fbpx

Hanoi, de indrukwekkende hoofdstad van Vietnam

HANOI

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en vaak het startpunt van een rondreis in Vietnam. Een chaotisch drukke stad, met een wirwar van straten, prachtige meren en toch ook nog heel veel kenmerken van de oude en met trots bewaarde Vietnamese cultuur. De stad is meer dan 1000 jaar oud en dat is terug te zien in de tempels en oude citadellen. Vroeger werd Hanoi Thang Long genoemd. Koning Ly uit de eerste dynastie heeft deze naam aan de stad gegeven. Van 1902 tot 1954 was Hanoi ook de hoofdstad van Frans Indochina, de periode dat de Fransen er de macht hadden. Zij noemden Hanoi dan ook ‘Klein Parijs van het Oosten’. De Franse koloniale invloeden zijn nog altijd duidelijk zichtbaar in de chique Franse wijk, the Old Quarter. Gebouwen als de Opera House, Hotel Sofitel Legend Metropol en het presidentiële paleis zijn hier prachtige voorbeelden van.

Hanoi is een stad op zich en zo anders dan andere Aziatische steden. Het is chaotisch en druk en er is een doolhof van straten, maar het is er nog wel heel erg authentiek. Vooral in the Old Quarter zijn stalletjes waar mensen op kleine plastic krukjes eten of koffiedrinken. Hier geniet u van het echte Streetfood in Vietnam. De stad is naast drukte en heel veel brommers, ook heel erg groen. Er zijn heel veel meren in de stad die rust geeft. Mensen joggen hier graag, en ook ziet u hier regelmatig mensen die yoga beoefenen. Slentert u ook zeker eens door het gebied waar de spoorlijn dwars door de stad loopt en verbaas u over de drukte langs het spoor, hoe snel ze de marktkramen opruimen als er een trein aankomt, en kijk naar de vele bruidsparen Bij het Hoan Kiem Lake of doe een poging om over te steken, terwijl miljoenen brommers aan u voorbij razen.

DIT ZIJN DE 12 MEEST INDRUKWEKKENDE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HANOI:

1. OLD QUARTER

Het leukste deel van Hanoi om te bezoeken is de Old Quarter. Dit is het centrum van Hanoi en hier vindt u een mengelmoes van Franse koloniale architectuur gecombineerd met Vietnamese gebouwen en stijlen. Kerken, pagodes en tempels, het staat allemaal bij en naast elkaar. Hanoi Opera House is hier ook de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit theater werd begin 1900 gebouwd en is een “funky” versie van de Opéra Garnier in Parijs. Het is ook het deel met heel veel restaurantjes en eetstalletjes. Om de paar meter ruikt u de heerlijke geuren van het heerlijke Vietnamese eten, maar u moet wel opletten dat u niet wordt aangereden door een van de acht miljoen brommers die hier rondrijden. Er zijn meer brommers in Hanoi, dan inwoners.

2. HO CHI MINH MAUSOLEUM

Aan de rand van het Ba Dinh plein staat het Ho Chi Minh Mausoleum, de laatste rustplaats Ho Chi Minh, de meest iconische en populaire leider van Vietnam. Ho Chi Minh was bij zijn volk bekend als ‘Oom Ho’. Zijn lichaam wordt hier bewaard in een glazen kast. Ho Chi Minh heeft hier zelf niet voor gekozen om op deze manier opgebaard te worden, omdat hij gecremeerd wilde worden. Het graf is een soort bedevaart, die dagelijks bezoekers trekt uit alle delen van het land. Er komen duizenden mensen op af, die nog een glimp willen op vangen van hun geliefde leider die in 1969 is overleden. Het gigantische Ba-Dinh-plein is bedoeld voor officiële optochten en biedt plaats aan een kwart miljoen mensen. Het is niet toegestaan om te fotograferen en er is een hele strenge beveiliging. Bezoekers dienen zich respectvol te kleden (geen korte broeken, mouwloze shirts en minirokken) en u moet uw tassen en camera’s afgeven voordat u naar binnen gaat. Het is ook niet toegestaan om bij het graf te stoppen en lang te blijven kijken, dit omdat de rij dan te lang wordt opgehouden. Het is een enorm drukke bezienswaardigheid. De toegang is gratis, maar donaties worden geaccepteerd. In oktober is het mausoleum vaak dicht in verband met onderhoud van het graf en het lichaam van Ho Chi Minh. Het granieten gebouw betekent veel voor de lokale bevolking, gevoelsmatig zorgt het ervoor dat hun geliefde leider ‘voor altijd leeft’.

3. HO CHI MINH MUSEUM

Het Ho Chi Minh ligt op loopafstand van het Mausoleum. Dit museum werd geopend in 1990, in het jaar dat Ho Chi Minh 100 jaar zou worden. In het museum zit u alles over de geliefde leider van Vietnam, zijn verschillende levensfases vanaf zijn jeugd tot aan zijn overlijden. Dit gebeurt in acht chronologische delen. Het eerste gedeelte is de 20 jaar van zijn opvoeding en zijn jeugd. Het tweede deel is de periode dat HO Chi Minh ging reizen op zoek naar de oplossing hoe hij Vietnam kon bevrijden van het kolonialisme. Het derde, vierde en vijfde deel gaat over de periode dat Ho Chi Minh de Vietnamese Communistische Partij oprichtte en streef naar nationale onafhankelijkheid. In het zesde, zevende en achtste deel wordt algemeen gesproken over zijn politieke leven tot aan zijn dood. Het museum is een grote verzameling spullen, foto’s, miniaturen en documenten over de strijd tegen het socialisme.

4. HO CHI MINH STILT HOUSE

In de buurt van het museum staat ook nog het houten huis van Ho Chi Minh die hij gedurende zijn ambtstermijn als president bewoonde, het Stilt House. Ho Chi Minh koos ervoor om eenvoudig te wonen, omdat hij een man van het volk was en zich daarmee wilde verenigen. Een andere reden dat hij niet in het paleis woonde was omdat er te veel nare herinneringen waren aan de Franse overheersing. De Franse gouverneurs-generaal die ook in het paleis woonden, behoorden tot de meest gehate mensen in Vietnam en Ho Chi Minh wilde niet met hen samen in een paleis wonen, het grote gele gebouw. Door een bezoek aan het noordwesten van het land kreeg hij de inspiratie op dit traditionele paalhuis.

5. HOA LO PRISON – HANOI HILTON

Hỏa Lò Prison is gebouwd in 1886 door de Fransen met als doel politieke gevangen op te sluiten. . Het heette toen “Maison Centrale”. Het leven in deze gevangenis was een hel, vol marteling en slechte omstandigheden. De gevangenis was ook te vol. Waar er ruimte was voor 600 gevangen, zijn er periodes geweest dat er 2000 gevangen opgesloten zaten. Veel latere leiders van Noord-Vietnam hebben ook in deze gevangenis opgesloten gezeten.  De beroemdste gevangene is de oud-Republikeinse senator en de voormalige president-kandidaat van Amerika John McCain. Gevangenen in Hoa Lo werden op de grond geketend en werden vaak door de bewakers geslagen. Executies werden uitgevoerd door middel van een mobiele guillotine, hiermee werden de gevangenen met een mobiele valbijl onthoofd. De gevangenis was het symbool geworden voor de Franse onderdrukking van Vietnam. Later is door Noord Vietnam de gevangenis gebruikt voor Amerikaanse krijgsgevangenen. Deze gevangenis stond bij hen bekend als het Hanoi Hilton. Bereidt u voor op een lugubere gevangenis met echte horror verhalen.  Het oorspronkelijke gebouw is grotendeels afgebroken. Nu is alleen het zuidelijke gedeelte van het complex nog over en is het ingericht als museum waar u meer komt te weten over de gevangenis en de Vietnamese onafhankelijkheidsstrijd.

6. TRAN QUOC PAGODE

Op een small schiereiland in het West Lake ligt de Tran Guoc Pagode. Deze Boeddhistische pagode is de oudste pagode van Hanoi en gebouwd in de zesde eeuw na Christus in opdracht van keizer Ly Nam de Dynastie. Dit is niet de oorspronkelijke plaats van de Pagode. In 1615 lag de Pagode aan de Rode Rivier, maar omdat deze rivier de Pagode aantastte is hij verplaatst. Bij de tempel staat ook een Bodhiboom. Deze boom is heilig binnen het Boeddhisme en werd in 1959 geschonken door de voormalige president van India Rajendra Prasad. Regelmatig worden er allerlei offers gebracht bij de Tran Quoc Pagode, in de hoop dat gebeden worden gehoord. De hoofdpagode bevindt zich op een hoogte van 15 meter en bestaat uit elf niveaus. Rondom de Pagode liggen huizen waar wierook wordt gebrand, ook is er een museum met historische overblijfselen en beelden uit 1639 met elk een unieke gelaatstrek. De Pagode is gratis te bezoeken. Omdat het een religieuze plaats is, dient u zich respectvol te kleden, als teken van eerbied voor de monniken en de lokale bevolking. Tijdens officiële feestdagen is het erg druk bij de Pagode.

7. WATERPOPPENTHEATHER THANG LONG

De bekendste plek voor deze show is in het Thang Long waterpoppentheater, naast het Hoan Kiem-meer, in het centrum van Hanoi. Het waterpoppenspel gaat terug tot zeker het jaar 1000, toen er een periode van vrede en welvaart was. Mensen konden ontspannen en genieten van hun culturele festivals en tradities. Dit bood de perfecte gelegenheid voor getalenteerde kunstenaars om poppenshows op land en in water uit te voeren. Het ontstaan van deze show is van het platteland, waar de rijstvelden onderwater stonden en waar de dorpelingen entertainment maakte door in het diepe water te gaan staan ​​met de poppen boven het water. De show is tegenwoordig niet veel veranderd, alleen de omgeving en de locaties zijn anders. De verhalen van de show zijn niet veranderd, het gaat over de Vietnamese volksverhalen en legendes. De verhalen beelden op een humoristische manier de viering van de rijstoogst. Voorstellingen worden begeleid door een Vietnamees orkest dat traditionele muziek speelt met drums, houten bellen, hoorns en bamboefluiten. Vietnamese operazangers vertellen het verhaal dat door de poppen wordt gespeeld. De meeste shows zijn in het Vietnamees en via een folder kunt u het verhaal in het Engels volgen. De poppen worden bespeeld door een aantal poppenspelers die zich achter een bamboescherm of gordijn verbergen. Met behulp van grote hengels besturen ze de poppen. Een uniek schouwspel dat u gezien moet hebben als u in Hanoi bent.  Zorgt er wel voor dat u tijdig een kaartje hebt, de voorstellingen zijn erg snel uitverkocht. Dagelijks zijn er vijf shows: 15.00 uur, 16.10 uur, 17.20 uur, 18.30 uur en de laatste om 20.00 uur.

8. HOAN KIEM MEER

In het centrum, op de grens van de oude wijk en het Franse deel ligt het Hoan Kiem meer. Een relaxplek in de drukke stad. Op een eiland in dit meer ligt de Ngoc Son Tempel. Via de beroemde rode brug, the Cau the Huc brug komt u bij deze tempel. Deze tempel is gebouwd in de 18e eeuw. Hoan Kiem betekent “meer van het zwaard”.  Volgens de legende voer keizer Le Loi hier per boot toen er plots een gouden schildpad ‘Kim Qui’ boven kwam drijven. Deze schildpad vroeg hem om het magische zwaard ‘Thuan Thien’ terug te geven, die hij eerder van Kim Qui had ontvangen. En zo werd het zwaard waarmee koning Le Loi zijn oorlog met China had gewonnen, teruggegeven aan het meer. Hoan Kiem meer is 700 meter lang en langs het meer zoeken de mensen de rust in de vorm van wandelen, zitten op enkele terrasjes of het beoefenen van yoga. In het weekend wordt de weg rondom het meer ‘s avonds afgezet, en kunt u een gezellige avondmarkt bezoeken. Straatverkopers, artiesten en heel veel Vietnamezen komen bij elkaar om de avond door te brengen.

9. TRAIN STREET

Een van de meest bijzondere straten in Hanoi, is de Hanoi Trein straat (Hanoi Train Street). Een smalle straat vlakbij het centrale station van Hanoi. Twee tot drie keer per dag komt hier de trein voorbij en moet iedereen naar binnen. Vlak voordat de trein langs komt, wordt de kleding die te drogen hangt, naar binnen gehaald en scooters worden aan de kant geschoven, en zonneweringen worden opgetrokken, allemaal zodat de trein er net doorheen kan. De bekendste plek om de trein straat te bekijken is Lê Duẩn. De trein komt om15.00 uur en om 19.00 uur langs en soms ook om 17.00 uur. Zorg dat u erop tijd bent, dan heeft u een mooi plekje om dit hele schouwspel te bekijken. De treinen rijden niet altijd op tijd. De lokale bevolking zal u waarschuwen als de trein eraan komt.

10. ETHNOLOGIE MUSEUM

Het Vietnam Museum of Ethnology is een museum dat zich richt op de 54 officieel erkende etnische groepen in Vietnam. Dit museum speelt een belangrijke rol bij het behoud van het culturele erfgoed van deze minderheidsbevolking. Deze plek is een must voor mensen die meer willen weten over de Vietnamese geschiedenis en cultuur. U maakt kennis met de traditionele huizen, hun manier van leven, hun kleding en nog veel meer. Het museum is op gebouwd in drie delen: In het Trong Dong gebouw is een permanente voorstelling met foto’s, video’s en voorwerpen van deze groepen. Buiten is een tentoonstellingsruimte waar u de huizen kunt bekijken en er is gebouw, het Zuid Oost Azië gebouw, waar ook een uitgebreide visie op andere culturen en minderheden uit Zuid Oost Azië wordt belicht.

11. TEMPEL VAN DE LITERATUUR

De Literatuurtempel (Văn Miếu) is een bijzondere tempel. De tempel is opgedragen is aan Confucius. Confucianisme is één van de drie grootste religies in Vietnam. De tempel is in 1070 door koning Ly Thanh Tong opgericht voor het onderwijs en de topacademici van de stad. De tempel werd enkele jaren later omgedoopt tot de eerste universiteit van Hanoi. De universiteit werd twee eeuwen geleden gesloten en nu komen de studenten hier in alle rust studeren. Studenten architectuur komen hier schetsen maken of inspiratie opdoen. Het is een mooi en ruim opgezet complex waar u heerlijk kunt wandelen door de tuinen, langs de vijvers en de diverse gebouwen. Het drukke leven van Hanoi is hier even helemaal weg. De tempel is belangrijk voor de Vietnamese bevolking want de afbeelding van deze tempel prijkt op de achterkant van het 100.000 dong bankbiljet. De indeling van de tempel komt overeen met die van de tempel in Qufu, Shandong (China). Dit is de geboorteplaats van Confucius. Het tempelcomplex bestaat uit vijf binnenhoven, het literatuur meer en het Giam Park. Tegenwoordig is de tempel een museum. U kunt genieten van de traditionele muzikanten in de muziekkamer naast het aan Confucius gewijde altaar.

12. HANOI AIR MUSEUM

Het museum vertelt de geschiedenis van de Vietnam People’s Air Force (VPAF) vanaf de oprichting in 1954 tot heden. Er is een grote nadruk op zijn rol in de Tweede Indochina oorlog, welke woedde van 1946 tot 1954 en de Cambodjaans-Vietnamese oorlog, welke woedde van1955 tot 1975. De collectie bestaat uit Sovjet gevechtsvliegtuigen, helikopters, luchtafweergeschut, en wapens als machinegeweren, mortieren en bommen. Sommige van de blootgestelde vliegtuigen hebben een glorieuze geschiedenis in bovengenoemde oorlogen. Het museum bevindt zich in de Truong Chinh straat in het Bach Mai district. Bach Mai Airfield werd tijdens de Tweede Indochina-oorlog gebruikt als luchtverdedigingscommando en -controlecentrum voor de Vietnamese luchtmacht. Het is absoluut de moeite waar om te bezoeken als u geboeid bent door vliegtuigen en wapens.

REIZEN NOORD VIETNAM

VIETNAM RONDREIZEN

3 tours

Noord Vietnam korte tours

11 tours

Noord Vietnam excursies

1 tour

LIGGING HANOI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.