fbpx

Mai Chau – Vietnam

MAI CHAU

Zodra u Hanoi verlaat en de drukke stad met het vele verkeer achter u laat, komt u al snel in een wijd open gebied, met rijstvelden, karstbergen en schilderachtige dorpjes. Na drie uur rijden bereikt u Mai Chau.

Mai Chau, gelegen in een landelijke vallei, heeft naast torenhoge kliffen en een weelderig groen landschap, ook een unieke cultuur en een fijne en ontspannen sfeer. De vallei wordt bewoond door meer dan 50 inheemse etnische minderheidsgroepen.  De White Thai, H’Mong, Zao, Muong, Tay, Hoa, en Viet. De White Thai vormen de grootste groep in Mai Chau. De wortels van deze inheemse bevolkingsgroep is terug te traceren naar de Thaise voorouders die zich hebben gevestigd in het noordwestelijke gebied van Vietnam.

Mai Chau zelf is niet meer dan een stadje waar weinig te doen is, Mai Chau is door zijn perfecte ligging een uitstekend punt om de omgeving te verkennen en om een bezoek te brengen aan de nabijgelegen dorpjes van de ‘’white Thai’’. Uniek is om hier te verblijven in een homestay, welke relatief luxe zijn en waar voortreffelijk eten wordt geserveerd.

4 LEUKE ACTIVITEITEN IN MAI CHAU

1. GO LAO WATERVAL

Op 12 kilometer van Mai Chau, vlakbij het Hoa Binh meer ligt een van de mooiste bezienswaardigheden in Mai Chau, de Go Lao waterval, ook wel de Go Mu waterval genoemd. De waterval ligt vlakbij de doorgaande weg en nadat u de onverharde trap met bamboeleuningen bent afgedaald staat u naast de waterval. Deze waterval is ongeveer 20 meter hoog. In het droge seizoen is er weinig waterval, maar dan kunt u wel heerlijk een verkoelend bad nemen. De waterval in het regenseizoen is prachtig met veel water en het lijkt alsof er een witte damp omheen waait.

2. FIETSEN DOOR DE VALLEI VAN MAI CHAU

Mai Chau ligt in een vlakke vallei en is daarom perfect om per fiets te verkennen. Samen met een gids of op eigen initiatief is dit heel erg leuk. Het landschap verandert steeds naar mate u verder fietst. In de diverse dorpjes van de etnische minderheden wordt u van harte welkom geheten.

3. GROTTEN VAN MAI CHAU

De bergen in Mai Chau lijken heel erg op de formaties in de Halong Bay. De vorm van de bergen van in Mai Chau zijn afkomstig van kalksteenbodems, en waar kalksteenbodems zijn is karst en waar karst is zijn grotten. De twee grootste grotten in Mai Chau zijn Mo Luong Grot en de Chieu Grot.

MO LUONG GROT

Deze grot is gelegen in de stad Mai Chau en is een natuurlijke grot in de kalksteenblokken met prachtige stalactieten. Mo Luong heeft twee ingangen met uitzicht op de uitgestrekte rijstvelden en dromerige Thaise dorpjes. De eerste is aan de kant van Mai Chau stad, de andere ingang bevindt zich in de stad Chieng Chau. De hoofdingang van de grot bevindt zich in de stad Mai Chau en de ondergeschikte ingang bevindt zich langs de waterstroom in de gemeente Chieng Chau. De grot heeft een lengte van 500 meter en de breedte varieert tussen 1 en 30 meter. De plafondhoogte zit tussen de 10 en 30 meter.

CHIEU GROT

De Chieu grot ligt 2 kilometer buiten Mai Chau. Deze grot is kleiner dan de Mo Luong Grot, want deze grot heeft een lengte van 150 meter en is verdeeld in 2 verdiepingen. De ingang van de Chieu grot is ongeveer 10-15 meter breed en strekt zich meer dan 30 meter achterwaarts de berg uit, hierdoor ontstaat er een luchtige ruimte voor de grot. Om de Chieu-grot te bereiken, moet u eerst een trap op van meer dan 1200 treden. In de grot is het relatief vlak en heerlijk koel. In de grot zijn talloze stalactieten.

4. BEZOEK DE LOKALE MARKT OF DIE VAN PA CO

Mai Chau heeft diverse mogelijkheden om souvenirs te kopen. Een daarvan is op de lokale markt. De lokale bevolking in de omliggende bergdorpjes maken deze artikelen om ze te verkopen op de markt. Heeft u niets kunnen vinden. Op de Pa Co markt, op 20 kilometer afstand van Mai Chau wordt elke zondag een nog grotere markt georganiseerd. Let op, de markt is vroeg op, en sluit om 12.00 uur.

 

ACTIVITEIT IN DE OMGEVING VAN MAI CHAU:

PU LUONG NATURE RESERVE

Pu Luong Nature Reserve ligt 50 kilometer ten zuiden van Mai Chau. De rit hier naar toe duurt ongeveer 1,5  uur.  Dit natuurpark is weer heel anders dan de andere nationale parken in Vietnam. Waar Sapa bekend staat om de rijstterrassen, vindt u deze ook in het Pu Luong Nature Reserve. Het Pu Luong Nature Reserve heeft een andere grootte van schoonheid en een typisch landschap dat gekenmerkt wordt door rijstterrassen, bossen, rivieren, beekjes en uitgestrekte velden. In het gebied leeft de etnische bevolkingsgroep de “Witte Thai. In 1999 werd het Pu Luong Nature Reserve opgericht om de biodiversiteit van het gebied te beschermen. Het is een perfect gebied voor een trekking of een meerdaagse wandeling.

Naast het indrukwekkende karstgebergte en de uitgestrekte rijstterrassen is er nog veel meer te zien in Pu Luong. In de droge periode, wanneer er niet genoeg water is om de rijstterrassen van voldoende water te voorzien speelt de lokale bevolking hier creatief op in door de bouw van waterwielen of bamboewaterraden. Het wiel draait op eigen kracht langzaam, aangedreven door de naastgelegen stromende beek. De bamboepijp schept kleine hoeveelheden water op en eenmaal bovenaan, geeft het deze af in een bamboebuis. Het water stroomt vervolgens langs een verhoogde bamboepijpleiding. Deze bijzondere constructie loopt zo meerdere meters door naar aangrenzende velden. Zodra het zijn bestemming heeft bereikt, druppelt het water uit de bamboe en verspreidt het zicht over de rijstvelden. Als het rijstveld op een terras ligt, loopt het water zo over naar het naastgelegen veld. Een simpele maar unieke oplossing voor een waterprobleem.

Zoals gezegd, in dit gebied leven de White Tai, een etnische minderheid uit Thailand. Hun taal lijkt dan ook meer op het Thais dan op het Vietnamees. Tijdens een wandeling in dit gebied bezoekt u de dorpen van deze bevolkingsgroep en krijgt u een goed beeld van hun authentieke levenswijze. De harmonie die zij hebben met de natuur is heel bijzonder!

In Pu Luong zijn ook nog een aantal zeer schilderachtige watervallen, die door de jungle en over kalksteenrotsen lopen. Het water verzamelt in heldere bassins, die perfect zijn om in te zwemmen.

 

 

RONDREIZEN NOORD VIETNAM

INCLUSIEF MAI CHAU

2 DAGEN

De achtertuin van Mai Chau

Lees verder

5 DAGEN

Van Hanoi via Mai Chau naar de Halong Bay

lees verder

7 DAGEN

De noordelijke route

Lees verder

AANBEVOLEN ACCOMMODATIE MAI CHAU

HOMESTAY MAI HICH *** / MAI CHAU ECOLODGE

Een uniek ervaring bij de lokale bevolking

Lees verder

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.