fbpx

Dalat Vietnam

DALAT

Dalat ligt langs de rivier de Cam Ly op 1500 meter boven zeeniveau tussen de heuvels van het Lang Bian Plateau, 300 kilometer ten noorden van Ho Chi Minh City. Het is de belangrijkste heuvelstad van Vietnam, een bekoorlijke mengeling van kronkelende straatjes, schilderachtige kerken, overvloedige moestuinen en kletterende watervallen en overal hangt de geur van pijnbomen en houtrook. De sfeer in de stad is totaal anders dan in andere steden in Vietnam, want Dalat was voorheen een toevluchtsoord voor Franse kolonisten die voor de hitte in de laaglanden wilden vluchten. Dalat heeft hierom ook prachtige Franse koloniale gebouwen. Tegenwoordig is dit een populaire vakantiebestemming voor Vietnamese en buitenlandse toeristen.

BESTE REISTIJD VOOR DALAT

Vergeleken met het grootste deel van Vietnam is het hier een stuk frisser. Overdag schijnt vaak de zon en is het meestal ruim 20 graden maar in de avonden en nachten kan het behoorlijk afkoelen. Als u van plan bent naar Dalat te reizen is het dus verstandig een trui en jas mee te nemen. Tussen januari en maart is het klimaat redelijk aangenaam. Het is dan het warmst met temperaturen van maximaal 30 en minimaal 20 graden. Het kan wel een aantal dagen regen, maar niet veel. In april begint het meer te regen en de temperatuur blijft hoog, met uitschieters boven de 30 graden. Mei en juni zijn gelijk aan april, maar het regent wel meer. Juli tot en met september is het dan echt het regenseizoen, de temperatuur ligt gemiddeld rond de 25 graden en het regent dan bijna de hele dag. Vanaf oktober neemt de regen met 50 % af, maar nog steeds veel, de temperatuur zit tussen de 20 en 26 graden. De temperatuur is hier dus eigenlijk het hele jaar lekker maar het regenseizoen in de zomer maakt dat de beste reistijd tussen november en april ligt. Wanneer u ook nog de watervallen in de omgeving op hun mooist wilt zien moet u juist wel in de zomer gaan. Neem dan wel een regenjas mee en bereidt u voor op een natte reis.

HOE KOMT U IN DALAT?

Op 28 kilometer ten zuiden van Dalat ligt de luchthaven Liên Khương. Vanaf Hanoi en Ho Chi Minh City worden vluchten aangeboden naar deze luchthaven. Vanaf Mui Ne en Nha Trang kunt u ook met de bus, deze ritten duren resp. 5 en 4 uur.

BEZIENSWAARDIGHEDEN DALAT

Dalat heeft diverse bezienswaardigheden, maar u gaat naar Dalat voor de prachtige bergachtige omgeving. De bezienswaardigheden in de stad zelf zijn in onze westerse ogen misschien een beetje kitsch, maar de Vietnamezen zijn laaiend enthousiast.

EASY RIDER TOUR DALAT

Dalat staat bekend om zijn Easy Riders. Met deze tour stap je bij een local achterop de motor en verken je samen met hem/haar de omgeving. Deze motorbike gidsen hebben erg veel kennis over de regio en nemen u mee langs de minder toeristische bezienswaardigheden van de centrale hooglanden. Van prachtige uitzichtpunten tot afgelegen plattelandsdorpjes en van uitgestrekte rijstvelden tot mysterieuze grotten, zonder een Easyrider had u deze plekken nooit gevonden en bezocht. U kunt ook een tour maken van een aantal dagen.

CENTRUM DALAT

Het centrum van Dalat ligt in de vorm van sikkel om het westelijke deel van het Xuan Hong meer. Dit meer wordt geflankeerd door een boulevard wat het een uitstekende gelegenheid geeft om een mooie wandeling te maken van zeven kilometer. Op het meer kunt u ook gaan waterfietsen. De Franse invloed is hier nog altijd zichtbaar, want Dalat is in 1919 aangelegd door de Fransen. De kronkelende straten en trappen waarlangs de stenen gebouwen met rode daken staan, liggen op een heuvel tussen de straten Bui Thi Xuan en Phan Dinh Phung.

Op de dagelijkse markt Cho Da lat, op de top van de heuvel, in een lelijk gebouw, worden heel veel verschillende groentes en fruit verkocht. De aardbeien, kroten, venkel, artisjokken, avocado’s, bramen en kersen groeien in de tuinen van de markt, die over de hele stad verspreidt liggen. Al deze heerlijkheden worden hier dagelijks op de markt verkocht, evenals de prachtige bloemen.

 

DALAT KATHEDRAAL

Hoewel Dalat geen grote stad is, is er toch voldoende te zien. Een van de bezienswaardigheden is de Dalat Kathedraal welke door de Fransen is achtergelaten. Wanneer u door het centrum van Dalat loopt kunt u eigenlijk niet om deze fraaie kathedraal heen, die gevestigd is in de Tran Phu straat. Het is absoluut de moeite waard om deze kathedraal te bezoeken.

 

HANG NGA’S CRAZY HOUSE

Hằng Nga Guesthouse, ook bekend als Crazy House, is een aparte bezienswaardigheid. Dit boomhutachtige bouwwerk lijkt op een sprookjeshuis en is leuk om een bezoek te brengen. Bovenop hebt u een mooi uitzicht over de stad.

 

 

 

TRUC LAM PAGODA & DE KABELBAAN

Als u de Truc Lam Pagoda wilt bezoeken, moet u eerst een ritje maken met de kabelbaan. Deze kabelbaan brengt u in tweeënhalve kilometer naar het Truc Lam kloostercomplex boven de stad. Onderweg hebt u fantastisch uitzicht over de stad, rijstvelden, dennenbossen, rivieren en heuvels. Het klooster zelf is vrij nieuw en staat bekend om haar prachtige pagode. Het is een actief klooster met mooie tuinen en vanaf hier kijkt u uit over het meer Tuyen Lam Lake.

ZOMERPALEIS BAO DAI

Bao Dai betekent letterlijk “de houder van grootheid”. Dit was het paleis van de laatste Nguyenkeizer, Bao Dai.Hij werd geboren als Nguyen Phuc Vinh Thuy. Hij was de 13de  keizer van de Nguyen Dynastie en tevens de laatste heersende keizer. Het paleis ligt op ongeveer twee kilometer van het stadscentrum, gebouwd op een groot uitkijkpunt in een bosrijke omgeving. Bao Dai woonde hier met zijn familie tussen 1938 en 1945. Hij trad in 1945 af toen Japan zich over gaf. van 1949 tot 1955 was hij hoofd van de Staat Zuid Vietnam. Hij werd destijds enorm bekritiseerd omdat hij nauwe banden had met de Fransen en het grootste deel van zijn tijd doorbracht in het buitenland in plaats van in Vietnam. U kunt naar binnen gaan om het leven van de Koninklijke familie te ontdekken in de 25 kamers.

DALAT SPOORWEGSTATION

Ook het treinstation van Dalat is een van de bezienswaardigheden van deze stad. Het station werd gebouwd als replica van het station Deauville in Frankrijk. U kunt bij het station een aantal historische locomotieven bekijken of de trein nemen naar het schattige dorpje Trai Mat. In dit dorpje op ongeveer 7 kilometer van Dalat kun de prachtige Linh Phuoc Pagode bewonderen.

 

 

WATERVALLEN DALAT

De meren en watervallen zijn de topattracties van Dalat. Er zijn een aantal indrukwekkende watervallen te bezoeken in de omgeving van Dalat. Juist tijdens het natte seizoen zijn deze watervallen absoluut de moeite waard om te bezoeken.

DATANLA WATERVAL

5 Kilometer ten zuiden van Dalat vindt u de Datanla waterval. De

watervallen staat langs de kant van de weg aangegeven als Thac Datanla. In de Kohotaal betekent Datanla “water onder de bladeren” en dat is precies wat deze plek is. De waterval is niet erg spectaculair maar u kunt hier wel populaire activiteiten als canyoning, zelf bestuurbare achtbaan en met een tokkelbaan naar beneden beoefenen.

PRENNWATERVAL

Deze waterval wordt druk bezocht door de Vietnamezen. De waterval ligt aan de voet van de bergpass Prenn. De grote attractie hier is de waterval zelf, die 9 meter hoog is en 20 meter breed, die over een uitstekende rots naar beneden raast en in een brede poel terecht komt. Als u het pad volgt dat om de poel loopt, komt u achter de waterval uit. Bij deze waterval kunt u samen met een olifant of een kameel op de foto Rond de waterval vindt u touwbruggen, boomhutten en souvenirwinkeltjes. In plaats van lopen naar de onderkant van de waterval, kunt u ook de gondelbaan nemen.

PONGOUR WATERVAL

Op 40 kilometer afstand van Dalat, vindt u de grootste waterval in de buurt van Dalat. Voornamelijk in het natte seizoen is deze waterval erg indrukwekkend. De waterval is opgedeeld in een soort terrassen wat voor een bijzonder aanzicht zorgt. In het bassin onder aan de waterval kunt u heerlijk zwemmen en het water is hier behoorlijk schoon. Er zijn hier in de buurt ook verschillende barretjes waar u lekker kunt eten en drinken. In het droge seizoen adviseer ik u om deze waterval niet te bezoeken, de waterval is dan een stuk minder mooi.

DAMBRI WATERVAL

De Dambri waterval is nog groter dan de Pongour waterval, maar deze waterval ligt op 130 kilometer afstand van Dalat. Het water dondert hier ongeveer 70 meter naar beneden en is vooral in het natte seizoen erg indrukwekkend. Zeker in het natte seizoen is een bezoek aan deze waterval absoluut de moeite waard.

ELEPHANT FALLS

Onder de spectaculaire bezienswaardigheden in en rond Dalat is de Elephant Falls een van de meest bekende bestemmingen, genoemd naar een gigantische rots die lijkt op het hoofd van een olifant. Bijna alle Easy Riders zullen hier stoppen. Deze waterval is een mooie stop voor een fotomoment. U kunt met een pad naar beneden om dit imposante natuurverschijnsel van onderaf te bekijken.

BAO DAI WATERVAL

Deze enorme, donderende waterval ligt ver van de gebaande paden en is nog niet door het toerisme ontdekt. De dichte jungle creëert een exotische sfeer en met ongeveer 70 meter hoog en meer dan 100 meter breed is dit een van de grootste watervallen van Dalat. Het gebied is zeer goed onderhouden. U kunt hier helemaal naar beneden lopen, maar ook vanaf een houten uitkijkplatform heeft u een mooi zicht op de waterval.

VALLEY OF LOVE

The Valley of Love is een pittoreske vallei met heuvels, bossen en een meer als middelpunt, op zeven kilometer ten noorden van Dalat. Dit is dé plek voor een romantisch uitje voor zowel de de lokale bevolking als de toeristen. U kunt hier onder begeleiding van een cowboy een pony rit om het meer maken, het water en de heuvels zijn mooi, maar de harde muziek doet een beetje teniet aan de romantische sfeer. Toch kunt u hier samen even de romantiek genieten in een prachtige omgeving.

DALAT FLOWER GARDENS

De Dalat Flower Gardens herbergen een uitgebreide collectie van inheemse en exotische bloemen, en om deze reden wordt Dalat in Vietnam “de bloemenstad” genoemd. De tuinen, opgericht in 1966, hebben meer dan 300 verschillende soorten bloemen, waarvan er vele het hele jaar door bloeien. Bezoekers kunnen een verscheidenheid aan verschillende tuinen verkennen, waaronder een gigantische cactustuin, velden met orchideeën en roos-, mimosa- en hortensia-tuin. De beste tijd om de bloementuinen van Da Lat te bezoeken is in de winter en in de lente. Om de 2 jaar veranderen de tuinen in een van de locaties voor de Spring Flower Fair en het Winter Flower Festival. De tuinen liggen aan de noordkant van het Xuan Huong-meer, op 2 kilometer van het stadscentrum van Da Lat.

CAU DAT TEA HILL

Cau Dat Tea Hill is een populaire attractie in Dalat. Door de hogere en koelere ligging is dit gebied zeer geschikt voor theeplantages. Deze theeplantages liggen op 25 kilometer afstand van Dalat. Elk jaar trekt deze plek veel toeristen die hier komen om foto’s te maken. Bewonder het rustige en majestueuze landschap van de theeheuvels en –kwekerijen en geniet van een heus kopje Vietnamese thee. Voor bruidsparen is dit ook een idyllische plek om hun trouwfoto’s te maken.

CHICKEN HILL VILLAGE / LAT VILLAGE

Aan de voet van de berg Langbiang ligt het dorp van de Lat-etnische minderheid, een lokale bergstam waarvan Dalat een deel van zijn naam dankt. Dit dorp van de Co Ho-minderheid, de Lat, of ‘kip’, wordt meestal aangedaan bij een tour rondom Dalat. Waarom kip? Bij de ingang van Lat Village staat een enorm cementbeeld van een kip, de vogel heeft te maken met een dorpslegende. Houd in gedachten dat dit een arm gebied is en dat de mensen hun uiterste best doen om rond te komen. De bevolking is wel gewend aan de vele buitenlandse bezoekers die hier komen, maar ze zijn niet opdringerig met de verkoop van hun spulletjes.

LANGBIAN MOUNTAIN

De berg Langbiang is de hoogste berg van Dalat en ligt 12 kilometer ten noorden van de stad. De berg is 2169 meter hoog en heeft een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Boven op de berg hebt u een fantastisch uitzicht. De berg leent zich zeer goed voor een prachtige wandeling, hiketocht. Het eerste deel van het pad loopt door vredig dennenbos. Als u vervolgens hoger komt, wordt het donkerder en wordt het pad smaller door het junglebos. Als u bijna bij de top bent, zijn er minder bomen en verschijnen er prachtige vergezichten. Het kan voorkomen dat u boven door de mist niets ziet. Dat gebeurt regelmatig en dit is een kwestie van geduld hebben tot de mist uiteindelijk verdwijnt. Geniet ondertussen van een welverdiende pauze en een picknicklunch. De trekking naar de top duurt ongeveer 3 uur. Het totale parcours is 8,6 kilometer en eindigt in het dorp van de Lat waar u handgemaakte weefsels en typische latvoorwerpen kunt bekijken.

AVONTUURLIJKE SPORTEN DALAT

Dalat is dé place to be voor avontuurlijke sporten. Dus als u hier fan van bent, zit u in Dalat helemaal goed. In de gehele regio kunt u wildwatervaren, rotsklimmen, wildwaterkajakken, mountainbiken, zelf bestuurbare achtbaan en canyoning beoefenen.

REIZEN VIETNAM

TOURS EN EXCURSIES ZUID VIETNAM WAAR U DALAT AAN KUNT TOEVOEGEN

Zuid Vietnam excursies

2 tours

Zuid Vietnam bouwstenen

6 tours

VIETNAM RONDREIZEN

3 tours

LIGGING DALAT

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.