fbpx

Praktische informatie Filipijnen

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER DE FILIPIJNEN

PASPOORT & VISUM

U kunt naar de Filipijnen alleen afreizen als uw paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. U dient eveneens te beschikken over een geldig retour- of doorreisticket. Bij aankomst krijgt u een visum on arrival dat geldig is voor 30 dagen. Blijft u langer dan 30 dagen, dan heeft u een visum nodig.

Dit visum vraagt u aan bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag of op afspraak bij een van de Filipijnse consulaten in Rotterdam of Amsterdam. Deze aanvraag moet u zelf persoonlijk doen. Het aanvraagformulier kunt u downloaden op thehaguepe.dfa.gov.ph.

GEZONDHEID EN VACCINATIES

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen.

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B. In de Filipijnen zijn malariapillen afhankelijk van het gebied wat u gaat bezoeken, want malaria komt op diverse plaatsen in de Filipijnen gedurende het hele jaar voor. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen, hierbij moet u denken aan zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Het gebruik van DEET is aanbevolen. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Deze gebieden bevinden zich in Afrika en Zuid-Amerika.

Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD

Het kraanwater in de Filipijnen is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

GELD FILIPIJNEN 

Op de Filipijnen betaalt u met de peso. Deze nationale valuta wordt ook wel afgekort tot PHP. Een Filipijnse peso staat gelijk aan honderd centavos. Er worden op de Filipijnen munten gebruikt van 1, 5 , 10, 25 en 50 cent en van 1, 2, 5 en 10 peso. Bankbiljetten zijn beschikbaar in 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso. De koers van de Peso: 100 PHP is ongeveer € 1,85   of 1 euro is ongeveer 56 PHP (koers mei 2020)

De in- en uitvoer van deze munt is beperkt tot PHP 5.000. Buitenlands geld mag u tot USD 10.000 invoeren. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Let goed op dat er op uw bankpas het Maestro logo staat. te staan. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen, want er zijn voldoende plaatsen in de Filipijnen waar u niet kunt pinnen. De internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels en de toeristische centra geaccepteerd.

Let Op: Bankpassen van diverse banken sstaan standaard niet aan voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa, dit kan via telebankieren. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

FOOIEN

De lonen in de Filipijnen zijn laag en een fooi wordt zeker gewaardeerd. Het is normaal om ongeveer 5-10% fooi te geven in restaurants. Vaak staat er op de rekening al een bedrag voor “service charge”. Dit is fooi, u hoeft dan niet meer extra te geven, maar dat mag uiteraard wel. Voor kamermeisjes is een fooi van 10 pesos per kamer per nacht een leuk extraatje. Uw privéchauffeur kan een fooi ook erg waarderen.

TAAL FILIPIJNEN

De naam taal van de Filipijnen is zeer regelmatig veranderd in de vorige eeuw. In 1946 werd het Tagalog tot nationale taal uitgeroepen. Diverse bevolkingsgroepen waren het hier niet mee eens en in 1959 werd de naam van de officiële taal veranderd in “Pilipino” en aangevuld met het vocabulaire van enkele regio’s. De van oorsprong taal Tagalog werd in 1973 aangepast naar “Filipino”. Deze naam werd vanaf 1978 verplicht onderwezen op de scholen en meer dan de helft van de bevolking spreekt deze taal. Sinds 1987 stelt de Filipijnse Grondwet dat het Filipino de nationale taal is. Vooral in en rond Manilla spreekt men Filipino. Het Engels wordt als een officiële tweede taal gebruikt, vooral door de overheid, in het onderwijs en in het toerisme. U kunt dus met Engels heel goed terecht in de Filipijnen. Alleen in zeer afgelegen gebieden kunt u mensen vinden die geen woord Engels spreken. Omdat de Filipijnen een Spaanse kolonie is geweest, zijn er ook nog mensen die Spaans spreken. Verder komen er op de Filipijnen nog ongeveer 80 inheemse talen en dialecten voor. Andere inheemse talen zijn: Ilocano, Ilongo of Hiligaynon, Bicol en Waray-waray.

VOLTAGE

Op de Filipijnen geldt een netspanning van 220 V en de frequentie is 60 Hz. U kunt zonder probleem uw elektrische apparaten gebruiken op de Filipijnen. Op sommige gebieden is 110 volt mogelijk. Filipijnse stekkers hebben twee platte pinnen (Amerikaans), daarom adviseer ik u om een wereldstekker meenemen naar de Filipijnen.

TIJDSVERSCHIL FILIPIJNEN

In de zomermaanden is het in de Filipijnen 6 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 7 uur.

FOTOGRAFEREN IN DE FILIPIJNEN

U kunt in de Filipijnen bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Het gebruik van een drone in de Filipijnen is toegestaan mits deze niet zwaarder is dan zeven kilo. Indien uw drone zwaarder is dan zeven kilo moet u van te voren een certificaat aanvragen om te mogen vliegen in de Filipijnen. U mag maximaal 121 meter hoog vliegen, de horizontale afstand in de bebouwde kom is 450 meter en buiten de bebouwde kom isde afstand 750 meter. 10 kilometer rondom een luchthaven is het verboden om met een drone te vliegen. Verder is het ook niet toegestaan om in de nacht te vliegen en boven natuurrampen, mensen, dieren, gebouwen, spoorwegen, waterwegen en  stranden. Drones mogen niet ook gebruikt worden voor zaken als het vervoer van gevaarlijke stoffen, het uitdragen van propaganda en/of als voorwerp om te schieten. Op deze site vindt u meer informatie! Let ook op dat de luchtvaartmaatschappij toestemming geeft om uw drone te vervoeren.

VEILIGHEID FILIPIJNEN

Voor de meest actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie op de Filipijnen kunt u het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken raadplegen. Het wordt afgeraden om naar het zuiden en westen van Mindanao af te reizen en de kleinere Sulu eilanden hier om heen. Tevens wordt het afgeraden om naar de vulkanen Bulusan en Mayon te reizen.

Ik adviseer u om gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en kostbaarheden. Deze zijn of bij de receptie van uw hotel of in uw kamer aanwezig, meestal gratis maar kosten kunnen in rekening worden gebracht. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

NUTTIGE ADRESSEN

De Filipijnen hebben geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kun je contact opnemen met de nationale toeristenorganisatie of met het Verkeersbureau van de Filipijnen in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

TOERISTENORGANISATIE FILIPIJNEN

Department of Tourism Philippines
Rm. 207 DOT Bldg
T.M. Kalaw Street
Ermita
Manila, 1000
Philippines
Tel. +63 (2) 599-031
Fax +63 (2) 521-7374
E-mail: ncr@tourism.gov.ph
Website: Toeristenorganisatie Filipijnen

VERKEERSBUREAU IN DUITSLAND

Philippine Department of Tourism
Kaiserhofstraße 7
60313 Frankfurt
Duitsland
Tel. +49 (0) 69 – 208 9394
Fax +49 (0) 69 – 285127
E-Mail: More fun in the Philippines

VERKEERSBUREAU IN HET VERENIGD KONINKRIJK

Philippine Department of Tourism
2nd Floor, 10-11 Suffolk Street
London SW1Y 4HG
Verenigd Koninkrijk
Tel. +44 (0) 207 321 0668
Fax +44 (0) 207 925 2920
E-mail: info@itsmorefuninthephilippines.co.uk
website: verkeersbureau in Verenigd Koninkrijk

NEDERLANDSE AMBASSADE IN DE FILIPIJNEN

Ambassadeur: mevrouw Saskia de Lang
Adres: 26ste verdieping BDO Equitable Tower
8751 Paseo de Roxas, Makati City
Metro Manilla
Telefoon: +63287866666
Bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week
E-mail
Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.00 – 17.30 uur en vrijdag: 8.00 – 14.00 uur.

FILIPIJNSE AMBASSADE IN NEDERLAND:

Adres: Laan Copes van Cattenburch 125,
Postcode + woonplaats: 2585 EZ Den Haag
telefoonnummer: 070-3604820

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.