fbpx

Steden in Sri Lanka

DE GROOTSTE STEDEN VAN SRI LANKA

DE MOOISTE STEDEN VAN SRI LANKA

Naast cultuur, nationale parken, stranden en historie zijn er ook heel veel interessante steden in Sri Lanka die niet mogen missen tijdens een rondreis over Sri Lanka. Ik laat u graag kennis maken met deze steden.

NEGOMBO

Negombo is voor veel reizigers het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka, dit omdat Negombo op korte afstand is gelegen van de internationale luchthaven. Negombo is ook een leuke start om kennis te maken met Sri Lanka. Negombo heeft ook een rijk VOC verleden die herinneren aan de Nederlandse periode, zoals een katholieke kerk en de vismarkt. Ook heel herkenbaar zijn de Nederlandse kanalen door de stad. Negombo is niet alleen Nederlands, er zijn ook een aantal typische Sri Lankaanse bezienswaardigheden, als een boeddhistische tempel en een bazaar. Het historische centrum is de moeite waar om door heen te lopen. Op het strand van Negombo maakt u kennis met het dagelijkse leven. Koeien lopen rustig rond en de vismarkt grenst hier aan.

DAMBULLA

Dambulla ligt in een gouden driehoek, samen met Anuradhapura en Polonnaruwa. Dambulla is een kleine plaat in Sri Lanka, dat vooral bekend is van De gouden rotstempels en honderden Boeddhabeelden. De binnenkant is erg kleurrijk, want de wanden zijn beschilderd met afbeeldingen van Boeddha en de Hindoegoden. Deze tempel staat met recht op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dambulla zelf is gebouwd rondom deze grote granieten berg en absoluut de moeite waard om te bezoeken.

POLONNARUWA

Lange tijd was Anuradhapura de hoofdstad van de Singhalese koningen. De stad ging echter al eeuwen gebukt onder invallen van Tamils en Cholas uit het zuiden van India. Polonnaruwa, de stad die een stuk zuidelijker lag bood uitkomst en is daarmee een van de oudste van de koninkrijken van Sri Lanka. Ruim 1000 jaar geleden werd koning Vijayabahu I, die de indringers van Chola versloeg, hier uitgeroepen tot koning. Polonnaruwa werd een commercieel en religieus centrum in de culturele driehoek. Tegenwoordig vindt u er een grote hoeveelheid aan archeologische schatten, zoals tempels, lotusbaden en de Val Gihara, de liggende Boeddha als hoogtepunt van deze oude stad. Leuk is om deze stad per fiets te gaan ontdekken.

ANURADHAPURA

Anuradhapura is een van de oude hoofdsteden van Sri Lanka, wereldberoemd om zijn goed bewaarde ruïnes uit de Sri Lankaanse beschaving. De beschaving die op deze stad was gebouwd, was een van de grootste beschavingen van Azië en ter wereld. De stad is nu een UNESCO-werelderfgoed en ligt 205 km ten noorden van de huidige hoofdstad Colombo in de noordelijke centrale provincie van Sri Lanka, aan de oevers van het historische Malvathu Oya. De stad is opgericht in de 4e eeuw voor Christus en was de hoofdstad van het koninkrijk Anuradhapura tot het begin van de 11e eeuw na Christus. Gedurende deze periode bleef het een van de meest stabiele en duurzame centra van politieke macht en stadsleven in Zuid-Azië. Het was ook een rijke stad die een unieke cultuur en een grote beschaving creëerde. Tegenwoordig is deze oude stad, die heilig is voor de boeddhistische wereld, en waarvan de omliggende kloosters een oppervlakte hebben van meer dan 40 km² een van ’s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen.

SIGIRIYA

Sigiriya staat bekend om de leeuwenrots, gelegen in de culturele driehoek van Sri Lanka. Het betoverende rotsfort van Sigiriya is een niet alleen een vesting, maar ook een kloosterretraite en een rotskunstgalerij. Gebouwd in de 5e eeuw na Christus om een ​​gevreesde invasie af te weren. Het fort bevindt zich op een 200 meter hoge rots en op het hoogtepunt van zijn glorie moet het verwant zijn geweest aan een Europees kasteel dat bovenop Uluru (Australië) is gebouwd. Er zijn watertuinen, 5e-eeuwse rotsschilderingen van jonkvrouwen, een 1000 jaar oude graffitimuur die bezoekers indrukken van de pin-ups vastlegt. Bovenop vindt u het koninkrijk van koning Kassapa en heeft u een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Bij de uitgang zijn een paar enorme stenen leeuwenpoten. Sigiriya is een beroemde attractie en daarom een druk bezocht monument. Ook in Sigiriya vindt u Pidurangala Rock, een stuk rustiger maar ook een rots die u kunt beklimmen met net een dergelijk fantastisch uitzicht als de leeuwenrots van Sigiriya, namelijk op de leeuwenrots!

GALLE

Galle is de thuisbasis van het meest begeerde, grootste overgebleven fort in Azië, gebouwd door Europese bezetters. Galle is het administratieve centrum van de zuidelijke provincie. De kuststad is een van de belangrijkste attracties vanwege het Galle Fort, een UNESCO-werelderfgoed monument. Galle was sinds de tijd van de koningen een bruisend middelpunt voor handelaren. Het was hier dat de Portugezen voor het eerst op Sri Lanka kwamen en zich een weg banen naar de kolonisatie van het land. Galle is het beste voorbeeld van een versterkte stad gebouwd door de Portugezen in Azië en toont de communicatie over en weer tussen Portugese architecturale stijlen en Sri Lankaanse tradities. Er zijn meer wonderen te aanschouwen in Galle. Ver weg van de stad staat met trots de oudste vuurtoren van Sri Lanka uit 1848. De vuurtoren werd oorspronkelijk gebouwd door de Britten om de zeelieden terug naar huis te begeleiden. Het Galle Fort werd gebouwd door de Portugezen in 1588 voordat het uitgebreid werd versterkt door de Nederlanders in het midden van de jaren 1600 en later gerenoveerd door de Britten.

NUWARA ELIYA

Nuwara Eliya staat ook bekend als Klein Engeland van Sri Lanka. Dit stadje werd gesticht door een Brit tijdens de Britse koloniale periode in de 19e eeuw. Het klimaat in Nuwara Eliya is heel anders dan in de rest van Sri Lanka en dat is waarschijnlijk dan ook de reden dat de Britten het hier zo fijn vonden. Het is hier een stuk koeler en hierdoor is de regio perfect voor het verbouwen van thee. De stad is dan ook omringd door vele mooie groene theeplantages. U kunt hier een theefabriek gaan bezoeken en kennis maken hoe het hele proces verloopt vanaf het moment dat het geknipt wordt bij de struik tot het moment het in een doos zit voor de verkoop. Geniet hier ook van een heerlijk kopje verse Ceylon thee.

KANDY

Kandy is de tweede stad van Sri Lanka, na de hoofdstad Colombo en is het centrum van het Sri Lankaanse culturele en religieuze leven en tevens een beroemd bedevaartsoord en dan vooral de Tempel van de Tand. Deze wordt ook wel Sri Dalada Maligawa, tempel van de heilige tand genoemd. Het bevindt zich in het Koninklijke paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy, waar de linker boventand van de heer Boeddha wordt bewaard. Sinds de oudheid heeft de tand een belangrijke rol gespeeld in de lokale politiek omdat men gelooft dat degene die de tand bezit het land mocht besturen. Kandy was de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse koningen en is een Werelderfgoed, vooral vanwege de tempel. Naast deze beroemde tempel is er ook een heerlijk meer waar u omheen kunt slenteren en hier kunt u ook kennis maken met de batikfabrieken en met edelstenenslijperijen. Mocht u in de maanden juli of augustus in Kandy zijn? Dan is hier het festival Esala Perahera, ter gelegenheid van de tandrelikwie van Boeddha. Elke dag zijn er processies en feestelijke optochten met olifanten. Dit festival duurt 10 dagen.

COLOMBO

Colombo is een tropische metropool, want het is de grootste stad van Sri Lanka en tevens de hoofdstad. Het centrale gedeelte van Colombo wordt gevormd door Galle Road, het is de belangrijkste verkeersader van de stad. Hier zijn de meeste hotels, restaurants en cafeetjes. Ook is hier de een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad: de tempel van Vajira Pillayar Kovil, een tempel met een prachtig en rijk versierde toren. Een bezienswaardigheid welke herinnert aan de onafhankelijkheid van Groot Brittannië is het Independence Memorial Hall. En vergeet Petah niet, de kleurrijkste markt in Colombo waar werkelijk waar alles verkocht wordt. Ideaal voor de laatste souvenirs. Naast het Boeddhisme en Hindoeïsme is in Colombo ook aandacht voor de moslim gemeenschap. Hier staat de schitterende moskee Jamiul Alfar Masjid. Tot slot, de Galle face Green promenade. Galle Face Green Promenade, een langgerekte boulevard langs de zee en de ontmoetingsplek voor de lokale bevolking met uitzicht op de zee. Geniet van de talloze eetstalletjes die hier aan het eind van de dag te vinden zijn.

RATNAPURA

De directe vertaling van Ratnapura is “stad van de edelstenen”. Liefhebbers van sieraden en edelstenen kunnen hier hun hart op halen. Er zijn talloze musea en winkels waar edelstenen verkocht worden. In 2016 is in Ratnapura de grootste blauwe saffier ter wereld ontdekt. Deze edelsteen heeft de naam ‘Star of Adam’ gekregen. Het verhaal gaat dat toen Adam uit het Hof van Eden werd gestuurd hij in Sri Lanka terecht is gekomen. De tranen van Adam zouden in edelstenen zijn veranderd toen hij vergiffenis vroeg aan God.

ELLA

Wanneer u even wat anders wilt dan tempels, natuurparken en stranden, is Ella een leuke keuze. Ella is een rustig klein bergdorpje, gelegen op ongeveer 1000 meter hoogte. De temperatuur is hier erg aangenaam. Vanuit Ella kunt u prachtige trekkings maken naar Ella Rock, Little Adams Peak en de Ravenna watervallen. Ook de wandeling naar de Nine Arches Bridge (negen bogen brug) is absoluut de moeite waard. Een gezellig dorp met veel activiteiten die wat inspanning vergen.

TRINCOMALEE

Trincomalee is een havenstad helemaal aan de oostkust, een stad in opkomst. Door de jarenlange burgeroorlog is Trincomalee lang niet toegankelijk geweest voor de toeristen.

Het heeft een fantastisch zandstrand en als u in het voorjaar hier komt, kunt u walvissen spotten. Nabij Trincomalee zijn de Kanniya Hot Springs, een beroemde warm water bron. Hier zijn zeven putten in een vierkante vorm. Veel bezoekers komen hier vanwege de geneeskrachtige werking van het water en om hun voeten te wassen. Deze putten behoorden vroeger tot een Boeddhistisch klooster. Ook bij Trincomalee vindt u een van de oudste vuurtorens van Sri Lanka, de vuurtoren van Foul Point, ook bekend als de vuurtoren van Sampur. Deze toren werd gebouwd in 1863 en werd gebruikt om de zeelieden te begeleiden naar de kust. Ook in Trincomalee: de Koneswaram-tempel van Trincomalee, de tempel van de duizend pilaren. Dit is een modern hindoetempelcomplex waar een voetafdruk van Shiva. En tenslotte, ook in Trincomalee zijn er monumenten die herinneren aan de Nederlandse invasie: Fort Frederick. Het fort werd in 1623 gebouwd door de Portugezen en in 1639 veroverd door de Nederlanders waarna ze het compleet hebben verbouwd. Hierdoor zijn diverse Nederlandse stijlen herkenbaar. Het Fort is nog steeds in gebruik door de Sri Lankaanse Marine, maar u kunt het wel bezoeken.

JAFFNA

Jaffna is een stad en schiereiland in het noorden van Sri Lanka. Tot het einde van de Srilankaanse burgeroorlog in 2009, was het niet mogelijk om Jaffna te bezoeken. Nu is het opgesteld voor het toerisme en wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw van de stad. Ook hier is een monument dat herinnert aan de Nederlanders, Fort Jaffna. Dit fort is gebouwd in 1616 door de Portugezen waarna de Nederlanders van de VOC deze in 1658 veroverden. Binnen in staan enkele Nederlandse gebouwen, waaronder het huis van de gouverneur en de Kruys kerk. Tijdens de burgeroorlog heeft het fort veel schade opgelopen en ligt het helaas voor het grootste deel in puin. Hier wordt nu hard aan gewerkt om deze weer opnieuw op te bouwen.

INDIVIDUELE RONDREIZEN SRI LANKA

SRI LANKA RONDREIZEN

4 tours

Sri Lanka korte tours

2 tours

VRAAG HIER UW REIS OP MAAT AAN

met elke gewenste plaats die u wilt bezoeken

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.