fbpx

Yala National Park

YALA NATIONAAL PARK

De eerste poging om de vernietiging van de natuurlijke rijkdommen van Sri Lanka een halt toe te roepen, werd gedaan in 1889 door kolonel Clark. Hij bracht de rampzalige gevolgen van de commerciële exploitatie van wilde dieren in het land onder de aandacht van de regering en pleitte voor onmiddellijke wetgeving die het vernietigen van wilde dieren zou verbieden evenals de export van huiden. De regering van Sri Lanka nam eind 1800 twee verordeningen aan die hiervoor zorgden.  

Ook werd er besloten om betaalde wachters in dienst genomen om op diverse plekken in Sri Lanka een einde te maken aan de illegale praktijk van het doden van wilde dieren. Rond de eeuwwisseling, werd het Yala National Park opgericht. In 1930 werd in de nieuwe grondwet aangenomen dat wilde dieren en de flora en fauna in de ruimste zin van het woord beschermd zouden worden en er werd geld vrij gemaakt voor het Forest Department die hiervoor zou gaan zorgen.   

In 1900 werd Yala aangewezen als natuurreservaat en op 1 maart 1938 werd het gebied van Yala uitgeroepen tot nationaal park. Ironisch genoeg werd het park aanvankelijk gebruikt als jachtgebied voor de elite onder Britse heerschappij. 

TOEGANGSPUNTEN YALA 

Er zijn vier poorten naar het park. Gate 1: Katagamuwa, gate 2: Palatupana, gate 3 en 4: Galge.  

De poorten bij Palatupana en Katagamuwa die naar blokken 1 en 2 leiden, worden het meest bezocht door de toeristen. De twee poorten bij Galge aan de Buttala-Kataragama Road, die toegang geven tot blok 3 en 5 beslaan, zijn geschikt voor reizigers die niet van drukte houden en het massatoerisme willen ontwijken. Bij deze ingang wordt regelmatig melding gemaakt van luipaarden en olifanten op de weg. Deze weg loopt letterlijk door het park en sommige olifanten hebben de gewoonte om fruit van automobilisten te bietsen, door aan de overkant van de weg te gaan staan, waardoor de doorgang pas mogelijk is als ze fruit hebben gekregen. Pas dus extra op, op deze route, het zijn en blijven wilde dieren, stap dus NOOIT uit uw auto.  

LANDSCHAP YALA 

Met zijn aanzienlijke omvang varieert het terrein van het nationale park van vlakke vlaktes tot rotsachtige ontsluitingen. De vegetatie varieert van open park tot dichte jungle met loofbossen. Er zijn ook diverse watervoorzieningen voor de dieren en vogels, variërend van waterpoelen, beekjes, kleine meren tot lagunes. Aan de oostkant van het park zijn prachtige zandstranden.  

DIEREN YALA 

Yala herbergt 44 soorten zoogdieren en 215 vogelsoorten. Tot de bekendere bewoners behoren ’s grootste concentratie van luipaarden, majestueuze olifanten, luiaardberen, sambars, jakhalzen, gevlekte herten, pauwen en krokodillen. 

BLOKKEN YALA 

Het park is verdeeld in 5 blokken en heeft een beschermd gebied van bijna 130.000 hectare land bestaande uit lichte bossen, struikgewas, graslanden, tanks en lagunes. Twee blokken zijn momenteel opengesteld voor het publiek. 

BLOCK 1 YALA 

Dit blok bestaat hoofdzakelijk uit grasland en een klein beetje bosgebied, wat zich beperkt rond de rivier de Menik. Verder treft u hier een aantal waterpoelen, lagunes en mangrovebossen aan. Dit blok wordt het meest bezocht. Blok 1 is 141 km2 groot en men schat dat hier ongeveer 25 luipaarden leven. De beste tijd om de luipaarden te spotten is in februari, juni en juli, als het water in het park laag staat. 

BLOCK 2 YALA 

Blok 2 is vergelijkbaar met blok 1, maar dit blok kunt u alleen bezoeken met een speciale vergunning. Deze moet u bijtijds aanvragen. In dit gedeelte komen dan ook heel weinig toeristen. Eeuwen geleden bevonden zich in dit gedeelte diverse steden, tempels en kloosters en werd er rijst verbouwd. Vroeger had dit gebied een ideale ligging voor diverse handelsroutes. In de loop van de jaren is dit gebied veranderd in een savannegebied. Het uitzicht is ruim en panoramisch en hier zult u veel herten en olifanten tegenkomen. Ook kilometer prachtig wit zandstrand is hier aanwezig.  

BLOCK 3 EN 5 YALA 

In dit blok treft u prachtige landschappen aan die altijd groen zijn. Groene bossen, teakbomen, struikgewas en graslanden. Langs de riviertjes wemelt het van het vogelleven.  

BLOCK 4 YALA 

Dit blok is gesloten voor toeristen.  

TEMPERATUUR YALA 

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 ° C, terwijl de hoogste tot 30 ° C kan oplopen. De noordoostenwind zorgt ervoor dat het in de vroege ochtenduren koeler is, ideaal als de safari’s beginnen. De beste tijd om Yala te bezoeken is tussen februari en juli, wanneer de waterstanden van het park vrij laag zijn, waardoor dieren in de open lucht komen. 

TSUNAMI YALA 

De monsterlijke tsunami van 2004 heeft het park flink getroffen. Ongeveer 250 mensen die in en rond het park waren, werden verteerd door de woeste golven. Ook is de kusstrook van het park enorm veranderd. De meest fascinerende ontdekking in de nasleep van de tsunami was dat er geen dieren zijn omgekomen, wat leidde tot een theorie dat het ‘zesde zintuig’ van dieren hen had “gewaarschuwd” voor de opkomende golven. Deze bevindingen zijn gebaseerd op twee olifanten met een elektronische halsband, die waarschijnlijk alle dieren hebben aangezet om tijdig te vluchten voor de golven. In Patanangala is een tsunami-gedenkteken gebouwd, dat bezoekers herinnert aan de verwoesting die het veroorzaakte en de levens die het kostte. Bezoekers mogen op dit punt aan het strand uitstappen. 

SLUITING PARK 

Het park is deels gesloten in de maanden september en oktober om de dieren de rust te geven op zoek te gaan naar water en voedsel. Door de grote hoeveelheden toeristen trekken de dieren steeds verder het park in en wordt het steeds moeilijker om ze te zien. Door het park deels te sluiten (alleen entreegate 4 blijft open) komen de dieren weer rustig terug naar het centrale gedeelte. 

REIZEN MET YALA NATIONAL PARK

Yala National Park

2 tours

LIGGING YALA NATIONAL PARK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.