fbpx

Mekong Delta Vietnam

MEKONG DELTA,

DE RIJSTKOM VAN VIETNAM

Als u door fruitboomgaarden, rijstvelden en moeraslanden rijdt, kunt u zich nauwelijks voorstellen dat u in Vietnam bent. Het Deltagebied is vlak en strekt zich vanaf de stadsgrens van Ho Chi Minh City in zuidwestelijke richting uit naar de Golf van Thailand.

De Mekong Delta wordt ook wel de rijstkom van Vietnam genoemd, een landbouwwonder dat jaarlijks voor een derde van de totale voedselopbrengst zorgt maar daar slechts 10 % van het totale grondoppervlakte gebruikt. Naast rijst groeien er ook palmbomen, fruitbomen en zijn er suikerrietplantages.

De Vietnamezen noemen dit gebied ‘Cuu Long” ofwel “negen draken”, een verwijzing naar de negen rivierenarmen van de Mekong rivier. Voordat deze Mekong Rivier in de Mekong Delta aankomst, heeft het water al ruim 4000 kilometer afgelegd vanaf zijn oorsprong op het Tibetaanse Plateau. Hij loopt door het zuiden van Vietnam, langs Myanmar, door het grensgebied van Laos en Thailand, een kleine ombuiging naar Cambodja om vervolgens in Vietnam aan te komen. De Mekong rivier is na de Jangtsekiang en de Gele Rivier de op twee na langste rivier van Azië.

Naast landbouw activiteiten hebben ook de toeristen die prachtige gebied ontdekt. Vanwege de diversiteit zal een bezoek aan de Mekong Delta u nog lang bij blijven. Tot de alledaagse taferelen behoren in witte Ao Dai’s geklede schoolmeisjes die fietsen over de landweggetjes, kinderen op waterbuffels, rijstwerkers gehurkt in de rijstvelden, marktkooplui achter bergen fruit, wierrookstokjes langs de weg, Khmermonniken die wandelen bij de kleurrijke pagodes en nog veel meer.

De invloed van de rivier is enorm. De rivier wemelt ook van verschillende vaartuigen. Van gammele roeiboten, sampans, vrachtboten tot luxe cruiseboten met toeristen. Op de rivier zijn ook enkele grote markten die zich op het water bevinden. Het leven op het water ervaart u het beste op het water. Vanuit verschillende plaatsen, zoals My Tho, Vinh Long, Can Tho, Chau Doc of Cai Be kunt u een boottocht boeken.

De Delta heeft verschillende steden en dorpen met faciliteiten voor toeristen.

MEKONG DELTA BEZIENSWAARDIGHEDEN:

MY THO

70 kilometer buiten Ho Chi Minh City ligt het dorpje My Tho, een schattig marktstadje p de noordoever van de Tien Giang, of ook wel de bovenrivier, dit is de noordelijkste arm van de Mekong Rivier.

My Tho wordt veel bezocht door dagjesmensen vanuit Ho Chi Minh City, omdat deze relatief dicht bij de stad ligt. My Tho heeft een rijke geschiedenis. My Tho is eind 17de eeuw gebouwd door Chinese immigranten die na de val van de Mingdynastie uit het voormalige Taiwan vluchtten. Dit deden ze samen met de lokale Vietnamese bevolking. Tijdens de Vietnamoorlog waren hier voortdurend militairen en tegenwoordig is My Tho echt een handelsstad wat u tijdens een wandeling over de markt goed zult merken. My Tho is ook heel goed vanaf het water te bekijken met een rondvaart. Vanuit het Lac Hong park heeft u goed zicht op alle vaartuigen op de rivier en hier zult u ook kennis maken met het meest karakteristieke kenmerk van de boten in de Delta: de kattenogen die op de voorkant zijn geschilderd. Dit is een oude traditie: vroeger moesten de ogen “riviermonsters” afschrikken, waarschijnlijk waren dat krokodillen. ’s Avonds en in de weekenden is het hier erg druk.

Een stukje verderop is een grote dagmarkt, waar het ’s morgens een drukte van jewelste is. Naast het gebruikelijke opgestapelde fruit, de graanproducten en het tabak zult u hier ook veel kraampjes vinden met scheepsvoorraden, zoals visnetten. Ook leuk om te bezoeken zijn de Chinese wijk en de Vinh Trang Pagode van Nguyen Trung Tuc. In de Chinese wijk kunt u een speciale delicatesse eten: uitgebroede eieren met kippenembryo’s en een glas bier.

BEN TRE

De omgeving van Ben Tre is de mooiste van de Mekong Delta. De omgeving staat bekend om zijn fruitboomgaarden en kokosnootbomen. De Vietnamezen noemen Ben Tre dan ook het kokosnooteiland. In de Vietnamoorlog zaten hier veel revolutionairen die samenspanden tegen de Fransen en later de Amerikanen. In 1968 is dit gebied als eerste bevrijd door de Vietnamezen door de Vietcong tijdens het tet offensief. Tegenwoordig is Ben Tre een leuke en bedrijvige plaats waar de oorlog niet meer zichtbaar is. In tegenstelling tot My Tho is Ben Tre “gezellig” toeristisch met een stadsmarkt en een promenade langs de rivier waar u heerlijk kunt wandelen. Als u de brug oversteekt naar de zuidoever vindt u talloze bootjes die voor eenvoudige huisjes liggen aangemeerd. Deze kant is ook leuk om per (motor)fiets te ontdekken door het doolhof van zandweggetjes. Als u aan deze kant bent, moet u zeker een bezoek brengen aan de wijnkelder waar Vietnamese rijstwijn wordt gemaakt. Tijdens een tocht met een sampan door de vele kreken komt u langs werkplaatsen waar ze deze wijn maken en bijenstallen.

VINH LONG

Redelijk centraal ligt het eiland Vinh Long. Dit eiland wordt omringd door water, boten en bouwvallige paalwoningen en daardoor lijkt het iets op een middeleeuws fort. Het centrum van Vinh Long is druk, chaotisch en hectisch. De straten zijn gevuld met bussen en brommers. Aan de waterkant is het een ander verhaal, de restaurants, hotels en cafés geven het eiland een Rivièra-achtige uitstraling. Vinh Long ligt aan de rivier Co Tien, waar dagelijks vele woonboten, sampans en overige vaartuigen over heen varen. Vanuit Vinh Long kunt u met de boot naar de drijvende markt van Cai Be, werkplaatsen waar ze kokossnoepjes maken en fruitboomgaarden. Ook heeft de stad een oorlogsmuseum waar u historische vondsten uit de regio, landbouwwerktuigen, muziekinstrumenten en een indrukwekkende fotoserie van de oorlog kunt zien. 2 kilometer buiten het strand staat de Van Thanh Miếu-tempel. Deze tempel is gewijd aan Confucius, wat niet gebruikelijk is in deze regio. Aan de voorzijde van het complex bewijst eer aan Phan Thanh Gian, een man die zich in de 19de eeuw hard heeft ingezet voor vrede. Informeer van te voren of de tempels open zijn!

TRA VINH

In een mooie omgeving van de Delta met heldergroene rijstvelden met op de achtergrond kokosnoot- en palmbomen ligt Tra Vinh, een afgelegen marktstadje. Een klein stadje met koloniale gebouwen. Dit gedeelte van de Delta is Khmer gebied wat te herkennen is aan de lila, oranje en turkoois geschilderde pagodes met hun gehoornde daken. In dit gedeelte van de Mekong Delta staan meer dan 140 Khmerpagodes. Vooral de Hangpagode met de honderden ooievaars is een bezoek waard, evenals de Ong pagode waar veel gebeden wordt en de Ong Met-pagode, die een dak heeft in Khmerstijl met koloniale sierbogen. Het water van de Mekong speelt hier een minder grote rol.

SA DEC

Sa Dec is een charmant stadje waar de beroemde Franse schrijfster Marguerite Duras heeft gewoond. Ze heeft vele romans en toneelstukken geschreven, maar haar autobiografische roman L ‘Amant uit 1984 zijn ruim 3 miljoen exemplaren van verkocht in verschillende talen. Haar boek is hier ook verfilmd. Bij de grote markt van Sa Dec met talloze parasols is het een huiselijke sfeer met oude mannen die zitten te dammen en vrouwen die achter hun manden zitten om hun fruit te verkopen. Buiten de stad liggen de beroemde bloemenkwekerijen van Sa Dec. In het bijzonder de rozentuin Tu Ton is de moeite waard om te bezoeken, want de beroemde roos “Brigitte Bardot”, de ” Jolie Madame” en de “Marseille” worden hier gekweekt naast nog 580 andere bloemen.

CAN THO

Met ruim een half miljoen inwoners is Can Tho de grootste stad in de Mekong Delta. Hier vloeien de rivieren de Can Tho en de Hau Giang samen. Can Tho is door zijn economisch belang erg druk. Langs de rivierkant zitten de betere en luxe restaurants van de Delta. Boottochten zijn de belangrijkste reden om Can Tho te bezoeken naast een paar bezienswaardigheden waaronder het Can Tho museum waar u meer kunt zien over de geschiedenis van het verzet tegen buitenlandse aanvallen op Can Tho. Ook de in 1946 gebouwde Munirangsyarampagode is de moeite waard als u de pagodes in Tra Vinh niet heeft bezocht. Deze pagode doet denken aan de bouw die ook is gebruikt bij Angkor Wat. Elke morgen vaart een complete stoet van grote en kleine boten door de waterwegen van Can Tho op weg naar de drijvende markten. Bewoners kunnen hier van alles krijgen, van doodskisten, tot fruit en zelfs de kapper vaart mee. De meest bezochte drijvende markt is Cai Rang, op zeven kilometer vanaf Can Tho.

SOC TRANG

Soc Trang ligt aan een uitloper van de Mekong Rivier en is geen bekende stad voor toeristen. Voor Vietnamezen is Soc Trang dit wel, want op de 15de dag van de tiende maand (eind oktober/ november het OC Om BOC festival. Dit is een van de levendigste festivals in de Khmer-kalender. Vietnamezen in de Mekong Delta gebruiken deze keer om de maangod te bedanken voor de goede rijstgewassen en de overvloedige visvangst en om het einde van het Khmer-jaar te vieren. Om middernacht worden groenten en fruit als offer aan de goden gegeven. Duizenden bezoekers komen samen om de bootraces te bekijken op de Ba Dong Beach aan de Soc Trang Rivier. Etnische dansen en muziek zijn gegarandeerd. Ook leuk om te bezoeken is het Khmermuseum, hier ziet u snaarinstrumenten van slangenhuid en kokosschillen en de kleurrijke kegelvormige hoeden om voedsel mee af te dekken. Ook de Dat Set pagode, ook wel de Buu Son Tu pagode is een bezoek. Deze pagode is gemaakt van klei en het dak van bladmetaal om de regen tegen te houden. Een hele andere pagode dan de pagodes die ook in dit gebied staan.

CA MAU

Het schiereiland Cau Mau is het einde van het vaste land van Vietnam en Zuid Oost Azië. In dit deel kunt u het beste over het water reizen, want er zijn veel veerboten die vanaf hier vertrekken naar de omliggende dorpen. In het moerasland leven veel waadvogels en behalve rijstvelden zijn hier ook veel garnalenkwekerijen. In Cau Mau zult u een pioneerachtig gevoel ervaren. Op zich is hier niet veel te beleven, dan alleen een Cao Dai Tempel. Vanaf Cau Mau vertrekt er wel een snelle boot naar Rach Gia.

CHAU DOC

Chau Doc ligt op een paar kilometer afstand van de Vietnamees-Cambodjaanse grens en is hiermee een stad die door veel toeristen wordt bezocht. De stad ligt aan de westoever van de rivier de rivier Hau Giang. In dit gebied woont een grote Khmergemeenschap, een smeltkroes van Khmer, Chammensen en Chinezen. Op religieus gebied is er daarom ook een grote diversiteit aan geloven, van katholieken, Boeddhisten, moslims tot aanhangers van Hoa Hoa, een sekte die is opgericht door Huynh Pho So, waarbij de eenvoud van het leven het hoofdmotto is. Alcohol, drugs en gokken worden afgeraden. Aanhangers herkent u aan de lange baard en een haarknot. In de stad is een leuke overdekte markt, een van de grootste van de regio. Hier worden producten verkocht die voor ons westerlingen onbekend zijn. Ook zijn er nog diverse overblijfselen uit de koloniale tijd. In het hart van de openluchtmarkt staat de poort naar de Quan Cong tempel. De ingang van deze tempel wordt bewaakt door twee draken op het dak. De Sint Laurenskerk is gebouwd eind 19de eeuw door een Franse missionaris. Twee beelden van katholieke martelaren kijken uit over de binnenplaats.

De twee eilanden Con Tien en Chau Giang zijn een bezoek waard. Op het eiland Con Tien vindt u veel viskwekerijen die drijven boven meervalkooien. De Chamgemeesnchap op Chau Giang is uniek om de houten huizen in kampongstijl, sarongs en witte gebedshoedjes die de invloed van de islam verraden, wat ook geldt voor de twee koepels en minaret van de Mubarakmoskee.

HA TIEN

Van de Deltasteden verandert Ha Tien, een stad tegen de grens van Cambodja, aan de golf van Thailand, het snelst. Door het openen van de grens bij Xa Xia, ten noorden van Ha Tien, kunnen toeristen sneller naar Vietnam. Ook vanaf Ha Tien vertrekt er een snelle draagvleugelboot naar Phu Quoc, die goedkoper is dan die vanuit Rach Gia. In het centrum van Ha Tien vindt u nog diverse koloniale gebouwen. De Mac Cuu tempel is opgericht ter ere van Mac Cuu en zijn familie, de oprichter van de stad Ha Tien in 1674. Zijn graf ligt een stukje verder op de heuvel dat wordt bewaakt door twee zwaardvechters, een witte tijger en een blauwe draak. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht op de kokosnootbomen en de blauwe zee. Bij de Tam Bao pagode staat een groot beeld van Quan Am en een fors Boeddhabeeld.

RACH GIA

Rach Gia is vooral bekend om de snelle draagvleugelboot naar Phu Quoc. De stad heeft verder niet veel te bieden dan het Rach Gia museum waar u een walvisgeraamte, oorlogsattributen, potscherven, munten en botten kunt bekijken. Ook leuk is nog om over de Bach Dang en Trang Hung Dao boulevard te wandelen van waar u de activiteiten op de bootjes in de haven gade kunt slaan. De Nguyen Trung Tuc tempel is een bezoek waard voordat u op de boot stapt naar Phu Quoc, want deze ligt naast de aanlegsteiger. Van deze leider Nguyen Trung Tuc staat in het centrum ook een standbeeld. Hij was het brein achter de aanval die uitliep op de beschieting van het Franse oorlogsschip de Espérance. Hij is later door de Fransen in het centrum van Rach Gia geëxecuteerd.

CAI LAY

Cai Lay ligt op 5 kilometer afstand van Cai Be. Een bekende bezienswaardigheid is e katholieke kerk Nha Tho. Vooral de majestueuze hoge klokkentoren springt in het oog. Deze toren is de grootste in de regio van Cai Lay. Binnen is het prachtige glas in lood erg bijzonder. De stad heeft een rustige drijvendearkt waar de bewoners diverse goederen, groentes en fruit kunnen kopen. Langs de rivier zitten een aantal prima restaurants. Vanaf hier kunt u ook een boottocht over de rivier boeken. De omgeving van Cay Lay kunt u ook prima per fiets ontdekken.

REIZEN VIETNAM

TOURS EN EXCURSIES IN ZUID VIETNAM

Zuid Vietnam excursies

2 tours

Zuid Vietnam bouwstenen

6 tours

VIETNAM RONDREIZEN

3 tours

LIGGING MEKONG DELTA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.