fbpx

De mooiste bezienswaardigheden van Sri Lanka

BEZIENSWAARDIGHEDEN SRI LANKA

Sri Lanka is een parel in de Indische Oceaan. Niet alleen de vorm, maar ook de bezienswaardigheden zijn prachtig. Een eiland vol historie, cultuur en natuur. Tempels, natuurparken, ruïnesteden, verkoelende theeplantages, indrukwekkende bergen en nog veel meer. De meest toeristen trekken naar de heilige steden als Kandy, Polonnaruwa en Anuradhapura en bezoeken de vele prachtige natuurparken die er te vinden zijn. De stad Galle in het zuiden heeft nog vele Nederlandse invloeden uit de VOC tijd en het mooie fort is zeker een aanrader. Ook de prachtige witte zandstranden vormen een toegevoegde waarde aan dit geweldige land. Vanuit één plaats is het onmogelijk om de bezienswaardigheden te bekijken, de afstanden zijn hier te groot voor. Met een rondreis kunt u veel van deze prachtige “parels”bekijken. Ik vertel u er hier graag meer over.

Dit zijn de 16 mooiste bezienswaardigheden van Sri Lanka:

NEGOMBO

Negombo is voor veel reizigers het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka, dit omdat Negombo op korte afstand is gelegen van de internationale luchthaven. Negombo is ook een leuke start om kennis te maken met Sri Lanka. Negombo heeft ook een rijk VOC verleden die herinneren aan de Nederlandse periode, zoals een katholieke kerk en de vismarkt. Ook heel herkenbaar zijn de Nederlandse kanalen door de stad. Negombo is niet alleen Nederlands, er zijn ook een aantal typische Sri Lankaanse bezienswaardigheden, als een boeddhistische tempel en een bazaar. Het historische centrum is de moeite waar om door heen te lopen. Op het strand van Negombo maakt u kennis met het dagelijkse leven. Koeien lopen rustig rond en de vismarkt grenst hier aan.

ANURADHAPURA

Anuradhapura is een van de oude hoofdsteden van Sri Lanka, wereldberoemd om zijn goed bewaarde ruïnes uit de Sri Lankaanse beschaving. De beschaving die op deze stad was gebouwd, was een van de grootste beschavingen van Azië en ter wereld. De stad is nu een UNESCO-werelderfgoed en ligt 205 km ten noorden van de huidige hoofdstad Colombo in de noordelijke centrale provincie van Sri Lanka, aan de oevers van het historische Malvathu Oya. De stad is opgericht in de 4e eeuw voor Christus en was de hoofdstad van het koninkrijk Anuradhapura tot het begin van de 11e eeuw na Christus. Gedurende deze periode bleef het een van de meest stabiele en duurzame centra van politieke macht en stadsleven in Zuid-Azië. Het was ook een rijke stad die een unieke cultuur en een grote beschaving creëerde. Tegenwoordig is deze oude stad, die heilig is voor de boeddhistische wereld, en waarvan de omliggende kloosters een oppervlakte hebben van meer dan 40 km² een van ’s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen.

POLONNARUWA

Lange tijd was Anuradhapura de hoofdstad van de Singhalese koningen. De stad ging echter al eeuwen gebukt onder invallen van Tamils en Cholas uit het zuiden van India. Polonnaruwa, de stad die een stuk zuidelijker lag bood uitkomst en is daarmee een van de oudste van de koninkrijken van Sri Lanka. Ruim 1000 jaar geleden werd koning Vijayabahu I, die de indringers van Chola versloeg, hier uitgeroepen tot koning. Polonnaruwa werd een commercieel en religieus centrum in de culturele driehoek. Tegenwoordig vindt u er een grote hoeveelheid aan archeologische schatten, zoals tempels, lotusbaden en de Val Gihara, de liggende Boeddha als hoogtepunt van deze oude stad. Leuk is om deze stad per fiets te gaan ontdekken.

MIHINTALE  

Gelegen op 11 kilometer ten oosten van Anuradhapura ligt Mihintale, de bakermat van het boeddhisme in Sri Lanka. Mihintale is een rots die vol staat met heiligdommen en grotwoningen. Een grote trap van 5 meter breed, 1840 treden van granieten platen, leidt naar de top met een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.

 

SIGIRIYA LEEUWENROTS EN PIDURANGALA ROCK 

Het betoverende rotsfort van Sigiriya is een niet alleen een vesting, maar ook een kloosterretraite en een rotskunstgalerij. Gebouwd in de 5e eeuw na Christus om een ​​gevreesde invasie af te weren. Het fort bevindt zich op een 200 meter hoge rots en op het hoogtepunt van zijn glorie moet het verwant zijn geweest aan een Europees kasteel dat bovenop Uluru (Australië) is gebouwd. Er zijn watertuinen, 5e-eeuwse rotsschilderingen van jonkvrouwen, een 1000 jaar oude graffitimuur die bezoekers indrukken van de pin-ups vastlegt. Bovenop vindt u het koninkrijk van koning Kassapa en heeft u een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Bij de uitgang zijn een paar enorme stenen leeuwenpoten. Sigiriya is een beroemde attractie en daarom een druk bezocht monument. Het naast gelegen Pidurangala Rock is een stuk rustiger maar heeft net een dergelijk fantastisch uitzicht als de leeuwenrots van Sigiriya, namelijk op de leeuwenrots!

DAMBULLA ROTSTEMPEL

Dambulla is een tempel uitgehouwen in de rotsen, gebouwd door koning Walagam Bahu. Deze tempel heeft hij gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. Hij vluchtte destijds voor de Tamils vanuit Anuradhapura, maar wist later vanuit deze grot de stad terug te heroveren. Als dank voor de hulp heeft hij in deze rotsen een tempel laten bouwen. Later is deze tempel door verscheidene koningen verder verfraaid met 153 beelden. Het is verboden om in de tempel met flitslicht te fotograferen. Ook deze tempel staat op de lijst van Unesco en is met stip een van de meest indrukwekkende tempels van Sri Lanka.

TEMPEL VAN DE TAND IN KANDY 

Kandy is het centrum van het Sri Lankaanse culturele en religieuze leven en tevens een beroemd bedevaartsoord en dan voor al de Tempel van de Tand. Deze wordt ook wel Sri Dalada Maligawa, tempel van de heilige tand genoemd. Het bevindt zich in het Koninklijke paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy, waar de linker boventand van de heer Boeddha wordt bewaard. Sinds de oudheid heeft de tand een belangrijke rol gespeeld in de lokale politiek omdat men gelooft dat degene die de tand bezit het land mocht besturen. Kandy was de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse koningen en is een Werelderfgoed, vooral vanwege de tempel. Dagelijks worden er drie rituelen gehouden in de tempel: bij zonsopgang, in de middag en in de avond. Op woensdag is er een symbolisch bad van de tand met een kruidenpreparaat gemaakt van geparfumeerd water en geurige bloemen genaamd Nanumura Mangallaya. Men gelooft dat dit heilige water genezende krachten bevat en wordt verdeeld onder de aanwezigen. De tempel heeft in de vorige eeuw diverse malen schade opgelopen door bombardementen ten tijde van de Tamil oorlog, maar de tempel is ieder keer volledig gerestaureerd.

PINNAWELA OLIFANTEN WEESHUIS

Het olifantenweeshuis in Pinnawela bestaat sinds 1975 en is uitgegroeid tot een van de populairste attracties van Sri Lanka. Vóór de komst van de Britten in 1815 woonden naar schatting 30.000 olifanten op het eiland. In de jaren zestig was de olifantenpopulatie bijna uitgestorven. Dit bracht de Sri Lankaanse regering ertoe een weeshuis te starten voor olifanten die hun moeder of kudde hadden verloren. Vandaag ligt hun aantal op ongeveer 3.000. Pinnawela, gelegen op 80 kilometer ten noordoosten van Colombo wordt beschouwd als de grootste kudde olifanten in gevangenschap ter wereld. Onder de olifanten is er een die een voet verloor toen deze op een mijn stapte. Een ander is blind en is volledig afhankelijk van mensen. De olifantenkudde in Pinnawela maakt twee keer per dag een reis naar de rivier om te baden onder de ogen van de toeristen. Voor een paar Sri Lankaanse roepies mogen ze de dieren aanraken. Het geluid van klikkende camera’s neemt toe telkens wanneer een van de jonge olifantenbaby’s in het water rondspat. 

PERADENIYA BOTANISCHE TUINEN  

De botanische tuinen van Peradeniya liggen op 5,5 kilometer ten westen van de stad Kandy in de Centrale Provincie van Sri Lanka. Het trekt jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Het ligt in de buurt van de Mahaweli-rivier (de langste rivier van Sri Lanka). De tuin staat bekend om zijn verzameling orchideeën. De tuin omvat meer dan 4000 soorten planten, waaronder orchideeën, kruiden, medicinale planten en palmbomen. De tuinen liggen op 460 meter boven zeeniveau en met een jaarlijkse regenval van 200 dagen blijft de tuin mooi groen en kleurrijk.

GALLE

Galle is de thuisbasis van het meest begeerde, grootste overgebleven fort in Azië, gebouwd door Europese bezetters. Galle is het administratieve centrum van de zuidelijke provincie. De kuststad is een van de belangrijkste attracties vanwege het Galle Fort, een UNESCO-werelderfgoed monument. Galle was sinds de tijd van de koningen een bruisend middelpunt voor handelaren. Het was hier dat de Portugezen voor het eerst op Sri Lanka kwamen en zich een weg banen naar de kolonisatie van het land. Galle is het beste voorbeeld van een versterkte stad gebouwd door de Portugezen in Azië en toont de interactie tussen Portugese architecturale stijlen en Sri Lankaanse tradities. Er zijn meer wonderen te aanschouwen in Galle. Ver weg van de stad staat met trots de oudste vuurtoren van Sri Lanka uit 1848. De vuurtoren werd oorspronkelijk gebouwd door de Britten om de zeelieden terug naar huis te begeleiden. Het Galle Fort werd gebouwd door de Portugezen in 1588 voordat het uitgebreid werd versterkt door de Nederlanders in het midden van de jaren 1600 en later gerenoveerd door de Britten.

HORTON PLAINS & WORLDS END

Naast veel natuurparken zijn er ook prachtige parels met pure natuur en berglandschappen. Horton Plains National Park is daar een van en is een beschermd gebied in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Het wordt bedekt door bergachtig grasland en nevelwoud. Dit plateau op een hoogte van 2.100 – 2.300 meter is rijk aan biodiversiteit en veel soorten die hier voorkomen zijn endemisch voor de regio. U kunt hier schitterende wandelingen maken met een zeer aangename temperatuur. Een letterlijk hoogtepunt is dan ook World’s End. Een steile helling die 880 meter afdaalt, op een hoogte van 2140 meter. Deze plek geeft een waanzinnig panoramisch uitzicht over de laaggelegen vlaktes en bij helder weer is zelfs de kustlijn te zien. De wandeling vanaf de entree naar World’s End is ongeveer 4 kilometer. Via de Baker waterval loopt u dan terug. De totale wandeling is 9,5 kilometer en zeer goed te doen, ook voor de niet geoefende wandelaar. Goede wandelschoenen zijn wel een must. Horton Plains staat sinds 2010 ook op de lijst van Unesco.

SINHARAJA REGENWOUD

Het Sinharaja National Park is een regenwoud en gelegen in de natte zone van het eiland. Het park werd opgericht in 1978 en in 1988 werd het vanwege zijn grote biodiversiteit toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Sinharaja betekent: “Leeuwenkoning” en deze naam komt van het verhaal dat het Sinharaja Rainforest National Park het laatste verblijf zou zijn geweest van de Sri Lankaanse leeuw, welke is uitgestorven rond 3700 voor Christus. Het park ligt tussen twee rivieren in: De Koskulana Ganga in het noorden en de Ging Ganga in het zuiden. Het hoogste punt van het park is Hinipitigala (1171m). Het park beslaat 89 km². En omdat het gelegen is in de natte zone van het land, is het reservaat de op de meeste dagen gehuld in de wolken. De enige manier om het park te bezoeken is te voet en het is verplicht om een gids mee te nemen. Zij leiden u met plezier over glibberige paadjes, terwijl ze van alles vertellen over de weelderige planten, vogels en dieren.

NUWARA ELIYA

Nuwara Eliya staat ook bekend als Klein Engeland van Sri Lanka. Dit stadje werd gesticht door een Brit tijdens de Britse koloniale periode in de 19e eeuw. Het klimaat in Nuwara Eliya is heel anders dan in de rest van Sri Lanka en dat is waarschijnlijk dan ook de reden dat de Britten het hier zo fijn vonden. Het is hier een stuk koeler en hierdoor is de regio perfect voor het verbouwen van thee. De stad is dan ook omringd door vele mooie groene theeplantages. U kunt hier een theefabriek gaan bezoeken en kennis maken hoe het hele proces verloopt vanaf het moment dat het geknipt wordt bij de struik tot het moment het in een doos zit voor de verkoop. Geniet hier ook van een heerlijk kopje verse Ceylon thee.

JEEPSAFARI SRI LANKA

Door de aanwezigheid van een flink aantal Nationale parken zijn er op diverse plaatsen jeepsafari’s te boeken. De meeste bekende parken zijn Yala National Park, Udawalawe Nationaal park, Wilpattu, Kaudulla en Minneriya. Olifanten, krokodillen, waterbuffels, apen, luipaard, varanen, talloze vogels, wilde zwijnen, ze zijn er allemaal. Exotische omgevingen met prachtige dieren! Over deze parken leest u hier meer!

TREINREIS SRI LANKA

Sri Lanka heeft een redelijk goed aanbod van treinen, maar de route tussen Kandy en Ella via Nanu Oya is een van de mooiste treinritten in het land zo niet van Azië. De trein gaat via dwars door de theevelden en biedt geweldige uitzichten. Ook wordt er een aantal keer gestopt in dorpjes waar de lokale bevolking bij de trein hun goederen proberen te verkopen. Een rit die niet mag ontbreken tijdens een vakantie in Sri Lanka.

STRANDEN SRI LANKA

Op een eiland ontkomt u niet aan strand, zelfs niet op een klein eiland als Sri Lanka. De stranden van Sri Lanka behoren met recht tot de mooiste en meest ongerepte stranden ter wereld. Het land heeft de vorm van een parel en de stranden van Sri Lanka kunnen dan met rechts ook parels genoemd worden! Van schattige baaitjes tot kilometers lange zandstranden. Met ruim 1500 kilometer kustlijn, zit er altijd wel een parel van een strand bij. Of u nu wilt bijkomen na een rondreis of op zoek bent naar bars en gezelligheid op het strand tot aan actief bezig zijn met watersporten en het spotten van zeedieren, op de stranden van Sri Lanka vindt u het allemaal. Zorg dat u in het juiste seizoen de juiste stranden bezoekt want anders zijn ze een stuk minder mooi. Het fijne van de verschillende seizoenen in Sri Lanka is dat het altijd aan één kant van het eiland goed weer is. Tijdens de moessons kan de zee wild en gevaarlijk zijn om in te zwemmen, u bent dan meer aangewezen op de zwembadcomplexen van de hotels. De meest bekende stranden vindt u vooral in het zuiden en aan de westkust, maar ook in het noorden en oosten zijn geweldige stranden. De stranden worden meestal omgeven door palmbomen, wat het tropische gevoel versterkt. Meer over deze stranden leest u hier!

INDIVIDUELE RONDREIZEN SRI LANKA

Voorbeeldreizen

SRI LANKA RONDREIZEN

4 tours

Sri Lanka korte tours

2 tours

STEL UW EIGEN REIS SAMEN NAAR SRI LANKA

met elke gewenste bezienswaardigheid

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.