fbpx

Sapa, noord Vietnam

SAPA, EEN UNIEK BERGDORP TUSSEN DE RIJSTTERRASSEN

Op 320 kilometer ten noordwesten van Hanoi, vlakbij de grens van China ligt een van de bekendste bergdorpen van Vietnam: Sapa. Een dorp gesticht tijdens de overheersing van de Fransen in 1922 als bergstation op een hoogte van ongeveer 1500 meter. Tegenwoordig een gebied met prachtige natuur, indrukwekkende vergezichten, groene rijstvelden, prachtige valleien en glooiende heuvellandschappen. Sapa is de laatste jaren enorm populair geworden. De lokale bevolking profiteert van de boost in de vorm van elektriciteit en goede infrastructuur. Ondanks dat het vrij toeristisch is geworden, is het een absolute must om dit prachtige gebied te bezoeken. De rijstvelden, de rustig stromende riviertjes, de lokale bevolking in de bergen, zullen zonder twijfel een onuitwisbare indruk achterlaten.

HOE KOMT U IN SPA?

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden:

  1. Vanuit Hanoi gaat u met de (nacht)trein naar Lao Cai. Hier pakt u vervolgens de bus of gaat u met een privé transfer naar Sapa.
  2. U kunt u ook vanuit Hanoi helemaal met de bus rechtstreeks naar Sapa
  3. Met een privéchauffeur van Hanoi of een andere stad.

BESTE REISTIJD SAPA

Sapa heeft een bijzonder klimaat. Er zijn regenseizoenen en droge periodes. De temperatuur ligt in de zomermaanden erg hoog en in de wintermaanden kan het, door de hoogte en de invloed van de omliggende bergen,  goed afkoelen, zelfs tot aan het vriespunt. De beste periode om Sapa te bezoeken is dan ook van maart tot mei en van september tot november. Om de prachtig groene rijstvelden te zien, moet u in mei gaan.

9 BEZIENSWAARDIGHEDEN & ACTIVITEITEN IN SAPA

Er zijn verschillende leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Sapa. Van musea, trekking en het ontmoeten van de lokale bevolking zijn bijzonder en indrukwekkend.

1. SLAPEN BIJ DE LOKALE BEVOLKING

In en rondom Sapa leven een groot aantal etnische minderheden. De twee belangrijkste stammen zijn de Black H’Mong en de Red Dzao, die elk te herkennen zijn aan hun eigen traditionele klederdracht. Andere groepen zijn de Dao, Tay, Giay, Muong, Thai, Hoa en Xa Pho. De belangrijkste inkomstenbron is de landbouw (rijstvelden), traditioneel handwerk, maar ook het toerisme is erg belangrijk. Het is erg leerzaam om te zien hoe mensen hier leven met de relatief weinig middelen waar ze over beschikken. Het zal zeker mooie foto’s opleveren. Het is mogelijk om bij een lokale familie te gaan overnachten. Dit heet verblijf in een “homestay”. Hier maakt u echt kennis met de mensen. Tijdens het diner proeft u de authentieke smaken van de Vietnamese keuken en geniet u van de traditionele rijstwijn, voordat u mag uitrusten op een eenvoudige slaapzaal met gedeelde badkamerfaciliteiten na een dag vol indrukken. Hun leven is sober en uniek, elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen tradities en leven nog naar oude gewoontes.

2. ONTDEK SAPA MET EEN TREKKING

De omgeving van Sapa bestaat uit groene bergtoppen met rijstterrassen zo ver het oog reikt. Wat is er dan beter om dit prachtige gebied met een wandeling of een trekking te verkennen. Ga op pad met een goede gids en laat u overweldigen, want zo krijgt u het beste beeld van het prachtige natuurschoon die deze regio te bieden heeft. In de zomer doorkruist u de felgroene rijstvelden, terwijl u in de koele winter door een nevelig kleilandschap ploetert. Onderweg komt u langs de diverse kleine dorpjes, waterbuffels en boeren die op het land aan het werk zijn. Het is ook mogelijk om een meerdaagse trekking te maken.

3. KLIM NAAR DE TOP VAN MOUNT FANSIPAN

Vietnam’s hoogste piek, de berg Fansipan ligt op 19 kilometer afstand van Sapa en geeft u op een heldere dag een uitzicht dat u nooit meer zult vergeten. Fansipan Mountain staat ook bekend als het dak van Indochina, de wandeling naar de top is zwaar maar sinds kort kunt u ook met de trein naar boven. Deze Muong Hoa trein is de langste bergspoorweg van Vietnam tussen Sapa en het kabelstation naar Fansipan Peak. De 2 kilometer lange spoorlijn begint vanaf MGallery Hotel in Sapa stad en eindigt bij het kabelstation die u naar de top brengt van Fansipan berg. De treinroute is erg spectaculair en gaat via een viaduct, door tunnels langzaam naar boven. Onderweg hebt u een geweldig uitzicht op de Muong Hoa Valley. De berg is het hele jaar door te bezoeken.

4. AUTHENTIEKE MARKTEN

De beste plek om de oorspronkelijke bewoners van de regio te ontmoeten is op de markt. Er zijn een paar markten zoals Coc Ly, Bac Ha en Can Cau. Op de wekelijkse markt in Sapa komen veel stammen uit de omgeving om hun handgemaakte producten te kopen. U zult uw ogen uitkijken. De lokale bevolking herkent u meteen aan hun kleurrijke traditionele kleding.

 

 

5. SAPA MUSEUM

Het zal niet direct als eerste in u opkomen om in Sapa een museum te bezoeken, maar als u interesse heeft in de geschiedenis van Sapa en haar regio en de cultuur van de lokale bevolking, is deze zeker een aanrader. Het museum is gehuisvest in een aantrekkelijk paalhuis met een statische tentoonstelling boven die geïnspireerd is op de geschiedenis van de Sapa-regio en loopt door naar boeiende tentoonstellingen over de cultuur van de etnische minderheden. De toegang is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld. Het Sapa-museum bevindt zich halverwege de trap tussen Fansipan en Thac Bac. De openingstijden zijn: 07:30 – 11:30 en 13:30 – 17:00 uur.

6. TRAM TON PASS

Tram Ton Pass behoort tot een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in Sapa. Met zijn hoogte van 1900 meter, is de Tram Ton Pass de hoogste bergpas van Vietnam. Het hoogste punt ligt op 15 kilometer rijden van Sapa, tussen Sapa en het treinstation Lao Cai, en is absoluut een bezoek waard. Bovenop de pas hebt u een prachtig uitzicht over de hoge bergen en groene valleien. Zeker op een heldere dag is het uitzicht grandioos. Uniek zal de ervaring zijn als u hier met een brommer naar toe gaat.

7. WATERVALLEN RONDOM SAPA

Sapa wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende natuurlijke landschappen in Vietnam, naast deze prachtige landschappen zijn er ook een aantal watervallen. De meest populaire zijn de Cat Cat-waterval, Silver waterval (Thac Bac) en Love Waterfall.

THAC BAC / SILVER FALLS

De Thac Bay Waterfall of de Silver Falls is gemakkelijk te bezoeken, omdat deze naast de weg ligt die gaat van Lao Cai naar Sapa, de National Highway. De 100 meter hoge waterval is mooi om te zien en ligt ook in een groene omgeving waar ook de bevolking van etnische minderheden souvenirs verkopen.

 

CAT CAT WATERVAL

Deze waterval ligt bij Cat Cat Village, op ongeveer 1 kilometer van Sapa. Het ligt in de Muong Hoa Vallei. Dit is een eeuwenoud dorpje waar de etnische H’Mong wonen, die nog unieke gewoonten hebben zoals in veel andere dorpen. Om het dorp te bereiken loopt u via de markt in Sapa naar beneden. Na heel veel (ongelijke) traptreden, stalletjes met zelfgemaakte souvenirs komt u dan uit in Cat Cat Village waar de waterval een prominente plaats inneemt. Bij de waterval is een theater waar dansvoorstellingen worden gegeven.

Ziet u er tegen op om weer naar boven te lopen? Tegen een kleine vergoeding wordt u met de motor naar boven gebracht. Op de prijs kan u proberen af te dingen, maar vaak staat deze vast. Houdt u goed vast als de chauffeur u naar boven rijdt!

 

 

LOVE WATERVAL

Ook deze waterval zal een onvergetelijke ervaring opleveren. De waterval ligt op 14 kilometer ten zuidwesten van Sapa. Vanaf de Love waterval kunt u de trekking beginnen naar de Fan Si Pan bergtop. Voordat u bij de waterval bent, loopt u roodgekleurde paden, door bossen, door de natuur met een bamboebos en prachtig gekleurde azaleabloemen. Het is een van de onmisbare toeristische plekken in de omgeving van Sapa.

Achter de waterval zit een leuke anekdote: Het verhaal begon toen de feeën vroeger vaak de waterval afdaalden om te gaan zwemmen. Op een dag ontdekte de 7e fee een houthakker genaamd O Quy Ho, de oudste zoon van God Mountain die hier regeerde. O Quy Ho was aan het koken en speelde op zijn fluit bij de beek. De 7de fee zat zo hartstochtelijk te luisteren naar de muziek, dat ze de weg naar huis vergat. Als ze na verloop van tijd toch haar huis weer vindt, verbieden haar ouders om naar terug te keren naar de waterval. Ze miste de houthakker enorm en daarom ging ze naar de hemelpoort, keek naar de waterval en wachtte op de fluittonen. Omdat ze tevergeefs en verdrietig wachtte, veranderde ze in een gele vogel die rond de O Qui Ho-bergtop ging vliegen. Het is het gezang van de vogel dat de lokale bevolking de berg O Quy Ho Mountain noemde en daarom kreeg de waterval de naam “Love waterval”, om de liefde van het paar te herdenken.

8. DE RIJSTTERRASSEN VAN SAPA

Sapa is beroemd vanwege de ongerepte, indrukwekkende rijstterrassen die verspreid liggen op de heuvels rondom de stad en in de valleien. Het mag dan ook met recht een van de mooiste landschappen in Vietnam genoemd worden. Soms lijkt het alsof u droomt en staat te kijken naar een foto in een brochure, maar dit is echt. Het zijn rijstterrassen en geen rijstvelden. Het verschil zit hem in dat de rijstterrassen in een terrasvorm tegen een berg of heuvel zijn aangelegd in plaats van op een stuk land. De mooiste terrassen vindt u in de Muong Hoa Valley. De rijst wordt in mei geplant, de rijstvelden zijn het groenst in juli en in september/oktober geoogst.

9. ZONSOPGANG EN – ONDERGANG

Sapa is niet alleen beroemd vanwege de schoonheid van grote bergen, groene bossen, watervallen of de groene rijstterrassen, maar ook vanwege de waanzinnig mooie zonsopkomst of zonsondergang. Aan het eind van de middag als de zon achter de bergen wegzakt of in de vroege ochtend als de rijstterrassen nog onder een dikke laag mist liggen is het erg indrukwekkend. Kijk en geniet. Het hotel weet de mooiste plekjes om dit schouwspel te bekijken. Het vroege opstaan zal zeker beloond worden!

 

 

INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR SAPA

3 DAGEN

met trekking en verblijf in een homestay

Lees verder

3 DAGEN

met trekking en verblijf in een hotel

lees verder

FOTO'S SAPA

AANBEVOLEN ACCOMMODATIES IN SAPA

CHAU LONG HOTEL **** - SAPA

In het centrum van Sapa en uitzicht op de bergen

Lees verder

HOMESTAY TA VAN * - SAPA

Een homestay bij een familie van de Dzay stam, in het hart van Muong Hoa Vallei

lees verder

LIGGING SAPA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.