fbpx

Beste reistijd Sri Lanka

KLIMAAT SRI LANKA

Sri Lanka heeft een zeer aangenaam tropisch klimaat en kan het hele jaar door bezocht worden met een gemiddelde tropische temperatuur gedurende het hele jaar rond de 30 graden. In het noorden zijn de verschillen ietsje groter en liggen de temperaturen tussen de 28 graden in de winter en 34 graden in de zomer. In het bergachtige binnenland zijn de verschillen wel een stuk groter, hier liggen de temperaturen overdag rond de 20 graden en kan het in de nacht afkoelen naar 10 graden. De luchtvochtigheid is wel hoog en kan oplopen tot 85 % in de warmere gebieden.

DE SEIZOENEN VAN SRI LANKA

Kort gezegd, onze “winter” is de beste periode om naar Sri Lanka te gaan, zonnig en droog en af en toe een buitje. In onze zomer is het warmer en kan het vaker regenen, maar die zijn kort en krachtig, waarna de zon weer prima kan gaan schijnen.

Sri Lanka kent twee regenperiodes/moessons:

  • de zuidwestmoesson (‘Yala’) die vanaf half mei tot eind september waait in het zuidwesten en westen van Sri Lanka. De zee kan hierdoor vrij ruig zijn waardoor u meer bent aangewezen op de zwembaden van uw resort. Het noordoosten en het oosten van het eiland blijven dan vrij droog, omdat de bergen op het centrale deel van Sri Lanka ervoor zorgen dat de neerslag de andere kant van het eiland niet bereikt.
  • de noordoost moesson (‘Maha’) die vanaf oktober tot half april waait en op het hele eiland zorgt voor redelijk grote hoeveelheden neerslag, vooral in oktober en november.

Voor de west- en zuidkust is de grootste kans op mooi weer dus van december tot en met maart, de noord- en oostkust is qua weer het beste van april/mei tot en met september.

BESTE REISTIJD SRI LANKA

COLOMBO (westkust)

Colombo heeft twee regenseizoenen en daar tussen kan er ook nog steeds veel regen vallen. De temperatuur is wel het hele jaar constant rond de 30 graden. Door de vele regen is de luchtvochtigheid ook erg hoog in Colombo. De nachten zijn vrij warm, maar de zeewind kan voor een beetje verkoeling zorgen.

JAFFNA (noord kust)

Jaffna heeft doordat de regen in een duidelijke periode valt een tropisch moessonklimaat. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar valt in Jaffna erg veel regen terwijl de andere maanden voor Sri Lankanse begrippen weinig regen kent. De temperatuur is hier ook minder constant als in de rest van het land. In de zomer is de gemiddelde temperatuur rond de 35 graden en in de winter net onder de 30 graden. Het zeewater is hier het gehele jaar zeer aangenaam. Tropische stormen en orkanen kunnen hier ook voorkomen maar de kans is hier kleiner dan in Zuid Sri Lanka.

BATTICALOA (oostkust)

De temperaturen overdag zijn het gehele jaar constant rond de 30 graden. De nachten zijn ongeveer acht graden koeler. In de wintermaanden valt hier de meeste regen terwijl het in de zomermaanden relatief droog is. In de tweede helft van het jaar kunnen hier tropische stormen en orkanen voorkomen.

GALLE (zuidkust)

Het klimaat in Galle wordt beïnvloed door de ligging aan de Bengaalse Golf. Gedurende het hele jaar valt er hier regen, maar vaak zijn dit aan het eind van de dag een korte maar stevige bui. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 30 graden. Hierdoor is de luchtvochtigheid erg hoog. Het zeewater is het gehele jaar erg aangenaam. In het tweede deel van het jaar dient u rekening te houden dat er kans is op tropische stormen en orkanen.

NUWARA ELIYA (centrale hooglanden)

Nuwara Eliya ligt in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Hierdoor ligt de temperatuur lager dan in de rest van het land. De gemiddelde dagtemperatuur komt niet boven de 30 graden en in de nachten kan het dan ook flink afkoelen. Neem voor Nuwara Eliya dan ook een extra vestje mee! Het gehele jaar door valt hier vrij veel regen, daardoor is dit gedeelte van Sri Lanka erg groen en zijn er mooie watervallen te vinden!

INDIVIDUELE RONDREIZEN SRI LANKA

SRI LANKA RONDREIZEN

4 tours

Sri Lanka korte tours

2 tours

REIS OP MAAT SRI LANKA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.