fbpx

Praktische informatie Vietnam

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER VIETNAM:

VISUM VIETNAM & PASPOORT

U kunt naar Vietnam alleen afreizen als uw paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heeft u een visum nodig. Hier zijn twee mogelijkheden voor. U vraagt deze aan bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag of u kies voor een invitationletter via Delta Holidays. Hiervoor heb ik een kopie nodig van uw paspoort en deze stuur ik door, via mijn lokale agent, door naar de immigratiedienst van Vietnam. U krijgt dan na 3-4 werkdagen een speciale uitnodigingsbrief. Deze brief kost € 25 per persoon en met deze brief en een speciaal aanvraagformulier wat u van mij krijgt, bij aankomst een “visum on arrival halen”.  U betaalt ter plaatse dan $ 25 per persoon en u moet twee pasfoto’s meenemen. Deze brief kunt u tot 10 dagen voor aankomst aanvragen (ivm de verwerkingsperiode en feestdagen in Vietnam). Per saldo bent u dan minder dan € 50 per persoon kwijt. Indien u het visum aanvraagt in Nederland bij de ambassade bent u uw paspoort een aantal dagen kwijt, u moet heen en weer rijden naar de ambassade in Den Haag en de kosten beginnen bij € 60 per persoon eventueel exclusief de bemiddelingskosten van een tussenpersoon / visumbureau.

REISADVIES VIETNAM

Door corona staat de wereld op zijn kop. Lees hier de actuele zaken over Vietnam inclusief het actuele reisadvies en de stand van zaken over corona in Vietnam.

VACCINATIES VIETNAM

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen.

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B. In Vietnam zijn malariapillen afhankelijk van het gebied wat u gaat bezoeken, want malaria komt op diverse plaatsen in Vietnam gedurende het hele jaar voor. Op het zuidelijke eiland Phu Quoc en het gehele grensgebied met de buurlanden van Vietnam (Laos en Cambodja) loopt u kans op besmetting met malaria.

Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD

Het kraanwater in Vietnam is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

GELD VIETNAM

De nationale munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong, afgekort tot VND. In Vietnam wordt er alleen betaald met papiergeld. Er zijn heel sporadisch nog een aantal munten in omloop maar de kans dat u die krijgt is nihil. Bankbiljetten zijn er in 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 VND. U bent dus miljonair in Vietnam!

PINNEN VIETNAM

U kunt op veel plaatsen pinnen in Vietnam, maar dat kan niet altijd zoals bij ons in winkels en restaurants en in de afgelegen gebieden. Hier kan alleen met cash geld worden afgerekend. In grote restaurants, hotels en reisbureaus kan het wel. Bij de verschillende banken kunt u een maximaal bedrag pinnen, dit varieert per bank. Bij de HSBC en Citibank kunt u 8 miljoen dong per dag opnemen en bij de Commonwealth bank 10 miljoen. Bij de kleinere lokale banken is dat maximaal 2 miljoen. Per transactie moet u kosten betalen, ook dit varieert van €1,50 tot € 4 per transactie. Neem daarom bij elke transactie het maximum bedrag op om deze kosten te spreiden. Er is geen Vietnamese bank die klanten gratis geld laat opnemen van buitenlandse accounts. U kunt alleen pinnen bij automaten met het Maestro logo en u kunt de geldautomaten herkennen aan “ATM”.  Vergeet niet uw bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kunt u dit via uw telebankieren aanpassen. Koers van de Vietnamese Dong: VND 27.000 is ongeveer 1 euro of VND 10.000 is € 0,40

FOOI VIETNAM

Het geven van een fooi in Vietnam wordt zeer op prijs gesteld.

Hierbij een indicatie van de fooien:

  • Kamermeisjes en tassendragers: 10.000- 20.000 Dong.
  • Uw Vietnamese gids en chauffeur: 100.000 Dong per dag (bij 2 reizigers).
  • Ook in restaurants wordt een fooi gewaardeerd van 10%.
  • Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Uiteraard zijn dit slechts indicaties; het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en services.

TAAL VIETNAM

De officiële taal van Vietnam is Vietnamees. 85 % van de bevolking spreekt deze taal. De kleine ethnische minderheden spreken hun eigen taal. Met Engels kunt u goed terecht in Vietnam.

VOLTAGE VIETNAM

De netspanning in Vietnam is 110 -220 volt. Er zijn verdeeld over het land verschillende stopcontacten, ze gebruiken driepoot stopcontacten en stopcontacten met platte poten en stopcontacten zoals wij ze hier in Nederland hebben met ronde poten. Ik adviseer u een wereldstekker mee te nemen.  Af en toe zijn deze in bruikleen te verkrijgen bij de receptie van het hotel.

TIJDSVERSCHIL VIETNAM

In de zomermaanden is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 6 uur.

FOTOGRAFEREN IN VIETNAM

U kunt in Vietnam bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, met uitzondering van diverse ethnische bevolkingsgroepen, waar de Dao in het noorden, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Voor het gebruik van een drone in Vietnam heeft u een vergunning nodig. Hier wordt echter niet heel streng op gecontroleerd. Op de luchthaven van Danang is deze controle wel erg streng en wordt u drone in beslag genomen indien u niet beschikt over een vergunning. Dit kan ook gelden voor andere vliegvelden.Een vergunning dient minimaal 14 dagen voor het gebruik van een drone vlucht aangevraagd te worden. Dat kan via deze site! Drones mogen niet gebruikt worden voor zaken als het vervoer van gevaarlijke stoffen, het uitdragen van propaganda en/of als voorwerp om te schieten. Let ook op dat de luchtvaartmaatschappij toestemming geeft om uw drone te vervoeren.

KLEDING EN SCHOENEN IN VIETNAM

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Vietnam moet u hier zeker even extra aandacht aan geven.

Reist u in het regenseizoen? Neemt u dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. U kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn.

In Vietnam zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden.

Gaat u ook een bezoek brengen aan de bergen in het Noorden (Ha Giang en Sapa) Neem voor deze bestemming ook “warme” kleding mee. In de winterperiode kan het hier snel afkoelen.

Houdt u van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige standalen.

NUTTIGE ADRESSEN

Vietnam heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kunt u terecht bij het verkeersbureau van Vietnam in het land zelf.

Vietnam National Administration of Tourism (VNAT)
80 Quan Su, Hoan Kiem
Hanoi
Vietnam
Tel. +84-4 3 942 3760
Fax +84-4 3 942 4115
E-mail: titc@vietnamtourism-info.com

CONSULAAT GENERAAL IN VIETNAM

Saigon Tower, Suite 901
29 Le Duan Blvd., District 1
Ho Chi Minh Stad

Tel. +848 38 23 59 32
Open: ma t/m vr van 9-12 uur (consulaire afdeling, op afspraak via de website).

VIETNAMESE AMBASSADE
Embassay of the Socialist Republic of Vietnam in the Kingdom of the Netherlands
Javastraat 1
2582 AA DEN HAAG
Nederland
telefoon: 06-34097673 of 070-3644300
fax: 070-3648656
Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag 9-12 en 13.30-16.30 uur (consulaire afdeling).

RONDREIZEN VIETNAM

Centraal Vietnam

3 tours

Noord Vietnam

13 tours

Zuid Vietnam

7 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.