.
  • Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raakt u moeilijk weer kwijt.
  • Creditcards worden vooral in toeristische gebieden goed geaccepteerd.
  • Koers van de roepie is ongeveer NPR 136 is 1 euro (koers 1 april 2021)

FOOI NEPAL

Het geven van een fooi is in Nepal gebruikelijk, want dit is een aanvulling op het (vaak zeer lage) salaris, ze kunnen de fooien dus hard gebruiken. Voor een goede dienstverlening in duurdere restaurants wordt een fooi van 10% op prijs gesteld. In eenvoudige eetgelegenheden is het niet gebruikelijk, maar wordt het wel gewaardeerd. Gidsen en dragers verwachten dagelijks een fooi en bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden naar boven.

Uiteraard zijn dit slechts indicaties, het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en services.

TAAL NEPAL

De officiële taal is Nepalees, daarnaast wordt er ook nog Maithili en Bhojpuri taal gesproken. In de toeristische gebieden kunt u redelijk met Engels uit de voeten. De taal wordt in het Devanagarischrift geschreven. Het Nepalees kent net als het Hindi zijn oorsprong in het Sanskriet.

VOLTAGE NEPAL

De netspanning in Nepal is 230 volt, met twee of drie ronde gaten. De stopcontacten zijn geaard en ongeaard. Voor de stopcontacten met twee ronde gaten heeft u geen verloopstekker nodig. Voor die met drie ronde gaten wel.

TIJDSVERSCHIL NEPAL

In Nepal is het 4 uur en 3 kwartier later dan in Nederland. In onze zomertijd is het 3 uur en 3 kwartier later. Nepal heeft geen zomertijd.

FOTOGRAFEREN IN NEPAL

U kunt in Nepal bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Soms vragen ze een paar rupees vergoeding. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Het is toegestaan om een drone mee te nemen zonder vooraf toestemming aan te vragen indien deze lichter is dan 2 kilo. U mag niet hoger dan 60 meter vliegen en alleen als privé gebruik meenemen. Vraag naar de mogelijkheden zodra u hem wilt gebruiken of het mag.

KLEDING EN SCHOENEN IN NEPAL

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Nepal moet u hier zeker even extra aandacht aan geven.

Reist u in het regenseizoen? Neemt u dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. U kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn.

In Nepal zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden.

Gaat u ook een bezoek brengen aan de bergstreken? Neem voor deze bestemming ook “warme” kleding mee, zeker in de winter als het hier onder het vriespunt is. In Kathmandu zijn in de wijk Thamel enorm veel winkels waar u hoogwaardige kleding kunt krijgen voor de trekking.

Nepal is uitermate geschikt voor een actieve vakantie. Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

NUTTIGE ADRESSEN

NEDERLANDS CONSULAAT IN NEPAL:

ICCO/DCA Office Building
tegenover de New Himalayan Java Coffee
East to Chief of Army’s Residence
Jhamsikhel,
Lalitpur Nepal
Postadres: G.P.O. Box 25757
Kathmandu, Nepal
Telefoon: +977 1 5553505, 5526508 en 5533550
E-mail: consulate@nlconsulate.org.np
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur

NEDERLANDSE AMBASSADE (INDIA):
Shantipath 6/50 F
Chanakyapuri
New Delhi
Telefoon: +911124197600 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Fax: +911124197710
E-mail: nde@minbuza.nl
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 9.00 – 17.00 uur.

Nepalees consulaat in Nederland

Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Telefoon: 020-624 15 30 (tussen 10.30-13 uur)
Open: ma t/m vr van 10.30-13 uur.

VERKEERSBUREAU NEPAL:

Nepal heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kunt u terecht bij de nationale toeristenorganisatie in het land zelf.

Nepal Tourism Board
Tourist Service Center
P.O. Box: 11018
Bhrikuti Mandap
Kathmandu
Nepal
Tel. +977 1 4256909
Fax +977 1 4256910
E-mail: info@ntb.org.np

Of via deze websites:

Nepalees verkeersbureau: welcomenepal.com
Nepal.com: nepal.com
Toeristische informatie Nepalees consulaat-generaal in Nederland: nepal.nl
Travel Nepal.com (TNC): travel-nepal.com
Visit Nepal: visitnepal.com

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.