fbpx

Con Dao eilanden

CON DAO EILANDEN

EEN TROPISCH PARADIJS

Con Dao is een eilandengroep voor de zuidoostkust van Vietnam, op 185 kilometer afstand van Vung Tau. De eilandengroep bestaat uit 16 eilanden waarvan Con Son het grootst is. 80% van de archipel is uitgeroepen tot nationaal park. Verder staan de eilanden bekend om hun zandstranden, koraalriffen en zeeleven. Tijdens de Franse en Amerikaanse oorlog waren deze eilanden ook de hel voor duizenden gevangen. Gelukkig is dat tegenwoordig helemaal anders!

Er zijn veel verschillende activiteiten te vinden op Con Dao. De natuur op het eiland is prachtig en de wateren rondom de eilanden hebben een fantastische onderwaterwereld. Zo komen er voor de kust onder andere Indische zeekoeien, dolfijnen en zeeschildpadden voor.

De eilanden hebben door de jaren heen hun “chille vibe” weten te behouden, al komen er wel steeds meer grote hotels en ketens op de eilanden.

Leuk weetje: De Con Dao Islands zijn in 2013 opgenomen op de lijst van Lonely Planet van de negen meest mysterieuze eilanden ter wereld.

BESTE REISTIJD CON DAO

De Con Dao Archipel bestaat uit 15 kleine eilanden die voor de kust van Vietnam liggen in de Zuid-Chinese zee. De Con Dao Archipel heeft een tropisch moesson klimaat en heeft net als Vietnam te maken met een heftig regenseizoen. Er is een duidelijk onderscheid tussen een regen en een droge periode. De regenperiode duurt hier van april tot en met oktober en is in de zomermaanden het heftigst. De beste reistijd voor Con Dao Vietnam zijn de maanden januari tot en met juni. In deze tijd kunt u optimaal genieten van al het moois dat deze archipel te bieden heeft. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier het gehele jaar rond de dertig graden Celsius en zal in de avond en nacht ongeveer zes tot zeven graden lager liggen. In het najaar is er een kans op een tropische storm. Duikliefhebbers zitten ook goed op Con Dao! Con Dao wordt door velen gekenmerkt als de beste duiklocatie van Vietnam! Duiken kan het hele jaar rondom Con Dao maar de beste duikperiode is van maart tot september.

HOE KOMT U IN CON DAO?

Met de (nacht)boot vanaf Vung Tau vaart u in 12 uur naar de Con Dao eilanden. Deze optie is niet geschikt voor mensen die snel zeeziek zijn. Vanaf de luchthavens Ho Chi Minh City en Can Tho (Mekong Delta) vliegt u rechtstreeks naar de Con Dao eilanden. De vlucht duurt ongeveer 45 minuten.

 

WAT IS ER TE DOEN OP CON DAO?

Hieronder vindt u een overzicht van de leukste activiteiten op het eiland.

GEVANGENIS CON DAO

De archipel Con Dao ligt op een gunstige vaarroute vanuit Europa naar Oost-Azië. Er wordt gezegd dat Marco Polo in 1294 hier op het eiland is geweest.

In 1703 komen de eilanden voor het eerst terug in de historische geschriften. In dit jaar is er door de Britse Oost-Indische Compagnie op het eiland Con Lon een nederzetting gesticht. Tijdens de overheersing van de Fransen, werd in 1861 op het hoofdeiland Con Son een gevangenis gebouwd. De gevangen op Con Son werden onder zeer slechte omstandigheden in kuilen vastgehouden en het eiland had toen de bijnaam Devil’s Island. Ook tijdens de Amerikaanse Vietnamoorlog werden hier mensen onder mensonterende omstandigheden gevangen gehouden. De plek is ook berucht om zijn Tiger Cages waarvan het bestaan in 1970 aan het licht kwam nadat Amerikaans congreslid Tom Harkin de cellen en enkele gevangenen fotografeerde. Dit zijn kamers waarbij de bewakers de gevangenen als tijgers in een Victoriaanse dierentuin konden prikken met scherpe stokken. De vroegere gevangenis is tegenwoordig te bezoeken en er is ook een museum waar u meer over de akelige geschiedenis van het eiland te weten kunt komen.

In dit indrukwekkende museum vindt u meer dan 2000 spullen, waaronder veel zeldzame documenten, diorama’s en uitstekende foto’s, die de geschiedenis van de eilanden, inclusief het Franse koloniale tijdperk en de ‘gevangenisperiode’, gedetailleerd beschrijven.

DE GRAFTOMBE VAN VO THI SAU

Vo Thi Sau was een jonge guerrillastrijdster die al vanaf haar veertiende levensjaar tegen de Franse overheersing vocht. Ze groeide uit tot een van de symbolen van de revolutie en werd toen ze 19 jaar oud gevangen genomen en in de gevangenis op Con Dao gezet. Niet veel later werd zij hier als eerste vrouw geëxecuteerd. Haar graftombe op de begraafplaats van Hang Duong is tegenwoordig een soort bedevaartsoord. Iedere dag om middernacht, vind hier een bijzonder ritueel plaats en worden hier offers gebracht en wierrookstokjes gebrand door de lokale bevolking.

Op dezelfde begraafplaats als waar Vo Thi Sau begraven ligt, staan nog eens 2000 graven van de Vietnamese gevangenen die hier zijn omgekomen. Helaas hebben slechts 700 van deze graven de naam van de slachtoffers. Er zijn ruim 20.000 gevangenen gestorven.

SCHILDPADDEN SPOTTEN

De afgelegen Con Dao-eilanden heeft de grootste populatie zeeschildpadden in Vietnam en herbergt vele beschermde broedplaatsen voor hen. Het nesttijdseizoen van de Con Dao-schildpad loopt van mei tot oktober en piekt van juni tot september. Elk jaar zijn er ongeveer 400 zeeschildpadden. Elk jaar reizen deze zeeschildpadden van de Filippijnen naar Con Dao om te broeden. Zodra de schildpadden aankomen in Con Dao, legt de vrouwelijke schildpad ongeveer 100 eieren per keer. De meest populaire eilanden om de schildpadden te zien zijn Bay Canh Island, Tre Lon Island, Cau Island en Tai Island. Bay Canh Island, het grote eiland recht tegenover het eiland Con Son, is het populairste eiland. De excursies zijn vrij prijzig maar wel gegarandeerd een leuke en bijzondere ervaring.

TREKKINGS

Een trekking maken is een van de populairste activiteiten op de Con Dao eilanden. De schitterende natuur van de eilanden behoort voor 80% tot het Con Dao National Park. U kunt zelfstandig of met een gids de binnenlanden van de eilanden intrekken. Hier vindt u regenwouden, bergtoppen en een bijzonder diverse flora en fauna. Vanaf de bergtoppen heeft u geweldig panoramische uitzichten. Er komen ook veel bijzondere tropische vogels voor op eilanden. Indien u een tour boekt met een gids, kunt u deze bijzondere plekjes sneller vinden. De wandelpaden en richtingaanwijzers zijn hier namelijk niet zo goed ontwikkeld als in andere meer toeristische natuurparken in Vietnam.

Populaire trekkings op Con Son Island zijn:

  • Bamboo Lagoon
  • Ong Dung Bay
  • Ma Thien Lanh Bridge
  • Dam Tre Bay

THANH GIA MOUNTAIN

Thanh Gia Mountain, gelegen in het zuidwesten van Con Son Island, is met 577m hoog de hoogste berg in Con Dao. De berg heeft en is een romantisch verhaal. Koppels die samen op de top van de berg staan en samen met de handen in elkaar naar de zonsondergang kijken, zullen dat hun hele leven samen blijven doen. Echter om de berg te beklimmen moet u wel een avonturier zijn omdat de weg naar boven zeer hellend, glad en gevaarlijk kan zijn door de dichte mist. De trekking is wel fantastisch. Onderweg passeert u eerst het An Hai merengebied, een van de twee grootste zoetwatermeren. Na een uur flink klimmen bent u dan boven en vanaf hier heeft u dan een panoramisch uitzicht over de Con Dao eilanden met tropische vegetatie, een uitgestrekte zee, diverse eilanden en vissersboten.

Onderaan de berg kunt u een spiritueel avontuur aangaan door een bezoek te brengen aan de Phi Yen Pagode, een beroemde historische en culturele site in Con Dao.

DE MOOISTE STRANDEN VAN CON DAO

Bij een tropische archipel, horen tropische stranden, en die zijn meer dan voldoende aanwezig op de Con Dao archipel. Dit zijn de mooiste stranden van Con Dao.

BAI AN HAI BEACH ​

Een perfect strand om te zwemmen en gelegen ten zuid westen van het stadje Con Son. Een deel van het strand is privé, maar het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk.

 

 

BAI LO VOI

Lo Voi Beach ligt in het noordelijk deel van het stadscentrum van Con Son, direct voor enkele beroemde Con Dao gevangeniscomplexen. Er zijn geen hotels aan dit strand, waardoor het een heel schoon strand is. Het zand is hier donkerder met een beetje zeewier en schelpen. De grootte van het strand is afhankelijk van de getijden. De beste tijd is net na zonsopgang, want dan neemt het tij af en kunt u heel ver langs het strand lopen. De beste tijd om hier te zwemmen is bij zonsondergang, als het tij terugkeert.

BAI NHAT ​

Gelegen in de zuidoostelijke punt van het eiland. Dit strand is spectaculair en er zijn geen woorden voor hoe u zicht zult voelen als u daar alleen staat te genieten. Tijdens de vloed is het strand weg. Check van te voren dus even de getijden.

 

BAI DAT DOC

Het beste strand op het eiland Con Son is het strand van Bai Dat Doc, een mooie baai, die bestaat uit een kilometer lange halve maan van licht zand, omringd door groene heuvels.

BAI DAM TRAU

​Een ander prachtig strand vindt u vlakbij het vliegveld in het noordwesten. Er zijn enkele plekken om een drankje te doen en verder geniet u hier van rust en vrijheid. Vanaf de weg zult je nog een klein stuk over een zandweg moeten rijden om het strand te bereiken.

 

BAI ONG DUNG

​Een van de meest idyllische stranden aan de noordkant van het eiland. Dit strand kunt u al bereiken door een hike wandeling te maken door het Nationale park. In het park neemt u bij Ong Dung de trap naar beneden (dit staat goed aangegeven. Een afdaling van 700 meter brengt u naar dit bijzondere rotsstrand. Vergeet geen snorkel set mee te nemen want 300 meter uit de kust ligt een koraalrif.

DUIKEN VIETNAM

De Con Dao eilanden zijn DÉ plek om te gaan duiken in Vietnam. Ook het snorkelen is hier fantastisch. U ziet hier heel veel verschillende soorten vissen en koraal. Ook is Con Dao bekend vanwege de aanwezigheid van reuzenschelpen. Op het hoofdeiland Con Son zijn een aantal duikscholen waar u ook materialen kunt huren.

STRANDVAKANTIE CON DAO

u kunt na elke reis op Con Dao verlengen!

Zuid Vietnam bouwstenen

VIETNAM RONDREIZEN

Noord Vietnam korte tours

Centraal Vietnam korte tours

LIGGING CON DAO EILANDEN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.