fbpx

Ho Chi Minh City – Saigon

HO CHI MINH CITY – SAIGON

EEN WESTERSE STAD IN VIETNAM

Ho Chi Minh City ligt in Zuid-Vietnam. De stad werd waarschijnlijk tussen de 1e en de 6e eeuw gesticht, toen het de naam Prey Nokor droeg. In 1859 koloniseerden de Fransen de stad en kreeg het de naam Saigon en vanwege de handel met de Maleisische, Chinese en Indiase handelaars werd het ook de Parel van de Oriënt genoemd. Tussen 1955 en 1975 is er de Vietnamoorlog, een oorlog tussen Noord- en Zuid Vietnam (dat gesteund wordt door de Verenigde Staten). Als Noord Vietnam de oorlog heeft gewonnen worden in 1976 Noord- en Zuid-Vietnam herenigd en veranderde de naam van de stad van Saigon naar Ho Chi Minh City als eerbetoon aan de revolutionair Ho Chi Minh. Veel Vietnamezen en toeristen noemen de stad overigens nog steeds Saigon. De 25 jaar voor deze hereniging was Saigon tijdens de Vietnamoorlog de standplaats van de Amerikaanse militairen. De stad heeft daarom veel westerse invloeden. Ho Chi Minh City is ook de enige stad in Vietnam waar u wolkenkrabbers, luxe auto’s en grote internationale ketens zult zien. Hierdoor heerst hier een totaal andere sfeer dan in andere steden in Vietnam. Ho Chi Minh staat ook bekend om de vele skybars. Een moderne stad, met boeiende musea, groene parken en hippe winkels. Maar er is meer, ik neem u graag mee in deze bruisende stad, waar er bijna evenveel brommers als inwoners zijn.

15 BEZIENSWAARDIGHEDEN HO CHI MINH CITY – SAIGON

1. WAR REMNANTS MUSEUM

De oorlog heeft diepe sporen achtergelaten bij de Vietnamezen en om te zorgen dat deze oorlog nooit vergeten mag worden, is het War Remnants museum. Een zeer indrukwekkend museum in Ho Chi Minh City. In de tuin staan diverse gevechtsvliegtuigen en militaire voertuigen. Binnen zijn een aantal zeer indrukwekkende exposities. Er zijn drie etages die met foto’s, films, voorwerpen een gruwelijk beeld schetsen over deze zeer donkere periode in Vietnam. Door het beeldmateriaal ervaart u hoe schokkend de chemische aanvallen zijn geweest en hoe de Vietnamezen hebben gevochten voor hun vrijheid en onafhankelijkheid. Het museum is niet geschikt voor kinderen door de zeer heftige beelden, maar heel belangrijk om deze oorlog nooit te vergeten.

2. BEN THANH MARKET

De Ben Thanh markt, gelegen in district 1, is een overdekte marktplaats in het centrum van Ho Chi Minh City. Het is de drukste markt van de stad en hier ervaart u het dagelijkse leven van de Vietnamezen. In de talloze winkels met kleding, souvenirs, huishoudelijke artikelen, tassen, schoenen, verse producten kunt u naar hartenlust uw souvenirs shoppen. In de avond is er een gezellige avondmarkt met streetfoodkraampjes waar de gerechten voor uw neus vers worden bereid en waar u heerlijk kunt eten tegen zeer schappelijke prijzen.

3. REUNIFICATION PALACE

Het Reunification Palace, ook wel het Herenigingspaleis is een absolute must om te bezoeken. Het is een saai wit gebouw op de plek waar vroeger het Norodom Palace, een koloniaal herenhuis uit 1871 voor de gouverneur-generaal van Indochina. Na het vertrek van de Fransen in 1954 gaf president Ngo Dinh Diem van Zuid Vietnam opdracht tot de bouw van het huidige paleis. Het werd echter nooit zijn onderkomen, aangezien hij al tijdens de bouw in 1963werd vermoord. Het gebouw werd na de voltooiing in 1966 het Onafhankelijkheidspaleis genoemd. Het paleis werd omgedoopt tot Herenigingspaleis toen het zuiden in 1975 werd verslagen. Binnen het paleis gaat u terug in de tijd en ziet u veel kamers die niet veranderd zijn. In de tuin treft u nog een aantal militaire voertuigen.

KOLONIALE GEBOUWEN

In 1858 vielen de Fransen Vietnam binnen en in 1887 werd Vietnam een kolonie van Frankrijk, dit duurde tot de conferentie van Geneve in 1954. Door deze bezetting zijn er diverse Franse koloniale gebouwen te vinden in HO Chi Minh City.

4. NOTRE DAME

Deze Neo-romaanse kathedraal in de binnenstad van Ho Chi Minh, “Nha Tho Duc Ba” is een basiliek gewijd aan de maagd Maria en is tussen 1877 en 1883 gebouwd. De opdracht voor deze Rooms-katholieke kerk kwam van bisschop Isidoor Colombert, een katholieke Franse missionaris. Men hoopte dat de basiliek vrede zou brengen naar Vietnam. In 1895 werden de twee torens van elk 60 meter hoog met elk zes klokken toegevoegd. De rode tegels die op bakstenen lijken, zijn afkomstig uit Marseille. De Notre Dame is nog steeds een religieuze instelling voor de bevolking en de toeristen.

5. POSTKANTOOR

Het koloniale hoofdpostkantoor is een klassiek koloniaal gebouw dat sinds de voltooiing in 1891 niet meer veranderd is. De Vietnamezen kennen het gebouw als “Buu dien Trung Tam Sai Gon”. Het ontwerp is afkomstig van de wereldberoemde ingenieur Gustave Eiffel. Het postkantoor ligt in hetzelfde gebied als de Notre Dame en is een van de oudste en mooiste gebouwen van de stad. Het gebouw valt op door zijn unieke architectuur met kubusvormen en bogen op de deuren en een beeld dat op de voordeur hangt. Binnen zijn er twee fraaie wandschilderingen met titels als ‘Telegraphiques du Sud Vietnam et Cambodge 1936’ en ‘Saigon et ses environs 1892’. Boven de klok hangt een portret van de communistische leider Ho Chi Minh.

6. OPERA HO CHI MINH CITY

De opera, ook wel het gemeentelijke theater genoemd, is een elegant koloniaal gebouw op de kruising van Le Loi en Dong Khoi Street in District 1. De opera ligt vlakbij de Notre Dame en het postkantoor. Het gerestaureerde Opera House met drie verdiepingen werd gebouwd in 1897 en wordt gebruikt voor het opvoeren van niet alleen opera, maar ook voor een breed scala aan podiumkunsten, waaronder ballet, muziekconcerten, Vietnamese traditionele en moderne dans en toneelstukken. Er kunnen 800 toeschouwers in.

7. STADHUIS

Stadhuis van Ho Chi Minhstad werd in de periode van 1902 tot 1908 gebouwd in Franse-koloniale stijl. Het was oorspronkelijk gebouwd als hotel door de Franse architect Gardes en is een van de meest iconische monumenten van de stad. Het stadhuis bevindt zich aan het einde van de wandelpromenade Nguyen Hue. Op de drie gebouwen staan met beelden van dieren en mensen in reliëf. De beste tijd om te bezoeken is ’s avonds, omdat het gebouw dan prachtig verlicht is met Ledverlichting. Het gebouw zelf is niet open voor publiek.

 UITGAAN IN HO CHI MINH

8. ROOFTOPBARS

Als er één stad is in Zuidoost-Azië is waar u wat kunt drinken met een spectaculair uitzicht dan is het wel Ho Chi Minh. De stad heeft enkele gigantische gebouwen staan die stuk voor stuk een adembenemend uitzicht hebben over de stad. De drankjes zijn wel aan de prijs en bij de meeste bars geldt een dresscode, maar er gaat niets boven de zon zien onder gaan vanaf een Rooftop bar terwijl u luistert naar relaxte livemuziek.

Enkele bekende bars zijn:

  • de Chill Sky Bar in de Ab Tower
  • EON Heli bar in het Bitexco gebouw
  • Breeze Sky Bar
  • Alto Heli bar
  • Level 23 Nightspot
  • Rooftop Garden Bar
  • Glow Skybar
  • The View Rooftop Bar

 

9. UITGAANSSTRAAT HO CHI MINH

De beste plek om uit te gaan is de beroemde backpackersstraat Bui Vien Street. Het is te vergelijken met Khao San Road in Bangkok, met goedkope restaurants en straattentjes, veel bars en nog meer toeristen. Hier gaan de inwoners van Ho Chi Minh City ook heel graag uit en het is een gezellige bedoening als toeristen mengen de locals. Ook zijn er diverse gelegenheden waar u lekker kunt gaan dansen.

 

Copyright Marco Verch

10. APPARTEMENTENCAFES

Uniek om even te benoemen zijn de appartementencafés in Ho Chi Minh City. U vindt een blok met zulke cafés aan de Nguyen Hue Street, en inderdaad wat de naam zegt, kleine cafés in oude appartementen. Hier wordt vooral veel koffie geschonken.

 

 

 

TEMPELS HO CHI MINH CITY

Een stad in Azië zijn voorzien van prachtige tempels, en ook in Ho Chi Minh zijn er tallozeDeze twee mogen niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Ho Chi Minh City.

11. JADE EMPEROR PAGODA

Deze tempel is gebouwd in 1909 en is een van de bekendste tempel in Ho Chi Minh City. Deze Pagoda, ook wel bekend als Tortoise Pagoda of Chua Ngoc Hoang Pagoda, is een van de vijf belangrijkste heiligdommen in de stad. Bezoekers branden hier veel wierrook. Binnen is erg mooi met beelden van helden uit oude tijden en houtsnijwerk. De tempel vereert de ultieme god uit het Taoïsme, de Jade Emperor.

 

12. QUAN AM PAGODA

Deze pagode is een van de fraaiste pagodes in de stad, net buiten de drukte van de wijk Cho Lon, gelegen aan de westelijke oever van de Saigon Rivier. De Chinezen noemen deze Boeddhistische tempel ook wel liefkozend de Wen Temple Lang. Ga niet meteen naar binnen, want de daken van de pagode zijn erg bijzonder, met een rand kleurige handpoppen, huisjes en tempeltjes die het geheel van een afstandje doet lijken op een “peperkoekhuisje’ uit een sprookje. De twee deurgoden en stenen leeuwen, die boze geesten moeten weren, worden omlijst door vergulde panelen met taferelen van het traditionele hofleven met dansers, muzikanten, edelen in draagstoelen en een schaakspel. Ook hier wordt veel wierrook gebrand. Ook wordt er regelmatig geld in de ovens gegooid. Dit zou de overleden personen ten goede komen na hun reïncarnatie.

EXCURSIES BUITEN HO CHI MINH CITY

13. CU CHI TUNNELS

Het tunnelcomplex van Củ Chi is een immens netwerk van ondergrondse tunnels in het district Củ Chi, op ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van de stad. Het complex is onderdeel van een nog groter tunnelnetwerk dat vrijwel onder het gehele land doorloopt. De tunnels waren de locatie van verschillende militaire campagnes, de Vietcong, tijdens de Vietnamoorlog. Het is zelfs mogelijk om zelf een kijkje te nemen in de tunnels. Bereid u voor op een zeer indrukwekkende en ook wel een huiveringwekkende ervaring.

14. MEKONG DELTA

De Mekongdelta , in het zuidwesten van Vietnam, voelt als een sprookje waar het leven zicht afspeelt rondom een web van rivieren en kanalen, woonboten en drijvende markten. Een bijzondere regio die de bijnaam “de rijstkom” van Vietnam heeft. Het leven speelt zich hier voornamelijk af op het water en vanuit een bootje ziet u dorpjes, rijstvelden en het dagelijks leven van lokale families aan u voorbij trekken. Het is één van de bekendste trekpleisters in Vietnam en daarom een absoluut hoogtepunt van een reis door Vietnam.

15. CAI DAO TEMPEL

Op 90 kilometer ten noordwesten van de stad, in Tay Ninh, staat een hele bijzondere tempel, de Cai Dao tempel. In 1919 positioneerde Ngo Van Chieu zichzelf als de profeet van het nieuwe geloof, Het Caodaïsme, wat officieel in 1926 erkend werd. Aanhangers van het Caodaïsme geloven in het bestaan van één God, het zogenoemd Monotheïsme. Daarnaast heeft men geprobeerd om de ideale religie te creëren door uit meerdere geloven dingen samen te voegen. In het geloof en in deze tempel vindt u dan ook veel elementen van andere religies als het Boeddhisme, Confucianisme en Hindoeïsme maar ook van de Islam en het Katholicisme. Deze grote tempel werd gebouwd tussen 1933 en 1955 en er werd zelfs een Cao Dai leger opgericht dat vocht tegen de Japanse bezetters tijdens de tweede wereldoorlog. Wilt u de tempel bezoeken, dan moeten uw knieën bedekt zijn en uw schoenen uit. Deze tempel kunt u mooi combineren met een bezoek aan de Mekong Delta en de Cu Chi tunnels.

HOE KOMT U IN HO CHI MINH?

Ho Chi Minh City heeft een internationale luchthaven. Vanuit Nederland kunt u niet rechtstreeks aanvliegen op deze stad. Met één overstap in Europa, het midden oosten of Azië komt u wel snel in deze wereldstad.  Indien u minimaal 4 nachten verblijf boekt in Vietnam, kan ik ook voor u de vluchten boeken.

REIZEN VIETNAM

KORTE TOURS, RONDREIZEN EN EXCURSIES IN ZUID VIETNAM

Zuid Vietnam excursies

2 tours

Zuid Vietnam bouwstenen

6 tours

VIETNAM RONDREIZEN

3 tours

LIGGING HO CHI MINH CITY

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.