fbpx

Praktische informatie Sri Lanka

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER SRI LANKA:

PASPOORT

U kunt naar Sri Lanka alleen met een paspoort reizen. Deze moet bij vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.  Het is niet toegestaan om met een identiteitskaart naar Sri Lanka af te reizen.

VISUM

Om naar Sri Lanka te reizen heeft u naast een geldig paspoort ook een visum nodig. Deze kunt u online aanvragen via de website www.eta.gov.lk. LET OP: de letter O (Otto) komt nooit voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient altijd het cijfer 0 (nul) te gebruiken.

GEZONDHEID EN VACCINATIES

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen.

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en eventueel buiktyfus. In Sri Lanka is geen malaria, maar ik adviseer u wel middelen mee te nemen voor muggen met het ingrediënt DEET.

Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD

Het kraanwater in Sri Lanka is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

ACTUEEL REISADVIES SRI LANKA

Wilt u het actuele reisadvies over Sri Lanka weten? Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceert hier het reisadvies, ook met extra informatie over corona in Sri Lanka.

GELDZAKEN

De nationale munteenheid van Sri Lanka is de Rupee, afgekort tot LKR. Deze mag u maar beperkt in- en uitvoeren. In Sri Lanka wordt voornamelijk betaald met biljetten van LKR 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1.000, 2.000 en 5.000. Muntjes zijn er ook, maar die zult u nauwelijks tegenkomen. U kunt euro’s meenemen, deze worden overal geaccepteerd. Deze kunt u ook bij de meeste hotels wisselen, echter bij een officiële bank worden betere koersen gehanteerd dan bij de hotels.

De banken in Sri Lanka zijn over het algemeen alleen in de ochtend geopend van 09.00 uur tot 13.00 of 13.30 uur.  In het weekend zijn de banken gesloten, evenals op feestdagen. De boeddhistische poya-dagen, dit zijn dagen met volle maan, gelden in Sri Lanka als feestdag.

Met uw bankpas kunt u bijna overal in Sri Lanka eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Vergeet niet uw bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kunt u dit via uw telebankieren aanpassen.

Ook met uw creditcard kunt u op de meeste plaatsen terecht, maar hier heeft u wel een pincode voor nodig. Alleen uw handtekening volstaat niet meer! Let op: als u cash geld gaat pinnen met uw creditcard, dan worden extra kosten in rekening gebracht, meer dan wanneer u met uw bankpas gaat pinnen.

Koers van de rupee: ongeveer LKR 200 is 1 euro.

FOOIEN

Het geven van een fooi is in Sri Lanka gebruikelijk, want dit is een aanvulling op het (vaak zeer lage) salaris, ze kunnen de fooien dus hard gebruiken.

Hieronder een aantal adviezen wat u kunt geven:

  • Kamermeisjes: LKR 100 per dag
  • Kruiers: LKR 50-100 per stuk bagage
  • Privéchauffeur: LKR 500-650 per dag
  • In een restaurant wordt vaak 10 % bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd, maar het is gebruikelijk om hier nog 7-10 % fooien bovenop te geven, afhankelijk van de kwaliteit van de bediening
  • Lokale gids of ranger tijdens een safari of hiketocht: LKR 1000-1500 afhankelijk van de duur en/of zwaarte van de activiteit.

Uiteraard zijn dit slechts indicaties; het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en services.

TAAL

De officiële taal van Sri Lanka is het Singalees. Verder wordt er Tamil gesproken. Met Engels kunt u goed terecht in Sri Lanka.

VOLTAGE

De netspanning in Sri Lanka is 220 -240 volt, met driepoot stopcontacten. U dient dus een wereldstekker mee te nemen, af en toe zijn deze in bruikleen bij de receptie van het hotel verkrijgbaar. Ook zijn er af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt vaak de generator van het hotel na een paar minuten aan.

TIJDSVERSCHIL

In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

FOTOGRAFEREN IN SRI LANKA

U kunt in Sri Lanka bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Soms vragen ze een paar rupees vergoeding. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Het is toegestaan om een drone mee te nemen, maar deze mag niet overal gebruikt worden of alleen vanaf een wat verdere afstand. Vraag naar de mogelijkheden zodra u hem wilt gebruiken of het mag.

KLEDING EN SCHOENEN IN SRI LANKA

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Sri Lanka moet u hier zeker even extra aandacht aan geven.

Reist u in het regenseizoen? Neemt u dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. U kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn.

In Sri Lanka zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden.

Gaat u ook een bezoek brengen aan Nuwara Eliya? Neem voor deze bestemming ook “warme” kleding mee. Overdag liggen de temperaturen rond de 20-23 graden, in de avond en nacht kan het afkoelen tot 5-10 graden.

Houdt u van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

NUTTIGE ADRESSEN

Sri Lanka Tourist Board: (Verkeersbureau)
Allerheiligentor 2-4 D
6000 Frankfurt – Duitsland
Tel: (0049) 69 287734
fax: (0049) 69 288371

Ambassade van Sri Lanka:
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: (070) 365 59 10
Fax: (070) 346 55 96
E-mail: mission@srilankaembassy.nl

Nederlandse Ambassade in Sri Lanka:
25, Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: (0094) 11-251 02 00
Fax: (0094) 11 250 28 55
E-mail: col@minbuza.nl

RONDREIZEN SRI LANKA

SRI LANKA RONDREIZEN

4 tours

Sri Lanka korte tours

2 tours

STEL UW EIGEN REIS NAAR SRI LANKA SAMEN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.